返回列表 發帖
如果東京奧運竹下,木村,佐野優子都復出
日本實力不容忽視
MiRi 發表於 2018-8-18 16:44

久美食老本呀 睇返先知冨永原來都係真鍋棄將之一
上任兩年新人暫時都係得黑後愛打到出黎
我們的總和

btw 冇有線聽日點睇比賽 電話裝左cctv app都睇唔到
我們的總和

btw 冇有線聽日點睇比賽  電話裝左cctv app都睇唔到
Wonders 發表於 2018-8-18 20:43
有線同奇妙暫時小組賽都無排球嘅直播計劃
而且有一個 1000 人嘅排球場區因場地問題無得擺機位做唔到直播
所以排球唔一定每一場都睇到

不過如果想睇下其他項目
可以試下其他地方嘅電視台訊號 , 如泰國 SMMTV , 台灣博斯體育 ...

有線同奇妙暫時小組賽都無排球嘅直播計劃
而且有一個 1000 人嘅排球場區因場地問題無得擺機位做唔到直播
所 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-18 21:12

搵到了
我們的總和

雅加達亞運會女排 中日韓泰 參賽人員 正式確定

中國隊
主攻 - 2. 朱婷 (C) , 10. 劉曉彤 , 12. 李盈瑩
副 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-14 21:08

美放要空降亞運中國女排
好興奮

美放要空降亞運中國女排
好興奮
jason 發表於 2018-8-19 03:39
恭喜段放 !
估唔到呢個時候仲有得更改名單

尋晚開幕式都幾好睇
表演環節雖然都係唱歌為主
但簡簡單單以開心同慶祝為主反而令人帶黎好感
比平昌冬奧嘅開幕式 , 會鍾意雅加達呢個多 D

同埋好鍾意傳火炬呢幕
幾位當地亞運金牌運動員接力傳送
走上一座好逼真嘅大山
同其他城市嘅開幕禮行高端路線之下
佢地走返傳統嘅形式 , 都可以好掂好好睇

講返女排 , 今屆亞運無同世錦賽撞車
比世錦賽要早舉行 , 所以今屆大家都派上主力參加
為世錦賽做準備
仲有嘅係自從亞錦賽都計落世界排名嘅積分之後
都好耐無試過大家都派上主力出戰
難得一次大家都重視
今屆期待值自然提高左唔少

先講中國隊 , 上屆派上二隊 , 令人驚喜喺準決賽打贏左主力嘅泰國隊
雖最後未能奪冠 , 而且決賽打得好差 , 但最後第二名嘅成績都令人滿意
不過遺憾嘅係 , 整體黎講 , 亞運中國三大球男女子一塊金牌都無 , 卻令人失望
今屆為國家挽回面子都係要靠女排主力出戰
但同以往一樣 , 出征前都有些困難
希望困難無阻女排團隊奪冠嘅信心
其實經過今年嘅比賽之下
可見現時中國女排對其他亞洲係有優勢嘅
而喺排球聯賽對南韓以 0 比 3 敗陣嘅呢場
我會認為會係意外嘅成份居多 , 輸左唔代表中國喺佢地之下
場波有咁嘅結果 , 關鍵在於對對方嘅打法唔適應
其次係中國隊前面兩場打得好好 , 黎到第三場遇到突如其來嘅困難
比如李盈瑩嘅呢種球員 , 就唔識應對
同埋嗰次南韓隊嘅狀態非常好
當金哥對角都得到好多分數嘅時候
南韓隊都會打得好順
而之後再輸波蘭之後 , 對泰國大家都有種不容有失嘅心態
喺壓力之下 3 比 1 打贏泰國
主力出戰打日本展現左進攻攔網嘅統治力干脆地 3 比 0 獲勝
都可以看出女排姑娘們都係有能力去戰勝亞洲對手
被視為大熱門都係理所當然

以上係中國隊喺成績上面相對有優勢嘅地方
技術上可以睇下黎緊兩場嘅表現再探討
而喺陣容中韓泰上面都無太大嘅討論空間了

日本嘅陣容反倒同世聯賽比較變動幾大
鍋谷友理枝換走內瀨戶真實
長岡望悠正式復出
荒木繪里香再次回歸
佐藤美彌換走田代佳奈美
小幡真子都係再度返黎
現時日本呢個 14 人陣容中都算係我心目中最強陣容
不過宮下遙就真係比較可惜
本係睇好值得培養但喺二傳之中始終都無跑出
田代佳奈美被淘汰都係非常正常 , 佢嘅傳球過於保守
以快速打法嘅球隊黎講 , 佢唔太適合呢種打法

