返回列表 發帖

Kwanie Music Picks 2017 - WK52 怎麼去學識安定 重新適應

正所謂「我都有十年」,
07 年十二月開榜
到今年應該都係第十年啦係咪先~~

電子傳媒一係SELL SEVEN
一係要求話題
一係要谷收視
全部都係利益行先

都係忠於自己選擇好D 既
呢度有我每星期既音樂推介
可能係廣東歌多D 既 :D

見啱就逢星期六入黎睇下啦 :)

2017 各週三甲歌

冠軍           亞軍             季軍

01  還要去過生活 - 方皓玟    Who's the Boss - 農夫      痛醒 - 許廷鏗
02  Who's the Boss - 農夫    荒唐 - 鄧小巧          獵 - 王嘉儀
03  獵 - 王嘉儀         天賜的滋味 - 瑪俐亞       我錯 - 雷琛瑜
04  在這家 - 糖妹        第一百個我 - 容祖兒       天賜的滋味 - 瑪俐亞
05  我錯 - 雷琛瑜        終於我們 - 周柏豪        靈魂獨舞 - 符致逸
06  痛醒 - 許廷鏗        有生一天 - 周柏豪        驗傷 - 衛蘭
07  致青春 - movin'       愛比死更冷 - 周國賢       有生一天 - 周柏豪
08  有生一天 - 周柏豪      天變地變情不變 - 李幸倪     最好時光 - 容祖兒
09  不趕時間 - 陳詠謙      酷愛 - 王菀之          下次愛你 - 張敬軒
10  終於我們 - 周柏豪      人渣 - 麥浚龍          天外飛仙 - Nowhere Boys
11  愛比死更冷 - 周國賢     冥想練習 - 許志安        裸體早餐 - 鄭秀文
12  不藥而癒 - 鄧小巧      Fantasy - 雷深如          長相廝守 - ToNick
13  天外飛仙 - Nowhere Boys   長相廝守 - ToNick        小姐你好 - 周殷廷
14  冥想練習 - 許志安      死亡之吻 - 關楚耀        衰仔大學 - 羅啟聰
15  人渣 - 麥浚龍        109800 里 - Hey Rachel     小姐你好 - 周殷廷
16  長相廝守 - ToNick      纏路 - 黃浩琳          小姐你好 - 周殷廷
17  少女的球鞋 - 張紋嘉     長相廝守 - ToNick        閃光 - 顏卓靈
18  一隻小豬 - 泳兒       閃光 - 顏卓靈          突然一生人 - 王菀之
19  衰仔大學 - 羅啟聰      一隻小豬 - 泳兒         禽獸 - 麥浚龍
20  小姐你好 - 周殷廷      當我想起你 - 余春嬌       說再見了吧 - Supper Moment
21  無敵 - Robynn & Kendy    不屈 - Mr.             手中沙 - 菊梓喬
22  不屈 - Mr.           Common Sense - 方皓玟     空姐 - 李幸倪
23  3AM - 江海迦        空姐 - 李幸倪          不屈 - Mr.
24  空姐 - 李幸倪        不經不覺 - 側田         搖籃曲 - 泳兒 / 黎瑞恩
25  突然一生人 - 王菀之     不經不覺 - 側田         怪人 - 安俊豪
26  禽獸 - 麥浚龍        出走 - 陳蕾           怪人 - 安俊豪
27  怪人 - 安俊豪        出走 - 陳蕾           潮神 - 尹光 / 阿肥
28  剎那的烏托邦 - 岑寧兒    小碎步 - 鍾舒漫         和每天講再見 - 李幸倪
29  阿飛與阿基 - ToNick     流淚的怪獸 - 蔡一傑       霸氣情歌 - 陳柏宇
30  流淚的怪獸 - 蔡一傑     朋友身份 - 胡鴻鈞        愛不曾遺忘任何人 - 王菀之
31  根 - 許廷鏗         城市人 - 陳慧敏         Let's Say - 方皓玟
32  兩溝 - 鄧小巧        Mr. Weather Man - 黎曉陽    霸氣情歌 - 陳柏宇
33  Let's Say - 方皓玟      愛不曾遺忘任何人 - 王菀之    和每天講再見 - 李幸倪
34  和每天講再見 - 李幸倪    安全感 - 王灝兒         水晶靈魂 - 馮穎琪
35  愛不曾遺忘任何人 - 王菀之  分過手請舉手 - 秦馨敏      如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓
36  霸氣情歌 - 陳柏宇      暫時未能接通 - 未能接通     在長大前找到你 - Zpecial
37  朝如青絲 - Yellow!       藍血人 - 許廷鏗         520 - 薛凱琪
38  冒雨 - 小肥         靈感床 - Supper Moment      神奇之旅 - 許廷鏗
39  吃定我 - 江海迦       誰來剪月光 - 陳奕迅       如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓
40  誰來剪月光 - 陳奕迅     UWILC - 方皓玟         Girls Girls Girls - at17
41  有淚多好 - 林奕匡      天知道 - Mr.            Come with Me - 吳雨霏
42  磚頭 - 陳柏宇        人在野 - 布志綸         神奇之旅 - 許廷鏗
43  如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓 此刻無價 - C AllStar        天網 - 周柏豪
44  此刻無價 - C AllStar      Live Goes On - 草蜢       無神論 - 雷深如
45  Live Goes On - 草蜢     我怎會如此 - 伍富橋       地心吸力 - Nowhere Boys
46  Girls Girls Girls - at17     UPSIDEDOWN - 側田       是日休息絕不工作 - 林奕匡
47  脫軌時刻 - RubberBand    在天之靈 - 周國賢        世界對我們 - Robynn & Kendy
48  忘記有時 - 王菀之      無神論 - 雷深如         閱後即焚 - 陳柏宇
49  無神論 - 雷深如       閱後即焚 - 陳柏宇        人曲 - 許廷鏗
50  可惜你是個人 - 鄧小巧    假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 我本無罪 - 關菊英
51  地心吸力 - Nowhere Boys   初心 - 古巨基          觸景傷城 - 小肥
52  觸景傷城 - 小肥       曌 - 李幸倪           一二三 三二一 - 楊千嬅

