返回列表 發帖
今年男歌手都真係幾弱
Yan 發表於 2022-1-8 21:51

比起舊年, 應該好d, 一陣你睇分就明
  不過十大嚟講就...

18年起我都已經係 / 接近全女班
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

CKKL Music Award 2021

十大金曲 第四位

白眉 - Kendy Suen

曲 Kendy Suen / SOHO / 朱琳
詞 朱琳
編 Kendy Suen / SOHO
監 Kendy Suen / SOHO

幕後

幕後獎其實都係我最期待嘅環節, 除左可以睇下有無新名字跑出, 更重要係見到質同量嘅比較
作曲人: 佢嘅量就一向都唔多, 有時仲要同人合寫. 今年有唔少project親自操刀, 讓佢一嘗作曲人

填詞: 佢要量真係可以好誇張, 不論新人舊人都搵佢, 今年仲有唔少十大質量加持

編曲: 都係新單位, 主要都係幫某唱片歌手編曲 再加上同監制合作無間, 令佢首奪

監制: 量佢都係可以好誇張, 再加上有時係合監嘅身份都領先同行, 更加實至名歸

julia

同人合寫

黃妍!!!

幕後

作曲人 - 徐浩
上榜歌: 遲了悔改 / 所有遺失的東西(Nothing is lost mix) / 醒 / 黑之呼吸 / 躲不開的一課
冠軍歌: 所有遺失的東西 / 俏郎君 / 孤毒 / 記憶棉

填詞人 - 黃偉文
上榜歌: E先生連環不幸事件 / Master Class / 婦女新知2021 / 人類不宜飛行 / Megahit / My Apple Pie / 原諒的力量 / 一表人才 / 難道我還未夠難 / 勁浪漫 超溫馨
冠軍歌: 東京人壽 / 低級趣味 / 多唱水 / 哥本哈根的另一個我 / 俏郎君 / 腍 / 思念即地獄 / It’s ok to be sad / 先哭為敬 / 聖馬力諾之心 / 最難行的路

編曲人 - Ariel Lai
上榜歌: 哪個明日 / Master Class / 沉思者 / 結 / 特務肥姜2.0 / 關於愛的碎念 / My Apple Pie / 對得起自己 / 難道我還未夠難 / 解答
冠軍歌: 悔過書 / It’s ok to be sad / 我們都沒有錯 / 純白

監制 - Edward Chan
上榜歌: 哪個明日 / 浸浴 / E先生連環不幸事件 / 時間的囚犯 / Warrior / Master Class / 沉思者 / Boss / 婦女新知2021 / 突如其來的心跳感覺 / 結 / 愛不作聲 / 特務肥姜2.0 / 關於愛的碎念 / megahit / My Apple Pie / 兩個月亮 / 對得起自己 / All in one / 原來談戀愛是這麼一回事 / 一表人才 / 難道我還未夠難 / 解答
冠軍歌: 低級趣味 / EGO / 悔過書 / It’s ok to be sad/ 純白 / 怪物(心獸version)/ Dear My Friend,

林家謙 is crying

唱片銅

今年唱片係多, 不過合輯或者派哂先出碟嘅歌都一樣多.
咁究竟concept album仲可唔可以生存到. 每年呢個獎都係希望平衡到呢點, 所以銅獎得獎排除萬年都要頒俾佢

唱片銅

Gwendolyn - Serrini
上榜歌: 要做更壞的事 / 長期浪漫
冠軍歌: I'm Fine, Thx.

唱片銀

銀獎係一反常態, 出左碟先係咁派歌. 不過比起主打side, 其實翻唱side有d都好值得聽. 或者只係因為幾年前嘅遺憾, 先有咁嘅安排

唱片銀

The Brightest Darkness - 張敬軒
上榜歌: Sweet Escape / 重頭開始 / 無城有愛
冠軍歌: 俏郎君

推介下B side

唱片金

呢個榜嘅舊制(男女組合都有一個)下, 其實佢地已經攞過唱片獎.
不過係新制大混戰下都能夠脫穎而出, 除左係記錄時代嘅聲音, 更重要係對未來的一種祝福.

