返回列表 發帖
i hate pure maths i hate chemistry
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

以下o那一項與人相處之道最為可貴?試談談你的看法。 
坦率 幽默 寬厚

有冇cm人今日考?

坦率 幽默 寬厚

有冇cm人今日考? ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 19:52
希望其他cm人唔好學我唔溫書上cm

希望其他cm人唔好學我唔溫書上cm
nicholashin 發表於 2016-3-10 19:56

最愛呢啲有大道理講既題目
希望我下年都抽到呢啲

最愛呢啲有大道理講既題目
希望我下年都抽到呢啲
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 20:00

呢類題目好易拎高分
尢其係你獨自同其他考生打對台嗰陣
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

呢類題目好易拎高分
尢其係你獨自同其他考生打對台嗰陣
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:07

我相信幽默係最少人講
但其實三個都容易講

如果我係呢條就好

我相信幽默係最少人講
但其實三個都容易講

如果我係呢條就好 ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 20:13

要搵日常生活例子唔難
呢啲題目好易吹

要搵日常生活例子唔難
呢啲題目好易吹
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:18

至驚係啲咩 加多堂俾中學生 搵藝人做大使 咁生活化係最少野講

至驚係啲咩 加多堂俾中學生 搵藝人做大使 咁生活化係最少野講
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 20:20

有選項又排次序先最ma fan
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

bagfgfcde 發表於 2016-3-10 20:20

諗活動/排priority 嗰啲先最煩
btw, 當年我考嗰陣 狂quote 啲喺學校既親身經歷

坦率 幽默 寬厚

有冇cm人今日考? ...
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 19:52

點解我覺得好抽象諗唔到野講
想當年我o個條係電視台籌款節目能否提升港人善心我講到一pat野咁,自己個stance都搞唔清

英文就係Learning English through Cantopop諗番起都覺得條題目荒謬

諗活動/排priority 嗰啲先最煩

btw, 當年我考嗰陣 狂quote 啲喺學校既親身經歷  ...
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:22

我考嗰時唔係共識題,愛
純辯論,乜seven都唔使排,淨係堅持己見就得

點解我覺得好抽象諗唔到野講
想當年我o個條係電視台籌款節目能否提升港人善心我講到一pat ...
KITSTON 發表於 2016-3-10 20:25

英文個條仲唔係開正你個範

英文個條仲唔係開正你個範
kevinlai1621 發表於 2016-3-10 20:31

如果用中文講會易D
我舉例想講劉德華同張學友都load左一陣佢地英文名

有選項又排次序先最ma fan
kevinlai1621 發表於 2016-3-10 20:22

我反而覺得越複雜越多野講
當然有時會好亂

Learning English through Cantopop
KITSTON 發表於 2016-3-10 20:25

已嬴

已嬴
matthew1990 發表於 2016-3-10 20:52

不過我好想知聽廣東歌點學英文
學Nononono baby?定Let's be my sugar baby?

不過我好想知聽廣東歌點學英文
學Nonononono baby?定Let's be my sugar baby? ...
KITSTON 發表於 2016-3-10 21:03

聽漿嗰啲歌咪得

聽漿嗰啲歌咪得
matthew1990 發表於 2016-3-10 21:04

呢個方法唔錯

聽漿嗰啲歌咪得
matthew1990 發表於 10/3/2016 21:04

Tell me where did u go 已經錯 grammar 啦, reported speech 嘎

當然有時會好亂
bagfgfcde 發表於 2016-3-10 20:47

就係有好多野講, 唔係咁容易輪到你講

Tell me where did u go 已經錯 grammar 啦, reported speech 嘎
kwanie 發表於 2016-3-10 21:06

其實句歌詞係專登tag 呢首歌的 (第一句就係)