攝位
希望演員冠軍
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

攝位 希望第一百個我冠軍

攝位 希望停止繁殖冠軍

攝位 希望痛醒冠軍
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

攝位
希望who's the boss冠軍

攝位 希望一走了之RE上冠軍

攝位 希望還要去過生活冠軍

攝位 希望我錯2017年至尊歌

攝位,希望樓上全部歌下week全out,未上榜既全部上唔到榜
希望依個榜繼續毋忘初衷,利益的心早已死

攝位
第一個星期唔知框框out定留呢
我們的總和

攝位
希望演員冠軍
John 發表於 7/1/2017 13:11
邊個唱架
攝位 希望第一百個我冠軍
RVHOCPC 發表於 7/1/2017 13:15
捱到過年算佢叻
攝位 希望停止繁殖冠軍
nicholashin 發表於 7/1/2017 13:16
攝位
第一個星期唔知框框out定留呢
Wonders 發表於 7/1/2017 13:52
BYEBYE 阻住晒D 歌上共和丫拿
攝位 希望痛醒冠軍
HOTMAN 發表於 7/1/2017 13:21
無咁早, 應該會
攝位
希望who's the boss冠軍
kenny1102 發表於 7/1/2017 13:25
聽落又幾好笑
攝位 希望一走了之RE上冠軍
ed8671ed 發表於 7/1/2017 13:31
幾時有新歌
攝位 希望還要去過生活冠軍
boy4dudes 發表於 7/1/2017 13:33
見到TAG 先估
攝位 希望我錯2017年至尊歌
CunninG 發表於 7/1/2017 13:44
年尾無應該要道歉
攝位,希望樓上全部歌下week全out,未上榜既全部上唔到榜
希望依個榜繼續毋忘初衷,利益的心早已死{:1_114: ...
kayzzz 發表於 7/1/2017 13:45
計落都真係9413

KWANIE MUSIC PICKS 2017 WEEK 1 (07/01/2017)

冠軍歌

新年新開始
佢今年都應該有個好開始啦
係就係無左個大獎
但係突然多左人為佢唔抵
都總算係由小眾走入大眾啦
不嬲做歌都貴精不貴多
希望2017 繼續努力喎

還要去過生活 - 方皓玟
作曲: 方皓玟
填詞: 方皓玟
編曲: 許創基 / Edmond Tsang
監製: 許創基 / Edmond Tsang

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

支持美坤今年拎男金

孤嶺花

我阿媽都識首歌

還要去過生活
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

小明
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

呢個榜好美

2017 男金已定

2017 男金已定
chanchan0909 發表於 7/1/2017 19:14
可能轉公司直bam 呢

咁快就想識你女朋友

咁快就想識你女朋友
CunninG 發表於 2017-1-7 19:36

我都想
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

咁快就想識你女朋友
CunninG 發表於 7/1/2017 19:36
音樂平台最新上架既歌除左sherman 同關嘉儀之外好似上晒

希望JoJo奪冠

Kwanie Music Picks 2017 Week 2 (14/01/2017)

