返回列表 發帖

這麼近那麼遠 - 容祖兒

單選投票, 共有 220 人參與投票
45.00% (99)
5.45% (12)
7.73% (17)
2.27% (5)
39.55% (87)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: CunninG

歌曲: 這麼近那麼遠
主唱: 容祖兒

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 17/10

歌曲直接試聽或Youtube MV連結:

歌詞:
作曲:張學友
填詞:黃偉文
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

一天一天 
日日夜夜 面對面
既相處 也同眠
一點一點 
逐漸逐漸 便發現
縱相對 卻無言

靜靜默默 
望著熟悉的背面
一彎身影 
原來離我多麼的遠
像天涯 那一端 
沒法行 前一吋

我 留著你在身邊 
心 仍然很遠
我想伸手拉近點 
竟觸不到那邊
就欠一點點 
但這一點點

觸摸得到 
揣摩不到 這麼近
那麼遠 卻仍然
相宿相棲 
不聲不響 我跟你
已改變 已無言

靜靜默默 
望著陌生的背面
心中所想 
原來離我多麼的遠
像天涯 那一端 
沒法行 前一吋

我 留著你在身邊 
心 仍然很遠
也許終於都有天 
當你站在前面
但我分不出這張是誰的臉

我 留著你在身邊 
心 仍然很遠
我想伸手拉近點 
竟觸不到那邊
就欠一點點 
但這一點點 卻很遠

我 留著你在身邊 
心 仍然很遠
也許終於都有天 
當你站在前面
但我分不出這張是誰的臉

我 留著你在身邊 
心 仍然很遠
我想伸手拉近點 
竟觸不到那邊
就欠一點點 
但這一點點 卻很遠 

其實我真係唔覺美祖感情演繹方面差過歌神好多
反而真係希望除左講歌神兩字之外 不如講下究竟好係邊到

男同女演繹有唔同其實好正常
美友版本比我感覺係佢係好典型男人feel
首歌既編曲再加佢個唱腔都表達出佢對段感情既瀟灑
正如男人用硬朗既態度對待咫尺天涯既感情
就算有所謂既痛亦唔會表達出黎
但講歇斯底里既感覺我覺得美祖版本更加澎湃
招牌心淡痛愛小女人式既痛
好想繼續維持段關係 但可惜大家只係越行越遠
成首歌就係唱出女人弱質纖纖對段情無能為力既無力感

其實係咪真係咁難聽出美祖感情
定只不過又因為係容祖兒三隻字

聽過歌神板,歌一首
joey板,最傷的一段情的回憶一次過返哂來

只能說,joey先帶到我去首歌的感覺度

我反而覺得學友版個編曲真係罐頭到不能
JayantL 發表於 2015-2-24 13:18

但感情真係到位好多

我反而覺得學友版個編曲真係罐頭到不能
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

EGG請得學友
應該feat一隻這麼遠那麼近再R多幾十AP

BTW 仲係聽唔出學友版勁係邊
但係覺得學友比較近,JOEY比較遠
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

兩星期前聽咗容小姐依首歌,完全無感。
無聽過原版,今日摷翻張學友嘅版本,簡直驚為天人!!!
原來首歌係咁好聽,學友就算唔使升key都feel到佢澎湃嘅感情。
容小姐嘅版本直情差成條街。
歌神即係歌神!
建議各位話聽到容小姐好有感情嘅聽下學友版。如果容版都叫有感情嘅話,學友版一定聽到你流馬尿,起晒雞皮。
一個歌手嘅好壞真係可以影響到首歌好唔好聽。

4分
處理得細緻咗 比起樂觀 呢首比較loopable
但第一主打(?)係翻唱歌點都覺得要扣扣分
同最後有疑似想_嗌 over咗 唔上喎落咁

唱得好,但loop唔起

搵左張學友拍MV
KYC0347 發表於 2015-2-13 18:24

個mv好睇wor
...

搵左張學友拍MV

Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

first live
Juicy_Lemon 發表於 2015-1-24 05:22

“ 我是歌手”水准

4 points

評分人數

美祖2015 EP四首歌要plug到盡?
黃家正 發表於 2015-1-15 07:13

說好了的開心碟呢?下次先做?

