返回列表 發帖

CM會員共和榜頒獎禮2014 (2015/02/07)

日期: 2015年2月7日 (星期六)
時間: 8:30pm (暫定)
主持: powerful

(1) 懇請各位準時入場 撐起個場
(2) 請勿直接或間接劇透賽果 有歌手真係無諗過
可以攞到獎
(3) 麻煩為所有獲獎歌手報以最熱烈既掌聲 因為CM既獎其實好難攞

NOW I RECAP IN ENGLISH... (下省一萬字)

THANK Q !

最後... 我最喜愛歌曲投票尚未截止 未投既盡快投票啦
-> http://cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7896

整榜無愧於心咪得囉 鍾意既咪上耐啲 唔鍾意咪唔好上
使唔使分埋乜anti唔anti 粉唔粉 你唔厭我都攰 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-20 06:48

我從來都好樂見唔同粉出沒
joey係cm榜不嬲有人狂比分 有人唔比分
你唔叫祖粉榜反容榜 都可以叫比分祖兒榜同唔比分祖兒榜既
不過整左咁耐都好難完全唔後悔
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

整榜無愧於心咪得囉 鍾意既咪上耐啲 唔鍾意咪唔好上
使唔使分埋乜anti唔anti 粉唔粉 你唔厭我都攰

邊有可能啊, 咁多an-ti祖嘅榜
風見志郎 發表於 2015-3-9 14:22

共和擺明多祖粉榜
13年三首9星期
ku ku ku上到榜
翻唱歌都幾星期 仲想點

今年先又有多個祖粉榜加入
雖然都有反容榜
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

仲有...竟然連十大都冇啊, 得至尊歌ssd
Kyle_ 發表於 2015-2-8 01:12

其實邊度有得睇返歷年十大?

thank you.
祖兒要發力呀,睇好下年你重回三甲。
on07111 發表於 2015-2-22 22:28

邊有可能啊, 咁多an-ti祖嘅榜
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我覺得無必要限1人1首十大
因為係好歌就值得攞獎表揚!!

任何歌手拎很多十大都是一種對好音樂的鼓勵!

乖啦嬅粉們
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

留不低 5>3>3>3>4>2>5 (602)
成長說明書 6>3>2>2>3>4>7 (602)
留不低係輸在少左個亞軍?  ...
nicholashin 發表於 2015-2-14 15:40

正解

另外 有人提到如果一個歌手只得一隻十大既情況
成長說明書就會取代來生舞入十大
上年就係非凡人生取代小日子
-Prince- 發表於 2015-2-14 14:48

留不低 5>3>3>3>4>2>5 (602)
成長說明書 6>3>2>2>3>4>7 (602)
留不低係輸在少左個亞軍?

已經更新左  #3
除左今年某幾位歌手特別突出之外, 今年大部歌手既得獎數目都相對平均

另外 有人提到如果一 ...
-Prince- 發表於 2015-2-14 14:48

thanks
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

已經更新左  #3
除左今年某幾位歌手特別突出之外, 今年大部歌手既得獎數目都相對平均

另外 有人提到如果一個歌手只得一隻十大既情況
成長說明書就會取代來生舞入十大
上年就係非凡人生取代小日子

反而想知joey yung 的分數,有無人有統計?
on07111 發表於 2015-2-11 14:17

女歌手第八 - 容祖兒 (817)
上榜歌曲: 天然呆 (316), 樂觀 (253), 我杯茶 (151), 布穀鳥大反擊 (97)

两首十大都三甲不入,so sad

而家先發現共和歌曲1-4位同我本人個榜1-4位完全一樣, 位置都中哂
真係眾望所歸

14年無疑屬於高山低谷
47. Bring Him Home
week24
1 . the hertz        瘋子

唱作人藍奕邦比人踢返出三甲?

比左126分美霏
95分千嬅

早知一分都唔比一千個假想結局
John 發表於 2015-2-11 02:30

難怪美霏話好錫啲歌迷
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

補充 最歌五強
好不容易遇見愛 21
高山低谷 18
青春常駐 16
獨家村 14
雞蛋與羔羊 12 ...
akk 發表於 2015-2-11 02:42

真係分薄哂 排五強入面既包尾 lol

CM會員共和榜頒獎禮2014 詳細分數

CM 共和十大 至尊歌曲: 謝安琪 獨家村 1207 (上榜十一週, 九週冠)
CM 共 ...
-Prince- 發表於 2015-2-11 00:34

補充 最歌五強
好不容易遇見愛 21
高山低谷 18
青春常駐 16
獨家村 14
雞蛋與羔羊 12

從結果去睇 kary 都係贏咗
嬅粉: 三首都差啲打贏四首 姐係平均質素高啲
做邊個fans都有 ...
hehemamama 發表於 2015-2-11 01:13

比左126分美霏
95分千嬅

早知一分都唔比一千個假想結局

kary 4 首 vs fa 3 首 , 主打數量都唔同 , 唔算得係打敗喎
chanchan0909 發表於 2015-2-11 01:06

從結果去睇 kary 都係贏咗
嬅粉: 三首都差啲打贏四首 姐係平均質素高啲
做邊個fans都有得兜
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

