返回列表 發帖

ED's Choice Billboard [2016]

(本年度用呢隻色 愛紫亦愛笑)

好開心可以加入成為共和榜成員
學連氏話齋「我知道我有好多地方做得唔夠好,但2016年我會…(某人遞紙巾)…多謝…(抽泣)…唔該…(索鼻涕)…我會繼續努力噶」
希望可以推介本年度我心目中嘅好歌俾各位認識、欣賞 :)

特設欄目 ED’s Weekly Choice 每星期推介一首本地/華語歌曲
Week 07 起新增 International Pick TOP 5 推介每週外語音樂心水

至於細榜方面,2015兒歌榜已經收咗檔,2016年會用咩形式comeback就仲未諗到
不過就會喺返霏共嗰邊出現嘅,密切留意啦吓~

ED’s TOP3 Choice 2016

季度十大
每季榜分最高之十首歌曲。[跨季榜分計算在內 | 排名不分先後]
第一季
有人共鳴 / 林奕匡
一晚長大 / 勞嘉怡
異類的同類 / 蔡健雅
Children Song / 周國賢
舊街角 / 連詩雅
野生動物 / 李榮浩
緋荔榭‧少年 / 張敬軒
你是你本身的傳奇 / 方皓玟
星期一太空漫遊 / Blaster
山林道 / 謝安琪
第二季
永遠很近 / 黎曉陽
夢花鏡影 / Fabel
圓 / 江海迦
哪裡只得我共你 / Dear Jane
Believe In Live / 方皓玟
消化不良 / 周國賢
一樣不一樣 / Supper Moment
煩可寧 / 鄧小巧
女神 / 鄭欣宜
姐 / 田馥甄
第三季
有事發生 / Super Girls
終於好天氣 / 方皓玟 / RubberBand
瀰漫 / Blaster
如果我們不曾相遇 / 五月天
公路之星 / Kolor
該死的快樂 / 王菀之
結 / 麥浚龍 / 薛凱琪
芝麻開門 / 李幸倪
孤雛 / 江海迦
Good Times / 馬米
第四季
尋找消失的過去 / 黃劍文
卜卜卜 / 小塵埃
乜青 / 陳柏宇
四季 / 陳奕迅
還不夠遠 / 盧凱彤
Cheers! / 林二汶
很不低調 / 方大同
銀髮白 / 岑寧兒 / 林二汶
小故事 / 王灝兒
嗚 / 小塵埃

Trend Billboard #1
統計最近五星期之榜分總和。
WK01 差一點我們會飛 [2]
WK02 差一點我們會飛 [3]
WK03 有人共鳴
WK04 有人共鳴 [2]
WK05 有人共鳴 [3]
WK06 有人共鳴 [4]
WK07 野生動物
WK08 緋荔榭‧少年
WK09 你是你本身的傳奇
WK10 星期一太空漫遊
WK11 星期一太空漫遊 [2]
WK12 山林道
WK13 永遠很近
WK14 永遠很近 [2]
WK15 永遠很近 [3]
WK16 永遠很近 [4]
WK17 Believe In Live
WK18 Believe In Live [2]
WK19
WK20 消化不良
WK21 一樣不一樣
WK22 一樣不一樣 [2]
WK23 一樣不一樣 [3]
WK24 一樣不一樣 [4]
WK25
WK26 女神
WK27 女神 [2]
WK28 有事發生
WK29 有事發生 [2]
WK30 終於好天氣
WK31 如果我們不曾相遇
WK32 瀰漫
WK33 如果我們不曾相遇 [2]
WK34
WK35 [2]
WK36 該死的快樂
WK37 該死的快樂 [2]
WK38 該死的快樂 [3]
WK39 芝麻開門
WK40 芝麻開門 [2]
WK41 尋找消失的過去
WK42 卜卜卜
WK43 乜青
WK44 卜卜卜 [2]
WK45 卜卜卜 [3]
WK46 卜卜卜 [4]
WK47 Cheers!
WK48 還不夠遠
WK49 銀髮白
WK50 很不低調
WK51 銀髮白 [2]
WK52 銀髮白 [3]
WK53 小故事

