返回列表 發帖

撞到正 - 泳兒

單選投票, 共有 88 人參與投票
57.95% (51)
10.23% (9)
6.82% (6)
4.55% (4)
20.45% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 18/03/2024

無法編輯作答內容
CM 歌曲宣傳表格
歡迎各位擔任歌曲宣傳人員, 提供最新派台歌曲資訊。
* 表示必填問題
歌曲宣傳人員
*
ayckwan
歌曲名字 - 主唱
*
撞到正 - 泳兒
歌曲派台日期
*
MM

/
DD

/
YYYY

歌曲直接試聽或Youtube MV連結
*
https://www.youtube.com/watch?v=RSLZ2ECpg5Q
歌詞 (如有曲詞編等資料更好)
*
曲:Nowhere Boys
詞:小克、Rap: Nowhere Boys
編:Nowhere Boys
監:Adrian Chan、Nowhere Boys

躲於被窩裡頭 寒氣又在挑逗
被壓住沒法動 冇力仰首
掛起兩抽蒜頭 求庇祐在守候
再抱住十字架 也會顫抖

亡靈冤魂不散 恐怖在延續似劇集
夜裡自燃白蠟 伴怪異旁白
邪靈陰魂不散 沒理會神父作法
突破佛門大閘 四通八達
蛇頭妖 無頭鬼
等潘朵拉打開那全盒

鬼 總要擺出可怕姿勢
鬼 找到替身先再出世
陰聲死氣 自爆身世
鬼 要往生請你飄向西
怎永生可請教上帝
送客 敬禮 好好上路 遵守法例

生死門 同事們 誰敲門
來做奴隸永續 每項貸款
陰間畢竟太悶 投入誰的胎盤
人和鬼 互有後援

眉頭烏雲不散 光怪陸離尚有續集
害怕敵人突襲 便處事圓滑
全球風雲不散 大戰在全面策劃
學會做人毒辣 勢不兩立
回陽間 銅鑼灣
趕返公司打開個飯盒

鬼 總要擺出可怕姿勢
鬼 找到替身先再出世
陰聲死氣 自爆身世
鬼 要往生請你飄向西
怎永生可請教上帝
送客 敬禮 好好上路 遵守法例

N: Ey… watch your step lil girl
V: What’d ya say?
V: urgh.. I’m hearing voices in my head all day.
N:  Uh.. Nah babe, its just dark but I can keep ya safe
N: 喂你都砌到尾,都幾夜啦喎,咁你想食嘢定返屋企?
N: I said it’s getting pretty late, should we go and get a burger or go home and make the bed shake.
V: No! Your just that voice I’m hearing everyday

鬼 不會上班不會消費
鬼 只盼痛傷可放低
相比某些人 誰更鬼
鬼叫我天生那麼怕鬼
卻得出新結論 更怕活在人世

鬼 當我屋企加倍猛鬼
望靈體分享智慧
把世人 那陰暗面控制
每個心黑到不見底
用迴光照亮塵世
要再 創世 即管殺戮 別理審批
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

Chill Club榜仲有機。
EricC2021 發表於 2024-5-25 14:22

果個榜算把啦,,不重要

結果係903 1台獨冠從來未試過
hkbaby 發表於 2024-5-25 13:59

Chill Club榜仲有機。

結果係903 1台獨冠從來未試過

真係估吾到第1PLUG 係2個最支持佢GE 台成績差成甘

但今次903 RTHK 又肯SUP 佢 ...
hkbaby 發表於 2024-5-19 13:05

我寧願903一台冠都不要997tvb兩台冠
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

真係估吾到第1PLUG 係2個最支持佢GE 台成績差成甘

但今次903 RTHK 又肯SUP 佢

回復  hkbaby
Tvb outaiii
cubex___ 發表於 2024-5-18 23:13

話吾定最後係903 獨冠
但RTHK 似下WEEK 冠

回復 51# hkbaby
Tvb outaiii
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

幾時會出合唱版?
steph123 發表於 2024-5-18 22:59

邊個講過?

幾時會出合唱版?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

吾知保吾保到4台冠呢? 4台都上左好一陣子了

其實佢明知唱呢啲類型肯定唔會係大眾鍾意嘅類型都偏要做係respect嘅
hehe 發表於 2024-4-21 11:27

佢LE D 就係真正GE 用作品說話,明顯地已經吾係盲目甘想去走紅,依加比較有主見。
佢想紅的話,5PLUGS 不停出所有遺失的東西,四不像 果D 就OK

其實佢明知唱呢啲類型肯定唔會係大眾鍾意嘅類型都偏要做係respect嘅
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

好有突破,唔難聽,但聽一次就夠

第三週咁快講儲十大
LushKillYourMus 發表於 2024-4-14 13:44

講如果姐,因為吾覺得佢再有機會上3甲,頂多拎多次10大

驚rthk好快低位out, 不過美aiiiii如果想搏10大,就真係要快d 出remix去儲AP 了,希望可以係metal version ...
hkbaby 發表於 2024-4-14 12:53

