返回列表 發帖

作品的說話 - 姜濤

單選投票, 共有 196 人參與投票
25.51% (50)
6.12% (12)
5.10% (10)
5.10% (10)
58.16% (114)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: nellyw

派台日期: 01/05/2022

曲:Gareth.T
詞:小克
編:Gareth.T
監:Edward Chan / Gareth.T

可記得
見證半個廣島 炸碎了 那張照片
勸你去猜想 世界無國界 那一闋歌
少女困斗室 晦暗裡記載 那一本書
有這些作品

你再置身事外 但是活在這地球
循環千秋萬代 善或恨原是自由
用我手中 一張相
換你手中 一張刀
用我手中 一首歌
換你手中 一把槍
愛真的面貌 用藝術呈現莫負擅長
只希望 默默地提示人類善良
用我手中 一本書
換你手中 一子彈
用我手中 一幅畫
換你手中 一勳章 去 說 明

燒毀 的小教堂響起 鐘聲
鐘聲 撫慰 雙方的 傷兵
傷兵 一眾 差不多 年齡
本應 相對 如男孩 友情
家鄉 的信 家鄉的 心聲
心聲 想你 烽煙中 細聽
簡單 的愛 簡單的 和平
才是 以後 路    程

可記得
曾融和天與地 東跟西 繪於一面圍牆 的噴畫
圓圈裡那 撇與捺 加多一戙而成 的標誌
誰 曾肩負重任 用力地唱 盡力拍
落力畫滿 合力地說 但願沒有 世界大戰

你再置身事外 但是活在這地球
循環千秋萬代 善或恨原是自由
用我手中 一張相
換你手中 一張刀
用我手中 一首歌
換你手中 一把槍
愛真的面貌 用藝術呈現莫負擅長
只希望 默默地提示人類善良
用我手中 一本書
換你手中 一子彈
用我手中 一幅畫
換你手中 一勳章 去 喊 停

心聲 想你 烽煙中 反省
簡單 的愛 簡單的 和平
才是 以後  路   程

心聲 想你 烽煙中 細聽
簡單 的愛 簡單的 風景
藏著      性  命

翻新 的小教堂響起 歌聲
歌聲 擁抱 家鄉的 孤嬰
孤嬰 怎會 懂得這 文明
幾番 波折 才從頭 建成
天真 的笑 天真的 哭聲
哭聲 想你 於心中 見性
一體 的愛 一體的 心境
人類        有靈

MV 歌劇feel
歌詞同MV 高質
唱就差少少

5-1=4 fun
諗起Ukraine
再將我相信的如煙火般綻放

換左把聲應該幾好聽
I talk a lot of BS.

膠星唱膠歌

回復 1# CunninG

第一次做宣傳人員
介紹姜B首反戰歌
MV好睇
小克首詞高汁
但其他都好一般

評分人數

唱得難聽就唔講了大家都有耳仔分辨

反而諗緊姜濤咁快學人講世界反戰爭,究竟佢了解有幾多
唔想以學歷低嚟judge任何人,但平時睇姜濤連啲基本知識、中英文水平都比較差
真係好懷疑MV後邊所加插嘅政治人物、歷史事件,佢自己到底識唔識?

如果每次都只係隨便諗個idea出嚟,就交俾其他人做歌,有消費社會議題嘅嫌疑
人類戰爭呢啲話題好沉重,亦都好莊嚴,無返咁上下涉獵去講,說服力有限

有時會懷疑我口味係咪咁另類,但聽左兩次都依然覺得難聽
佢把聲真係唔係唱歌既料

唔想以 ...
alison1225 發表於 2022-5-3 23:50

浪費咗份有意義嘅詞

覺得姜本身俾人個感覺deliver唔到戰爭後面嘅野
反戰係人都識講 and 我assume呢個係普世價值
大家都知首歌係講反戰但就無然後了

鏡中鏡呢類personal d嘅作品啱佢d

浪費咗份有意義嘅詞
梨胃言 發表於 2022-5-3 23:58

無咁大個頭戴咁大頂帽但credit姜濤一個人已經攞曬彩
仲見到FB有人將姜濤同家駒媲美,得啖笑

Amani都係講反戰,家駒自己一手包辦曲詞,當年佢仲親身遠赴非洲探訪戰爭人民,先再將回憶寫出嚟
而唔係隨便講句口號,就搵人幫手做好曬一切,公司再同佢pr包裝到樂壇先鋒咁