哇美霏真係好彩 cm小量霏迷竟然打敗嬅粉
hehemamama 發表於 2015-2-11 01:02

kary 4 首 vs fa 3 首 , 主打數量都唔同 , 唔算得係打敗喎

哇美霏真係好彩 cm小量霏迷竟然打敗嬅粉
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

千嬅姐姐差少少就女銅

爭 14 分, 好險嘎

CM會員共和榜頒獎禮2014 詳細分數

CM 共和十大 至尊歌曲: 謝安琪 獨家村 1207 (上榜十一週, 九週冠)
CM 共和十大 第二位: 林奕匡 高山低谷 1148 (上榜十二週, 五週冠)
CM 共和十大 第三位: AGA 一 921 (上榜十週, 四週冠)
CM 共和十大 第四位: 楊千嬅 好不容易遇見愛 868 (上榜九週, 兩週冠)
CM 共和十大 第五位: 古巨基 致少年時代 864 (上榜十週, 四週冠)
CM 共和十大 第六位: 許志安 流淚行勝利道 831 (上榜九週, 兩週冠)
CM 共和十大 第七位: Fabel 盧巧音 自戀自在 741 (上榜八週, 兩週冠)
CM 共和十大 第八位: 張敬軒 青春常駐 737 (上榜八週, 五週亞)
CM 共和十大 第九位: 楊千嬅 來生舞 690 (上榜八週, 四週冠)
CM 共和十大 第十位: 連詩雅 只要和你在一起 626 (上榜七週, 三週冠)
---------------------------------------------------------------------------
11. 謝安琪        勢不兩立        604
12. RubberBand        成長說明書        602
13. 吳雨霏        留不低        602
14. 方皓玟        分手總約在雨天        594
15. 官恩娜        共勉之        582

--

CM 共和男歌手

金獎  周柏豪 (1664)
[同行 (477), 傳聞 (210), 自由意志 (498), 還記得 (479)]

銀獎  林奕匡 (1432)
[高山低谷 (1148), I See You Everywhere (158), 頌讚詩 (126)]

銅獎  許志安 (1378)
[流淚行勝利道 (831), 新天地 (495), 如初 (52)]
------------------------------------------------------------------------------------
4. 張敬軒 (1239)
[塵埃落定 (451), 青春常駐 (737), 最卑微的願望 (51)]

5. 藍奕邦 (1172)
[離開拉斯維加斯 (201), 愛我就吻我 (301), 戀人 (431), 孔雀開屏 (239)]

--

CM 共和女歌手

金獎  謝安琪 (2517)
[勢不兩立 (604), 雞蛋與羔羊 (506), 獨家村 (1207), 家明 (200)]

銀獎  薛凱琪 (1770)
[宮若梅 (131), Contagious (461), 弗洛蒙 (319), 最後最後 (467), 一直一直 (392)]

銅獎  吳雨霏 (1727)
[留不低 (602), 沒有花收的日子 (501), 豔羨 (434), 一千個假想結局 (190)]
----------------------------------------------------------------------------
4. 楊千嬅 (1713)
[來生舞 (690), 色惑 (155), 好不容易遇見愛 (868)]

5. 王菀之 (1398)
[天堂有路 (575), 好時辰 (530), 我們他們 (293)]

--

CM 共和組合

金獎  RubberBand (1429)
[成長說明書 (602), We Are One (246), 坦白 (197), 放 (50), 前面尚有一萬里 (193), 你和我 (141)]

銀獎  C Allstar (806.5)
[時日如飛 (273), 星海 (166), 家書 (236), 城惶城恐 (33), SuperStar (98.5)]

銅獎  My Little Airport (538)
[美麗新香港 (363), 今夜到干諾道中一起瞓 (175)]
----------------------------------------------------------------------------
4. Kolor (483)
[生於憂患 (483)]

5. Fabel (465.5)
[自戀自在 (370.5), 不生不死 (95)]

--

CM 共和唱作人

金獎  林奕匡 (1432)
[高山低谷 (1148), I See You Everywhere (158), 頌讚詩 (126)]

銀獎  RubberBand (1429)
[成長說明書 (602), We Are One (246), 坦白 (197), 放 (50), 前面尚有一萬里 (193), 你和我 (141)]

銅獎  王菀之 (1398)
[天堂有路 (575), 好時辰 (530), 我們他們 (293)]
----------------------------------------------------------------------
4. 藍奕邦 (1172)
[離開拉斯維加斯 (201), 愛我就吻我 (301), 戀人 (431), 孔雀開屏 (239)]

5. AGA (921)
[一 (921)]

--

CM 共和新人王

金獎  小塵埃 (444)
[我愛京達卡 (54), 慢活 (135), 這感覺 (255)]

銀獎  SiS 樂印姊妹 (222)
[有夢就很好了 (222)]