International Pick #1
[KOR] Rough 시간을달려서(GFRIEND)
[KOR] What2Do(DEAN)
[USA] We Don't Talk Anymore(Charlie Puth)
[GBR] Love In The Dark(Adele)
[GBR] Love In The Dark(Adele) [2]
[USA] Stressed Out(Twenty One Pilots)
[USA] Stressed Out(Twenty One Pilots) [2]
[USA] Stressed Out(Twenty One Pilots) [3]
[KOR] Everytime(Chen@EXO/Punch)
[HKG] King Of My World(觸執毛)
[USA] Make Me Like You(Gwen Stefani)
[USA] Make Me Like You(Gwen Stefani) [2]
[CHN] May Rain(竇靖童)
[CHN] May Rain(竇靖童) [2]
[USA] Can’t Stop The Feeling(Justin Timberlake)
[JPN] Silent Majority(欅坂46)
[JPN] Silent Majority(欅坂46) [2]
[KOR] Good Luck(AOA)
[KOR] Good Luck(AOA) [2]
[USA] Dark Necessities(Red Hot Chili Peppers)
[JPN] New(AAA)
[SCO] This Is What You Came For(Calvin Harris)
[SCO] This Is What You Came For(Calvin Harris) [2]
[KOR] I Like That(Sistar)
[KOR] Navillera 너 그리고 나(GFRIEND)
[JPN] Soup(藤原さくら)
[USA] Heathens(Twenty One Pilots)
[USA] Heathens(Twenty One Pilots) [2]
[JPN] Hero(安室奈美惠)
[KOR] Boombayah(BLACKPINK)
[USA] Closer(The Chainsmokers)
[USA] Perfect Illusion(Lady Gaga)
[AUS] The Greatest(Sia)
[GBR] Good Grief(Bastille)
[GBR] Send Them Off!(Bastille)
[CAN] Starboy(The Weeknd)
[CAN] Starboy(The Weeknd) [2]
[USA] A-YO(Lady Gaga)
[HKG] Don't Say Sorry(Lil' Ashes)
[USA] Million Reasons(Lady Gaga)
[USA] Versace On The Floor(Bruno Mars)
[JPN] 前前前世(RADWIMPS)
[JPN] なんでもないや(RADWIMPS)
[JPN] 前前前世(RADWIMPS)
[JPN] 恋(星野 源)
[KOR] Last Dance(BigBang)
[CAN/USA] City Of Stars(Ryan Gosling/Emma Stone)

support ed
希望連詩雅一年十冠

獨佔美雅
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

全力 support !!!
希望華納有好成績

希望wk wk都冠連詩雅同李紫昕
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

有你係度,我就可以bam下美雅

支持ed
雅雅16年唔好令我地失望喔
我們的總和

恭喜曬!!
輸家今年做唔做到贏家就要靠你啦
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

支持雅粉榜

support ed
希望 warner 年尾斬獲可以多過 2015 @全女班

真係用左紫色 OMG!!! 正正子
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

恭喜 ed
希望兒歌榜可以載譽歸來

有樣學樣先 越嚟越長
恭喜 ed
希望兒歌榜可以載譽歸來
jh1090_2005 發表於 2015-12-29 23:38

我會積極考慮兒歌榜會唔會死咗都可以折返人間
support ed
希望 warner 年尾斬獲可以多過 2015 @全女班  

真係用左紫色 OMG!!! 正正子  ...
616.1314 發表於 2015-12-29 22:46

多謝你嘅提議喲
支持雅粉榜
nicholashin 發表於 2015-12-29 22:00

匡粉榜sss喺霏共都蠢蠢欲動
恭喜曬!!
輸家今年做唔做到贏家就要靠你啦
JasOh103 發表於 2015-12-29 21:23

I'm ready to horse
支持ed
雅雅16年唔好令我地失望喔
Wonders 發表於 2015-12-29 19:59

佢髮力時我都會髮力愛雅
有你係度,我就可以bam下美雅
表妹保莉 發表於 2015-12-29 19:52

bam衛詩雅 其他乜乜雅好啦
唔好bam我家shega
希望wk wk都冠連詩雅同李紫昕
dongbb2332 發表於 2015-12-29 19:45

希望紫昕肯plug歌過嚟喲
全力 support !!!
希望華納有好成績
chanchan0909 發表於 2015-12-29 19:23

華納今年已經少左3次冠 得返5次
16年可能再少啲呢
獨佔美雅
matthew1990 發表於 2015-12-29 19:19

出年共和女金肯定係shega
除霏唔係
support ed
希望連詩雅一年十冠
bagfgfcde 發表於 2015-12-29 19:13

咁舊街角要冠返3-4wk先得

撐撐子 !!