荒木繪里香回歸都係意料之中
有睇日本聯賽 , 見到競技狀態仍然咁好
都估到大賽會出黎
屬於拎黎就用嘅球員
而且荒木對於自己自理方便都好有要求
所以教練對佢都好放心

鍋谷友理枝比起內瀨戶真實方面身高發球進攻攔網都有優勢
前面內瀨戶打得比較多 , 但始終都係鍋谷比較好 D
另外見到長岡望悠兩年之後終於返黎
不過長崗彈跳已經下降左好多 , 力量都仲喺到嘅
會特別留意佢嘅發揮
而呢個 14 人同舊年大冠軍盃嘅陣容有點相似
所以佢地嘅陣容都係不容忽視

雅加達亞運會 女排小組賽 B 組 第一輪

08.19 11:00 中國 3 : 0 越南 (25:11 25:15 25:13)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 7 | 25 : 11 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 15 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 25 : 13 | 3 : 0

首發
中國
大主 - 2. 朱婷 | 小主 - 10. 劉曉彤
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉

中國 1.005 : 17.00 越南

先恭喜女排拎到首場勝利

今次套波衫幾好睇

其實邊度有得睇

其實邊度有得睇
frankie_0401 發表於 2018-8-19 22:56
我睇央視

男排小組賽 中國 2 比 3 輸左比越南 ...
因為喺副館到打所以無訊號
完全唔知點輸

第五局19-21

11-7,13-11下輸

第五局19-21

11-7,13-11下輸
Stanley 發表於 2018-8-20 13:29
男排喺今年真係比左好多驚喜大家
U18 U20 小組賽輸曬 , U18 淘汰賽輸印度 , U20 淘汰賽輸伊拉克
亞俱賽四川隊打中華台北越南巴基斯坦澳洲緬甸全部輸曬
當前面全部睇唔到 , 點知國家二隊居然輸越南
真係邊隊都敢輸 ...

仲記得哈薩克都有實力
亞錦賽拎到第二
舊年世錦賽資格賽將南韓拉下馬
今年亞洲盃高開低走
但估唔到輸左比緬甸
下一輪輸日本就出唔到線

啱啱睇左 南韓 VS 中華台北
打得幾激烈
不過台灣男排每次比賽總係差一口氣
次次喺關鍵分上面都首先甩鏈

U18 U20 小組賽輸曬 , U18 淘汰賽輸印度 , U20 淘汰賽輸伊拉克
亞俱賽四川 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-20 19:29

#2018雅加達亞運會#中國男排[超話]#中國隊VS越南
中國隊首發陣容:
主攻:張晨,俞元泰
副攻:張哲嘉,彭世坤
二傳:詹國俊
接應:王徑一
自由人:任琦

呢個首發我看不懂

彭世坤,俞元泰?
為什麼不落仲為君?李rui呢?

亞俱賽四川 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-20 19:29

講開又講,有潛力嘅都上哂國家隊
U18,20淨返嗰d國家隊睇唔上,出唔到成積都唔係出奇
亞俱也不是中國聯賽一流球隊

但就唔明既然想衝亞洲比賽,點解又要分AB
又不是分一二隊
一隊打亞運二隊打亞洲杯

中國男排世錦賽 22 人大名單
主攻 - 10. 季道帥 (C) , 4. 張晨 , 5. 張秉龍 , 7. 張景胤 , 11. 杜海翔 , 17. 劉力賓 , 19. 袁黨毅
副攻 - 13. 陳龍海 , 20. 饒書涵 , 21. 繆阮彤 , 23. 彭世坤 , 24. 張祖源
接應 - 2. 江川 , 8. 王徑一 , 15. 唐川航
二傳 - 3. 毛天一 , 6. 李潤銘 , 9. 于垚辰 , 18. 劉濛
自由人 - 16. 童嘉驊 , 25. 陳嘉杰 , 26. 馬曉騰

中國女排世錦賽 22 人大名單
主攻 - 2. 朱婷 (C) , 7. 許璐瑤 , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 李盈瑩 , 19. 劉晏含 , 20. 段放
副攻 - 1. 袁心玥 , 4. 楊涵玉 , 5. 胡銘媛 , 14. 鄭益昕 , 17. 顏妮 , 25. 高意
接應 - 3. 楊方旭 , 6. 龔翔宇 , 8. 曾春蕾
二傳 - 11. 姚迪 , 13. 刁琳宇 , 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉 , 18. 王夢潔 , 26. 孟子旋