銅獎  鄭俊弘 (142)
[無名氏 (142)]
----------------------------------------------------------------------
4. 黃浩琳 (63)
[凡星 (63)]

4. 田蕊妮 (63)
[不傷人 (63)]

--

CM 共和大碟

金獎  Kontinue - 謝安琪 (2517)
銀獎  新天地 - 許志安  (1378)
銅獎  Frank - RubberBand (1288)
------------------------------------
4. Tonight - 薛凱琪 (1178)
5. 撫愛 - 藍奕邦 (971)

--

聯頒歌曲五強

高山低谷 14
獨家村 12
青春常駐 / 致少年時代 8
好不容易遇見愛 6

--

聯頒專輯 (只列多於一個獎項)

KONTINUE 9
FRANK 2

--

聯頒歌手五強

謝安琪 53
林奕匡 29
RubberBand 26
張敬軒 / 周柏豪 19

cm共和首席膠迷表示我谷左成年谷得好辛苦
CunninG 發表於 2015-2-9 22:36

其實谷到有大碟銅獎都好勁 辛苦哂搵多個人陪你谷 哈哈
我覺得佢地唔太介意啲獎 獎都佢地都無咩用 本身都廣受好評
但係之之好需要獎去支持佢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

之之跌到得銅獎 好可憐!!!!!!!!
寧願唔要rubberband拎唱作人
hehemamama 發表於 2015-2-9 22:03

cm共和首席膠迷表示我谷左成年谷得好辛苦

王子已經確認左,CM共和唱作人銀獎應為 RubberBand,累積1429分,王菀之應為銅獎,而藍奕邦將得白果詐糊獎 ...
powerful 發表於 2015-2-9 01:02

之之跌到得銅獎 好可憐!!!!!!!!
寧願唔要rubberband拎唱作人
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

自戀自在十大真係好驚喜
同埋估唔到 Phil 都唔係輸九週冠既獨家村好多分

辛苦晒powerful

王子已經確認左,CM共和唱作人銀獎應為 RubberBand,累積1429分,王菀之應為銅獎,而藍奕邦將得白果詐糊獎作為安慰。

其他得獎名單+詳細榜分將持續更新返,釘Q

咁阿霏咪會白果
mamakin 發表於 8/2/2015 20:19

來回 24 分架啦咁就

補番睇RESULT,FABEL有十大! KAY媽真係無得輸,十大TAG用FA歌非常有心,最尾用美祖金句謝幕

但大會竟然無邀請美祖做個SPECIAL STAGE! 嬲! 自己補:

如果佢果週冠千千 兼比0分吳雨霏
咁又唔同講法喎
dongbb2332 發表於 2015-2-8 15:34

咁阿霏咪會白果

冠埋千fa好似都差少少 追唔到女銅
nicholashin 發表於 2015-2-8 15:15

如果佢果週冠千千 兼比0分吳雨霏
咁又唔同講法喎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

簽名被屏蔽

應該係女三甲?
siongguan 發表於 2015-2-8 15:12

冠埋千fa好似都差少少 追唔到女銅

PHIL 掃獎
如果PHIL無作首還記得比PAKHO,可能男金埋添

無分別喎 你冠埋都千fa都唔會 ...
nicholashin 發表於 2015-2-8 15:09

應該係女三甲?
...

PHIL 掃獎
如果PHIL無作首還記得比PAKHO,可能男金埋添
HEHE, 最尾一個星期我調走好不容易遇見愛出十甲, 大家終於知點解 lol
kwanie 發表於 2015-2-8 01:28

無分別喎 你冠埋都千fa都唔會過到AGA

原來wiki頁面咁詳細
可惜冇歷屆得獎名單
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

rb 好似唔係好受cm歡迎(?)

btw有冇考慮過一人只拎一首十大呢個問題? ...
hehemamama 發表於 2015-2-8 13:37

其實係組合樂隊係cm不嬲都係弱勢

望到 my little airport 拎獎係最開心既事唷

今年有無得po翻11-20位噶歌曲
仲有top10男女歌手?

我想問RB點解無唱作人?
係咪因為樂隊唔計唱作人?
anyway, 成功推到rb第一張cm大碟, 我已經好滾動 ...
CunninG 發表於 2015-2-8 13:23

rb 好似唔係好受cm歡迎(?)

btw有冇考慮過一人只拎一首十大呢個問題?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

anyway, 成功推到rb第一張cm大碟, 我已經好滾動 ...
CunninG 發表於 2015-2-8 13:23

但係上年 supper moment 又有..

anyway, 成功推到rb第一張cm大碟, 我已經好滾動

9拍同yumk男女金真好!
同埋估唔到自戀拎到十大!
JM 2016

完全冇諗過係楊千嬅拎最歌
全晚最冷

聯頒歌手係只計共和頒既某啲獎定係計哂所有頒既獎?{:1_11 ...
bagfgfcde 發表於 2015-2-8 10:08

所有 除左曲詞編監

近幾年嘅作曲人都係歌手拎

睇番記錄,近年cm同903口味愈來愈偏離,係好事嚟
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。