返回列表 發帖
Individual 單曲嚟講我其實鐘意daughter多啲,但係如果唔考慮榜分嘅話,論完整性嘅話luna又好似贏, ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:50

反而覺得 Luna 隻碟其實有啲散亂

Good to see no Terence
bagfgfcde 發表於 2023-1-6 23:57

今年聽唔入耳 sorry but not sorry
not necessarily bad songs though
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

反而覺得 Luna 隻碟其實有啲散亂
bagfgfcde 發表於 2023-1-6 23:58

可以排好啲係真嘅

Billboard Top 20 Awards 2022 至尊歌曲
《自然變態》王嘉儀
曲:王嘉儀 Sophy Wong
詞:周耀輝
編:@tombe ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:59

呢首好聽牙

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第三位
《Wanna Be Like You》R.O.O.T. / 9m88
作曲:R.O.O.T
填詞:Jan ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:38

呢位會員嘅呢個選擇好高質

金獎:張天賦
上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:56

無家ling 嘉豪 Afraud 鏡仔
就算無jay Fung都只能夠講 非常高質!!
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第五位
《雷公》iii / 陳健安
曲:iii
詞:陳尖
編:iii & Hanz
監:陳 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:20

艾艾艾好勁

Billboard Top 20 2022 頒獎禮即將開始
有請表演嘉賓
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:36

U are so much better than Terence already so I’m not sure what you are talking about
But still 5 fun

金獎:衛蘭
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、Dating Rules、現代戀愛安全手冊、我的視角、Leap Second、sshhh…、風靡呼吸之間

銀獎:Luna is a Bep
上榜歌曲包括:REPLY 唔鍾意錢、overthinking、嗰一晚、唔該睇路!!!

銅獎:Kiri T.
上榜歌曲包括:Dating Rules、u owe me $$、扭擰雪糕屋、Strawberry Icecream

女歌手同組合嘅組合真係鬥到最後一刻
衛蘭今年首次獲得女歌手金獎,可以首先多謝王嘉儀作曲嘅《風靡》,
令唔少歌迷都非常期待今年嘅唱片,
最後甚至邀請到岑寧兒、Serrini等等呢啲好少寫曲比人嘅女歌手參與創作,創下歷史性一刻。
今年係林家謙生日當日去左睇Luna演唱會,
好開心聽到《唔該睇路!!!》同《REPLY 唔鍾意錢》等等經典名作嘅現場演出。
Kiri T今年其實自己嘅歌唔多,甚至一首歌都要出兩個版本,
但係偏向歐美嘅風格配上佢獨特嘅唱腔,亦令呢幾首歌增添風味。

無家ling 嘉豪 Afraud 鏡仔
就算無jay Fung都只能夠講 非常高質!!
JasOh103 發表於 2023-1-7 00:00

唯有演唱會飛買爆道歉

上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:56
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、Dating Rules、現代戀愛安全手冊、我的視角、Leap Secon ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 00:06
愛蘭!!! 華納盛世 好勁

上榜歌曲包括:Little Miss Janice、Dating Rules、現代戀愛安全手冊、我的視角、Leap Secon ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 00:06

銅獎冠軍歌都冇
想知 Serrini 排名

銅獎冠軍歌都冇  
想知 Serrini 排名
bagfgfcde 發表於 2023-1-7 00:08

1st:        衛蘭        315
2nd:        Luna Is A Bep        221
3rd:        Kiri T        182
        雲浩影        181
        Serrini        178
        王嘉儀        177
        陳慧敏        156
        鄧小巧        137

女銅其實都諗左好耐

1st:        衛蘭        315
2nd:        Luna Is A Bep        221
3rd:        Kiri T        182
        雲浩影        181
        Serrini        178
        王嘉儀        177
        陳慧敏 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 00:10

Gigi Cheung 有分嗎? >3<

金獎:The Hertz
上榜歌曲包括: Now Here, Man!、裙下之臣、末世情書、Always Gotcha、So Deep!

