返回列表 發帖
CKKL Music Award 2022

唱片銀

Time & Faith - Gin Lee
冠軍歌: 剛好 / 虛榮

唱片金

金獎就年頭派到年 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:48

兩首歌 播得好勁啊
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

MC Music Selection Award 2022
年度歌曲大奬第七位:量子糾纏 - ToNick(185)

作曲:Ryan @ToNick / 恆仔 @ToNick
作詞:小克    
編曲:ToNick
監製:王雙駿/ToNick

走勢:8>8>13>14>8>4>7>10>11>14>9>11>8>14>1 (上榜長達15星期, 對我耐聽度非常高)

————————————————————————————————
年度歌曲大奬第六位:
好有意境的一首歌,歌者柔韌自如,凍住聽別有一番風味~
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

唱片金

Daughter - 衛蘭
上榜歌: 呼吸之間 / 我的視角
冠軍歌: LittleMiss Janice ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:52

估唔到The Fight Goes On冇唱片奬

ambrose121 發表於 2023-1-8 21:54

俾我馬走左 我都真係諗左好耐俾唔俾佢好, 但係最後諗諗下佢都攞過就算數
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

十大金曲 第三位

日月無常 - Kendy Suen

曲 Kendy Suen
詞 梁栢堅
編 Daniel Toh Kendy Suen
監 Kendy Suen Duke

十大金曲 第二位

都係一樣代表2022, 隔離嘅至高境界, 不單係人與人之間, 更加係與世界之間的隔離.

ambrose121 發表於 2023-1-8 21:54

仲有love & loss都應該馬走咗
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

俾我馬走左 我都真係諗左好耐俾唔俾佢好, 但係最後諗諗下佢都攞過就算數 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:55

咁就成就咗0金堅啦

十大金曲 第三位

日月無常 - Kendy Suen

曲 Kendy Suen
詞 梁栢堅
編 Daniel ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:56

終於有人同禾一樣頒kendy suen 10大
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

恭喜烏蠅至尊

年度歌曲大奬第六位:葉落冰川 - 泳兒(192)

作曲:馮穎琪
作詞:周耀輝    
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

走勢:20>4>2>3>4>3>7>16>1 (上榜9星期)

————————————————————————————————
年度歌曲大奬第五位:
一首年頭歌,亦係一首翻曲嘅作品,個人覺得比之後推出的歌更好~ 在冠軍週更loop過不停有62次播放

咁就成就咗0金堅啦
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:56

金堅諗諗下都真係俾早左 不過算啦, 碟獎係我到年年都係調到七彩
終於有人同禾一樣頒kendy suen 10大
Nicholas 發表於 2023-1-8 21:57

支持

Kendy連尾組合時期, 開始都有streak

超long d*** is coming
原來無冠 好慘

十大金曲 第二位

兩種語言 - 鄧小巧

曲 Jade Che
詞 鄧小巧
編 Jade Che
監 Barry Tam 鄧小巧

十大金曲 第一位

疫情就始終會過去, 但係社會定形就真係難d. 今時今日, 又有邊個能夠擺脫世俗眼光, 無咩事都係聽日準時番工.

作詞:周耀輝   ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:58

千嬅?
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

十大金曲 第二位

兩種語言 - 鄧小巧

曲 Jade Che
詞 鄧小巧
編 Jade Che
監 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:00

好高位 但好聽

年度歌曲大奬第五位:在空中的這一秒 - 林家謙(208)

作曲:林家謙
作詞:林家謙    
編曲:林家謙
監製:林家謙

走勢:4>3>3>4>2>3>4>1>4>16 (連同2021年上榜共10星期)

年度歌曲大奬第四位:
好有詩意嘅一個歌手,想起她2022嘅歌一定都有呢首,唱出個人嘅感受細膩

千嬅?
Nicholas 發表於 2023-1-8 22:00

Bingo! 女華歌

十大金曲 第二位

兩種語言 - 鄧小巧

曲 Jade Che
詞 鄧小巧
編 Jade Che
監 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:00

下流?

好高位 但好聽
JasOh103 發表於 2023-1-8 22:02

頭兩位真係爭持不下

十大金曲 第一位

下流社會 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 Mike Orange
監 Mike Orange

男銅

今年首先頒發男歌手, 原因就係個人認為最毫無懸念嘅一個獎. 銅獎唔係否定佢今年嘅努力, 但係2連金後暫時讓路, 壓下壓下又跑番上嚟. 睇嚟首位男3金得主指日可待.

年度歌曲大奬第七位:量子糾纏 - ToNick(185)

作曲:Ryan @ToNick / 恆仔  ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:53

上榜9週位置高過上榜15週
冰有獎好開心
其實我冇乜點理過你組合嗰幾首十大

頭兩位真係爭持不下
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:04

4 5 6 > 1 2 3

上榜9週位置高過上榜15週
冰有獎好開心
其實我冇乜點理過你組合嗰幾首十大 ...
liwaynejason 發表於 2023-1-8 22:05

因為計播放次數嘛 高位多啲就高分啲了

組合的 好聽啊

居然係呢首至尊

Sophy is robbed...