無可否認個concept 曲詞高質
但真係接受唔到佢唱到咁
邊個唔識讀歌詞啫

唔想以 ...

有時學歷高既人都冇佢呢份關懷
學歷高既人都可以好冷感
其實你已經judge緊佢了

同埋咩叫學人講世界反戰爭…有邊個歌手做緊呢樣嘢/夠膽講呢樣嘢?

You’re bringing shame to your idol, gurl bye
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

冇咁 personal 嘅題材反而唔夠 expressive
睇翻 DMF 唱得好唔少

有時學歷高既人都冇佢呢份關懷
學歷高既人都可以好冷感
其實你已經judge緊佢了

同埋咩叫學人講世界反戰爭 ...
JasOh103 發表於 2022-5-4 00:21

預咗會有人好buy都係個句啦,反戰口號就人人都識講,究竟有無去了解過背後發生嘅事情
定只係覺得加多啲嘢落去,就可以顯得更容易搏得掌聲,even個樣嘢係自己根本唔識嘅,就佢自己先知了

唱反戰、社會歌嘅歌手之前都有好多,唔好講到得姜濤一個做先鋒咁
但無論點樣,姜濤演繹呢首歌都係唔合格,浪費咗個concept同好詞都係事實

喺大六撐蛾嘅大背景下推出呢個題材,成個團隊都真係好有勇氣

唔知會唔會好快又成為MIRROR另一首禁歌

話膠、人雲亦雲嘅人,你地係唔係生活喺平行時空?
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

我仲好記得叱咤 鄭欣宜係渴望成為歌手
而呢個廣告從業員淨係希望成為藝人
所以呢首歌淨係以藝人,而非歌手嘅標準交貨
1分~

其實有冇人覺得呢首歌好似acoustic version嘅Master Class 尤其是喺bridge同chorus果度

詞真喺高質,用偶像身份推廣歌詞嘅訊息能夠得到更多fans同街客嘅關注。

想做類似Heal the World級數嘅歌,但唯獨在vocal上完全喺有心無力……

都係果句,我從來唔expect偶像嘅vocal可以唱到MC咁嘅level,但如果喺想成為「亞洲第一」嘅話就另計

就算concept幾高質,唱唔掂都冇用啦,最基本嘅嘢都未做到
佢啲vocal真係好難聽

vocal好唔掂…讀書咁
但係gimmick同光環緊要過一切
見各界瘋狂吹奏
但係對vocal問題避而不談真係可笑

其實有冇人覺得呢首歌好似acoustic version嘅Master Class 尤其是喺bridge同chorus果度

詞真喺高 ...
米色蘇 發表於 2022-5-4 01:13

入chorus前嗰啲七字句嘅節奏同 Master Class 好似

唔計唱
首歌真係幾好
覺得係佢第一首比較有質素既歌

唔想以 ...