銀獎:my little airport
上榜歌曲包括:LUNCH、嘔吐、不要把冬天衫放回衣櫃、你把我的

銅獎:雷同二友
上榜歌曲包括:碌下碌下、轉著轉著、喔嗚嗚、讓時間變慢

首先要恭喜The Hertz成為第二隊冧莊組合,可以話係組合中嘅組合,樂隊中嘅樂隊。
今年雖然未能夠推出專輯,但係都期待sum up完呢兩年嘅作品之後嘅發展!
mla雖然係榜上常客,但係再次獲得銀獎亦都令人鼓舞,
因為今年專輯裡面嘅歌曲編曲都更加完整,令聽眾多一個層次嘅享受。
而最後獲得銅獎嘅雷同二友係首次獲獎,雖然最後兩首歌年尾先推出,
但係都順利獲得2023年Week 1嘅冠軍歌,可喜可賀

Gigi Cheung 有分嗎? >3
bagfgfcde 發表於 2023-1-7 00:17

兩位數但係《一樣》呢首歌係令我對佢有少少改觀嘅

上榜歌曲包括: Now Here, Man!、裙下之臣、末世情書、Always Gotcha、人、So Deep!

...
RVHOCPC 發表於 2023-1-7 00:17

支持雷同二友

上榜歌曲包括: Now Here, Man!、裙下之臣、末世情書、Always Gotcha、人、So Deep!

...

女銅二友好勁。。。個名推到佢哋上銅獎

今年嘅頒獎禮話咁快就完結,我哋嚟個簡單嘅回顧,希望下多年共和見

歌曲獎:
至尊歌曲:《自然變態》王嘉儀
第二位:《超浪漫 勁溫馨》Gareth T.
第三位:《Wanna Be Like You》R.O.O.T. / 9m88
第四位:《風之谷》陳慧敏
第五位:《雷公》iii / 陳健安
第六位:《冬天一個遊》Gordon Flanders
第七位:《聖人模式》Pandora
第八位:《抗氧化組合》野佬
第九位:《小心地滑》張天賦
第十位:《失眠時我會呆望窗外等待你的來電》Sinnie Ng

新人獎:
金獎:雲浩影
上榜歌曲包括:願望之翼、到了那裏就對吧、密切接觸者、氣流

銀獎:張天穎
上榜歌曲包括:fallen 4 u, no money no honey, ok sure

銅獎:洪助昇
上榜歌曲包括:憑實力單身、生活復常、Mask Off

幕後獎項:

作曲人

填詞人

編曲人

監製

榜分類(金獎)

Gareth T.

上榜歌曲共14

黃偉文

上榜歌曲共21

黃兆銘

上榜歌曲共19

T-Ma

上榜歌曲共17

代表作類(銀獎)

Gordon Flanders

《污糟兒》

Oscar

So Deep!

Nic Tsui

Falling

王雙駿

《信之卷》

新晉類(銅獎)

王嘉儀

T-Rexx

The Hertz

Chick Chan

唱作人:
金獎:Jan Curious
唱作上榜歌曲包括:感謝主、媽媽、正常何日君再搖

唱作上榜歌曲包括:REPLY 唔鍾意錢、overthinking、嗰一晚、唔該睇路!!!

銅獎:陳卓賢
唱作上榜歌曲包括:留一天與你喘息、Got U、Distance、地球上的最後一朵花

男歌手
上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小心地滑Overkill

銀獎:Gareth T.
上榜歌曲包括:雪不完的浪漫、december、dinner in bed、confidence、笑住喊、勁浪漫 超溫馨buzz cut

銅獎:Jan Curious
上榜歌曲包括:Merry Me、感謝主、媽媽、正常何日君再搖

女歌手
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、Dating Rules、現代戀愛安全手冊、我的視角、Leap Second、sshhh…、風靡呼吸之間

上榜歌曲包括:REPLY 唔鍾意錢、overthinking、嗰一晚、唔該睇路!!!

銅獎:Kiri T.
上榜歌曲包括:Dating Rules、u owe me $$、扭擰雪糕屋、Strawberry Icecream

組合
上榜歌曲包括: Now Here, Man!、裙下之臣、末世情書、Always Gotcha、So Deep!