ED's Choice Billboard [2016#01]

本週冠軍歌 七百萬種樂與怒 - Dear Jane
作曲 / Howie@Dear Jane
作詞 / 林寶
編曲 / Dear Jane / 關禮琛
監製 / Howie@Dear Jane / 關禮琛 / Tim@Dear Jane

「人何須跟風打轉 垂頭看自尊虧損
 萬樣可撇脫 萬樣少計算 能隨性才會做主」

當潮流愛新鮮,而我本人不隨波逐流
方可拖七色尾巴讓世界豔羨

2015年Dear Jane暫時搣甩MK情歌
咖啡因眼淚、遠征都ok嘅
但呢一首更有火,更徹底地rock
同時為DJ帶嚟相隔一年半嘅冠軍歌
希望2016唔好咁快走返去MK rock…thx

RK  LW WK  SONG       SINGER   TREND        

01  16  06  七百萬種樂與怒  Dear Jane  10>10>17>12>16>01
02  12  06  心燒       陳奕迅    18>09>09>13>12>02
03  08  04  有人共鳴     林奕匡    20>16>08>03
04  Ne  01  野生動物     李榮浩    04
05  Ne  01  你是你本身的傳奇 方皓玟    05

06  06  04  異類的同類    蔡健雅    05>05>06>06
07  05  05  一晚長大     勞嘉怡    12>04>08>05>07
08  09  05  Children Song    周國賢    07>08>15>09>08
09  10  02  有夢要想     謝安琪    10>09
10  18  02  舊街角      連詩雅    18>10

11  14  03  大吟釀      Kolor    18>14>11
12  04  03  剛剛好      楊千嬅    17>04>12
13  Ne  01  睡前服      麥浚龍    13

14  19  04  夜幕天星     C AllStar    15>09>19>14 (with報佳音mix)
15  17  03  告別之前     陳柏宇    20>17>15
16  20  02  Heart Attack     林峯     20>16
17  Ne  01  劇透       吳業坤    17
18  Ne  01  雅俗       鄧小巧    18
19  Ne  01  陪你渡過漫長歲月 黎曉陽    19
20  07  03  Gotta Get High   容祖兒    14>07>20

OUT
XX  01  05  差一點我們會飛  黃淑蔓/英仁合唱團 02>02>03>02>01 (with報佳音mix)
XX  02  04  狂想曲      Nowhere Boys   11>07>06>02 (ft. Heyo)
XX  03  05  陳忠漢與趙美鳳  林一峰       20>16>11>19>03
XX  11  02  如一       王菀之       11>11
XX  13  01  獨一無二     泳兒        13
XX  15  01  一顆不變的心   鍾嘉欣       15

ED’s Weekly Choice。開始
起跑 - 連詩雅(2012 ; Movin’ On)

起跑讓我抽離 通通被我拋離
不必勉強處理 全部也拋棄
即使力竭筋疲 一生有幾多無盡無限公里
到終點 想不起你

本環節第一次同大家見面 點可以唔用我女人嘅歌 <3
祝各位2016年再過起跑線,再好好過日子

ED's Choice Billboard [2016#01]

作詞  ...
ed8671ed 發表於 2015-12-30 00:00

噴你咁快濫用詩刑?

噴你咁快濫用詩刑?
表妹保莉 發表於 2015-12-30 00:02

3分都叫濫用

3分都叫濫用
ed8671ed 發表於 2015-12-30 00:09

我指下面個起跑

作詞  ...

快過achan
我們的總和

我指下面個起跑
表妹保莉 發表於 2015-12-30 00:15

第一期象徵式係要嘅
快過achan
Wonders 發表於 2015-12-30 00:16

希望陳陳可以空降冠軍

作詞  ...

泳兒得一week命
  入左黎如果唔係有last reply係出面, 真係會唔記得出左榜單

除左shiga李榮浩會唔會俾榜主(們)谷到上共和高位
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

support ed&輸家Lin
要力推美雅噶
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

要力推美雅噶
CBY0710 發表於 2015-12-30 00:32

ed已經等於輸家Lin

多左你個榜
今年雅雅應該可以唔使再長駐共和榜第10位
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

入黎支拎下會長先
SHIGA 要加大油喔

撐撐子 !!
kwanie 發表於 2015-12-30 00:00
要力推美雅噶
CBY0710 發表於 2015-12-30 00:32
多左你個榜
今年雅雅應該可以唔使再長駐共和榜第10位
John 發表於 2015-12-30 02:53
入黎支拎下會長先
SHIGA 要加大油喔
Kyle_ 發表於 2015-12-30 07:56

thank q
我有啲驚其他榜以為我會狂谷shiga 而唔貢獻太多分俾佢
泳兒得一week命
  入左黎如果唔係有last reply係出面, 真係會唔記得出左榜單