林家謙 is crying
WZA111 發表於 2022-1-8 22:02

solo真係無咩點上, 靠寫俾人嘅十大都排到第2嘅

同人合寫

黃妍!!!
Yan 發表於 2022-1-8 21:59

唱作人好似真係攞過

julia
WZA111 發表於 2022-1-8 21:56

呢首好過主打lol

唱片金

人類世 - C Allstar
上榜歌: 集合吧! 地球保衛隊 / 沒明日的恐懼 / 還有48小時 / 北極熊的遺言 / 共同望銀河那時
冠軍歌: 留下來的人

十大金曲 第三位

能夠用一隻碟去講述留下來的人的心聲當然係好, 但係簡簡單單一首歌, 甚或一隻字都可以有所表達.
文字就係咁, 雖則係一個字, 但係如何解讀係由你決定. 但願呢首歌係給予你安慰

十大金曲 第三位

Ciao - Rubberband

曲 Rubberband
詞 Rubberband / Tim Lui
編 Rubberband / 雷柏熹
監 Rubberband / 雷柏熹

十大金曲 第二位

是的. 因為人的Decode永遠都有偏差, 令到結果變成一種低壓. 又或者係呢種低壓當中先能夠搵到意義, 讓自己重新出發.

十大金曲 第二位

林中鳥 - 林欣彤

曲 林家謙
詞 馮松興
編 Vigilant Nation / 林家謙
監 林家謙

十大金曲 第一位

撇除呢個故事, 其實呢首都係一首離別歌. 分開係痛苦, 既然係咁, 如何珍惜先讓我們生活能夠得到滿足.

wooooooooooooo

支持第一位

姜B!姜B!

十大金曲 第一位

思念即地獄 - 馮允謙

曲 馮允謙 / T-Ma
詞 黃偉文 / 馮允謙
編 T-Ma
監 T-Ma

男銅

先頒男歌手, 因為男歌手今年係最無驚喜XD.
男女組合9個單位, 有3個首次打入3甲, 男歌手係無份嘅…

銅獎按量嚟講係多嘅, 佢嘅碟同歌有時係真係唔識欣賞, 但係能夠係年尾見到佢有番團火, 呢位歌手係我心中, 係抵有一個位置

himb好值得拎

姜B!姜B!
weiquan 發表於 2022-1-8 22:34
himb好值得拎
Yan 發表於 2022-1-8 22:38

明明頭先監制已經出左場

男銅
陳柏宇
上榜歌: 哪個明日 / 結 / 對得起自己
冠軍歌: 悔過書 / 純白

男銀

銀獎都係量取勝, 年頭年尾歌曲唱片演唱會咩都有. 佢嘅製作都係嚴謹, 成果係點, 最後無得驗證, 但願開番後係原裝上陣

男歌手威翻次!

男銀
張敬軒
上榜歌: SweetEscape / 重頭開始 / Old Fashioned / 無城有愛 / On My Way
冠軍歌: 俏郎君

男金

男金嘅量都係驚人, 音樂會係咁開, 歌都係咁派. 能夠冧莊連攞兩年已經係一個紀錄, 但係佢嘅路仲有好遠. 期待出年個人演唱會

男歌手威翻次!
WZA111 發表於 2022-1-8 22:41

次次都係靠jay fung

男金
馮允謙
上榜歌: 遠在眼前 / How Many Times / Can’t Stop Myself Tonight / 冬日寂寞考
冠軍歌: 思念即地獄 / 因愛之罪名 / 一步一悔過

組銅

佢地條路都係一樣有好遠, 今年小試牛刀, 首次攞組合.
紅館就唔知得唔得, 但願今年嘅合拍能夠得以延續, 除左以作品說話, 都要以唱功說話

WYTV Music Award 2021

國語歌

優異獎(排名不分先後): 這世界那麼多人 - 莫文蔚 / 說實話 - 彭佳慧 / 最 ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 21:45

而家先入場!
Julia好勁!

男金
馮允謙
上榜歌: 遠在眼前 / How Many Times / Can’t Stop Myself Tonight /  ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 22:50

好多歌 支持謙B!

組銅
Mirror
上榜歌: Warrior / The Beautiful Game / Boss / All in one
冠軍歌: /

組銀

佢地唔單止係以作品說話, 更以唱片說話. 能夠再次集合交出好成績, 明年係點無人知, 但願呢種堅持能夠讓佢地更有好作品.

