返回列表 發帖

日出時讓街燈安睡 - Gin Lee feat. 張學友

單選投票, 共有 163 人參與投票
25.15% (41)
5.52% (9)
8.59% (14)
5.52% (9)
55.21% (90)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 05/08/2021

作詞:林若寧   作曲:Eric Kwok
編曲 : 張子堅 監製 : Eric Kwok

華燈照大樓 努力仍照舊
抬得太耐頭 最後唯有
街燈堅忍奮鬥 總要暫休
照耀過大城市 足夠

向上爬 加油已加油夠
當身體 虛脫誰還有
心境唱《前程錦繡》
躺下來 鬆口氣不需顫抖
未了願由下個著手

一個人牽掛時牽掛 在放下時放下
心態隨心意 要順流要逆流也易
只要能灑脫時灑脫 在脆弱時脆弱
很堅強的燈 怎堅持總需停一次

陽光照地球 照亮全宇宙
垂低了額頭 腳下還有
薔薇蝴蝶季節性聚舊
雀鳥唱和一雙雙配偶
鬆手不佔有 方可擁有

這念頭 不想更想通透
得不到 想要仍然有
所得到仍然豐厚
更自由 不考究怎麼去走
燈泡不比較天邊的星宿

走出了競技場 拍翼迴翔
沖得破四面牆 放大思想

一個人牽掛時牽掛 在放下時放下
心態隨心意 要順流要逆流也易
只要能堅決時堅決 在脆弱時脆弱
很堅強的燈 很堅持很光明一次
這生人的燈
開一時 足矣

Spotify環球一姐
日出時讓街燈安睡 527,839
沒有無緣無故的恨 467,469
理性與任性之間 452,744
梨胃言 發表於 2021-9-27 00:49
咁快就變咗三姐

沒有無緣無故的恨 763,324
理性與任性之間 762,497
日出時讓街燈安睡 760,604

Gin Lee好紅
John 發表於 2021-10-12 23:51

25個正評無負評
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

日出時讓街燈安睡好有爭議

本港連掛兩個8號風球,獅子山一走圓規接力殺而至。兩次8號風球,天文台掛波落波決定、發布時間及用辭也惹爭議。其中,天文台昨預報圓規帶來的8號風球「至少在今早日出前維持」,再遭抨擊未能提供實際落波時間。

天文台助理台長陳栢緯今傍晚(13日)在電台節目解話指,「日出」也是具體時間,當局會因應情況及天氣變化作預報,若預測準繩度較高、信心較大,便會使用較準確時間。他又解釋,獅子山移動路徑較為飄忽,為預測工作構成更大挑戰,但承諾會檢討預測技術和訊息傳遞等工作。

SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

天文台於下午5時20分發出八號烈風或暴風信號,並表明至少維持至明早(13日)日出前。天文台表明8號風球會維持至日出,隨即令「日出」一詞網上搜尋度激增,網民搜尋字眼包括「日出時間」,似想早點確認明早是否需上班;不過一提到「日出」,不少網民連帶想起歌神張學友於1992年推出的舊歌,令歌名在網上熱度急升!

根據天文台資料,10月13日的日出時間為早上6時19分,與一般打工仔的上班時間有一段距離,相信天文合會適時公布風暴消息,方便巿民看情況決定是否需要上班。

不過值得留意的是,搜尋風暴消息期間,「日出時讓戀愛終結」竟然成為Google搜尋人氣主題!

翻查資料,《日出時讓戀愛終結》由歌神張學友主唱,收錄於1992年專輯《愛・火・花》。與此同時,「日出時讓戀愛開始」這組字搜尋量激增,有可能是網民記錯歌名。其實最近張學友與女歌手Gin Lee(李幸倪)合唱《日出時讓街燈安睡》,但這次未能登上熱搜榜

SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

https://www.instagram.com/tv/CU7sC8PBwGf/

MV最困難嘅地方係搭個豆腐台

希望本週可以勁歌雙週冠
xteve 發表於 2021-10-12 19:36

153 唔記得佢個名, 仲要博佢懵, 要俾兩週冠補償係應該嘅

https://www.youtube.com/watch?v=J0xuu1m4AAQ (6:40 - 7:13)

希望本週可以勁歌雙週冠

Gin Lee啲歌好貼地
唱出香港人對日出前轉3號嘅內心掙扎

G妹檔
HOTMAN 發表於 2021-10-12 18:25

佢地可以做母女丼啦...

搞不懂...
John 發表於 2021-10-12 18:23

G妹檔
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

雙G 咩意思
HOTMAN 發表於 2021-10-12 18:19

搞不懂...

