返回列表 發帖

老派約會之必要 - 張天賦

單選投票, 共有 221 人參與投票
71.04% (157)
4.52% (10)
7.69% (17)
2.71% (6)
14.03% (31)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ambrose121

派台日期: 19/07/2022

曲:GooChan / MC 張天賦
詞:黃偉文
編:GooChan / 黃兆銘
監:徐浩

該怎麼初次約會 實在極費思量
起初先推我兩次 挫我氣燄都正常
再約便說好 以里數換你獎賞
找一間小店吃飯 浪漫大戲開場
於燭光跟笑意里 談談童年 提及理想
吃到侍應生 靜靜話現已打烊
飯後未倦嗎 跟我逛逛 再送你歸家
我可以為你 關起手機 純靈魂對話
怎知道霎眼 就談到 赤柱了
錯過了 你我的家
寧像個書生 初約佳人
(與你有種牽引)
蝴蝶滿心飛 不過 未走近
(勝過世間一見就吻)
多想 一見即吻 但覺相襯
何妨從夏到秋 慢慢抱緊
明月正偷窺 這對璧人
(兩個坐這麼近)
何用太心急 一晚露底藴
(故作老派手卻在震)
承襲 古典小說里 優雅的情感
情願 待新婚才獻吻
不急於一晚散盡 十萬夜那溫柔
一針針 跟你刺繡
年華悠悠 怎會悶透
訪西廂 登紅樓 仍攜著你手
初邂逅
我喜歡雙雙 漫步在霧裏
趕攤牌 實在是沒趣
跟你這 一種老派鴛侶
只想約會到八千歲 微醉寫詩作對 下去
寧像個書生 初約佳人
(與你有種牽引)
蝴蝶滿心飛 不過 未走近
(勝過世間一見就吻)
多想 一見即吻 但覺相襯
何妨從夏到秋 慢慢抱緊
明月正偷窺 這對璧人
(兩個坐這麼近)
何用太心急 一晚露底藴
(故作老派手卻在震)
承襲 古典小說優雅的情感
誰狂熱 會自焚              
誰又要火速 私訂終身
(與你有種牽引)
甜蜜每日一小片比較動人
(勝過世間一見就吻)
情是 今晚淺酌過 一世都微醺
重演 父母初相識 的氣氛
我倆這天初約
逛遍市區所有路燈
與你有種戀愛預感

老派約會之必要 (Fanmade Ballad Version)

溏心風暴?

boy4dudes 發表於 2022-10-24 17:18

遲下頒獎典禮mc一人霸兩首十大

MC今年真係氣勢好強
其實如果唔係年頭小心地滑已經推高左AP, 依首有資格入十大

係咪講緊第一段chrous轉key嗰個位?我都覺得有啲怪
北風 發表於 2022-7-20 22:48

我第一次聽都覺!但聽聽下又習慣咗

感覺好hit⋯四處睇到有人推薦

每日都loop的歌

中國風

有機會RE喔
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

王貽興講完 有少少想睇本書
b01091018 發表於 2022-8-21 15:22

大家咁話
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

中國風黎講我buy呢首多過離別的規矩
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

王貽興講完 有少少想睇本書
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

今時今日香港好少有呢D中國風歌曲派台了,儘管和周杰倫的中國風比有一定差距。

老派…就這樣死位死咯…第35周的榜都不让上了

年度之歌

希望老派能在903待更久一點

曲其實比小心地滑好得多

好聽但唔算有驚喜
唔想以後有老派2.0

MC 真係好襟聽
所有歌都LOOP 唔厭

MC真係首首都高質作品,救命,好聽到爆!

吊帶look

MC谷有老派嘅普通話demo聽正到傻
仲話下年會出啲國語歌
alison1225 發表於 2022-7-28 00:13

即是英文歌唔出住?

MC谷有老派嘅普通話demo聽正到傻
仲話下年會出啲國語歌

MC每首歌嘅風格都真係好唔同,但係都保持到高水準,自然會想狂loop

唔知點解呢首中國風mc唱到好gay, 係咪俾kaho搞成咁?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

有無人發覺個mv首歌係mono唔係stereo?

我愛你已開始變成癮
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

賦兒果然係樂壇新貴,俾著第二個唱應該未必feedback 咁好

回復  losyes
啲英文發音真係好差
創作又唔掂, 學多幾年先做唱作人, 太心急, 未夠料急唔嚟 ...
Alfeewusy  ...
Alfeewusy 發表於 2022-7-21 11:52

MC 唱左幾多年呀? Ian 點都唔可以用差嚟形容呀? 新進歌手佢唱 live 算係前列果幾位!
其實我真係唔係咩粉, 不過覺得佢啲歌幾好聽, 又識作曲, 填詞......咁有才華唔 deserves 比人咁抺黑
在這畢生不滅 無極的狀態

如果講中國風唱得最好的新一代歌手,我會選毛不易,他看完無問西東電影後,就作了一首無問,曲詞都是他的手筆,曲詞都好正,周深都翻唱過,效果都不錯。

MC聲線辨識度好高,中國風就唔係太有感覺,但就十分喜歡MC演譯,今次無太多高音,仍是非常高質之作。5fun

Spotify streaming勁到
masterdragon 發表於 2022-7-22 23:18

連續兩日破10萬後邊班鏡粉死買爛買都未到MC一半數

Spotify streaming勁到

還可以( ・᷄ὢ・᷅ )

評分人數

Lobe

怪怪的
Lobe

回復 1# CunninG
首歌好好聽,vocal is great,但係中國風比想像中少,MV都拍得好好,5分。

其實話首歌老土唔係淨係因為佢玩中國風囉
要知道做得好嘅中國風其實可以好潮好襟聽
例如十幾年前嘅糖不甩

依隻個編曲真係......十幾年前周姐倫玩爛左啦

喜歡MC
只有這句

喜歡Oscar播完接黛玉笑了,之後仲有李錦聯
真係完sem了
┻━┻ ︵ヽ(`Д´)ノ︵ ┻━┻

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬 ...
alison1225 發表於 2022-7-21 22:48

兩首都老土有衝突咩

利申先:上年我男銀
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

係咪得我一個覺得去到chorus個編曲好亂好嘈
WZA111 發表於 2022-7-21 14:21

兔兔都覺。。

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬 ...
alison1225 發表於 2022-7-21 22:48

地滑我ok嘅,佢throwback得更透徹,而且嗰首vocal真係教材級

又關陳奕迅咩事?暗單春粉??

bagfgfcde會員已經講咗,佢唔係特登玩throwback,所以先尷尬
just11256 發表於 2022-7-21 21:33

尷尬與否就見仁見智啦
地滑又話老土,中國風又話老土,點都搵到啲嘢講其實只要首歌好聽已經夠曬啦

可能要聽返eason十幾年前嘅舊歌先啱口味掛

話首歌中國風老土嘅本身中國風就係懷舊feel架啦,要點先算唔老土啊
alison1225 發表於 2022-7-21 05:20

bagfgfcde會員已經講咗,佢唔係特登玩throwback,所以先尷尬

事實證明只要唔寫啲過界嘢就可以任上港台既龍虎榜 好任性既百荃

btw呢首好中國風,好姐卵。賦王正常發揮,聽完無咩太大感覺
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場