十大金曲 第一位

下流社會 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 Mike Orange
監 Mike ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:05

豹至尊夠爆啊… 咆哮啊啊啊啊啊

居然係呢首至尊
Yan 發表於 2023-1-8 22:07

係咪好冷
豹至尊夠爆啊… 咆哮啊啊啊啊啊
MCmatt 發表於 2023-1-8 22:08

唔好理佢唱live好唔好, 成個編曲都真係聽得好過癮  當然如果有機會, 我係真心想挑戰下首歌

年度歌曲大奬第四位:樹木真美 - Serrini(209)

作曲:Serrini, Frankie Yip
作詞:Serrini    
編曲 Frankie Yip
監製 Frankie Yip

走勢:14>7>9>8>9>11>2>4>7>4>9>5>8>11>1 (一樣上榜長達15星期成全年之冠)

到三甲位置啦!
年度歌曲大奬第三位:
年頭歌,同樣的這首比今年稍後她推出嘅歌更有味道更有反思

無諗過泳喺你度有獎攞

Sophy is robbed...
WZA111 發表於 2023-1-8 22:07

Agree…俾Mag搶咗個獎

男銅

馮允謙
上榜歌: 生不逢時 / 報復式浪漫 / Take A Breath
冠軍歌: Freakin’Nightmare / 給缺席的人唱首歌

男銀

男銀就今年難得回勇, 仲有不同風格嘅歌. 成績甚至媲美幾年前高峰.

係咪好冷

唔好理佢唱live好唔好, 成個編曲都真係聽得好過癮  當然如果有機會, 我 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:08

估到有十大但係估唔到咁高

無諗過泳喺你度有獎囉
GaracyTan 發表於 2023-1-8 22:09

冰冰係我唯二鍾意佢今年的歌… 但冰>>>>火

作曲:Serrini, Frankie Yi ...
你啲tag好難估
係咪世界與你無關 但係你冇冠喎…

作曲:Serrini, Frankie Yi ...

差唔多四個月

係咪好冷

唔好理佢唱live好唔好, 成個編曲都真係聽得好過癮  當然如果有機會, 我 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:08

等睇你挑戰 唔係最後粒音 而係中間段rap
我問咗人 部唱K神器都要一兩千蚊
但最驚都係應聲

男銅

馮允謙
上榜歌: 生不逢時 / 報復式浪漫 / Take A Breath
冠軍歌: Freakin’N ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:10

嘩 壓到銅
不過明年都係要三封㗎啦

年度歌曲大奬第三位:團圓說 - 謝安琪(224)

作曲:謝安琪
作詞:謝安琪    
編曲:李智勝
監製:李智勝 謝安琪

走勢:5>3>4>2>2>3>1>8 (上榜8星期)

頭兩名都係我聽過不停,完全停唔到嘅歌曲,雖是大路歌啦,但旋律和歌詞都深受感動,加上歌者靚聲的演譯,不能不給頭兩名嘅奬項。
年度歌曲大奬第二位:
網上不同嘅片段都能聽得到佢嘅靚聲,而呢首歌冠軍週更以66次播放成全年最高的歌曲,年尾搶閘爬到上第二位~

等睇你挑戰 唔係最後粒音 而係中間段rap
我問咗人 部唱K神器都要一兩千蚊  ...
JasOh103 發表於 2023-1-8 22:12

我都覺, 唱得起勁時d聲會好大
嘩 壓到銅
不過明年都係要三封㗎啦
JasOh103 發表於 2023-1-8 22:13

嗱, 月亮就未上嘅

你啲tag好難估
係咪世界與你無關 但係你冇冠喎…
liwaynejason 發表於 2023-1-8 22:10

竟然是這樣

男銀

陳柏宇
冠軍歌: 有我 / 墜落 / 命盡頭 / 有天

男金

新任男金出現了, 亦都係出道年資最淺嘅男金, 前途無可限量.

作詞:謝安琪   ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 22:13

IanB!
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

作詞:謝安琪   ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 22:13

支持呢首, 我都有諗過俾唔俾

差唔多四個月
Yan 發表於 2023-1-8 22:11

太好聽到停唔到嘅歌... 喺謙B每一樣都上網重温就更鍾意~~

IanB!
on07111 發表於 2023-1-8 22:15

滴銀啦

男銀

陳柏宇

男金

新任男金出現了, 亦 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:15

我估MC?

男銀

陳柏宇

男金

kevinlai1621 發表於 2023-1-8 22:15

準備上紅館了!

男銀

陳柏宇

男金

有請表演 月球下的人

年度歌曲大奬第二位:滴滴金 - 陳宗澤(255) (若不是誇年,可能挑戰到至尊歌曲奬)

作曲:徐浩
作詞:黃偉文    
編曲:黃兆銘 / 徐浩
監製:徐浩

走勢:12>3>3>2>2>2>2>1 (上榜8星期,仍在榜上)

年度至尊歌曲大奬:
陪伴是一種福氣,能夠陪伴你所愛的是一種幸福
(有看開我榜走勢都知係邊首了xd)

滴銀啦
Nicholas 發表於 2023-1-8 22:15

真清楚我㗎姐