返回列表 發帖

後人類的美麗與哀愁 - Gin Lee

單選投票, 共有 168 人參與投票
70.24% (118)
4.17% (7)
6.55% (11)
1.19% (2)
17.86% (30)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 25/09/2023

曲:林家謙
詞:周耀輝、林家謙
編:Euywein 楊展鴻
監:Derrick Sepnio 張德銘、Fergus Chow 貢多傑

按著預算中的節奏
可去到日後
對著異世中的戰鬥
不止不休

然後時候就到要學盡快放手
還是想得到最好請記住能夠
撐下去 就有

最後最後 最後最後
還是 退後退後
這是美麗與哀愁
而全是去留
未準備好已站於路口

撐得到最後最後 最後最後
還是 退後退後 才得自由
就怪我太多溫柔
太多的承受但願放棄
還是別放棄 就有

糾結到心頭
突然認真到盡處回首
如何沒有一絲悔疚
走到這一步我想問
這一次能否

最後最後 最後最後
還是 退後退後
這是美麗與哀愁
而全是去留
能如何在過後過後別回首

最後最後 最後最後
還是 退後退後
渴望美麗怕哀愁
而人類強求
活在今日總要預測以後

什麼最後最後 退後退後
總是想到瘋了也不休
太多溫柔
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠

茫茫的 一生多長久
用半生追問 能否
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

搞咩着到大媽咁 係咪得罪造型師
begin 發表於 2023-10-18 20:39

清雅脫俗

Miss 李 Gingin
on07111 發表於 2023-11-2 03:55

見到標題以為講緊好姊妹

Miss 李 Gingin
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

愈聽愈覺得幾似鄧小巧d歌

幾有天地一沙鷗feel
希望成績差唔多
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:31

預言迦新城快上第二
幸福多於我預期

晚上聽好正
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

少少悶但可以享受Gin嘅vocal本身

細聽幾次後,好聽咗
實力為王

boy4dudes 發表於 2023-10-18 19:46

搞咩着到大媽咁 係咪得罪造型師

副歌比想像中入腦....

啱啱聽咗了 呢個女人為咗輾壓班霉霉師霉咩都做得出
kel_kelvin 發表於 2023-10-13 22:40

原唱好聽好多

有冇聽幸兒唱大哥
梨胃言 發表於 2023-10-13 01:53

啱啱聽咗了 呢個女人為咗輾壓班霉霉師霉咩都做得出

悶到瞓着冇人聽馬拉雞是正常

Spotify
27/09 7,274
28/09 14,827 (+7,553)
29/09 20,664 (+5,837)
30/09 26,443 (+5,779)
01/10 35,272  ...
梨胃言 發表於 2023-9-27 09:37

咁快big flop 嗱?

+7.3k 又多返啲人聽
kel_kelvin 發表於 2023-10-13 01:16

有冇聽幸兒唱大哥

好勁 過咗十萬 big hit!!
梨胃言 發表於 2023-10-12 10:02

+7.3k 又多返啲人聽

好勁 過咗十萬 big hit!!

痴線

什麼最後最後 退後退後
總是想到瘋了也不休
太多溫柔
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠

呢段真 ...
JasOh103 發表於 2023-10-10 14:07

希望會冠
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

痴線

什麼最後最後 退後退後
總是想到瘋了也不休
太多溫柔
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠

呢段真係超好聽
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

大陸妹馬拉妹又如何
佢哋講/唱廣東話仲標準過一堆土生土長嘅香港人呀
最起碼啲懶音少過土生土長嘅香港人 ...
米色蘇 發表於 2023-10-8 15:13

真呀,
Xianggang而家好多鄉音歌手

好慘 好歌冇好報
Humeny 發表於 2023-10-9 13:58

過咗10萬唔mark

Spotify
27/09 7,274
28/09 14,827 (+7,553)
29/09 20,664 (+5,837)
30/09 26,443 (+5,779)
01/10 35,272  ...
梨胃言 發表於 2023-9-27 09:37