請你尊重一下呢位邱子文榮譽畢業生
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

曲4分 詞5分
唱-100分

佢唔適合唱歌

請你尊重一下呢位邱子文榮譽畢業生
kevin2011 發表於 2022-5-4 02:59

姜b連coming soon都唔識打

佢呢兩年啲歌鏡入面嚟講我都算幾buy佢
但今次Vocal都退步幾多

BTW
睇Gareth po嗰段和音合唱片好好聽LOL
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

召喚kwanie講解一下呢首嚮邊方面好過鏡中鏡好多

佢係讀歌,唔係唱歌,把聲仲要咁難聽,好心啲人唔好將佢吹得咁大,其實害咗佢。
Ann

喜歡希兒

嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

咁多 1 分嘅 lol

個MV我其實麻麻,但首歌掂喎,pre-chorus嗰段捉到港式R&B要點寫,chorus旋律都靚同入腦,係最後拉長幾粒音唔係幾好
份詞好直白但呢個題材就係要直白
至於佢唱我覺得佢其實想特登隨和啲懶係R&B咁,但真係唔fit呢個題材

唔想以 ...

呢個logic係可以套入任何一位歌手身上,Sammi唱《薩拉熱窩……》唔通佢學歷又好高?謝安琪夠長期關注社會議題,但佢學位都唔關社會事
你想姜濤點prove「究竟有無去了解過背後發生嘅事情」?親自到訪烏克蘭?做完又俾人話 performative,根本係永遠滿足唔到憎佢嘅人
呢種港式精英主義就係香港文化不思進取嘅原因其中之一
流行歌手做任何嘅「activism」都係有 performative 嘅元素喺入面架喇,呢個就係流行歌手嘅本質,但我覺得做好過唔做囉

歌詞出色

但對唔住 姜真係唱得好難聽
浪費左首歌

個MV我其實麻麻,但首歌掂喎,pre-chorus嗰段捉到港式R&B要點寫,chorus旋律都靚同入腦,係最後拉長幾粒音 ...
just11256 發表於 2022-5-4 08:09

其實我上邊已經講咗唔係用學歷去judge
學歷低嘅人自己進修都可以有文化底蘊,同樣哋學歷高嘅人都未必就眼界開闊
所以問題係在於姜濤平時啲言談表現,都已經睇得出佢無乜涵

為咗noise夾硬走去做傳教士,連原子彈核爆係邊個國家佢可能都答唔出
歌者無充分消化內容,就直接唱出嚟,對大眾都係唔負責任嘅表現

唔再回應呢個問題了 純粹表達下自己睇法,亦都無諗住改變fans全單接收嘅意向

聽依首歌就知道咩叫"無咁大個頭唔好戴咁大頂帽"
唔知唱功問題定點, 歌聲中感受唔到感情同真誠
MV又大製作又懶煽情咁
成件事似拎光環多過佢切身感受
而且佢唱歌真係愈嚟愈唔掂
2分

點搞
唱歌愈嚟愈難聽,成首歌都係氣聲咁制
我究竟聽緊乜spring?

Studio version都咁垃圾,live

姜b連coming soon都唔識打
CircleXoX 發表於 2022-5-4 06:03

小學畢業都咁耐,又咁忙,唔記得小學grammar好正常

唔該佢擺多啲時間去練歌 vocal真係麻麻

song of the year
反戰、世界和平,絕對唔係d咩高深學問
而係人類基本價值同埋願望
借啲意攞依樣野嚟踩姜濤學歷 無聊兼可悲

唱就真係有極大進步空間,連續幾首歌都有讀歌詞feel
好似有種越唱越退步嘅感覺

雖然最近姜濤痴埋Gareth.T度,但姜濤真係未carry到佢d曲
反而林奕匡啱佢多啲,孤獨病、dear my friend 兩首都算唱得相對唔錯
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

