返回列表 發帖
最佳旋律 候選名單
艾怡良 -《Forever Young》/ 環球唱片有限公司  

GQ

最佳旋律 候選名單
艾怡良 -《Forever Young》/ 環球唱片有限公司  

GQ  ...
CunninG 發表於 2019-2-3 23:42
仲入圍左年度歌曲
《慢慢喜歡你》讓你放慢節奏 , 去感受你珍惜嘅人

Sweet
bagfgfcde 發表於 2019-2-3 23:28
yes , 我講緊我同我屋企人

yes , 我講緊我同我屋企人
chanchan0909 發表於 2019-2-4 00:49

原來兩位專員既關係已經進化到家人既關係

原來兩位專員既關係已經進化到家人既關係
CunninG 發表於 2019-2-4 10:17
你已經完全沉醉左喺你嘅幻想世界之中不能自拔

2018 CBM 年度總選 前奏

年度卓越單位 候選名單
話梅鹿 -《化學》
許鈞 -《事實上我沒有名字》/ 索尼音樂娛樂有限公司
孫盛希 -《女·人 Woman》《希遊記》/ 滾石唱片
柯智棠 -《吟遊》/ 何樂音樂有限公司
Stranded Whale -《The Revival》
蘇運瑩 -《幻》/ 索尼音樂娛樂有限公司
謝震廷 -《愛麗絲 Where Are We Going?》/ 十全媒體娛樂行銷股份有限公司

年度卓越單位 , 合符資格嘅為 2014 - 2017 年嘅新人 , 以上 7 單位都係首次候選此獎項
孫盛希 , 2014 , 今年推出兩張專輯 , 女人系列後推出實驗專輯 , 挑戰自我 , 展示出對音樂嘅野心
話梅鹿 , 2015 , 新團員嘅加盟令到團隊對於創作有更多嘅空間與方向 , 展示出更多嘅可能性
柯智棠 , 蘇運瑩 , 謝震廷 都係 2015 , 同樣都係時隔三年後推出第二張專輯 , 展示出更成熟嘅音樂
Stranded Whale , 許鈞 , 2016 , 專輯嘅完整性展示出富有個性嘅音樂態度

年度躍進單位 候選名單
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
黃衍仁 -《飛蛾光顧》
Supper Moment -《[dal segno]》/ 紅線音樂
野外合作社 -《颱風》
per se -《ends》/ 音樂份子有限公司
落差草原WWWW -《盤》/ Lonely God

年度躍進單位 , 合符資格嘅為推出多於兩張專輯嘅歌手就可以參選
獎項會將根據佢地過往發表嘅唱片作比較 , 主要圍繞歌手嘅演繹及突破作評選
本年度有五組組合樂隊提名呢個獎項
落日飛車喺風格上嘅大改變
Supper Moment 同 野外合作社 同過往嘅相比專輯提高左完整性
per se 同 落差草原WWWW 喺今次專輯更鞏固其個人風格
再次出現蘇運瑩嘅名字 , 表現出唱作俱佳且具潛力嘅音樂風格
而黃衍仁低調樸素嘅魅力 , 喺喘息空間尋找情緒出口嘅鑰匙

只想支持滴子

只想支持滴子
RVHOCPC 發表於 2019-2-4 13:59
又上黎取笑迪子 唔覺得你係真心支持囉

最佳專輯包裝 候選名單

五隻入選最佳專輯包裝 , 先比大家睇睇佢地嘅封面設計

《亂 ‧ 世說》 [專輯演唱者: 逆流] / Zuk Production

《盤》 [專輯演唱者: 落差草原 WWWW] / Lonely God

《Hours》 [專輯演唱者: RubberBand] / R Flat

《The Revival》 [專輯演唱者: Stranded Whale]

《擒虎記》 [專輯演唱者: 泥灘地浪人] / 禾廣娛樂股份有限公司

又上黎取笑迪子  唔覺得你係真心支持囉
chanchan0909 發表於 2019-2-4 19:03

利申 比過一首十大

小塵埃無得再拎呢個獎

小塵埃無得再拎呢個獎
nicholashin 發表於 2019-2-4 19:28
其實都唔錯 , 不過上隻做得太精緻 , 所以鍾意上隻多啲 !
利申 比過一首十大
RVHOCPC 發表於 2019-2-4 19:19
但你馬走左佢好多獎

新年快樂 !

