返回列表 發帖

《2017年度勁歌金曲頒獎典禮》 (2017.12.30)

Big Big Fun投票日期:
2017年12月16日(星期六)午夜12:00 - 2017年12月27日(星期三)上午9:00

勁歌金曲獎候選名單:
1. 此刻無價 - C AllStar
2. 靈魂進化 - C AllStar
3. 一刻戀上 - C AllStar
4. 兄兄我我 - C AllStar
5. 忘記我自己 - HANA菊梓喬
6. 久別重逢 - HANA菊梓喬
7. 手中沙 - HANA菊梓喬
8. 一輩子守候 - HANA菊梓喬
9. 七歲 - HANA菊梓喬
10. 安全感 - JW王灝兒
11. 小故事 - JW王灝兒
12. 原來只因深愛著 - JW王灝兒 / 吳業坤
13. 煉獄健身室 - On@C AllStar
14. Cc - Rainky蔚雨芯
15. BB - Rainky蔚雨芯
16. 從今以後 - Super Girls
17. 說再見了吧 - Supper Moment
18. 長相廝守 - ToNick
19. 這一個夜 - 太極
20. 心眼 - 王浩信
21. 陪著你走 - 王浩信 / 譚嘉儀
22. 我怎會如此 - 伍富橋
23. 失魂記 - 李克勤
24. C3PO - 李克勤
25. 黑膠 - 李克勤 / 6號@Rubberband
26. 愛近在眼前 - 何雁詩
27. 我不會撒嬌 - 何雁詩
28. 太想討好你 - 何雁詩
29. 較早前錄影 - 吳浩康
30. 傷心到變形 - 吳業坤
31. 演員 - 吳業坤
32. 安守本份 - 谷微
33. 天網 - 周柏豪
34. 畢業之後 - 林欣彤
35. 奇怪 - 林欣彤
36. 有淚多好 - 林奕匡
37. 難得一遇 - 林奕匡
38. 停止繁殖 - 林奕匡
39. 習慣愛你 - 泳兒
40. 一隻小豬 - 泳兒
41. 閃先 - 洪卓立
42. 帶著骨灰去旅行 - 洪卓立
43. 願望樹 - 胡琳
44. 到此一遊 - 胡鴻鈞
45. 朋友身份 - 胡鴻鈞
46. 情人自擾 - 胡鴻鈞
47. It's My Day - 孫耀威
48. 琢磨 - 許靖韻
49. Shut Up - 許靖韻
50. 磚頭 - 陳柏宇
51. 霸氣情歌 - 陳柏宇
52. 行屍走肉 - 陳柏宇
53. 時間做證 - 陳曉東
54. 聽你說願意 - 鄭世豪
55. 戰勝吧 - 鄭俊弘
56. 地盡頭 - 鄭俊弘
57. 風沙 - 鄭俊弘
58. 真心真意 - 鄭俊弘 / 何雁詩
59. 陽光小姐 - 糖妹
60. 在這家 - 糖妹
61. Be Water, My Friend - 鍾舒漫
62. 小碎步 - 鍾舒漫
63. 從不信自己 - 鍾舒漫
64. 閃光 - 顏卓靈
65. 日落大道 - 羅力威
66. 我不歸去 - 譚嘉儀
67. 陪著你走 - 譚嘉儀
68. 最後也分開 - 譚嘉儀
69. 慾望面前 - 譚耀文
70. 死亡之吻 - 關楚耀

最受歡迎歌星獎候選名單:
1. HANA菊梓喬
2. JW王灝兒
3. Rainky蔚雨芯
4. 李克勤
5. 何雁詩
6. 吳浩康
7. 吳業坤
8. 周柏豪
9. 林欣彤
10. 林奕匡
11. 泳兒
12. 洪卓立
13. 胡鴻鈞
14. 孫耀威
15. 許靖韻
16. 陳柏宇
17. 陳曉東
18. 鄭俊弘
19. 鍾舒漫
20. 羅力威
21. 譚嘉儀
22. 關楚耀

最受歡迎新人獎候選名單:
1. Lydia劉敬雯
2. MFM
3. TIFF陳蔚琪
4. 丁可欣
5. 王嘉儀
6. 伍富橋
7. 余香凝
8. 谷微
9. 林若盈
10. 徐加晴
11. 陳蕾
12. 黃意雅
13. 顏卓靈