大歌.風格,夠胆嘗試
訪問話吾想作狀唱
可惜末carry 歌同找對的唱法

俾左5分
好大程度係俾歌詞同MV
認同樓上講唱真係爭左少少
有冇vocal coach可以幫下姜B
好似連咬字都差左

份詞其實真係寫得好好
但姜真係未有能力去駕馭呢首歌

我覺得佢一首差過一首...
連返好D基本功先啦

其實某個A字頭女歌手唱歌都唔掂,但係就冇人批評佢

我覺得姜濤要學識點樣打開自己個口去唱廣東歌先係首要標準
我估錯這個世界得到教訓

其實某個A字頭女歌手唱歌都唔掂,但係就冇人批評佢

我覺得姜濤要學識點樣打開自己個口去唱廣東歌先係首要 ...
mrshadowll 發表於 2022-5-4 12:13

係咪講緊迪迪 AK咪批評佢
重點係Aga studio version tune到好好聽咪少啲人批評
係live差啫
姜濤係兩樣都唔係好得

詞真喺高 ...
米色蘇 發表於 2022-5-4 01:13

詞睇下同邊首比吧
要比海底隧道有深度好多
佢太直白 無乜好研究

MV 個feel令我想起Creo En Mi

其實gareth t 啲曲真係好好
鏡中鏡我俾五分都係因為G.T 但係今次真係因為個vocal 仲衰過鏡中鏡真係搞唔掂
所以3分 俾gareth
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

回復 38# myrichardac

噢完全都係我既心聲!尤其最後2句!孤獨病同DMF既live都唱得幾好,又啱佢!

回復  myrichardac

噢完全都係我既心聲!尤其最後2句!孤獨病同DMF既live都唱得幾好,又啱佢! ...
lhy 發表於 2022-5-4 15:09

Agree 都係覺得Phil作曲嗰兩首啱KT多啲
Phil寫嘅曲嘅range好啱KT唱 KT亦都carry得好d
呢首曲詞其實唔錯 個人覺得好過鏡中鏡
但係vocal太似讀書 需要進步
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

俾1分嘅上youtube睇下d樂評就知呢首歌有幾難唱,同埋可以試下跟住歌詞成首歌完整、一字不漏唱一次先再批評姜濤咬字^^

https://p-articles.com/critics/2934.html

從偶像(被認為靠靚仔)到跳唱歌手(證明自己憑技藝)到創作者(主導歌曲意念)到導演(演出整體執行),我們所知道的姜濤在三年間經歷了極速的演化。從上一首歌《鏡中鏡》的自我探索,到剛推出的《作品的說話》的世界關懷,更加是個驚人的跳躍。誠如作品介紹中說,「九胎是與自己和解;十胎是盼世界和解」,從內到外,從自我到世界,方向分明。

《作品的說話》在姜濤二十三歲生日推出,作為回饋世界的禮物,別具意義。昨天姜糖們為偶像賀壽的盛況,看來好像有點誇張,但正正是乘著這份熱情,姜濤才能更有效地把他想說的話,通過作品傳播出去。他很有意識地把粉絲對他個人的崇拜,轉化為更廣大的愛與善的力量。這一點非常可貴和可敬。要把這種能量最大化,便要不斷做出更好的作品。於是形成了創作者和支持者的互相增益。偶像還是偶像,但偶像不只是偶像。陶傑抽水論MIRROR,向後生抽刀說不過去

https://p-articles.com/critics/2935.html

《作品的說話》:把世間留給善良的人

姜濤的全面才能和實力,在新作中得到驗證。《作品的說話》是一個作者式的作品,除了是他回應世界局勢的宣示,整體和細部都貫徹著姜濤的創意。當然團隊中人都是行內的頂尖,Gareth T. 的曲和小克的詞,都是最上乘的,而舞蹈、場景、服裝、攝影等也配合得天衣無縫。姜濤的演出水準不容置疑,想不到的是他作為導演,竟然可以駕馭這樣規模的場面,MV的效果既震撼又動人。

《作品的說話》元素很多,野心又很大,弄不好很容易會變成大雜燴。現在它是一個有機的整體,電影感和劇場感自然融和,敘事和歌舞混然一體。在分別來看的歌藝、舞藝、演藝之外,姜濤展現了整體藝術的把握力。這是一個層次的躍進。在當中也可以看到他以往作品的痕跡,形成一條演化的路徑。比如說一開場的大逃亡,立即令人想起《鏡中鏡》裡被追殺的場面;後來點起火堆在火光中起舞,令人聯想到《Master Class》中火的意象和畫面。這些舊元素在新作裡衍生出不同的意義。過去的火似是要燒毀和淨化,現在的火則是帶來溫暖,照亮世界;過去的奔跑是逃離世界,現在的奔跑則是與他人共存,一起尋找出路。

