返回列表 發帖

哭牆 - 谷婭溦

單選投票, 共有 72 人參與投票
48.61% (35)
4.17% (3)
6.94% (5)
0.00% (0)
40.28% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 09/12/2020

曲:朱俊傑
詞:詩詞
編:朱俊傑
監:何哲圖 / 朱俊傑

裝修師致電 問及你的舊牆
你慣了把我電話寫上
你得知錯誤時的尷尬模樣
共往日會否同樣

想粉飾了吧 就是那一面牆
你說過想要重新保養
牆上是我們預計將來仔細畫上
洗去或要遮上
我怕持續細想

跟你分離
竟不知怎會分離
竟不懂放下一個你
習慣的已沒法預期
就當幻覺仍然細膩
那天空仍然很美
可惜細節無權來回味
再也不敢提起

不過分歧
最細小一次分歧
到底終怎樣失去你
在這一剎未記起
假使忍你代替生氣
明白到不捨決心不棄
或有著餘地
去終身講愛你

很辛苦建立 就是那一面牆
你已意識到毋須保養
期望沒法實現 眼睛紅只有合上
將要畫上真相
過去無謂細想

跟你分離
竟不知怎會分離
竟不懂放下一個你
習慣的已沒法預期
就當幻覺仍然細膩
那天空仍然很美
可惜細節無權來回味
再也不敢提起

不過分歧
最細小一次分歧
到底終怎樣失去你
在這一剎未記起
假使忍你代替生氣
明白到不捨決心不棄
或有著餘地
去終身講愛你

聯絡你像是妄想
老牆 擋去向
間隔着我倆在中央 Ha…

一片哭牆
太過高這片哭牆
靠雙手攀越很勉強
絕對分隔沒有窗
北邊的你自有方向
南面我只好隻身打仗
在努力忘掉
這刻開始背向

就當幻覺仍然細膩
年少青蔥日記

28個5分????
帥小寶` 發表於 2020-12-22 00:46

填詞人真人上cm救歌嘛

如果星夢首首都有呢個質素應該都唔使成日俾人恥笑

劇歌嚟講幾好聽

回復 76# 帥小寶`

你開多幾個account投1分 咪可以多返個5分

28個5分????
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

絕對唔係齋靠運仔㗎。
我都覺得呢首係這5.6年來三色台最好聽嘅劇歌,one and only.
成績好係值得嘅。 ...
c21y 發表於 2020-12-21 23:23

多謝你丫 真係非常非常感激
我愛廣東歌,特別愛歌詞

絕對唔係齋靠運仔㗎。
我都覺得呢首係這5.6年來三色台最好聽嘅劇歌,one and only.
成績好係值得嘅。

呢隻歌成績好唔錯,kkbox接埋Eason棒做新歌榜No.1, 過埋Joey,真係估唔到  ...
Serendipity 發表於 2020-12-20 18:50

講真我都估唔到  
初時 Youtube 主題曲view 數高好多,剛剛都追過咗
其實我都有啲唔明 只可以話有啲運仔
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復  szemanada

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績 ...
dom 發表於 2020-12-16 20:50

呢隻歌成績好唔錯,kkbox接埋Eason棒做新歌榜No.1, 過埋Joey,真係估唔到

回復 68# szemanada

多謝你分享創作影視歌心得
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 65# sexykaren

但係呢首歌我印象中無配合過龔慈恩白彪呢條線播過... 但係作為片尾曲就晚晚出字幕會聽到chorus「跟你分離 」...
    老實講,呢首歌已經好唔劇歌feel... 叫做幾K。

我極度不認同一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼 ...
sexykaren 發表於 2020-12-19 16:56

關於快歌有唔同填法,其實我都認同嘅。因為歌詞係要來聽嘅,所以聽到幾多都係重要。當然有內容係更加好啦

至於某啲地方播出黎嘅歌有人會覺得舒服,其實我都明,我都會啦
所以大家比到呢個評分,我已經好開心㗎啦
我愛廣東歌,特別愛歌詞

咁我仲以為佢地會同填詞人講番劇情俾你地填詞,原來係完全無關...
    其實首歌唔 ...
黃家正 發表於 2020-12-19 13:12

我諗大部分劇歌會啩。以前我都收過網劇嘅劇情大綱填,不過無用到
聽講有啲電影係會講埋播首歌嘅情況,歌詞可以配合
我愛廣東歌,特別愛歌詞

鄉音太勁 頂唔緊
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

久唔久都有填,不過無出過街
至於你話又爛又膠,其實可能同監製對快歌嘅要求唔同有關係。
一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。
szemanada 發表於 2020-12-17 13:42

