返回列表 發帖
祖先幾時復出plug接plug

嗰年李幸運啲歌其實係好過謝立琪
ricnature 發表於 2023-8-25 23:04

咁立琪個年得三首
應該比較頭三首公平d
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

plug接plug=/=食相難睇喎
除非質素below average
huntergon 發表於 2023-8-25 23:33

Plug接plug對我而言係代表振興香港樂壇
只係為咗plug歌先做歌又無side track有啲違背初心咁解囉

咁立琪個年得三首
應該比較頭三首公平d
on07111 發表於 2023-8-25 23:37

呢首話晒都感動全球點可以唔計一首?

不斷轉plug未必有著數,搞到首首低ap,食相仲難睇,其實如果真係有男金,派幾多首(當然最低消費三首)903都 ...
ambrose121 發表於 2023-8-25 15:14

唔該同廣大嘅cm 會員解釋返一年出幾多首歌先至唔係食相難睇?
照你嘅偉論張敬軒今年出一首歌食相最好睇right?
解釋返thx
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

企好 index: 2*

陳蕾 (233+3)+10+3*
李幸運 (216-2)+9+2*
Wonders 發表於 2023-8-25 17:56

冇Aga就支持陳蕾女金,壓住樂壇指標!
Aliens,明荃之友

Plug接plug對我而言係代表振興香港樂壇
只係為咗plug歌先做歌又無side track有啲違背初心咁解囉 ...
kenneth 發表於 2023-8-25 23:38

年代唔同,以前係專輯年代...而家係單曲年代仲存唔存在side track呢? 我覺得就已經唔存在
只係歌手做歌會為自己擴大音樂版圖,確立自己多方面性 定係 只想做hit rate歌,務求站得住一席位
兩者都需要做,但要取得中間位.....係有難度

唔該同廣大嘅cm 會員解釋返一年出幾多首歌先至唔係食相難睇?
照你嘅偉論張敬軒今年出一首歌食相最好睇ri ...
ricnature 發表於 2023-8-25 23:40

好難講話幾首歌才最好,我覺得其實一年四至五首係最適合,始終香港都有五個台,有啲台上榜好慢,太快下一plug只會令成績變差,咁歌手都想攞多啲奬,plug得太快自然冇空間攞十大,每plug只有30-40ap叫好咩?好似某啲歌手咁得903同ViuTV成績好,其他成績差係好事?一年太少歌都係食相難睇,太懶惰都係唔好,亦不能展示多樣性同實力。

年代唔同,以前係專輯年代...而家係單曲年代仲存唔存在side track呢? 我覺得就已經唔存在
只係歌手做 ...
rfv123 發表於 2023-8-25 23:52

小巧同阿佛都有side track喎

好難講話幾首歌才最好,我覺得其實一年四至五首係最適合,始終香港都有五個台,有啲台上榜好慢,太快下一p ...
ambrose121 發表於 2023-8-25 23:59

關於「某啲歌手咁得903同ViuTV成績好,其他成績差」
有冇諗起某啲唱片公司或獨立歌手專登淨係派歌上903同Viutv,其他都唔派
又有冇諗過每個台都有自己嘅preferences同打壓對象
成績好唔好固然係由每個台去控制,唔輪到歌手去say
如果要坐底五台都有好成績嘅話,咁即係啲歌手淨係可以入英皇寰亞同Sony

咁立琪個年得三首
應該比較頭三首公平d
on07111 發表於 2023-8-25 23:37

上半年:歌聲如初 VS 曌、很堅持、信、自我感覺良好
下半年:XXXXX、XXXXXXX、XXXX(XXXX)XXX、XXX VS 天地一沙嘔、叉直、瘋魔
SSN Chart (24 May)  冠軍: 九秒九 - 祖兒  |  亞軍: 戀愛腦之死 - 陳健安

上半年:歌聲如初 VS 曌、很堅持、信、自我感覺良好
下半年:XXXXX、XXXXXXX、XXXX(XXXX)XXX、XXX VS 天 ...
John 發表於 2023-8-26 00:46