好慘 好歌冇好報
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

大陸妹馬拉妹又如何
最起碼啲懶音少過土生土長嘅香港人 ...
米色蘇 發表於 2023-10-8 15:13

大陸妹唔係貶義,it’s just a fact

大陸妹馬拉妹又如何
最起碼啲懶音少過土生土長嘅香港人

今年論歌曲質素 Aga >>>蕾>>Gin

Gin 歌悶同娘 無乜感情(好似唱歌機器) 都係硬傷

依首歌好d 但都係悶

人地根正苗紅廣州人, 廣東話咬字仲好過香港好多歌手
馬拉妹 D 鄉音唔係諗住同人比較啊MA? ...
hissorhk 發表於 8/10/2023 13:24

做乜話人根正苗紅

馬拉妹 D 鄉音唔係諗住同人比較啊MA? ...
hissorhk 發表於 2023-10-8 13:24

啲大陸女人真係好嘔心

你講大陸妹陳蕾?
JasOh103 發表於 2023-10-7 14:23

馬拉妹 D 鄉音唔係諗住同人比較啊MA?

好好聽 (Kay)十大please
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

好好聽 (ADA)女金please
Week 23
冠軍歌:雷同二友 - 靈魂有路

後女金的美倪與ai愁

好好聽 Gin Lee 女金必勝

好好聽(Serrini)女金 please
幸福多於我預期

好好聽(陳蕾)女金 please
Aga,Fiona Fung fan

好好聽白果 please
利申:唔係鏡粉

好好聽女銅 please

好好聽女銀 please

好好聽女金 please

鄉音太勁有時仲慘過音唔準
hissorhk 發表於 2023-10-7 01:38

你講大陸妹陳蕾?

冇可能出Dear Secret 2.0啦,佢而家公司唔會搵何方或者許弘毅,除非搵黃偉文包碟。 ...
Serendipity 發表於 2023-10-6 22:17

Dear Secret 太犀利太完美啦She did that.

唔使咩Dear Secret 2.0
You can't improve perfection.

辛苦你了同煙花紀咪美毅
JasOh103 發表於 2023-10-7 00:32

總係覺得呢啲歌(同埋張敬軒隻一個人的地球)係之前寫落所以先有份,之後唔似會再搵佢寫。
睇吓如果古巨基有新歌係咪仲有許弘毅就知

鄉音太勁有時仲慘過音唔準

冇可能出Dear Secret 2.0啦,佢而家公司唔會搵何方或者許弘毅,除非搵黃偉文包碟。 ...
Serendipity 發表於 2023-10-6 22:17

辛苦你了同煙花紀咪美毅

幸兒每首歌都造就更好 真係好有祖兒影子
之前啲IDK2.0 剛好2.0咪都有環球影子 希望下年 ...
kel_kelvin 發表於 2023-10-6 16:10

冇可能出Dear Secret 2.0啦,佢而家公司唔會搵何方或者許弘毅,除非搵黃偉文包碟。

呢首歌係要慢慢欣賞
頭幾日聽一次覺得悶悶地....越聽越了解歌詞越聽旋律&Gin Lee唱功就變左好好好鍾意呢首
...
hdfb 發表於 2023-10-6 21:42

我覺得呢首歌好聽,不過係有啲慢熱,所以先似環球嘅style。但唔知點解年尾會派呢隻,因為就咁睇旋律同題材都唔係太容易播得起。

呢首歌係要慢慢欣賞
頭幾日聽一次覺得悶悶地....越聽越了解歌詞越聽旋律&Gin Lee唱功就變左好好好鍾意呢首
Gin Lee 表演得好有層次&深度, 即使第一時間體會唔到, 唔好放棄, 再比個機會你大可能會鍾意上呢首歌

5分

Gin Lee越嚟越有師姐影子,出新歌啲留言都係話好過之前嗰首,咁之前嗰啲其實係咪好差?
咁多人讚呢 ...
Serendipity 發表於 2023-10-6 01:07

幸兒每首歌都造就更好 真係好有祖兒影子
之前啲IDK2.0 剛好2.0咪都有環球影子 希望下年出返隻Dear Secreto 2.0