李幸倪(Gin Lee)和炎明熹(Gigi)師徒合體,亮相音樂直播節目《Good Vibe》,早前宣傳一出,不少網民留言 ...
on07111 發表於 2021-10-6 07:01

雙G 咩意思
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

按 照 現 時 預 測 路 徑 , 圓 規 會 在 明 日 ( 10 月 13 日 )
凌 晨 最 接 近 香 港 , 在 本 港 以 南 約 400 公 里 內 掠 過 。
八 號 烈 風 或 暴 風 信 號 會 至 少 在 明 早 日 出 前 維 持

喜歡街燈

Feel到gin準備過檔星夢
kenneth 發表於 2021-10-6 07:14

啋

可能好多人聽完覺得好難聽
梨胃言 發表於 2021-10-5 23:40

李幸倪(Gin Lee)和炎明熹(Gigi)師徒合體,亮相音樂直播節目《Good Vibe》,早前宣傳一出,不少網民留言 ...
on07111 發表於 2021-10-6 07:01

Feel到gin準備過檔星夢

李幸倪(Gin Lee)和炎明熹(Gigi)師徒合體,亮相音樂直播節目《Good Vibe》,早前宣傳一出,不少網民留言期待「雙G」合作。

直播先由Gin Lee以《空姐》打頭陣,接着唱出《幸福門》、《芝麻開門》、《雙雙》等歌曲;Gigi則唱出王菲經典歌《容易受傷的女人》及自己的出道作品《真話的清高》,網民不斷留言洗版,激讚她們唱功如「行走中的CD」。

兩師徒在比賽後雖少了時間見面,但Gin笑言仍撇不掉老師身分,雙方仍傳信息表關心。Gigi每天放學後要做功課,還要準備工作、學唱歌及練歌等,忙到有時無暇回覆信息;Gin表示理解Gigi辛苦,還稱無論幾夜也隨時跟Gigi互訴心事,足見Gin惜Gigi惜到燶!

二人其後合唱《眼淚》,Gin表示之前比賽曾建議Gigi唱此曲,今次選擇合唱寄語她歌唱事業繼續得到好成績,過程中即使流淚,都是因為好成績、歌曲感動人心的幸福眼淚。

(即時娛樂)

Gin gin,同老千同lvl,都係行走中的CD
幸福多於我預期

希望可以出個2021重錄版
梨胃言 發表於 2021-9-13 22:22

出個廣東話版 ft. 劉德華啱feel

Kent Leong
1 個月前
多年前GIN同吳雨霏一齊喺某間club做live,當時個個都剩係識kary,GIN唱歌冇人聽冇人拍 ...
nicknicknick 發表於 2021-10-5 18:56

日出前讓(ginlee?)安睡
呢首歌姑勿論係咪借代緊歌者
詛咒意味都好濃

可唔可以好似chill club咁gin自己一個solo呢首佢
有埋學友硬係有陣藥油味
同埋曲都有啲老豆
鐘意gin dear secret啲歌多啲
3fun

喜好不同
John 發表於 2021-10-5 23:30

可能好多人聽完覺得好難聽

想問點解 美煎 呢首近110萬VIEWS ,但得16K LIKES甘少GE? SERRINI 流浮山95萬VIEWS=18K LIKES, 美AIIII ...
hkbaby 發表於 2021-10-2 13:28

喜好不同

呢首歌的fans多數係六十歲以上的中年人,有d唔識like唔奇
on07111 發表於 2021-10-2 18:39

可能冇ac 去likes, 但日日開Youtube泥聽。

想問點解 美煎 呢首近110萬VIEWS ,但得16K LIKES甘少GE? SERRINI 流浮山95萬VIEWS=18K LIKES, 美AIIII ...

呢首歌的fans多數係六十歲以上的中年人,有d唔識like唔奇
幸福多於我預期

呢個現象係天王先可以發生。之前黎明首平凡人主題曲都係高views 少 likes

希望下首搵b哥哥合唱
同型人道、天光前讓街燈安睡組成三部曲系列  ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-2 09:03

比較想佢揾林子祥合唱。。男兒當堅強

可能無買Likes

呢張頂住先。主要原因應該係3月出左新歌月球下的人,所以gin fun聽新歌? ...
on07111 發表於 2021-9-29 16:59

想問點解 美煎 呢首近110萬VIEWS ,但得16K LIKES甘少GE? SERRINI 流浮山95萬VIEWS=18K LIKES, 美AIIIII 荊棘海47萬VIEWS 都13K LIKES  ,處女座35萬VIEWS 都17K LIKES。

環球應該聽下真正民意
事實gin fans係鐘意日出前乜乜乜依類歌多過幸福悶既
唔好俾CM少數人誤導 ...
kayzzz 發表於 2021-10-2 01:01