一首XXXXXXX已經屌打GinGin七首之中既六首歌
一首XXX既vocal performance已經唱得好過GinGin全年既歌

未夠班就真係未夠班
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

狂賀ginlee生日

小巧同阿佛都有side track喎
kenneth 發表於 2023-8-26 00:09

小巧之前每首單曲都有plug 係上一隻自資碟都係做完 俾樂迷自己揀plug邊首 都唔存在side track之意
阿佛係華記年代都仲係專輯為主 所以都有side track 但獨立之後直頭講過佢當每首歌都係plug歌去做

所以單曲年代 side track真係名存實亡(我覺得)

小巧之前每首單曲都有plug 係上一隻自資碟都係做完 俾樂迷自己揀plug邊首 都唔存在side track之意
阿佛係 ...
rfv123 發表於 2023-8-26 05:00

Gin lee嘅side track重多過plug song你又點解釋?

bad girl佬救返little magic
4方帽可能今wk就上死位
100%肯定藝術與科學WK22 903冠硬!!賭幾多都得!!

Ian 又 re 返
今年903真係re 上癮

Ian 又 re 返
Froggy 發表於 2023-8-26 08:18

因為唔上edan冠完會過咗佢
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Gin lee嘅side track重多過plug song你又點解釋?
kenneth 發表於 2023-8-26 05:03

佢主打歌都似祖祖棄歌/side track 實屬香港樂壇之福
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

Ian 又 re 返
Froggy 發表於 2023-8-26 08:18

最on9 係死都要有幾個唔去年尾嘅「歌手」霸榜

真係年年奶大國 奶到好肉酸,最好大國最後決定唔出席睇903點收科
Life was a willow and it bent right to your wind.

真係年年奶大國 奶到好肉酸,最好大國最後決定唔出席睇903點收科
babyshark 發表於 2023-8-26 10:21

Re佢上去三甲同追風有得爭下,來就三甲唔來就第四。狗零衫一向肉酸,又唔係第一次。可憐追風食白果,唔知寰亞又會唔會出返新聞話全體缺席呢

903 專業推介@2023/08/26
RK  LW Songs      Singers
01  19  浪漫殺死巨蟹座  盧瀚霆
02  05  52 赫茲      KOLOR
03  09  瀟灑       鄧小巧
04  06  我內心強大的小孩 YE AHS
05  16  抽        張天賦
06  07  怪我只敢做好人  林家謙
07  re   青年危機     陳蕾
08  ne  日薄西山     張繼聰
09  20  idc         COLLAR
10  12  bye-bye     小塵埃
11  11  Little Magic    炎明熹
12  03  企好       Gin Lee
13  02  不如散步     RubberBand
14  10  關我蛋治     Kiri T
15  ne  fOoL##     邱彥筒
16  ne  四方帽之約    Lolly Talk
17  ne  收到收到     馮允謙
18  04  濤        姜濤
19  13  E 先生 愛人執照   呂爵安
20  08  不冷淡不熱情   Serrini

OUT :
LW Songs      Singers
01  路仍長      雷同二友
14  微時       許廷鏗
15  天氣之女     何洛瑤
17  哀傷的作者    黃妍
18  無以名狀的痛   雲浩影

本週共 4 首新上榜歌 + 1 首重新上榜歌。

評分人數

AYCK 粵語流行榜
第21週冠軍歌
Chosen Family - COLLAR

我諗華納真係唔滿意mc 新歌 click rate 同坊間反應
要搞送禮活動去谷

Re佢上去三甲同追風有得爭下,來就三甲唔來就第四。狗零衫一向肉酸,又唔係第一次。可憐追風食白果,唔知 ...
小猫子222016 發表於 2023-8-26 10:32