年度細碟 候選名單
《Inner Voice》- 鄧小巧 / 寰亞唱片有限公司
《亂世 ‧ 說》- 逆流 / Zuk Production
《Recall A Little Bit》- 小塵埃 / 索尼音樂娛樂有限公司
《AMOR FATI》- 迪子
《Squarecle》- 雞蛋蒸肉餅 / Daymaker Creatives Limited
《the album part one》- 麥浚龍 / 謝安琪 / 幻.國文化娛樂有限公司

年度音樂單位 候選名單
eason and the duo band
林夕
周耀輝
陳建騏
黃明志

年度細碟黎自 6 自香港專輯競爭
今年度年度音樂單位會開放比更多音樂人參加 , 包括歌手以及更多嘅創作人
其中有三位都係黎自幕後 , 林夕, 周耀輝 以及 陳建騏 喺 2018 年都有不少嘅創作量
另外周耀輝仲發起嘅《一個人一首歌》, 為我城默默耕耘嘅香港人打氣
而歌手單位方面就有 eason and the duo band , 宣揚愛嘅訊息 , 為聽眾帶來更多溫暖
同埋亞洲系列嘅第五張專輯《亞洲通牒》嘅黃明志 , 警醒現代人身邊忽略左嘅事情 , 是時候需要切身重視

以下落黎嘅獎項 , 競爭都比較激烈
組合方面有 3 隊今年獲資格參選新人獎嘅單位
都有時隔多年再推專輯 , 亦有產量好高嘅組合

7 隊樂隊喺前面都經以介紹過
全部除左提名樂隊獎外都有其他獎項入圍 , 競爭比組合更為激烈 !!!

年度組合 候選名單
per se -《ends》/ 音樂份子有限公司
G T B -《大香港精神》《大香港 X’mas》/ Seeahole
My Little Airport -《你說之後會找我》/ 維港唱片 Harbour Records
歐開合唱團 -《南方靈魂》/ 歐開文創
飛石號 -《天方夜談》/ 海蝶音樂股份有限公司
原子邦妮 -《我在宇宙的邊緣》/ 滾石唱片
The Lighters 萊特姊弟 -《眨眼》/ 希格斯音樂有限公司

年度樂團 候選名單
話梅鹿 -《化學》
Supper Moment -《[dal segno]》/ 紅線音樂
野外合作社 -《颱風》
I Mean Us -《OST》/ 禾廣娛樂股份有限公司
落日飛車 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
落差草原WWWW -《盤》/ Lonely God

RubberBand -《Hours》/ R Flat

支持蔡健雅

只想支持The Lighters!

支持陳陳
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2019-2-6 13:16
介紹左咁多獎 , 蔡健雅都仲未出場
只想支持The Lighters!
nicholashin 發表於 2019-2-6 14:29
佢地無入圍新人獎 , 直接提名組合
支持陳陳
616.1314 發表於 2019-2-6 14:31
太客氣

其實都唔錯 , 不過上隻做得太精緻 , 所以鍾意上隻多啲 !
但你馬走左佢好多獎  ...
chanchan0909 發表於 2019-2-4 19:38

咁你比過幾多個獎

咁你比過幾多個獎
RVHOCPC 發表於 2019-2-6 17:03
兩個提名獎
肯定比你多

兩個提名獎
肯定比你多
chanchan0909 發表於 2019-2-6 18:00

提名都係獎咁你一年頒百幾個獎啦

提名都係獎咁你一年頒百幾個獎啦
RVHOCPC 發表於 2019-2-6 18:09
你啱呀 , 舊年真係頒左 70 個獎架
不過提名只係名義上姐 , 都係鼓勵嘅一種姐
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=13953&pid=1103038

Olivier Cong 同 Tomii Chan 舊年有 2 個獎

接住係男女歌手嘅提名名單
男歌手遍布各地 , 分別來自香港內地台灣以及馬來西亞四地
六位各有唔同風格 , 但六位都不約而同地於專輯中分享了自己嘅內心世界
女歌手同樣來自四地嘅音樂人 , 而入圍嘅六位都係於年尾才推出專輯
可見獎項競爭異常激烈

年度男歌手 候選名單
Olivier Cong -《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production
許鈞 -《事實上我沒有名字》/ 索尼音樂娛樂有限公司
李榮浩 -《耳朵》/ 華納國際音樂股份有限公司
陳奕迅 -《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
黃明志 -《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司
謝震廷 -《愛麗絲 Where Are We Going?》/ 十全媒體娛樂行銷股份有限公司