除左 ...
kevinlai1621 發表於 2015-12-30 00:28

泳泳首歌好聽到要留返喺2015算啦
希望各位榜主可以谷吓美浩

得閒多啲入黎la

作詞  ...
話口未完 warner 就第一冠
等睇某人 1wk
快過achan
Wonders 發表於 2015-12-30 00:16
sun 出榜無可能做到第一個上
希望陳陳可以空降冠軍
ed8671ed 發表於 2015-12-30 00:25
表示空降冠軍無難度

話口未完 warner 就第一冠
等睇某人 1wk
sun 出榜無可能做到第一個上
表示空降 ...
chanchan0909 發表於 2015-12-30 10:00

我忽然醒起上年原來唔止5冠
計埋台灣warner 有7首

想邊個某人1wk先

都係要講番句
恭喜你新POST入伙

都係要講番句
恭喜你新POST入伙
-Prince- 發表於 2016-1-3 00:34

多謝王子大大

ED's Choice Billboard [2016#02]

本週冠軍歌 有人共鳴 - 林奕匡
作曲 / 林奕匡
作詞 / 林若寧
編曲 / Edward Chan
監製 / Edward Chan

Phil唱老土歌其實早有前科
當年情、狂潮、奮鬥都幾頂唔順

今次開宗明義唱老土歌
最初聽真係覺得娘到一個點
但唔知點解會越聽越入耳 越聽越鍾意 lol

「就像一首古老情歌
 維繫絕非易事 當新歌交錯」

我相信呢首歌將來攞出嚟聽 仍然會歷久常新

RK  LW WK  SONG       SINGER    TREND        

01  03  05  有人共鳴     林奕匡     20>16>08>03>01
02  13  02  睡前服      麥浚龍     13>02
03  11  04  大吟釀      Kolor     18>14>11>03
04  10  03  舊街角      連詩雅     18>10>04
05  05  02  你是你本身的傳奇 方皓玟     05>05
06  04  02  野生動物     李榮浩     04>06
07  06  05  異類的同類    蔡健雅     05>05>06>06>07
08  12  04  剛剛好      楊千嬅     17>04>12>08
09  18  02  雅俗       鄧小巧     18>09
10  Ne  01  緋荔榭‧少年     張敬軒     10

11  16  03  Heart Attack     林峯      20>16>11
12  07  06  一晚長大     勞嘉怡     12>04>08>05>07>12
13  Ne  01  雙雙       李幸倪     13
14  08  06  Children Song    周國賢     07>08>15>09>08>14

15  Ne  01  不為誰而作的歌  林俊傑     15
16  09  03  有夢要想     謝安琪     10>09>16
17  Ne  01  風箏       Supper Moment 17
18  Re  03  如一       王菀之     11>11>XX>18

19  19  02  陪你渡過漫長歲月 黎曉陽     19>19
20  Ne  01  表情       許志安     20

OUT
XX  01  06  七百萬種樂與怒  Dear Jane   10>10>17>12>16>01
XX  02  06  心燒       陳奕迅     18>09>09>13>12>02
XX  14  04  夜幕天星     C AllStar     15>09>19>14 (with報佳音mix)
XX  15  03  告別之前     陳柏宇     20>17>15
XX  17  01  劇透       吳業坤     17
XX  20  03  Gotta Get High   容祖兒     14>07>20

ED’s Weekly Choice
下一位 - 李幸倪(2013 ; ginetic)

Gin Lee回歸作俾我嘅感覺係驚喜欠奉
Eric Kwok個曲真係一聽就聽得出係佢作
Gin唱就冇乜挑剔嘅 算係救返個曲嘅減分位啦
btw 其實我期待會有快歌出多啲

另外,之前個估榜遊戲由陳陳以4200分勝出,獎品係揀選WK03及WK04嘅所有精選歌曲,PM我吧 <3

ED's Choice Billboard [2016#02]

作曲 / 林奕匡
作詞 / 林若寧
編曲 / Ed ...
ed8671ed 發表於 2016-1-6 00:00

phil
  掛住谷phil就棄jason

唔洗壓phil分就有冠

作曲 / 林奕匡
作詞 / 林若寧
編曲 / Ed ...

其實gin lee隻 兩雙 有精心部署過

其實gin lee隻 兩雙 有精心部署過
harryharry 發表於 2016-1-6 00:26

即係點
唔洗壓phil分就有冠
nicholashin 發表於 2016-1-6 00:25

讓吓勞小姐啦
phil叔今年先髮力噶
phil
  掛住谷phil就棄jason
kevinlai1621 發表於 2016-1-6 00:07

今個禮拜呢首冇聽過咁滯
[頭盔]都有可能會 re 嘅[/頭盔]

上我隻歌啦
我要上共和
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

作曲 / 林奕匡
作詞 / 林若寧
編曲 / Ed ...
某人真係一 week 喲
u 唔係 like 夜幕 多 d 咩 , 點解成績仲差過后會嘅

小明 榮浩 繼續強勢
我們的總和

phil 冠~~~
今年加油!!