成間寰亞唔知搞咩d 歌手高質 但宣傳好差

我諗華納真係唔滿意mc 新歌 click rate 同坊間反應
要搞送禮活動去谷
hissorhk 發表於 2023-8-26 10:56

唔駛諗,講到出口

https://www.youtube.com/live/rKrjhcFGC8Y?si=5f8oWGImel4kcqhq

A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

要搞送禮活動去谷
hissorhk 發表於 2023-8-26 10:56

首歌咁普通華納想有幾 hit

微時同濤爭最後一個位
CLOUD 又要RE
寰亞真係好廢-_-

回復 526# WZA111

抽 第二人格 YT得1M click rate,對標世一6M+,所以就算上過YT trend No.1 各大電子平台No.1 都係差d
Life was a willow and it bent right to your wind.

微時同濤爭最後一個位
CLOUD 又要RE
寰亞真係好廢-_-
kwanie 發表於 2023-8-26 11:18

微時

微時同濤爭最後一個位
CLOUD 又要RE
寰亞真係好廢-_-
kwanie 發表於 2023-8-26 11:18

濤加上嚟
Marf會唔會又上唔到

1M click rate已經勁過大部分人(尤其女歌手)
Aliens,明荃之友

濤竟然冇死?????
Aliens,明荃之友

本帖隱藏的內容需要積分高於 288 才可瀏覽
樹兩首加埋已經可以上第三

濤竟然冇死?????
huntergon 發表於 2023-8-26 11:26

濤未數榜前都已經3AP
難啲死

濤加上嚟
Marf會唔會又上唔到
梨胃言 發表於 26/8/2023 11:22
微時 成婚 OUT
不冷 濤 IN

寰亞點解可以咁廢。打榜成績差到咁
無力將天氣逆轉。

上升6級, 關我蛋治????????????????????????

中文歌曲龍虎榜@2023/08/26
RK  LW Songs       Singers
01  05  企好         李幸倪
02  07  the right kind     何雁詩
03  08  無以名狀的痛     雲浩影
04  11  談情的價值      陳慧琳
05  01  台前幕後       林奕匡
06  04  仲夏夜之夢      Yika Ng
07  06  Little Magic      炎明熹
08  09  Give Me A Chance  胡鴻鈞
09  ne  想見便遇見      郭富城
10  03  會議終結者      黃明德
11  12  飢餓的毛毛蟲     李克勤
12  15  唯一         五月天 feat. 告五人
13  02  SENSEI        楊安妮
14  16  抽          張天賦
15  18  y2k還襯我麼??    鍾柔美
16  17  Count to Ten      AGA
17  ne  idk           甄濟如
18  19  自編自導自演     Zpecial
19  ne  收到收到       馮允謙
20  20  天氣之女       何洛瑤

3 首新歌

Eliminated:
LW Songs        Singers
10  I AM WOMAN     姜麗文
13  pick up your phone  張天穎 feat. 麗英
14  無意識愛人      雅荍

本周精選:
企好 (05) / the right kind (07) / 無以名狀的痛 (08) / 想見便遇見 (NE) / idk (ne) /

評分人數

上升6級, 關我蛋治????????????????????????
星夢情真 發表於 2023-8-26 11:44

同郭偉安鬥噴
我們的總和

星夢情真 發表於 2023-8-26 11:44

串咗去idc?

Marf ,Lolly Talk上到
Aliens,明荃之友

企好會不會out?

下週濤冠?連續3週鏡冠軍歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

企好真的好正

下週濤冠?連續3週鏡冠軍歌
我等我在 發表於 2023-8-26 11:53

little magic早死早著啦
不正常人類推介榜 2024 Week 22
1. 低調 - 張天穎 2. 九秒九 - 容祖兒 3. Thank You Postman - 陳卓賢

little magic早死早著啦
荷蘭番茄 發表於 26/8/2023 11:54
希望救唔返

炎真的要練好英文發音

原來已經6星期
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

希望救唔返
kwanie 發表於 2023-8-26 11:57

903 是演唱會指定電台 點會咁快落榜

仲要接著出埋廣台