成件事好肉酸

今年有無最佳演繹獎?無既話,今年泳兒好大機會四台食蛋
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

最垃圾嘅四台頒獎禮
毫無準則可言
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我等我在 發表於 17/12/2017 22:01

其實上年勁歌都分咗好多獎下

傑出表現獎
最佳創作歌手
最佳組合獎
最佳樂隊獎
最佳合唱歌曲獎
最佳唱跳藝人

今年係咪冇晒

我等我在 發表於 2017-12-17 22:01

Maybe 一隻小豬 廿大歌

好期待今年有咩噴獎
噴獎例子有上年嘅最佳跳唱藝人
利申:唔係鏡粉

21. 陪著你走 - 王浩信 / 譚嘉儀
67. 陪著你走 - 譚嘉儀

會唔會兩首都入

個頒獎典禮翡翠台播定big big channel直播?
舞來舞去 不日內開始錄音。

沒了容祖兒,王菀之、衛蘭公司又不合作,吳若希實在頒唔落手,合併最受歡迎歌星,下年容祖兒、謝安琪回歸又有翻,成件事好肉酸。李克勤事隔十年正式重返勁歌頒獎典禮,拿個毫無競爭對手的最受歡迎歌星。

以前楊千嬅講媽咪覺得一個女歌手最大成就(好似係)係開演唱會同埋拎最受歡迎女歌手呢個獎。佢媽咪一定好傷心勁歌金曲變質成咁

以前楊千嬅講媽咪覺得一個女歌手最大成就(好似係)係開演唱會同埋拎最受歡迎女歌手呢個獎。佢媽咪一定好傷 ...
schoe 發表於 2017-12-17 23:10

勁歌金曲為了不降level,特燈取消最受歡迎女歌手,用心良苦啊,楊千嬅拿過后也只有她和容祖兒拿過,拿最受歡迎女歌手還是好大成就啊,媽咪沒錯。

算啦..成件事變得完全唔想知
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

其實上年勁歌都分咗好多獎下

傑出表現獎
最佳創作歌手
最佳組合獎
最佳樂隊獎
最佳合唱歌曲獎
最佳 ...
XYZZY 發表於 2017-12-17 22:11

應該係投嘅得3個, 其他由佢兩公婆話事
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

應該係投嘅得3個, 其他由佢兩公婆話事
kevinlai1621 發表於 2017-12-17 23:26

期待不久將來出現以下獎項:
我最喜愛星夢歌星
最受歡迎星夢歌星
最高人氣星夢歌星
最佳表現星夢歌星
最佳演繹星夢歌星

可能最受歡迎歌星 分金銀銅呢

幾好阿!都仲有送禮係度撐場

希望只係得3個獎
咁我就可以MARK少好多野

回復 21# Hanson

Looks pretty good, but I think they will give Hubert 演繹. Maybe because I really want Sony to quit this awards show.

競猜五大年度獎項:
最受歡迎歌星獎:李克勤
勁歌金曲金奬:HANA菊梓喬-忘記我自己
最高人氣歌星奬:周柏 ...
Hanson 發表於 2017-12-17 23:57

靚泳 從此成為 萬年女演

哇 今年得返呢三個獎啊自從13年開始搞20首之後已經肉酸到一個點

"最受歡迎男歌星及女歌星獎,將會2合1,變成「最受歡迎歌星獎」,並分為金﹑銀﹑銅獎"
https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00007/1513505221057
30克~

真心咩.........
30克~

新城幾時頒?

男歌手重有克勤,柏豪,柏宇爭獎,但女歌手真係得番二線,頒唔落。

新城幾時頒?
Pure. 發表於 2017-12-18 03:57

12月29

吳若希同美祖一齊退出頒奬

"最受歡迎男歌星及女歌星獎,將會2合1,變成「最受歡迎歌星獎」,並分為金﹑銀﹑銅獎"
...
creativity 發表於 2017-12-18 03:22

想當年爭蹦頭噶最男最女大奬都變豬肉奬,除了金曲金奬,其他都已經面目全非

過去幾年既五大台柱 容祖兒 張敬軒 許廷鏗 吳若希 鄭欣宜 今年都一次過OUT哂
反而加入左五大型男 孫耀威 陳 ...
Hanson 發表於 2017-12-18 09:04

全男班,的女歌手去哂邊?