銀獎:my little airport
上榜歌曲包括:LUNCH、嘔吐、不要把冬天衫放回衣櫃、你把我的

銅獎:雷同二友
上榜歌曲包括:碌下碌下、轉著轉著、喔嗚嗚、讓時間變慢

唱片大獎
金獎:《Daughter》衛蘭
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、現代戀愛安全手冊、我的視角、sshhh…、風靡呼吸之間

銀獎:《亞水》Jan Curious
上榜歌曲包括:感謝主、媽媽、正常何日君再搖

銅獎:《跟你開玩笑》my little airport

liwaynejason’s Music Awards 2022 時間表(7/1/2023)

前言 22:00

年度推介歌曲系列
第十位:22:05  第九位:22:10  第八位:22:15  第七位:22:20  第六位:22:25
第五位:22:30  第四位:22:35  第三位:22:40  第二位:22:45  第一位:22:50

年度推介組合系列
第三位:22:55  第二位:23:00  第一位:23:05

年度推介男歌手系列
第三位:23:10  第二位:23:15  第一位:23:20

年度推介女歌手系列
第三位:23:25  第二位:23:30  第一位:23:30

總結 23:35

...

姿持赫茲 佢哋嘅編曲太出色了
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

liwaynejason’s Music Awards 2022 時間表(7/1/2023)

年度推介歌曲系列
第十位 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 02:10

好正規啊 今晚嚟姿持
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

年度推介歌曲系列
第十位 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 02:10

計晒時泳兒未喊到上台就要起歌

Yan 發表於 2023-1-7 13:13

女歌手第二位發言時間:0分鐘
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

on07111 發表於 2023-1-7 13:20

可能迪迪出席唔到

Yan 發表於 2023-1-7 13:13
on07111 發表於 2023-1-7 13:20
其實係新城式叫曬女銀女金上台先 之後再慢慢講得獎感受

獎項列表:
1.) Perfect Shiny Song (第1至第10名):
Perfect Shiny Song of Year:張敬軒 - 賽勒斯的愛 (3 ...
kelvinyu188 發表於 2022-12-21 10:28

聽日開始會公布歌手獎既結果,試吓喺度tag,大家有興趣就估下

第六位:橫跨幾朝但人氣不斷旺盛,無被時代淘汰
第七位:而家一腳踢諗到好多idea去用音樂記住自己既心路歷程
第八位:一個好有書卷味既單位,每次聽佢哋既歌都好大浸清新同舒服既味道

聽日開始會公布歌手獎既結果,試吓喺度tag,大家有興趣就估下

第六位:橫跨幾朝但人氣不斷旺盛,無被時代 ...
kelvinyu188 發表於 2023-1-7 17:48
第六位:親愛的珍
第七位:美吓
第八位:WonGin

慢速年結 預定一日一post 盡量唔閘到各位嘅 flow
---------------------
男新人
3rd 陳宗澤
上榜歌曲 : 神經刀 / 罐頭湯 / 滴滴金

2nd 洪助昇
上榜歌曲 : 憑實力單身 / MaskOff / 生活復常

1st 黃明德
上榜歌曲 : 留班同學 / 沒有穿校服的日子 / 只想和你吃漢堡 / DontThinkTooMuch / 一刻永恆

next day : 女新人
47. Bring Him Home
week22
1 . 林家謙        喃嘸師感官漫遊

慢速年結 預定一日一post 盡量唔閘到各位嘅 flow
男新人
3rd 陳宗澤
上榜歌曲 : 神 ...
b01091018 發表於 2023-1-7 19:34

姿持榜主 姿持2nd 3rd

姿持榜主 姿持2nd 3rd
MCmatt 發表於 2023-1-7 19:36

點解唔持英皇暗黃
47. Bring Him Home
week22
1 . 林家謙        喃嘸師感官漫遊

點解唔持英皇暗黃
b01091018 發表於 2023-1-7 19:55

好悶

第六位:親愛的珍
第七位:美吓
第八位:WonGin
liwaynejason 發表於 2023-1-7 19:32

三個都錯

liwaynejason’s Music Awards 2022

前言

嚟個好多數據嘅前言先~

上年總共有187首歌登上排行榜,
當中有71首嚟自男歌手、85首嚟自女歌手、17首嚟自組合、14首係合唱歌。
(我真係好少好少loop組合歌...)

