返回列表 發帖

第41屆香港電影金像獎 (16/04)

仲有唔夠一星期就舉行
大家又有咩心水呢

日期: 2023年4月16日
時間:晚上7時30分
地點: 香港文化中心大劇院
電視轉播: ViuTV

提名名單:https://www.hkfaa.com/winnerlist41norm.html
(之前討論入圍名單個po已經鎖咗)
得獎名單 #311

支持k ho
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

荃力支持黃衍仁

最佳原創電影歌曲:
私心撐《活誰的命》
但覺得會係《狠愛狠愛你》贏
Follow my IG: @delightcantopop

支持Sammi

都冇完全睇哂d戲 是旦亂tip下先

最佳電影《正義迴廊》
最佳導演 韋家輝《神探大戰》
最佳編劇 陳詠燊《飯戲攻心》
最佳男主角 劉青雲《神探大戰》>> 黃秋生《白日青春》
(btwTony同城城 兩個都冇一個入圍 係咪本屆一大迷案??)
最佳女主角 鄭秀文《流水落花》>> 張艾嘉《燈火闌珊》
最佳男配角 許冠文《風再起時》>> 張繼聰《飯戲攻心》
最佳女配角 楊詩敏《正義迴廊》>> 王菀之《飯戲攻心》
最佳新演員 林諾《白日青春》>> 周漢寧《燈火闌珊》
新晉導演 何爵天《正義迴廊》
最佳亞洲華語電影《該死的阿修羅》

覺得楊紫瓊 分分鐘會出席
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

最佳電影《正義迴廊》
最佳編劇 陳詠燊《飯 ...
liebe 發表於 2023-4-11 11:57

Tony值一個提名
Btw最佳電影有機俾十九歲
離不開 留不低

最佳電影《正義迴廊》

影帝似麥東vs秋生>>劉青雲

喺某forum見到啲好意外嘅國外數據
張繼聰影帝賠率開到1.45
贏其他人幾條街信定唔信自己諗

大致係張繼聰>>劉青雲>>>>>>>>麥沛東>>>秋生/阿卵
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

CMH 發表於 2023-4-11 15:29

諗諗下呢 麥沛東的確係隻黑馬

認真睇黃秋生果齣 不論佢先前得咗金馬 但我覺得佢表情欠咗d細緻度
但都可以視作最簡單直接去演 冇考慮太多
但我都係覺得...踭咗少少嘢 唔知有冇人有同感?

劉青雲果齣 係編劇上欠咗d深度 但演就幾交到貨
覺得"怪物"呢個命題 編劇本應可以更好地去發揮 去掘深一d人物嘅內心層面
如果寫得好 相信男主角會更outstanding
所以覺得韋家輝 今次最佳編劇項目應該難d跑出
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

回復 9# JayantL

邊個forum

最佳電影《正義迴廊》

覺得楊紫瓊 分分鐘會出席

新聞話會
又楊又紫,一定係流量密碼
在這畢生不滅 無極的狀態

CMH 發表於 2023-4-11 15:29

聰 VS 秋生 VS 劉青雲
評論學會 VS 金馬 VS 導演會

導演會勢力最大

怒火都可以連拎兩個大獎
明日戰記同神探大戰分別拎最佳電影同最佳導演都幾大可能
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

怒火都可以連拎兩個大獎
明日戰記同神探大戰分別拎最佳電影同最佳導演都幾大可能 ...
JayantL 發表於 2023-4-11 20:43

已經預示到明日戰記贏 (希望燈到)

希望《窄路微塵》唔會白果 + 坐底拎原創音樂
女配角頒俾余香凝
女主角幫某會員集氣鄭秀文
何爵天拎翻個獎
歌曲就 Sammi / Ivana 是但一個

支持秀文
係時侯解放mi粉班怨婦

love mi

希望今年女主係Sammi

唔使年年好似慘變冤案

本場刊幾時出!!

係時候頒比Sammi架啦

其實Sammi 今屆應該好難輸啦
唯一係睇張艾嘉啫

唯一係睇張艾嘉啫
victor1991415 發表於 12/4/2023 12:39

Sammi 3個提名嗰年好似都係輸俾張艾嘉

jcbartleby 發表於 2023-4-12 12:48

分薄票源
離不開 留不低

比較想知道頒獎嘉賓...
Life was a willow and it bent right to your wind.