當然有時會好亂

我都鍾意講呢啲 要排序既話每樣都可以講下
雖然通常會講講下會忽略左其中一項

當然有時會好亂
咁你係勁人嘛
留名睇你Best 5過30 雖然要等好耐先知

過來人經驗,切忌每樣講啲 無焦點,講到尾 係睇你可唔可以impress到考官,你每樣講啲 "散修修" 考官好難follow

考試咁短時間唔好將討論搞到咁複雜,盞搵自己笨
(利申:CE/AL中英oral都A

以下哪一項最能代表父母的角色

《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

HOTMAN 發表於 2016-3-11 18:44

水好似最多野吹

HOTMAN 發表於 2016-3-11 18:44

係咪有好多熟風水嘅會員
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

水好似最多野吹
matthew1990 發表於 2016-3-11 18:45

例子有吳家穎改名之後母性大發
後來被後世稱為樂壇伯母
Happy and Blessed.

後來被後世稱為樂壇伯母
jose 發表於 2016-3-11 18:55

5**論點

話說我ce中文考左兩次
一次拎5一次拎u
我都唔知可以講咩好

後來被後世稱為樂壇伯母
jose 發表於 2016-3-11 18:55

重可以趁機向考官拋吓書包:
使用四字成語「水火不容」攻擊其他考生

重可以趁機向考官拋吓書包:
使用四字成語「水火不容」攻擊其他考生
matthew1990 發表於 2016-3-11 19:03

識講一定講水土不服 所以揀木
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

識講一定講水土不服 所以揀木
HOTMAN 發表於 2016-3-11 19:30

木字我諗到好多negative 野
木口木面 木魚咀

話說我ce中文考左兩次
一次拎5一次拎u
我都唔知可以講咩好
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-11 19:00

5係祖祖響我是歌手第八期的排名喔 愛祖

5係祖祖響我是歌手第八期的排名喔 愛祖
RVHOCPC 發表於 2016-3-11 19:38

咁都拉到去美祖到咁
西利嗄

咁都拉到去美祖到咁
西利嗄
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-11 19:39

西係祖祖mv去ge西貢清水灣第一個字喔 愛祖

面對香港現今社會環境,你認為要同舟共濟還是創新求變的精神更值得提倡?談談你的看法

面對香港現今社會環境,你認為要同舟共濟還是創新求變的精神更值得提倡?談談你的看法 ...
mamakin 發表於 2016-3-11 19:50

呢d有冇得中立咖

呢d有冇得中立咖
RVHOCPC 發表於 2016-3-11 19:53

係咪兩者都好 不過一定要揀一樣 ?

面對香港現今社會環境,你認為要同舟共濟還是創新求變的精神更值得提倡?談談你的看法 ...

Why not both
攬住一齊死完你死你事o既精神就有D討論空間

係咪一定要有共識?

係咪一定要有共識?
matthew1990 發表於 2016-3-11 20:00

題目冇寫「試討論並達成共識」既可以唔洗

題目冇寫「試討論並達成共識」既可以唔洗
mamakin 發表於 2016-3-11 20:03

咁講兩樣都值得提倡就ok

其實我好想去報中文DSE
之後走去又講英文又搗亂

之後走去又講英文又搗亂
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-11 20:49

試下講粗口

之後走去又講英文又搗亂
屮SiU霖屮 發表於 2016-3-11 20:49

我都想玩
第一次發言就將啲稱呼變哂做傻豬, 傻女
論點正經 但啲論據講娛樂新聞
第二次發言就講啲法庭術語
要練埋考生們既應變能力噶

我都想玩
第一次發言就將啲稱呼變哂做傻豬, 傻女
論點正經 但啲論據講娛樂新聞
第二次發言就講啲 ...
jose 發表於 2016-3-11 20:58

希望我唔好遇到你呢類人

係咪兩者都好 不過一定要揀一樣 ?
mamakin 發表於 11/3/2016 19:55

唔take side觀感唔好

希望我唔好遇到你呢類人
mamakin 發表於 2016-3-11 21:03

放心啦
me冇錢考^^
啲人想練mock練特殊情況就係我大派用場之際