而家先入場!
Julia好勁!
ed8671ed 發表於 2022-1-8 22:51

hello hello
   julia係到好多fans

進步金

The Hertz
上榜歌: Lay on my shoulder / 漂流號 / 千世書 / 妖
冠軍歌:  ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 21:40
進步金實至名歸 !
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

組銅
Mirror
上榜歌: Warrior / The Beautiful Game / Boss / All in one
冠軍歌:  ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 22:55

鏡子!
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

組銀
C Allstar
上榜歌: 集合吧! 地球保衛隊 / 沒明日的恐懼 / 還有48小時 / 北極熊的遺言 / 共同望銀河那時
冠軍歌: 留下來的人

組金

恭喜恭喜. 首奪組金. 佢地嘅堅持係今年終於完滿, 完成童話project, 更加有新幕後合作

組金
per se
上榜歌: 不日之約 / 所有遺失的東西(Nothing is lost mix) / 孤獨之塔 / 純孩兒 / 杜松樹之鳥
冠軍歌: 無門

女銅

女歌手係以實力說話, 由以前可能係從外表而評論佢, 今年係以作品的不同面目, 甚至係當中嘅歌唱實力

Poor the Hertz

Poor the Hertz
bagfgfcde 發表於 2022-1-8 23:05

The Hertz去左進步獎補數
  認真地, 對佢地都係hea一plug認真一pug

女銅
鄭欣宜
上榜歌: 罰你
冠軍歌: @princejoyce/ 先哭為敬 / 最難行的路

女銀

呢位女歌手實力毋庸置疑, 只係未被人發現.
如果話男嘅隱世歌手係陳柏宇, 其實女嚟講係佢.
而近年嘅轉變更加讓人眼前一亮. 佢條路唔易行, 但係呢種堅持係值得

女銅都三冠
女歌手真係好大競爭

今年男歌手都真係幾弱
Yan 發表於 2022-1-8 21:51

明明今年班八婆先最 Hea
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

女銀
泳兒
上榜歌: 所有遺失的東西(Nothing is lost mix) / 沉溺
冠軍歌: 所有遺失的東西 / 孤毒 / 荊棘海

女金

佢嘅實力成日俾人質疑, 但係無可否認佢係唱得之人.
當然都唔好忘記其實佢都仲年輕. 今次已經係第二次女金, 未來可唔可以打破紀錄就唔知

但係今年密集式派歌, 已經係用實力說話

女銅都三冠
女歌手真係好大競爭
WZA111 發表於 2022-1-8 23:12

睇分其實唔覺, 不過如果睇上榜歌/冠軍歌, 女3甲就真係貼一貼

女銀
泳兒
上榜歌: 所有遺失的東西(Nothing is lost mix) / 沉溺
冠軍歌: 所有遺失 ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 23:15

我們的總和

女金
林欣彤
上榜歌: 鐵樹 / 修養動物
冠軍歌: 無名指的勇氣 / 不如憎你 / 林中鳥

播放指數(歌曲)

絕無做數嘅獎項, 計完我都有d意外
最後五強

所有遺失的東西 / 俏郎君 / 思念即地獄 / 先哭為敬 / 一步一悔過

女銅都三冠
女歌手真係好大競爭
WZA111 發表於 2022-1-8 23:12

真係咩 @@?
二〇二三年度全女班投票

Wonders 發表於 2022-1-8 23:19

女歌手獎項一嚟就女銀都好應該吓
真係咩 @@?
616.1314 發表於 2022-1-8 23:20

嗱, 我覺得我top5有量又有質

女金
林中鳥
上榜歌: 鐵樹 / 修養動物
冠軍歌: 無名指的勇氣 / 不如憎你 / 林中鳥
...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 23:20

Maggie係咪取代咗fifi地位

Maggie係咪取代咗fifi地位
ed8671ed 發表於 2022-1-8 23:22

起碼年年十大呢個已經無人可以取代
  至於女歌手可唔可以破紀錄攞第3個女金就要睇佢造化

播放指數(歌曲)
俏郎君

播放指數(歌手)

質量從來都係要兼顧, 不過只要有量, 就一定會有質

最後五強
泳兒 / 林欣彤 / 鄭欣宜 / 馮允謙 / Mirror /

真係咩 @@?
616.1314 發表於 2022-1-8 23:20

雖然有一堆冇發力嘅人
但我覺得有發力都真係好發力
都有唔少我想俾女三甲但係最終成為犧牲品 (NOT Gin Lee)

女歌手獎項一嚟就女銀都好應該吓

嗱, 我覺得我top5有量又有質 ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 23:21

呢三個都好正路
但我覺得整體而言今年班女人表現都好平庸
二〇二三年度全女班投票

播放指數(歌曲)
俏郎君

播放指數(歌手)

質量從來都係要兼顧, 不過只要有量, 就 ...
kevinlai1621 發表於 2022-1-8 23:25

俏郎君真係好聽
我們的總和

明明今年班八婆先最 Hea
616.1314 發表於 2022-1-8 23:14

男人仲hea 個個都變全女班咁濟

俏郎君真係好聽
Wonders 發表於 2022-1-8 23:26

計完先發覺聽左咁多, 初初仲以為因為係年頭問題
   不過諗諗下都可能係十大補數