第三週咁快講儲十大
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

估唔到港台唔ban
steph123 發表於 2024-4-13 21:32

驚rthk好快低位out, 不過美aiiiii如果想搏10大,就真係要快d 出remix去儲AP 了,希望可以係metal version

估唔到港台唔ban

我以為起碼會有啲Dancer或者多啲動作
但睇嚟真係無資源,要煎式站立快歌

個鏡頭搖勁啲應該都化 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-4-10 23:49

佢自己搖頭取代
或者自己扮埋女鬼都仲好D
叫埋師姐跳IDK 伴舞都吾錯

睇左viu live,佢段RAP 好打冷震

但最後LIVE 美AIIIII 唱到A6 海豚音
hkbaby 發表於 2024-4-9 23:02

我以為起碼會有啲Dancer或者多啲動作
但睇嚟真係無資源,要煎式站立快歌

個鏡頭搖勁啲應該都化解到尷尬嘅
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

第一次聽覺好聽,再聽多幾次覺得唔好聽,好神奇

睇左viu live,佢段RAP 好打冷震

但最後LIVE 美AIIIII 唱到A6 海豚音

其實chorus都幾正
同樣期待其他band合作有啲咩火花

想聽 NWB 自己唱返
不過其實都唔差嘅
期待同其他樂隊合作!
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

覺得會谷E首10大
steph123 發表於 2024-4-8 22:49

要出多幾個VERSION 先得,好似荊棘海甘。
可否出個METAL VERSION REMIX ?

今年應該都係谷gin 女金
Carsonliuuu 發表於 2024-4-8 21:27

覺得會谷E首10大

啲歌越嚟越顛, btw上年谷完gin lee, 係咪今年谷返泳兒?
hohoho 發表於 2024-3-27 09:28

今年應該都係谷gin 女金

903開始熱播

泳兒還是游不出大海嗎?
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

根本成段嘢就同首歌其他部分格格不入 無端端又幻聽又床震
liwaynejason 發表於 2024-3-25 00:21

回應 美容 大熱金曲 Lucky star?

整個合唱版with Gin Lee
唔洗浪費資源搵多首歌

呢首聽咗好幾次都唔係好記到個旋律,尤其正歌

泳兒近年最難聽歌曲 沒有之一

可以叫 雙雙亞軍 (銀)
hkbaby 發表於 2024-4-3 23:21

加埋巨巧就係三銀行 (行人個行)

聽聽下都幾爽

Gin lee係海鳴威?一陣十大2人分得0.5首就好笑
sexykaren 發表於 2024-4-2 00:09

可以叫 雙雙亞軍 (銀)

泳倪 同 幸兒 一齊出首合唱米可以 雙冠軍 囉
打造 我的回憶不是我的 第二 ,再創 獨一無二 高峰 ...
hkbaby 發表於 2024-4-1 23:16

Gin lee係海鳴威?一陣十大2人分得0.5首就好笑

997:勁爆女歌手打和
903:女銀、十大打和
tvb: 泳兒
rthk: gin lee
sexykaren 發表於 2024-4-1 21:38

泳倪 同 幸兒 一齊出首合唱米可以 雙冠軍 囉
打造 我的回憶不是我的 第二 ,再創 獨一無二 高峰

diu美aiiiiiiiiii真係慘
Btw攞獎方面阿煎先係師姐
~蛋撻~ 發表於 2024-3-31 16:27

997:勁爆女歌手打和
903:女銀、十大打和
tvb: 泳兒
rthk: gin lee

Diff. 女金走勢冰兒已成棄將
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

Diff死播爛播中
agafan4ever 發表於 2024-4-1 01:23

首歌究竟有咩值得咁播...爛到一個位置,甚至Gin自己都唔想點宣傳首歌

啲歌越嚟越顛, btw上年谷完gin lee, 係咪今年谷返泳兒?
hohoho 發表於 2024-3-27 09:28

Diff死播爛播中

Sure, 不過嚴格黎講 Gin 係 Vincy 師妹 in every way

香港出道 - Vincy 2006; Gin 2011
入蛋記 -  ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 16:20

diu美aiiiiiiiiii真係慘
Btw攞獎方面阿煎先係師姐
FIGHT for 陳柏宇

要向師姐 幸兒 學習DUM DUM 入面RAP 的態度
hkbaby 發表於 2024-3-31 15:50
Sure, 不過嚴格黎講 Gin 係 Vincy 師妹 in every way

香港出道 - Vincy 2006; Gin 2011
入蛋記 - Vincy 2006; Gin 2023
出生 - Vincy 1982; Gin 1987

段 rap 尷尬係因為太執著壓韻 (Ey, say, day, safe, 企, shake) 同 Vincy rap 時 lacks attitude (好 flat  ...
boy4dudes 發表於 2024-3-31 13:14

要向師姐 幸兒 學習DUM DUM 入面RAP 的態度

段 rap 尷尬係因為太執著壓韻 (Ey, say, day, safe, 企, shake) 同 Vincy rap 時 lacks attitude (好 flat 好 monotone).

段 rap 其實可以好好玩, 可以鬼馬, 可以挑逗, 可以做 dominatrix 鬧隻鬼虐待隻鬼收服佢. For 段 rap, Vincy should get some tips from Gin & VAL 趙展彤 (for attitude and 節奏感) & J.Arie (for being a 女施虐狂).

泳兒已經好努力 Nowhere Boy 唱翻會好好多   雖然她唱得有點吃力 但勇氣可加 4+1=5fun

欣賞佢不斷求變,值得鼓勵

演繹得ok

不過作為1st plug公司都唔肯比$買views有d失望

雖然都係暗黑但係試唔同曲都值得鼓勵

聽得出係Nowhere Boys 既曲
MmM