返回列表 發帖
CKKL Music Award 2022

十大金曲 第六位

樹木真美 - Serrini

曲 Serrini Frankie Yip
詞 Serrini
編 Frankie Yip
監 Frankie Yip

十大金曲 第五位

能夠做自己都算係人生目標, 但係好容易就會over咗, 變成自我. 如何取得平衡當然係人生一大課題. 但願呢位歌手2023年都可以重新出發, 做到真我.
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

十大金曲 第六位

樹木真美 - Serrini

曲 Serrini Frankie Yip
詞 Serrini
編 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:05

真妹啊… 我估tag好渣  set tag 仲渣
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

十大金曲 第五位

虛榮 - Gin Lee

曲 T-Ma 馮允謙
詞 王樂儀
編 T-Ma
監 T-Ma

十大金曲 第四位

真正嘅自己除左有一份高傲, 更加係不畏強風嘅信心, 如何保住心火, 我地更加需要力量.

十大金曲 第五位

曲 T-Ma 馮允謙
詞 王樂儀
編 T-Ma
監 T- ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:10

MV好睇

美火 is coming!

MV好睇
梨胃言 發表於 2023-1-8 21:10

唔知2023年仲會有咩大製作

十大金曲 第五位

曲 T-Ma 馮允謙
詞 王樂儀
編 T-Ma
監 T- ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:10

連續兩首十大都非常好聽
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

唔知2023年仲會有咩大製作
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:13

神曲

十大金曲 第四位

葉落冰川 - 泳兒

曲 馮穎琪
詞 周耀輝
編 cmgroovy
監 cmgroovy 馮穎琪

唱作銅

今年唱作人應該係有驚喜, 除左因為近年歌手都轉戰唱作人, 就連新人都要挑戰自己. 銅獎繼續曲詞包辦, 唱出自己與社會所要的能量.

冰冰

豹is coming
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

冰 > 火
喜歡呢個選擇

6 5 4 都好好聽
得返Jay Fung 蕾….大巧?

冰 > 火
喜歡呢個選擇
liwaynejason 發表於 2023-1-8 21:19

2 weeks 冠假象嚟

十大金曲 第十位

修養動物 - 林欣彤

曲 Howie
詞 林寶
編 徐浩 周錫漢
監  ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 20:06

遲咗入場,Mag今年都仲有奬,果然係首席愛將。你係咪同我一樣覺得Mag唱作唔得?

唱作銅

陳蕾
上榜歌: 言之無物冠軍歌: 世界與你無關 / 下流社會

唱作銀

銀獎係以新人姿態首奪. 攞完呢個獎出年可以直接挑戰下女歌手或者十大

遲咗入場,Mag今年都仲有奬,果然係首席愛將。你係咪同我一樣覺得Mag唱作唔得? ...
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:20

其實係2金後係有少少想壓佢嘅, 點知最後真係嘆慢版, 咁咪俾番好聽d嘅修養動物

唱作銅

陳蕾
上榜歌: 言之無物冠軍歌: 世界與你無關 / 下流社會

唱作銀

銀獎 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:20

莎莎定姿姿?
(我等你頒完先到我,唔好撞好啲…)

獎項列表:
1.) Perfect Shiny Song (第1至第10名):
Perfect Shiny Song of Year:張敬軒 - 賽勒斯的愛 (3 ...
kelvinyu188 發表於 2022-12-21 10:28

Perfect Shiny歌手第六位:張敬軒 (470)
Perfect Shiny歌手第七位:許廷鏗 (457)
Perfect Shiny歌手第八位:per se (449)

莎莎定姿姿?
(我等你頒完先到我,唔好撞好啲…)
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:22

仲有一段距離wor, 雖然我target係11前完

唱作銀

張蔓莎
上榜歌: 剎那的 / 未算壞 / 自生自滅冠軍歌: 到時見

唱作金

金獎翻查紀錄都係第一次, 佢嘅唱作能力毋庸置疑, 希望今次唔係安慰獎.

