返回列表 發帖

[Dec/12/2020] The album and the end of it - 麥浚龍 x 謝安琪 (CD)

歌手:麥浚龍 x 謝安琪
唱片名稱:The album and the end of it
唱片封面:

推出日期:2020/12/12
唱片類型:CD

TrackList:
CD

附加資料:
三年
一人原念
三年
一個團隊
三年
三十曲目
三年
六萬文字
三年
片長一七七
三年
一個故事
三年
一千四百四十萬次人心憾動
原創著作
影畫文學
打破 音樂界限
超越 電影規限
打造 高端絕嶺

細沙萬物
悲歌喜宴
盡處之緣
孟婆作證
唯獨橋上
緣滅相聚
細說一場 不了之巔
浩瀚顛覆 一個樂壇

終章
the album and the end of it

建議零售價: $580

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實琪琪夕爺真係行得好前
成年前已經講緊你我也都給軟禁 我們的基因不必鑑證 ...
nicknicknick 發表於 2021-2-3 07:43

呢個組合無得輸

nicknicknick 發表於 2021-2-3 07:43

仲有手牽手出走到邊境
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

夕琪組合不嬲行前其他人幾年

荃力支持the album出番外篇
講述從事通訊業嘅Rosa平時仲會見到咩短訊
mosesming 發表於 2021-2-2 17:00

想聽佢翻唱《長信不如短訊》,可以做個今晚好凍remix

荃力支持the album出番外篇
講述從事通訊業嘅Rosa平時仲會見到咩短訊
DM多仔多到覆唔哂

兩條友扮不和谷銷量
nicknicknick 發表於 2021-2-1 06:08

The album 真人版
又鋪多三年劇情

好掛住 Kay..今年會有歌嗎
xteve 發表於 2021-2-2 08:53

比較關心 Kay Isn’t Me 仲出唔出到
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

好掛住 Kay..今年會有歌嗎

Kay tse ig follow 左juno個新品牌 ig(clothing brand)
kayzzz 發表於 2021-1-31 18:19

可能 Light White Studios 其實都係 JUNO
二〇二三年度全女班投票

呢隻album 沉重到聽完灰晒

Kay tse ig follow 左juno個新品牌 ig(clothing brand)

who is 羊皇后

羊皇后乜水
Harvard都不可教導

終於七百人仔入手
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

可能過幾年Kay自己label出碟, Juno會出the album: the lost memories出果D抽起咗既歌, 可能會係2024年 (Kontinue十年後Kay第一張個人專輯)

已經unfollow幻國ig
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 21
1. 至少做一件離譜的事 2. 也許沒有未來神 3. 月色魔美

依家又要怕蝕底   
唔plug離巢藝人既歌
藝術家唔係要傳達故事>>>利益
聽眾會唔會吸收唔到個故事 ...
chanching 發表於 2021-1-10 22:30

如果出大家咪一樣會話又未完
其實個故事都完整,又已經完咗
出唔出都無乜所謂啦
反正 Juno 已經開始新工作
Kay 又有自己嘅音樂 label
可能好快大家都會有新歌
向前看期待新 project 重好啦

羊皇后who ar?

按照原定9月plug三生一吻既plan 年尾plug只想xxxxx
原本抽起左既歌如果跟正常宣傳期根本今年唔會plug得曬 ...
kayzzz 發表於 2021-1-10 22:13

如果佢諗住plug埋抽起既歌 根本一開頭講既2年proj冇可能派得哂
只可以跟碟一齊出 咁樣樂迷既新鮮感會多啲

相反唔明點解寧願出1分鐘interlude都唔出啲抽起咗既歌
單純因為kay唔續約就下半年hea出歌既話 咁佢當初係kkbox訪問話「唔鐘意侮辱觀眾智慧」係咪唔成立?

按照原定9月plug三生一吻既plan 年尾plug只想xxxxx
原本抽起左既歌如果跟正常宣傳期根本今年唔會plug得曬 ...
kayzzz 發表於 2021-1-10 22:13

依家又要怕蝕底   
唔plug離巢藝人既歌
藝術家唔係要傳達故事>>>利益
聽眾會唔會吸收唔到個故事

我都係咁覺得
其實Juno好似王家衛,個plan不停轉。當初做兩隻碟又變咗三隻,仲有記得年頭明明一開始預告 ...
Serendipity 發表於 2021-1-10 21:24

原本抽起左既歌如果跟正常宣傳期根本今年唔會plug得曬
所以可能真係需要4 年時間先可以係plug晒所有歌嘅情況之下完到個project

其實依照the album 要派曬所有歌既風格 同埋三生一吻原定9月plug既plan
會唔會有人原本想開個part 4出抽起 ...
kayzzz 發表於 2021-1-10 15:30

我都係咁覺得
其實Juno好似王家衛,個plan不停轉。當初做兩隻碟又變咗三隻,仲有記得年頭明明一開始預告話8分鐘合唱歌係4個人唱,但最後又係得佢兩個,成日轉plan佢突然想出第4集都唔奇。

Gin Lee 明明啲碟就好好賣
出幾個 Version 都得
仲勁過 Kay 姐
Kary 就真係無錢賺喇 ...
616.1314 發表於 2021-1-10 15:39