比較想知道頒獎嘉賓...
babyshark 發表於 2023-4-12 16:23

AK值得更多
無人知道生生舊年拍咗套戲
請返佢做嘉賓擦吓存在感都即刻好合理

快啲頒影后俾鄭秀文啦
等佢班屎唔使心理唔平衝年年搵楊千嬅出嚟話
明明自己就技不如人
希望今年快啲頒個安慰獎俾佢

終身成就獎: 修哥
專業精神獎: 羅卡,石琪

估最佳電影係《給十九歲的我》
電影圈最dominant嘅人本身就覺得張婉婷完全無錯 仲係做得夠醒夠盡夠「香港精神」
喺利益關係加乘下 就算唔鍾意套戲 都鬥氣投畀佢啦 可能歡呼聲大過7年前

快啲頒影后俾鄭秀文啦
明明自己就技不如人
希望今年快啲頒個安 ...
膠膠 發表於 2023-4-13 01:02

楊千嬅呢啲level都拎到影后
俾著我係鄭秀文fans都應該激到癲

唯一係睇張艾嘉啫
victor1991415 發表於 2023-4-12 12:39

張姐呼聲都高

希望Mi今屆封后
可以搵夕爺寫首《贏得漂亮》
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

恭喜胡楓拎終身成就獎
離不開 留不低

回復 22# jcbartleby
02年第21屆
瘦身男女/同居蜜友/鍾無艷三套都鏈唔過張艾嘉

快啲頒影后俾鄭秀文啦
明明自己就技不如人
希望今年快啲頒個安慰獎俾佢
膠膠 發表於 2023-4-13 01:02

最佳衣著獎 - 鄭秀文
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

楊千嬅呢啲level都拎到影后
俾著我係鄭秀文fans都應該激到癲
bagfgfcde 發表於 2023-4-13 07:11

鄭秀文level就係連楊千嬅都不如

最佳衣著獎 - 鄭秀文
sexykaren 發表於 2023-4-13 19:05

千屎一次原創歌曲提名都無 笑死
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

jcbartleby 發表於 2023-4-12 12:48

仲要都有歌曲提名
要歷史重演了

張姐好神

鄭秀文level就係連楊千嬅都不如
sexykaren 發表於 2023-4-13 19:07

千粉現形

樹林負責開場表演

千屎一次原創歌曲提名都無 笑死
JasOh103 發表於 2023-4-13 19:10

你就俾人笑死,呢d豬肉獎留番俾鄭秀文拎啦

回復 38# 阻住

啊啊啊 好期待!家謙幾時可以唱電影主題曲
Life was a willow and it bent right to your wind.

仲要都有歌曲提名
要歷史重演了

張姐好神
JasOh103 發表於 13/4/2023 19:12

今次冇自己鎅票應該OK嘅

希望秀文繼續輸俾張姐

希望秀文繼續輸俾張姐
背山望海 發表於 2023-4-14 13:14

支持
想7月聽 輸得漂亮

今年影帝係咪會係劉青雲贏。。。

今年影帝係咪會係劉青雲贏。。。
bagfgfcde 發表於 2023-4-14 13:22

業界傾向投青雲
離不開 留不低

呢幾日好多風話蝦頭女配大熱
唔好啦

呢幾日好多風話蝦頭女配大熱
唔好啦
JayantL 發表於 2023-4-14 17:56

余香凝>>

《第四十一屆香港電影金像獎》周日(16日)於香港文化中心舉行,金像獎協會董事局主席爾冬陞今日(13日)出席拜神儀式時,表示董事局就事件作出謹慎討論,亦諮詢過很多業內人士及律師意見,董事局成員最終一致同意無權褫奪任何提名資格。他說︰「雖然這部戲有紛爭,但一套電影需要很多人才能完成,不能抹煞其他人的努力。既然電影已得到提名資格,我們投票人不樂見可取消提名資格和可取消得獎資格的事情發生。如果有此先例,將來會非常危險。」

爾冬陞強調如《給十九歲的我》得獎,大會將如常頒獎。他表示大會尊重每位投票者的決定︰「大家都是成年人,會自行決定投票意向。」對於英華女學校表明不會將影片交給金像獎播放,爾冬陞稱本有取得片段的方法,惟存在風險,諮詢法律意見後,決定如該片得獎,大會亦不會播放電影片段。

奧斯卡影后楊紫瓊將擔任頒獎嘉賓,爾冬陞稱大家兩年來一直有聯絡,剛巧她拍完戲有時間來港出席頒獎禮。爾冬陞說︰「她很想回來﹗雖然她是馬來西亞人,但演藝事業在香港開始,第一部戲就是跟洪金寶合作。」爾冬陞左手戴上護指套,他說日前不慎被玻璃

「最佳原創電影歌曲」候選名單有姜濤份同捧殺他冇分別
Aliens,明荃之友

場刊…

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