過去幾年既五大台柱 容祖兒 張敬軒 許廷鏗 吳若希 鄭欣宜 今年都一次過OUT哂
反而加入左五大型男 孫耀威 陳 ...
Hanson 發表於 2017-12-18 09:04

孫同陳吾一定出席的吧

全男班,的女歌手去哂邊?
Ching2015 發表於 2017-12-18 09:10

其實點解吾可以照頒最男最女?俾JW吾得咩

其實點解吾可以照頒最男最女?俾JW吾得咩
阿mark 發表於 2017-12-18 09:15

可能覺得JW未夠班。如果係衛蘭,GEM, 千嬅,Kay, 黃宛之肯出席應該ok.TVB無責任帮星夢以外的唱片公司捧人上位,要比都係比已上位女歌手。鬼叫吳若希唔爭氣。

可能覺得JW未夠班。如果係衛蘭,GEM, 千嬅,Kay, 黃宛之肯出席應該ok.TVB無責任帮星夢以外的唱片公司捧人 ...
Ching2015 發表於 2017-12-18 09:21

吳若希2015已經可以攞,係tvb吾俾姐,反正没kay在美祖都吾care

本報記者致電何哲圖問及有關的改動時,何哲圖解釋說﹕「沒什麼,今年打算試試新方式,男女歌星混合一齊投票。(是否找不到容祖兒的接班女歌手?)不是,跟這個無關,只是想試試混合投票,獎項還未有定案,未知道到時候會否分開男、女歌星去頒

仲有變數,可能到時又拆返開2個獎
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20171218/s00016/1513534148036

本報記者致電何哲圖問及有關的改動時,何哲圖解釋說﹕「沒什麼,今年打算試試新方式,男女歌星混合一齊投票 ...
cakeiii2000 發表於 2017-12-18 10:31

求分開,俾jw又好俾泳兒又好俾hana又好

本報記者致電何哲圖問及有關的改動時,何哲圖解釋說﹕「沒什麼,今年打算試試新方式,男女歌星混合一齊投票 ...
cakeiii2000 發表於 2017-12-18 10:31

攞嚟講, 合投又分開咁排第2個個男或者女會點諗
仲有合排第1一定係男/女, 第2一定係另一個性嘅, 唔俾中間隔左好多個, 咁中間個d咪又係慘
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

吳若希2015已經可以攞,係tvb吾俾姐,反正没kay在美祖都吾care
阿mark 發表於 2017-12-18 09:57

但吳若希連一次個唱都未開過,可能差少少。

攞嚟講, 合投又分開咁排第2個個男或者女會點諗
仲有合排第1一定係男/女, 第2一定係另一個性嘅, 唔俾 ...
kevinlai1621 發表於 2017-12-18 10:44

可以吾公布合投的排名

...
creativity 發表於 2017-12-18 03:22

金銀銅有少少令個獎再貶值,不過咁樣柏宇先有機會拎tvb歌星獎

如果又分金銀銅又最高人氣歌星,今年應該無演繹啦呱

求分開,俾jw又好俾泳兒又好俾hana又好
阿mark 發表於 2017-12-18 10:32

求分開+1合併真係好肉酸,又俾人笑冇女歌手接到班!半親生女hana今年咁好成績,值得攞啦!如果唔係下年joey出返嚟又冇機會攞嫁啦!

求分開+1合併真係好肉酸,又俾人笑冇女歌手接到班!半親生女hana今年咁好成績,值得攞啦!如果唔係下年joe ...
myrichardac 發表於 2017-12-18 11:22

其實美祖除了903,應該吾會再玩其他台

回復 46# myrichardac

出道第二年最女

其實可以俾JW,要快903一步

最受歡迎金銀銅: 送禮 (金), 廣偉 (銀), Vincy (銅)
人氣金銀銅: 比比鳥 (金), 熊君 (銀), Hana (銅)
金曲金: 陪著你走
人人有份

其實美祖除了903,應該吾會再玩其他台
阿mark 發表於 2017-12-18 11:29

或者啦!但親生女吳若希一姐歸位,下年hana末必有今年咁力捧!如果下年美祖唔去tvb,可能係美希美k(冇走數嘅話)之爭,牌面計美希佔優(劇歌+主埸)