唱作金

馮允謙
上榜歌: 報復式浪漫 / Take A Breath冠軍歌: Freakin' Nightmare / 給缺席的人唱首歌

幕後

作曲:呢位作曲人做左今年女歌手御用作曲人

填詞:填詞人就都可以話係以量取勝, 近年仲同越嚟越多嘅新單位合作

編曲:編曲人就雖然合編多但係以量取勝, 不量係band sound定係慢歌都有佢嘅出現

監制:監制就係首奪, 快歌慢歌一樣得, 今年仲難得地係監制一欄有咁多作品

唱作銀

張蔓莎
上榜歌: 剎那的 / 未算壞 / 自生自滅冠軍歌: 到時見

唱作金

...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:25

懷疑調走咗家姐

仲有一段距離wor, 雖然我target係11前完
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:25

咁撞就撞啦 開始先。。。

懷疑調走咗家姐
JasOh103 發表於 2023-1-8 21:31

咁就要留意一陣做馬分數

聽緊老派

咁快就唱給缺席

MC Music Selection Award 2022

歡迎嚟到小弟嘅Music Selection Award,讓我有機會分享對我來說一年嚟嘅感動~~

歌曲是什麼?歌曲在您心中有什麼份量呢?
就我嚟講係一種抒發、係一種回憶、亦係一種享受,
儘然各大頒獎禮都變得走歪似的,但歌曲質素都仍在進步。
來讓我推介2022 我最喜愛嘅歌曲同歌手單位吧!

先來年度歌曲大奬!(小弟Tag得唔好的,只講講自己嘅感受罷了)
年度歌曲大奬第十位:
一個完全唔起眼亦無任何討論度嘅2022新人,但推介了一首旋律歌詞都好優美嘅首支歌曲

幕後

作曲人 - 馮穎琪
上榜歌: 沉溺 / 18部半 / 我的視角
冠軍歌: 葉落冰川 / 早上37.2度 / Little Fires Everywhere

填詞人 - 黃偉文
上榜歌: 一表人才 / 勁浪漫 超溫馨 / 脫骹的華爾茲 / 豐乳肥臀 / 猥瑣 / 我地 / 土撥鼠之日 / 樓下有人 / 邊一個發明了encore / We Are / 羅曼蒂克衰亡史 / 到底發生過甚麼事 / 恐懼蠶食心靈 / 永順街39號 / 滴滴金
冠軍歌: 難道我還未夠難 / 月台上碰面 / 愛情值日生 / 納斯卡線 / 小心地滑 / 給缺席的人唱首歌 / 老派約會之必要 / 誅神的黃昏

編曲人 - 黃兆銘
上榜歌: 一表人才 / 及時行樂 / 脫骹的華爾茲 / 愛無餘地 / 自動修正 / 有今生沒來世 / #BFF / 火燒心 / 樓下有人 / 只想和你吃漢堡 / 意外現場 / 還原淚 / 小撇步 / We All Are / 地球上的最後一朵花 / Whenever you are / 永順街39號 / 滴滴金 / 塚。愛
冠軍歌: 地球空心論 / 納斯卡線 / 小心地滑 / 約 / 老派約會之必要

監制 - T-Ma
上榜歌: 兩個你 / 時候不早 / Dear Mama / Breakin’ MyHeart / 留一天與你喘息 / 報復式浪漫 / 豐乳肥臀 / OFF/ON / 二損一 / 未算壞 / FF / Take A Breath / 時分秒 / 自問自答
冠軍歌: 剛好 / 到時見 / 虛榮 / 罐頭湯

咁快就唱給缺席
Yan 發表於 2023-1-8 21:34

好慘

幕後

作曲人 - 馮穎琪
上榜歌: 沉溺 / 18部半 / 我的視角
冠軍歌: 葉落冰川 / 早 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:35

琪琪係咪斷咗streak
支持祖兒
OFF/ON!!

美火女金唱

琪琪係咪斷咗streak
支持祖兒
OFF/ON!!