而53首冠軍歌中,
17首嚟自男歌手、23首嚟自女歌手、6首嚟自組合、7首係合唱歌。

上榜機制/2021年得獎紀錄/2022年三甲歌

首先頒發嘅係年度十大!! 透露少少先... 其實一位歌手超過一首十大嘅情況係有㗎...
--------------------------------------------------------------
年度推介歌曲第十位 TAG

以新人姿態登上十大
上年MC都試過嘅
今年嘅第十位亦都係今年十大嘅唯一新人代表
用呢個製作班底 難免會容易同某位歌手歌路重複
不過呢首又真係驚艷到我
…vocal爭少少可以繼續俾時間進步嘅

入場入場

年度推介歌曲第十位

主唱:李駿傑
作詞:周耀輝        
作曲:吳林峰
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

愛或恨 總糾結於心
遠或近 永遠要近
信慾望 得慾望
涅槃下渡眾生 可鬆開抑壓的眾生

走勢:04>01>03>02>10>XX
榜分:35
喜愛度:158
總分:72.81

--------------------------------------------------------------
年度推介歌曲第九位 TAG

呢位歌手今年狀態大勇
年頭一首非常感動嘅歌
記得第一次聽係喺條街行緊去做PCR嘅路上
已經覺得好有大歌格
聽完覺得好溫暖好鼓舞

入場入場
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:04
第一首應該對你嚟講好趕客

年度推介歌曲第十位

愛或恨 總 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:05

竟然係尸兄 不過佢live 1.1 見到真章已改觀

年度推介歌曲第十位

愛或恨 總 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:05

大哥---江好
幸福多於我預期

年度推介歌曲第十位

愛或恨 總 ...

支持畀獎Jeremy嘅榜!

年度推介歌曲第九位
有我

主唱:陳柏宇
作詞:藍奕邦        
作曲:溫翰文 / Cousin Fung
編曲 : 溫翰文 / Cousin Fung@emp
監製:Cousin Fung@emp

不見未來 也不要忘掉這裡有後台
從未孤單飄泊人海
你跌下讓我載

走勢:01>02>02>08>XX
榜分:31
喜愛度:185
總分:73.65

年度推介歌曲第八位 TAG

又係一位狀態大勇嘅歌手
Feel到佢係真心想透過作品表達自己
好多會員鍾意佢另一首CM big hit
不過我反而鍾意呢首多啲

下一首滑滑

年度推介歌曲第九位
有我

編曲 : 溫翰文 / Cous ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:10

估淹悶

四字歌 ,英皇女歌手唱,好正面,今年出左隻好好ge碟
幸福多於我預期

竟然係尸兄 不過佢live 1.1 見到真章已改觀
MCmatt 發表於 2023-1-7 22:06
喊到咁仲唱得唔錯 已經非常好
大哥---江好
on07111 發表於 2023-1-7 22:08
三月困喺屋企 完全做唔到PCR
GaracyTan 發表於 2023-1-7 22:08
大國陸續有來
支持畀獎Jeremy嘅榜!
WZA111 發表於 2023-1-7 22:09
呢首高質呀 其他兩首冇咩點loop

年度推介歌曲第九位
有我

編曲 : 溫翰文 / Cous ...
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:10

想知0.65係點計出嚟

大國陸續有來
liwaynejason 發表於 2023-1-7 22:13

我賢我賢

年度推介歌曲第八位
18部半

主唱:泳兒
作曲:馮穎琪
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

很需要分裂 更多的自己
很需要分裂 更多的自己
即將要出現 更好的自己

走勢:07>01>03>02>03>XX
榜分:39
喜愛度:151
總分:76.04

年度推介歌曲第七位 TAG

講到係咪真心想透過作品傳達信息
咁其實就好主觀嘅...
一首度身訂造 唔大眾化歌
其實係咪真係一定好過首大路情歌呢?
歌詞嘅深度 又係咪真係代表一首歌嘅優劣?

原來LFE冇十大係咁解