#2018雅加達亞運會#中國男排[超話]#中國隊VS越南
中國隊首發陣容:
主攻:張晨,俞元泰
副攻:張哲嘉, ...
Stanley 發表於 2018-8-20 23:32
仲為君李睿替補出場
不過好似俞元泰都比張晨仲為君要好
講開又講,有潛力嘅都上哂國家隊
U18,20淨返嗰d國家隊睇唔上,出唔到成積都唔係出奇
亞俱也不是中國聯 ...
Stanley 發表於 2018-8-21 00:26
話雖如此 , 不過最低限度都要拎到世少世青賽資格吧
咁樣佢地下年基本連比賽都無 , 就只可以喺省隊打 , 靠省隊要有進步空間自然唔大
不過有睇比賽 , 都相信佢地已經盡左力 , 所以拎到第 5 同第 6 , 都可以接受

四川最令人廢解嘅係作為聯賽季軍居然喺亞俱賽全部輸曬 ...
雖說唔係完整陣容 , 但起碼見到幾個本身就係四川嘅主力 , eg 黃兆瑞 , 楊光 ...
至少唔會差到連 巴基斯坦 同 緬甸 都打唔贏掛 ...
所以好令人匪夷所思

國家隊本來計劃參加亞運嘅會打埋亞洲杯
打世錦嘅就去各地進行拉練
可能而家男排人員水準平均 , 所以諗住分兩批人進行考察
如果二隊有人打得好 , 世錦賽都會比佢去

之後亞洲杯因為喺台灣搞 , 但同時因為台灣搞正名公投
搞到東亞運被取消主辦 , 情況比較尷尬嘅中國就決定唔派人去參加
但咁樣就損失左一次練兵嘅機會
喺從未實戰嘅情況下二隊首場就有咁嘅成績
但其實二隊個陣真係唔算弱
大多都有國字號經歷 , 所以就算打得幾差 , 都唔會覺得會輸越南

而且沈琼 ... 本來話要拎冠軍 , 跟住見伊朗派主力就改口話爭獎牌
我明白伊朗真係強 , 但首先顯然對對手唔了解
第二對球隊目標唔夠堅定 , 人地一改野都未打你嘅目標就開始動搖
作為教練已經咁協我覺得唔太應該

雅加達亞運會 女排小組賽 B 組 第二輪

08.21 13:30 南韓 3 : 1 哈薩克 (25:9 25:14 28:30 25:20)
第 1 局 - 8 : 1 | 16 : 7 | 25 : 9 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 14 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 28 : 30 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 11 | 25 : 20 | 3 : 1

南韓 1.05 : 10.00 哈薩克

中國男排世錦賽 22 人大名單
主攻 - 10. 季道帥 (C) , 4. 張晨 , 5. 張秉龍 , 7. 張景胤 , 11. 杜海翔 , 17 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-21 08:30

王YY究竟有幾傷?明明今年嘅進步夠佢坐實第3/4副攻…好可惜

王YY究竟有幾傷?明明今年嘅進步夠佢坐實第3/4副攻…好可惜
skyhorse1111 發表於 2018-8-21 16:38
不過佢資質有限 , 各項技術都無特別比較佔優嘅地方
所以我覺得佢同其他副攻嘅整體實力相比佢都係輸蝕左 D

雅加達亞運會 女排小組賽 B 組 第二輪

08.21 17:30 中國 3 : 0 中華台北 (25:10 25:14 25:14)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 5 | 25 : 10 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 3 | 16 : 9 | 25 : 14 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 6 | 25 : 14 | 3 : 0

首發
中國
接應 - 8. 曾春蕾
二傳 - 16. 丁霞

中國 1.01 : 15.50 中華台北

加油香港女排
主場都幾嘈下 , 希望唔好有壓力啦 !

覺得香港女排打得幾好
除左進攻方面唔佔優之外 , 其他方面都做得唔錯
繼續努力 !!!

今晚男排對泰國生死戰!希望衝到3分

哈薩克男排兩戰皆敗率先出局

曾春蕾龔翔宇王夢潔三個肚痾係咩事= =
朱婷臨時試打接應??