歌曲的風格和影像的內容形成反差。影片在炮火聲中開始,逃亡的人群湧進一座殘破的商場,在壓迫的氣氛中,響起的卻是柔和的結他弦音。Gareth T. 的旋律輕快悅耳,但和戰爭主題放在一起全無違和之感,反而凸顯出在苦難中必須的溫柔。編曲逐漸把情緒推高,但不是對抗的激昻,而是包容的共感。小克的歌詞也由《鏡中鏡》的斬釘截鐵,變成了今次的從容不迫、娓娓道來。利用押韻方式的變化,來營造由散亂到融合的進程,極富心思。沒有叫喊,沒有控訴,只有善意的呼喚,溫婉的提示。副歌的音韻和節奏有如教堂鐘聲的清亮迴響,訴說著士兵內在人性的心聲,技巧高超但又不著痕跡,任何人都可以聽得清楚明白。

雖然說這是作者式的作品,但有意思的是,作者同時變得低調,甚至是退到一旁,不再站在中心位置。我說過姜濤之前的作品都有「私歌曲」的味道,即是用歌曲來表達個人的真實經驗,但這次他卻把這個「自己」拿走了。他成為了眾人的一分子,在歌曲中沒有說自己,在MV中也只是難民中的一員。他不是領導者,也不是救世者。雖然在跳唱的時候,他是演出的焦點,但在意義的層面,他不是主角。那麼主角是誰?是作品。這是這首歌最獨特的地方。不是姜濤有話說,要我們都坐下來聽他,而是作品有話說。作品雖然是人創作出來的,但創作出來的作品,不再為作者所專有,而成為了所有人共有。能夠做到這一點,把人連結起來的,就是藝術。這是姜濤對作品的定義。所以廣島原爆的照片、安妮.法蘭克的日記、柏林圍牆上的塗鴉,跟John Lennon的歌Imagine一樣,都是作品,也是藝術。在《作品的說話》中姜濤提出以相、以書、以歌、以畫,換取刀、槍、子彈和勳章,喊停鬥爭,尋求和平。而藝術所做的,是以自身的「擅長」來呈現「愛真的面貌」,來「默默地提示人類善良」。一個二十三歲的偶像歌手,萬千寵愛在一身,卻能達到這種超越自我的領悟,真是非常了不起。

事實上,思考和關懷去到這個層次,在本地流行樂壇裡,不只姜濤一個。毋寧說,這種取向是新一代音樂創作者們所共有的。現在香港流行曲的兩大主題,一個是自我尋找、探索和覺醒,堅持自己的道路,另一個是如何在敗壞和充滿困難的世界裡保存美好。兩者其實都同樣通向「人類」。前者從內在通向人類共有的意識,後者則從外在通向人類共同的生存處境。姜濤從前者進入,從後者出來,貫通了內外世界。(Mirror的新團歌《Innerspace》不就是這個意思嗎?)我敢說,香港流行曲從未達到過今天的精神境界。而在技藝上,這群年輕人也在不斷精進。就算不說甚麼世界級,視野和情感也肯定是世界性的。

作為本地最火紅的偶像,姜濤從根本上把偶像的定義改寫了。常常說甚麼沒有「偶包」,指的是偶像放下矜貴的身段,肯做一些搞笑或醜化的演出。姜濤完美地示範了,甚麼叫做真正的「沒有偶包」——放下身為作者的自己,讓作品說話,說出世人的心聲。無論世界怎麼壞,請和他一起相信「人類有靈」。