希望下首搵b哥哥合唱
同型人道、天光前讓街燈安睡組成三部曲系列

正能量好岩gin fun,聽完個人後生十年
on07111 發表於 2021-10-2 00:24

應該好多小朋友聽完Let It Go之後變咗Gin粉
可能未夠10歲
梨胃言 發表於 2021-10-2 00:26

環球應該聽下真正民意
事實gin fans係鐘意日出前乜乜乜依類歌多過幸福悶既
唔好俾CM少數人誤導

on07111 發表於 2021-10-2 00:24

應該好多小朋友聽完Let It Go之後變咗Gin粉
可能未夠10歲

證明環球行啱條路

以後唔好出幸福門依d垃圾歌 出多幾首日出乜乜乜仲受歡迎  ...
kayzzz 發表於 2021-10-2 00:22

幸福多於我預期

證明環球行啱條路

以後唔好出幸福門依d垃圾歌 出多幾首日出乜乜乜仲受歡迎  ...
kayzzz 發表於 2021-10-2 00:22

希望環球都幫AGA同Jace買吓views

自我感覺還好後最高views
女銀Confirmed
Gin Lee 李幸倪 -《日出時讓街燈安睡 (feat. Jac ...
梨胃言 發表於 2021-10-1 13:36

證明環球行啱條路

以後唔好出幸福門依d垃圾歌 出多幾首日出乜乜乜仲受歡迎

突破300個Comments
咁我家迦迦有好多英文歌eg.weatherful u, wawgd
Gin今年有無英文歌先
on07111 發表於 2021-10-2 00:12

可以聽住喘息空間先

今個禮拜上應該夠時間播到至尊
唔駛好似樂觀咁
梨胃言 發表於 2021-10-1 13:57

環球出招應該係富士山下2.0
幸福多於我預期

煎:37.6K
GAGA: 51.1K
JACE: 49.1K

環球賓馬泰歌手
jcbartleby 發表於 2021-9-29 21:26

咁我家迦迦有好多英文歌eg.weatherful u, wawgd
Gin今年有無英文歌先
幸福多於我預期

好多數據分析師
BTW 希望首歌今個禮拜上到榜!
WZA111 發表於 2021-10-1 13:52

今個禮拜上應該夠時間播到至尊
唔駛好似樂觀咁

好多數據分析師
BTW 希望首歌今個禮拜上到榜!

自我感覺還好後最高views
女銀Confirmed
Gin Lee 李幸倪 -《日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung 張學友)》MV
收看次數:1,052,309 次2021年8月31日
Gin Lee 李幸倪 - 《幸福門》MV
收看次數:1,049,485 次2020年7月24日
Gin Lee 李幸倪 - 《敢》MV
收看次數:1,023,152 次2020年3月27日

AGA同Gin Lee好似多啲?
其實印度fans係咪即係買views
咁Dear Jane同MC買得好恐怖 ...
梨胃言 發表於 2021-9-29 21:23
環球賓馬泰歌手
jcbartleby 發表於 2021-9-29 21:26
如果睇YT subscribers
煎:40.6K
GAGA: 37.7K
JACE: 13.2K

咁Dear Jane同MC買得好恐怖 ...
梨胃言 發表於 2021-9-29 21:23

環球賓馬泰歌手

Jace啲印度fans仲多過師姐
jcbartleby 發表於 2021-9-29 21:21

咁Dear Jane同MC買得好恐怖

華納歌手好受印度人歡迎
梨胃言 發表於 2021-9-29 21:19

https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11fctqxvkk
Jace啲印度fans仲多過師姐

呢個好有趣!!!原來香港歌手好多都受印度人支持
感冒系:

MC勁受印巴人士歡迎
...
jcbartleby 發表於 2021-9-29 21:17

華納歌手好受印度人歡迎

呢張舊圖,我都唔識

Yt 我只識睇呢個,例如呢個歌手近28日有87.1k India 的view

呢個國際歌手都有37.6 ...
on07111 發表於 2021-9-29 21:05

呢個好有趣!!!原來香港歌手好多都受印度人支持
感冒系:
https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11grv2zrg6

https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11gxfpw6gf

https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11gs_hmhgy

MC勁受印巴人士歡迎
https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11pg5fn1r6

呢張舊圖,我都唔識

Yt 我只識睇呢個,例如呢個歌手近28日有87.1k India 的view

呢個國際歌手都有37.6 ...
on07111 發表於 2021-9-29 21:05

India Views
MC 432K
DJ 190K
Mirror 73.7K

依家仲有冇得睇依啲圖
梨胃言 發表於 2021-9-29 19:19

呢張舊圖,我都唔識

https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F11gvds4r1z?hl=zh-TW

呢個國際歌手都有37.6k india view
https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F155q5b0_?hl=zh-TW

呢個混血歌手都有229 k越南view
https://charts.youtube.com/artist/%2Fg%2F124xv8_1t?hl=zh-TW

近28日
MC Cheung Tinfu
1.4M 觀看次數

讚美之泉 Stream of Praise
1.38M 觀看次數

周興哲
1.36M 觀看次數

李幸倪
1.31M 觀看次數

江海迦
1.28M 觀看次數
幸福多於我預期