上我隻歌啦
我要上共和
John 發表於 2016-1-6 13:19

等你自己上咗先啦
到時實跟你上呀John哥哥
某人真係一 week 喲
u 唔係 like 夜幕 多 d 咩 , 點解成績仲差過后會嘅  ...
chanchan0909 發表於 2016-1-6 13:34

呢排d歌可能會又out又re
所以jason同cas都有機會嘎
小明 榮浩 繼續強勢
Wonders 發表於 2016-1-6 14:17

愛浩(皓)亦愛笑
希望各位榜主可以推野生動物上榜
phil 冠~~~
今年加油!!
koreandyhk 發表於 2016-1-6 14:31

希望phil今年努力啲爭吓獎啦

即係點

讓吓勞小姐啦
phil叔今年先髮力噶

今個禮拜呢首冇聽過咁滯
[頭盔]都 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-6 08:03

唔覺依首歌放左好多易記元素,又疊字歌詞
MV仲要群星拱照

* 希望 shega 可以 04>03>02>01 平步青雲
* GGH Peak 得 07
* 勞勞 疑似會冠
* purple 被炒 , 強烈要求 Ed Kids' Choice 回歸
二〇二三年度全女班投票

* 希望 shega 可以 04>03>02>01 平步青雲  
* GGH Peak 得 07
* 勞勞 疑似會冠  ...
616.1314 發表於 2016-1-10 02:05

GGH已經幫祖兒攞到女銅 功德圓滿噶
好快會有新榜登場 密切留意非共
唔覺依首歌放左好多易記元素,又疊字歌詞
MV仲要群星拱照
harryharry 發表於 2016-1-6 23:38

歌名叫雙雙所以用好多疊字 叫做有特別設計過

ED's Choice Billboard [2016#03]

本週冠軍歌 一晚長大 - 勞嘉怡
作曲 / Yukilovey
作詞 / Yukilovey
編曲 / 壞碑唇
監製 / 壞碑唇

短促的文字
淡然的旋律
簡潔且不失感動
outro更昇華了這份感動

「片刻的再見 這段回憶再上演」

RK  LW WK  SONG       SINGER    TREND          

01  12  07  一晚長大     勞嘉怡     12>04>08>05>07>12>01
02  01  06  有人共鳴     林奕匡     20>16>08>03>01>02
03  08  05  剛剛好      楊千嬅     17>04>12>08>03
04  13  02  雙雙       李幸倪     13>04
05  05  03  你是你本身的傳奇 方皓玟     05>05>05
06  20  02  表情       許志安     20>06
07  14  07  Children Song    周國賢     07>08>15>09>08>14>07
08  04  04  舊街角      連詩雅     18>10>04>08
09  07  06  異類的同類    蔡健雅     05>05>06>06>07>09
10  06  03  野生動物     李榮浩     04>06>10

11  18  04  如一       王菀之     11>11>XX>18>11
12  10  02  緋荔榭‧少年     張敬軒     10>12
13  17  02  風箏       Supper Moment 17>13
14  Re  04  告別之前     陳柏宇     20>17>15>XX>14
15  15  02  不為誰而作的歌  林俊傑     15>15
16  Ne  01  新世界      SiS樂印姊妹  16
17  09  03  雅俗       鄧小巧     18>09>17
18  Ne  01  磨牙       周柏豪     18
19  Ne  01  休眠       RubberBand  19
20  16  04  有夢要想     謝安琪     10>09>16>20

OUT
XX  02  02  睡前服      麥浚龍     13>02
XX  03  04  大吟釀      Kolor     18>14>11>03
XX  11  03  Heart Attack     林峯      20>16>11
XX  19  02  陪你渡過漫長歲月 黎曉陽     19>19

ED’s Weekly Choice
彈唱 - 林俊傑(2015 ; 和自己對話)

林俊傑的新碟很有趣,實驗性很強
很喜歡 只要有你的地方 - 彈唱 - 有夢不難 這一節
在被窩、在客飯廳、在街上邊走邊唱
聽起來很貼心的感覺

小明靚走勢喎

ED's Choice Billboard [2016#03]

本週冠軍歌 一晚長大 - 勞嘉怡
作曲 / Yukilovey
作詞 / Yukilovey
編 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-13 00:00

phil 1>2

是咪每年都會有首 05>05>05
二〇二三年度全女班投票

好多榜主都好愛小明呢首