冠軍歌

年頭係可以唔跟flow 做事既
但係RAP 又唔同,
最緊要返個Beat 押埋個韻嘛

榜上面首歌呢首歌最好玩
搞笑得黎又有d 意思, 夠晒貼地啦
好耐都無冠過佢地既歌
入左 TVB 體系既歌手仲做到呢D 野
其實都算難得啦

Who's the Boss - 農夫
作曲: DJ Tommy
填詞: 農夫
編曲: DJ Tommy
監製: DJ Tommy

套劇做完咯
孤嶺花仲有冇運行

Kwanie Music Picks 2017 Week 3 (20/01/2017)

今週冠軍歌

近排D 歌多到令到人唔知點排好
但係都係平淡、失望居多
所以都係揀返首上年聽落又幾好既歌

出得太遲,太遲被發掘
但係呢首歌既型格其實都真係幾唔錯
尤其果幾下
Boom Boom Boom Boom
都幾上腦丫

- 王嘉儀
作曲: 王嘉儀
填詞: 王樂儀 / 王嘉儀
編曲: Nicholas Cheung
監製: 趙增熹 / 王嘉儀

- - 重溫三首 WK3 冠軍歌 - -
2010  陳奕迅  無人之境
2012  周柏豪  只有一事不成全你
2014  薛凱琪  宮若梅

第二位以下既歌好慘

Kwanie Music Picks 2017 Week 3 (20/01/2017)

今週冠軍歌
但係都係平淡、 ...
kwanie 發表於 2017-1-20 00:45

bb精選完即out

第二位以下既歌好慘
HOTMAN 發表於 20/1/2017 00:46
係壓力重左少少咁解囉
bb精選完即out
John 發表於 20/1/2017 00:48
自plug 一首換一首姐

係壓力重左少少咁解囉自plug 一首換一首姐
kwanie 發表於 2017-1-20 08:44

唔係可以有兩首咩。。。

唔係可以有兩首咩。。。
John 發表於 20/1/2017 10:39
致青春好似仲未派

睇黎依位會員敬老程度同D會員有得揮

高位上愛比死更冷
Good taste

咁肥媽首歌都幾好笑嘅

睇黎依位會員敬老程度同D會員有得揮
harryharry 發表於 25/1/2017 19:13
拿我落左靈魂道架
高位上愛比死更冷
Good taste
stopzi 發表於 25/1/2017 20:18
呢首幾好丫 起碼vocal 無咁衰先
咁肥媽首歌都幾好笑嘅
林仔 發表於 26/1/2017 07:06
二百級洗腦

今週冠軍歌
但係都係平淡、 ...
kwanie 發表於 2017-1-20 00:45

maria

Kwanie Music Picks 2017 Week 4 (28/01/2017)

今週冠軍歌

新年快樂~~
農曆新年梗係揀首開心D 既歌啦係咪先
又唔想太膠既話不如聽呢一首啦
一班親朋戚友聚首一堂夠晒熱鬧
夠多人夠晒 Warm 嘛
唱廣東歌係要鼓勵下既
尤其係糖兄妹回歸合作既呢一首 :)

在這家 - 糖妹
作曲: 糖妹
填詞: 糖兄 / 糖妹
編曲: Jackie Yu
監製: Jackie Yu

- - 重溫三首 WK4 冠軍歌 - 三大女歌手 - -
2012  楊千嬅  翅膀下的風
2014  李幸倪  我說
2016  王灝兒  矛盾一生

祖粉榜

要開心唔係應該冠肥媽咩
果然係周生忠實fans
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

全宇宙第一個榜上終於我們
首歌好好loop~
我們的總和

祖粉榜
ed8671ed 發表於 28/1/2017 00:24
榜上反祖歌合共有三首所以要balance 一下
要開心唔係應該冠肥媽咩
果然係周生忠實fans
kevinlai1621 發表於 28/1/2017 00:24
唔想太膠嘛
共和限兩首咋 lol
全宇宙第一個榜上終於我們
首歌好好loop~
Wonders 發表於 28/1/2017 00:27
好聽過有生一天我唔明點解反應會咁差~~~

omg 第一百個我上得仲高過我

偽反祖

偽反祖
HOTMAN 發表於 29/1/2017 11:33
omg 第一百個我上得仲高過我
賴爽 發表於 29/1/2017 11:25
咁個曲又真係寫得幾好既

見到好少少既Canto Pop就有得上架啦

希望最好時光可以繼山口百惠定唔知戀人未滿後再次拎到冠軍歌

Kwanie Music Picks 2017 Week 4 (28/01/2017)

今週冠軍歌
新年快樂~~
農曆新年梗係揀首開心D 既歌啦係咪 ...
kwanie 發表於 2017-1-28 00:22

以後係咪又可以睇少一個榜

希望最好時光可以繼山口百惠定唔知戀人未滿後再次拎到冠軍歌
CunninG 發表於 30/1/2017 11:37
係山口百惠喔~
以後係咪又可以睇少一個榜
kayzzz 發表於 30/1/2017 11:49
技術性調整姐, 帽事既 !!