我極度不認同一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。

快歌都會有人留意全部歌詞,就係因為好多亂填快歌,搞到香港人放棄哂廣東快歌,寧願聽韓國kpop好過

講開又講,好多樂迷叫大家留意番廣東歌,但不留意廣東歌的好多對廣東歌有偏見,但偏偏叫人留意廣東歌的樂迷又同時對tvb存有極大偏見,總之tvb就咩都唔好啦,雙重標準。其實好簡單,好的就讚,不好的就彈,但好多人就係乜都彈。多謝你推介不錯的快歌

其實我幾年無睇電視劇,新果套都無睇
反而知道會係劇集歌之後,我諗極都唔明有咩劇會同一埲牆有關 ...
szemanada 發表於 2020-12-17 13:57

香港愛情故事老果一對全叔同龔慈恩老夫老妻就係有對哭牆,女忍左老公大男人30年,有少少中卦
踩過界2 講王浩信同師父秦沛一個南一個北又友又敵咁,哭牆應不只套用愛情?

回復 63# szemanada

咁我仲以為佢地會同填詞人講番劇情俾你地填詞,原來係完全無關...
    其實首歌唔係好夾香港愛情故事劇情,不過就好聽加份詞好唔同其他電視劇啦。

得呢首同沒有你並無掛念 係今年聽得入耳嘅星夢劇歌
fifty1205 發表於 2020-12-19 09:53

Thanks ar
我啱啱聽咗沒有你並無掛念,啲詞真係唔錯
我愛廣東歌,特別愛歌詞

得呢首同沒有你並無掛念 係今年聽得入耳嘅星夢劇歌
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

你寫比ERROR首歌好正
鍾意個idea
hehehaha 發表於 2020-12-18 21:19

多謝你鍾意《緊箍咒》丫
呢首歌嘅idea係來自我一個鍾意孫悟空,但覺得唐僧好廢嘅中學同學
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你
我真係好希望多啲人鍾意廣東歌
szemanada 發表於 2020-12-17 10:54

你寫比ERROR首歌好正
鍾意個idea

hi~ 你又黎左
星勤 發表於 2020-12-18 12:10

係丫  難得出歌咪嚟睇吓
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你
szemanada 發表於 2020-12-17 10:54

hi~ 你又黎左
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我反而奇怪點解哭牆不做劇集踩過界2歌曲,歌詞其實幾中套劇,當然香港愛情故事都有d中
可能做劇歌有人會 ...
sexykaren 發表於 2020-12-17 11:55

其實我幾年無睇電視劇,新果套都無睇
反而知道會係劇集歌之後,我諗極都唔明有咩劇會同一埲牆有關

你兩套都有睇,可唔可以話俾我聽點解你覺得有關係?除咗裏面都有人分手啦
我愛廣東歌,特別愛歌詞

你可以試下填快歌?
我好鍾意快歌,但好多快歌的歌詞又爛又膠,只求填岩音但詞無意思又無聊,我自己唱 ...
sexykaren 發表於 2020-12-17 11:49

久唔久都有填,不過無出過街
至於你話又爛又膠,其實可能同監製對快歌嘅要求唔同有關係。
一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。

介紹一首好正嘅快歌俾你,我相信你會鍾意《未夠癲》。佢有一個好搶嘅Hookline「未夠癲」,又有好強嘅內容,Copy兩段過嚟俾你睇吓:

//全部跳起夢想舞 都愛蒼老
你個官腔有點嘈
全部報喜就宣告 空氣多好
我卻呼吸到辛勞

如果連疤痕居然都能睇唔到
如果連呼求居然都能聽唔到
如果連體能居然都能瘋狂操
Imma say NO, imma, Imma say NO//

如果鍾意,記住呢個填詞人:雷暐樂
我愛廣東歌,特別愛歌詞

咁我們都是這樣長大的算好啦。不過如果多啲人聽廣東歌當然就會好啲啦
至於哭牆,反應都係幾超出我預期{:1 ...
szemanada 發表於 2020-12-16 23:41

我反而奇怪點解哭牆不做劇集踩過界2歌曲,歌詞其實幾中套劇,當然香港愛情故事都有d中
可能做劇歌有人會覺得無運,但無運之中又去了對的歌手及對的劇集係有d運

多謝你

你可以試下填快歌?
我好鍾意快歌,但好多快歌的歌詞又爛又膠,只求填岩音但詞無意思又無聊,我自己唱緊都忍唔住笑,想睇下你填快歌會否同樣有深度?