美火女金唱
JasOh103 發表於 2023-1-8 21:36

一早斷左 而家得番mag

MC Music Selection Award 2022 (希望overlap都有人支持啦 )
年度歌曲大奬第十位:哭有時 笑有時 - 馬浩俊(173)

曲:澤日生
詞:詩詞
編:Patrick Y. 葉崇恩
監:Patrick Y. 葉崇恩

走勢:5>4>4>5>3>6>5>2>1 (上榜9星期, 全部頭十名排名)

————————————————————————————————
年度歌曲大奬第九位:
佢哋最近因為歌曲傳唱度高咗,多咗人認識佢哋,鍾意佢哋,呢首歌好UN程度可!

MC Music Selection Award 2022 (希望overlap都有人支持啦 )
年度歌曲大奬第十位:哭有時 笑有時 -  ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:38

咁勁有CC曲

唱片銅

俾個Tips大家, 3隻碟都係有side track嘅. 今年大原則都係盡量以concept, 做碟嘅方向以決定. 調位就所難免. 銅獎就更加係首次攞唱片獎. 但同時都係破紀錄成隻碟無冠過.

咁勁有CC曲
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:40

唔知點邀請到 但好好聽

呢首好聽,不過真係冇上過主流榜,真係好容易忘記呢首歌。

呢首好聽,不過真係冇上過主流榜,真係好容易忘記呢首歌。
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:42

無人提過佢同呢首歌,遺珠哦

呢首我都俾咗冠 好有正能量  雖然有少少宗教意味

唱片銅

2021 - 許廷鏗
上榜歌: 修羅場 / 沒有人可以為你的幸福負責 / 煽風點火 / 有今生沒來世

唱片銀

銀獎就調番轉, 好歌派2首就已經足夠.

年度歌曲大奬第九位:Now Here, Man! - The Hertz(175)

作詞:小克    
作曲:Herman @ The Hertz
編曲:The Hertz
監製:馮庭正

走勢:17>13>6>14>7>9>4>7>17>14>6>1  (上榜12星期)

————————————————————————————————
年度歌曲大奬第八位:
呢首歌絕對係傳唱度同討論度都高 仲要時常都見到!

呢首我都俾咗冠 好有正能量  雖然有少少宗教意味
liwaynejason 發表於 2023-1-8 21:44

係有宗教成份 但歌詞寫得好靚… 排十大嘅時候點都想留個位比佢

完全miss左呢首cc 都ok好聽

唱片銀

Time & Faith - Gin Lee
冠軍歌: 剛好 / 虛榮

唱片金

金獎就年頭派到年尾, 成個2022都係目標清晰, 方向正確. 5年前飲恨得銀, 今年就吐氣揚眉.

唱片銅

2021 - 許廷鏗
上榜歌: 修羅場 / 沒有人可以為你的幸福負責 / 煽風點火 /  ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:44

恭喜Alfred! 呢隻碟幾好㗎

唱片銀

唱片金

金獎就年頭派到年 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:48

應該都係造出嚟

年度歌曲大奬第八位:小心地滑 - 張天賦(177)

作曲:徐浩
作詞:黃偉文    
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩

走勢:19>19>9>19>8>10>15>18>5>9>4>4>1 (上榜13星期, 送我來回地獄又折返人間)

年度歌曲大奬第七位:
今年佢哋好出色好有突破嘅一首歌,我最愛特別係段instrumental bridge

唱片銀

唱片金

金獎就年頭派到年 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:48

咁少歌,應該造馬 有兩首冠軍歌都算唔錯。

恭喜Alfred! 呢隻碟幾好㗎
ambrose121 發表於 2023-1-8 21:48

其實睇完演唱會, 我期待佢新隻碟多d
   不過佢做碟咁耐, 應該都恨左碟獎好耐, 隻隻都真大碟咁做

完全miss左呢首cc 都ok好聽
Yan 發表於 2023-1-8 21:48

咁有推介嘅功用了

唱片金

Daughter - 衛蘭
上榜歌: 呼吸之間 / 我的視角
冠軍歌: LittleMiss Janice / 風靡 / 現代戀愛安全手冊

十大金曲 第三位

仲有3個位, 我相信3首歌曲不論位置定首歌應該都好有驚喜. 希望唔係驚嚇

後疫情時代估唔到更見社會百態. 孰對孰錯從來都係無一個標準答案, 但係真理原則先至能夠分清黑白.