雖然Joey一向都係具爭議
但就咁聽,呢首唔差
利申 未聽原版
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

first live
Juicy_Lemon 發表於 2015-1-24 05:22

美祖啲live真係好正

喺收音機聽過一次,覺得麻麻
3fun

first live

好完美
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

最受歡迎十年歌手大獎 丫拿
繼續1分啦
liebe 發表於 2015-1-19 19:15

痴線 唔該請對事不對人 首歌好聽囉

5分
正過 樂觀 同 天然呆 好多 lol

first live

人間卻有殷切的眼光 仰望 我下降

其實我無對佢有乜異見
我寧願天然呆,呢隻有啲悶
悶到唔想聽 一分sorry ~
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

同原唱感污力差100倍
無原唱既power, 好彩編曲唔錯

其實有d悶
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好好聽,與原唱有唔同感覺
joey唱3段有唔同感覺
亦啱係天然呆 樂觀咁side

最受歡迎十年歌手大獎 丫拿
繼續1分啦
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔好係又1分唔係又1分先得架,呢首堅好聽wor

恭喜美祖贏得15年最佳改編歌曲獎

利申: 1分
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

唱得幾好,期待佢的新作

所有翻唱歌,最多2分,最尾over晒,完全感動唔到我,1分。

利申:張學友個版本我一路飲啤酒一路聽,一路喊....

真係好笑,呢個post足足有成幾個笑位

唱得好好喎~無想過佢會唱到

日日某會員自high
真係同睇燈神嘅重槌一樣咁好笑

anyway
黃偉文只碟暫時3 plug最正嘅反而係佢冇份監製嘅歌
都好諷刺XD
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

MARK 低先,
恭喜祖兒,憑《這麼近那麼遠》第一首打入"2015年度我最討厭的歌曲大選(CM選區)"
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

果part 越聽越似越唱越強
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

鍾意呀!!!

聽完無辦法要聽翻個原版... 其實都唱得好好,個升key位好誇張,一升就升三個key,最正都係o個個位

另一番风味波 ☺

正!好有感覺!!

其實都幾感動

呢類歌開正佢個範
4分

1分,張學友唱歌太勁了

ok ge 3分

5分,很不错
Happy day

英皇文案

重溫Wyman寶庫
翻唱〈這麼近(那麼遠)〉,回憶美好的1995年

由黃偉文(Wyman)參與監製,容祖兒的最近EP來到第三Plug,前兩首主打都為樂迷帶來無限驚喜,〈天然呆〉的傻氣讓人不其然地愛上,五輪真弓作曲,為單戀傷痛自求多福的〈樂觀〉,更成為2014年度叱咤樂壇專業推介十大之一,成績令人滿意。而來到第三主打,Joey與Wyman便出人意表地,為大家帶來一首翻唱歌。

2014年,Joey為電影《竊聽風雲3》翻唱了仙杜拉的〈共你痴痴愛在〉,為經典金曲注入新感覺,反應非常好。剛好,踏入2015年第一首派台歌都是翻唱歌,Joey很想翻唱Wyman一首舊作,在云云經典中便揀選張學友的〈這麼近(那麼遠)〉。歌曲收錄於張學友在1995年推出的專輯《過敏世界》內,當年的Joey還是位15歲的小女孩,但已經憑關淑怡〈一首獨唱的歌〉參加某卡拉OK舉辦的歌唱大賽,並贏得金獎。這件事直接影響Joey往後的發展,而20年前不怕死衝勁十足的自己,也讓人值得回味,所以這是個相當有意義的年份。

全新版本跟原曲一樣,先以輕柔的結他聲為開首,並同樣逐步地將情緒注入,唱到第二節副歌時才盡情爆發。原曲在編曲上以電結他加重那份張力,而新版則以近似Acoustic的方式,盡量突顯Joey具感染力的聲線,令這首廿年前的作品,再度燃亮起來。
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

聽左一兩次 一般
但我是歌手版MV有瓊姐同撓手加分
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

不如版主揾次將美祖改成一個新人嘅名
你估仲會唔會咁多1分?
p.s.到依家仲係5>1

其實唱左幾好
但我反容 底分1分
唱編各+1
翻唱-1

2分噶
Happy and Blessed.

其實唔系好明點解翻唱都要扣分
系咪覺得好熟悉?同原唱比較?
我就真系未聽過原版,所以唔覺得有炒冷飯噶感覺。

我覺得話本身唔中意只歌,本身就覺得只歌唔好聽,咁噶reason我覺得make sense。
就絕對好過咩 似GEM 派歌日期寫錯 6字歌 依d reasons
尋找一息間的美好。

sorry....2分.....
最後個[我~~~~]字唔鍾意....
仲有個變音....做咩= =
最後仲要翻唱..... ...
roderickchan 發表於 2015-1-15 22:31

thank you... 5分.....
最後個[我~~~~]字我鍾意....
仲有個變音....好掂^ ^
仲要貼番90年代既EP theme..... ...