曾春蕾龔翔宇王夢潔三個肚痾係咩事= =
朱婷臨時試打接應??
stephybest 發表於 2018-8-22 16:09
簡單黎講係水土不服
主要係天氣 , 環境同飲食影響到
印尼嘅天氣比較悶熱 , 而女排又比賽前一日先到
確實容易身體出現不適

雅加達亞運會 男排小組賽 E 組 第二輪

08.22 17:30 中國 3 : 2 泰國 (12:25 17:25 31:29 25:23 17:15)
第 1 局 - 4 : 8 | 8 : 16 | 12 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 12 : 16 | 17 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 16 : 15 | 31 : 29 | 1 : 2
第 4 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 25 : 23 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 3 | 9 : 10 | 17 : 15 | 3 : 2

首發
中國
大主 - 7. 仲為君 | 小主 - 4. 張晨
大副 - 1. 李睿 | 小副 - 12. 張哲嘉
接應 - 7. 王徑一
二傳 - 6. 李潤銘
自由人 - 16. 任琦

中國 1.17 : 4.60 泰國

簡單黎講係水土不服
主要係天氣 , 環境同飲食影響到
印尼嘅天氣比較悶熱 , 而女排又比較前一日先到
確實容 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-22 16:28

仲以為朱婷俾人毒害

第一局已經大敗 12 比 25 ...
本來會直播嘅央視終於播啦
爭氣啦好嗎 !!!

第一局已經大敗 12 比 25 ...
本來會直播嘅央視終於播啦
爭氣啦好嗎 !!!
chanchan0909 發表於 2018-8-22 17:56

無啦無啦!雷聲大雨點小

無啦無啦!雷聲大雨點小
Stanley 發表於 2018-8-22 18:17
打得真係夠差 ...

中国男排 看着焦心啊

是要大逆转吗

中国男排这个逆袭 好可怕
都快输了 也赢了回来 可怕 可怕

居然能贏啦

形勢好複雜

今場金哥打接應位置 , 估唔到 !
而且金哥久違嘅跳發又出現

跪求link!
如果可磊落做人 你會更吸引

跪求link!
fungbb132 發表於 2018-8-23 17:35
我睇央視

你試下呢一堆
http://www.fyzhibo8.com/tv.asp?id=1
http://www.fyzhibo8.com/tv.asp?id=10
https://www.dnlive.tv/Live/Stream?id=MXrrs6lTjts%3D

第二局金哥轉左出去之後南韓只得 1 分

雅加達亞運會 女排小組賽 B 組 第三輪

08.23 17:30 中國 3 : 0 南韓 (25:21 25:16 25:16)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 16 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 13 | 25 : 16 | 3 : 0

首發
中國
接應 - 8. 曾春蕾
二傳 - 16. 丁霞

南韓
大主 - 13. 朴貞雅 | 小主 - 17. 李在英
大副 - 11. 金秀智 | 小副 - 14. 梁孝貞
接應 - 10. 金軟景
二傳 - 5. 李孝熙
自由人 - 20. 羅賢貞

中國 1.11 : 6.00 南韓
3:0 - 1.83 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 7.00
0:3 - 19.00 | 1:3 - 17.00 | 2:3 - 13.00

前两局 没看
大花蕾是不是 状态不好啊

第三局 刘亦菲 全部被拦

姚迪今日表現出色啊!
如果可磊落做人 你會更吸引

戰報 ! 越南男排 0 : 3 斯里蘭卡男排 !

E 組最新排名
1. 泰國 - 1 勝 1 負 - 4 | 2. 斯里蘭卡 - 1 勝 1 負 - 3 | 3. 中國 - 1 勝 1 負 - 3 | 4. 越南 - 1 勝 1 負 - 2

下一輪 E 組比賽嘅勝方將晉級

雅加達亞運會 女排小組賽 A 組 第三輪

08.23 20:00 日本 0 : 3 泰國 (20:25 25:27 20:25)
第 1 局 - 8 : 4 | 15 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 25 : 27 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 20 : 25 | 0 : 3

首發
日本
大主 - 7. 石井優希 | 小主 - 19. 黑後愛
大副 - 9. 島村春世 | 小副 - 3. 岩坂名奈
接應 - 1. 長岡望悠
二傳 - 10. 富永
自由人 - 16. 小幡真子

泰國
大主 - 19. Chatchu-on | 小主 - 10. Wilavan
大副 - 5. Pleumjit | 小副 - 4. Thatdao
接應 - 16. Pimpichaya
二傳 - 13. Nootsara
自由人 - 2. Piyanut

日本 1.30 : 3.40 泰國
3:0 - 2.87 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 5.00
0:3 - 10.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.50