Ginlee 同Kary D碟一樣,經常有跳樓價。

只要Kay肯返環球,環球肯定要佢
你睇下環球簽既kary 同Ginlee,都賺唔到錢。 ...
我等我在 發表於 2021-1-9 19:51

Gin Lee 明明啲碟就好好賣
出幾個 Version 都得
仲勁過 Kay 姐
Kary 就真係無錢賺喇
二〇二三年度全女班投票

其實依照the album 要派曬所有歌既風格 同埋三生一吻原定9月plug既plan
會唔會有人原本想開個part 4出抽起左果批歌呀?
如果真係咁樣既話 唔怪得依家搞成咁啦

上面話簽環球個D係咪黑粉
支持佢自己開studio

你睇下環球簽既kary 同Ginlee,都賺唔到錢。 ...
我等我在 發表於 2021-1-9 19:51

如果gin lee約滿唔續約既話 就可能會簽嘅
但kay似乎想做返獨立歌手多啲 唔想俾公司迫出歌出碟

其實都未嘗不何 因琪琪好多歌版權係環球
不過佢一定唔會再返去啦 環球簽唔簽佢都成問題 ...
let'sbegin 發表於 2021-1-9 17:27

你睇下環球簽既kary 同Ginlee,都賺唔到錢。

咁佢可唔可以返返環球?
kenneth 發表於 2021-1-9 04:33

其實都未嘗不何 因琪琪好多歌版權係環球
不過佢一定唔會再返去啦 環球簽唔簽佢都成問題

澄清琪琪無成日反面 (copy from lihkg)
第一間Avex 純粹幫手發行唱片 之後摺埋先簽第二間 15年叱咤更加 ...
chanching 發表於 2021-1-6 10:50

咁佢可唔可以返返環球?

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18315&extra=page%3D1

隔離區寫嘅碟評,有興趣可以過去望下

light white studio開咗ig
唔知係咪kay開

三年一銅越嚟越好聽
nicknicknick 發表於 2021-1-7 19:25

一生三銅呢

回復 876# LovekaY123

前幾日睇屯門仲有
最愛林家謙❤️

回復  kayzzz

有無話邊間呀? 因為我係荃灣就見唔到了
LovekaY123 發表於 2021-1-6 14:09

禮拜六見到始創CD Warehouse同Sky Music有

回復 875# kayzzz

有無話邊間呀? 因為我係荃灣就見唔到了

唔好意思,想問知唔知依家仲有無邊度買到the end of it?因為之前有啲事無買到。 thanks ...
LovekaY123 發表於 2021-1-6 13:37

上個禮拜見到cd warehouse仲有

唔好意思,想問知唔知依家仲有無邊度買到the end of it?因為之前有啲事無買到。 thanks

第一間Avex 純粹幫手發行唱片 之後摺埋先簽第二間 15年叱咤更加 ...

環球唔算反面咩?

幻國都冇反面
兩個夾埋做緊戲
因為遲d會出 the album and the rest of it (addendum)

麥浚龍一生黑

啲人話Kay同親邊個合作都會反面,原來Juno先係
Thomas 發表於 2021-1-6 10:38

第一間Avex 純粹幫手發行唱片 之後摺埋先簽第二間 15年叱咤更加有多謝
第二間 環球(新藝寶) 分手原因因為當時經理人夏森美同環球炒大鑊 kay果陣都話唔想走 最好2邊坐低傾掂佢 果陣環球已經想幫kay簽埋經理人約 只係kay最後揀左夏森美 kay係15年叱咤仲有多謝過環
球當時幫佢造到咁多成績出黎

第三間 星煥 當時星煥成間轉去tvb做星夢 仲要一定要簽埋經理人約 即要飛起夏森美 環球果陣已經揀左跟夏森美 仲點過檔去tvb呢

第四間 邁亞 冇乜特別 自己有份投資既發行唱片公司 16年完左就打算收山唔做 間公司後期仲摺埋
只於夏森美同周博賢既關係 上年入行15年 專登出post多謝佢地 跟本冇反過面

其實juno都算勁
將the album搞到爛尾,cut曬d歌+唔派歌,同心姐反面
將風林火山洗左4億至難產,又同d演員反 ...
Lewis 發表於 2021-1-6 10:24

啲人話Kay同親邊個合作都會反面,原來Juno先係

其實juno都算勁
將the album搞到爛尾,cut曬d歌+唔派歌,同心姐反面
將風林火山洗左4億至難產,又同d演員反面
希望juno同心姐兩個快d互爆對方d衰野
跟住就the album and the resurrection of it正式開始

麥生真係好核突, 唔係有琪粉, 邊有咁多人去買你呢三隻碟
Pure. 發表於 2021-1-6 07:28

咁又唔好將自己睇得太高
Juno自己都好多fans嘅
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

Juno有串左啲咩…

麥生真係好核突, 唔係有琪粉, 邊有咁多人去買你呢三隻碟

唔明點解要串kay,明明合作「愉快」,都無任何明顯不和既野發生左。搞到咁隻碟仲洗唔洗賣

麥生個post出得咁核突 不如直接爆琪琪d衰野仲好
henhenhen 發表於 2021-1-6 01:45

爆啦爆啦,等我琪待下都好