支持份歌詞及廣東歌的新填詞人, 所以俾左5分
唱呢...她的廣東話咬字叫好左...她亦唱得不差的。
只是旋律都 ...
koduckhome 發表於 2020-12-17 00:17

多謝你
我愛廣東歌,特別愛歌詞

支持份歌詞及廣東歌的新填詞人, 所以俾左5分
唱呢...她的廣東話咬字叫好左...她亦唱得不差的。
只是旋律都係咁...

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績 ...
dom 發表於 2020-12-16 20:50

其實計下,一隻碟有10隻歌,每隻歌又要咁多人分,而家又咁少人買碟⋯  就知收入啦

不過呢個時勢其實我好好彩㗎啦,包括我們同哭牆,2首反應都好好
我愛廣東歌,特別愛歌詞

好慘,咁少錢,就算好出名9字歌都賺不多
你首歌被groupamate唱算好彩,起碼佢有唱功

套劇係tvb算多正評 ...
sexykaren 發表於 2020-12-16 19:38

咁我們都是這樣長大的算好啦。不過如果多啲人聽廣東歌當然就會好啲啦
至於哭牆,反應都係幾超出我預期 有啲運仔
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復 45# szemanada

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績唔差係3強入邊。
你繼續加油,總有出頭的日子
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

收一次(好少)錢,之後每演出/播出一次係有少少錢。幾錢就視乎喺邊播,愈多人聽到就愈多。KKBOX果啲好似 ...
szemanada 發表於 2020-12-16 17:59

好慘,咁少錢,就算好出名9字歌都賺不多
你首歌被groupamate唱算好彩,起碼佢有唱功

套劇係tvb算多正評,不算膠劇,做呢套劇歌又算好彩

5fun支持一下新晉作詞人
sunshine 發表於 2020-12-16 09:23

多謝你丫
我愛廣東歌,特別愛歌詞

係咪你賣左首歌就收一次錢之後個歌手每出一次(唱片) 你作的歌都有錢分?
定係將首歌賣斷 ...
dom 發表於 2020-12-16 08:27

收一次(好少)錢,之後每演出/播出一次係有少少錢。幾錢就視乎喺邊播,愈多人聽到就愈多。KKBOX果啲好似幾萬次得幾十蚊
至於賣唱片,視乎合約,呢隻好似係無錢
我愛廣東歌,特別愛歌詞

5fun支持一下新晉作詞人

回復 34# szemanada

係咪你賣左首歌就收一次錢之後個歌手每出一次(唱片) 你作的歌都有錢分?
定係將首歌賣斷左以後出幾多次都冇錢分㗎?八掛下
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

留多啲言就會多分 不過cool chart區無分加
kevin2011 發表於 2020-12-13 19:44

留言加分我大概知,但幾多分可以評分,但多分可以睇播放率就搵唔到。記憶中好似仲要上線幾多日
我愛廣東歌,特別愛歌詞

人地問點俾每首歌最上嗰啲評分喎
好似要留言儲夠幾多分定註冊夠幾多日咁,我嗰陣時為咗睇播放率 ...
szemanada 發表於 2020-12-13 08:56

留多啲言就會多分 不過cool chart區無分加

升級好簡單
比樂評人評下你係stupid 定係smart
艾石仔 發表於 2020-12-13 00:00

人地問點俾每首歌最上嗰啲評分喎
好似要留言儲夠幾多分定註冊夠幾多日咁,我嗰陣時為咗睇播放率都搞咗好耐 因為升級要咩條件個表死咗
我愛廣東歌,特別愛歌詞

先學改詞,再搵拍檔
可以試吓去Facebook 或 Weme 搵群組「作曲填詞(廣東歌詞)交流區」識下作曲人,有時 ...
szemanada 發表於 2020-12-12 22:09

升級好簡單
比樂評人評下你係stupid 定係smart

點搵歌填?
仲有點可以俾分呢度啲歌?
mingming 發表於 2020-12-12 18:37

先學改詞,再搵拍檔
可以試吓去Facebook 或 Weme 搵群組「作曲填詞(廣東歌詞)交流區」識下作曲人,有時佢哋會放啲歌搵人填詞。都會有比賽資訊

至於比分我唔知喎。好似要升下級就可以,但係我唔知點升級
我愛廣東歌,特別愛歌詞

剛剛睇片尾已經改返係詩詞
dom 發表於 2020-12-11 23:26

又可以截圖呃吓like
我愛廣東歌,特別愛歌詞