年度女歌手 候選名單
岑寧兒 -《Nothing Is Under Control》/ ROOTS
陳綺貞 -《沙發海》/ 添翼音樂
林憶蓮 -《0》/ 環球唱片有限公司
蔡健雅 -《我要給世界最悠長的濕吻》/ 環球唱片有限公司
艾怡良 -《垂直活著,水平留戀著。》/ 環球唱片有限公司

ugly beauty 唔岩你口味?
定係又覺得修音修太多

Cheer >= Sandy > Tanya > Eve > Yoyo >>> 蘇蘇

ugly beauty 唔岩你口味?
定係又覺得修音修太多
CunninG 發表於 2019-2-7 13:22
純粹覺得演繹無前面 6 位咁好而己
今晚介紹埋最後嘅專輯獎 , 佢有入圍架
Cheer >= Sandy > Tanya > Eve > Yoyo >>> 蘇蘇
bagfgfcde 發表於 2019-2-7 13:31
呢個係專輯定係演繹排名
蘇蘇嘅專輯我無咁鍾意 , 不過佢演繹方面我 buy

我基本上搞掂曬啲野 , 想改前一日聽晚頒
快快手搞掂呢個大工程

接住係男女歌手嘅提名名單  
男歌手遍布各地 , 分別來自香港內地台灣以 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-7 13:11

女歌手以為去左台灣金曲獎
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

女歌手以為去左台灣金曲獎
kevinlai1621 發表於 2019-2-7 15:13
香港區金曲獎女歌手可能會縮減名額至四位
競爭力大減
莫文蔚 , Gin Lee , 岑寧兒 , 林憶蓮

趕快介紹埋最後嘅三個專輯獎
「最佳專輯團隊」亦都係今年新增嘅獎項 , 之前出 post 嗰時唔記得提起呢個獎
呢個獎主要係圍繞團隊之間嘅協作作為評選準則
鼓勵台前幕後所有為呢張專輯努力嘅音樂人

另外仲有「最佳專輯製作人」以及「年度專輯」
提名名單嘅專輯又係基本上喺前面都見過 , 都係呢啲人
值得一提《0》同埋《颱風》都入圍曬下面三個專輯獎項
《盤》《L.O.V.E.》《Cassa Nova 半熟王子》亦有兩個提名

最佳專輯團隊 候選名單
《颱風》
《盤》/ Lonely God
《the album part one》/ 幻.國文化娛樂有限公司
《0》/ 環球唱片有限公司
《L.O.V.E.》/ 環球唱片有限公司
《亞洲通牒》/ 愛貝克思股份有限公司

最佳專輯製作人 候選名單

王昱辰 -《Cassa Nova 半熟王子》/ 夕陽音樂產業有限公司
王海洋 / 劉遙 -《颱風》
鍾成虎 -《沙發海》/ 添翼音樂
常石磊 / 恭碩良 / Kelvin Avon -《0》/ 環球唱片有限公司
蔡健雅 / 安棟 -《我要給世界最悠長的濕吻》/ 環球唱片有限公司
蔡依林 / 剃刀蔣 / 陳星翰 / 陳君豪 / 陳奕凡 -《Ugly Beauty》/ 索尼音樂娛樂有限公司

年度專輯 候選名單

《Cassa Nova 半熟王子》- 落日飛車 / 夕陽音樂產業有限公司
《颱風》- 野外合作社
《事實上我沒有名字》- 許鈞 / 索尼音樂娛樂有限公司
《盤》- 落差草原WWWW / Lonely God
《0》- 林憶蓮 / 環球唱片有限公司
《L.O.V.E.》- eason and the duo band / 環球唱片有限公司

希望許鈞同林憶蓮都有大獎

希望許鈞同林憶蓮都有大獎
nicholashin 發表於 2019-2-8 00:01
敬請期待
兩個都有唔少提名 , 希望有所斬獲

今晚總選之前嘅最後一個前奏 post
總結一下邊張專輯最多提名 !
發現都幾多專輯擁有 4 個提名
所以留返啲空間
就只列出 5 個或以上有提名嘅專輯 , 一齊睇睇 !

許鈞 《事實上我沒有名字》
年度卓越單位
最佳填詞 《29》
年度歌曲 《29》
年度男歌手
年度專輯

蘇運瑩 《幻》
年度卓越單位
年度躍進單位
最佳編曲 《時候》
最佳單曲製作 《時候》
年度女歌手

落日飛車 《Cassa Nova 半熟王子》
年度躍進單位
華語區最佳外語單曲 《Summum Bonum》
華語區最佳外語專輯
年度樂團
最佳專輯製作人
年度專輯

野外合作社 《颱風》
年度躍進單位
最佳編曲 《誠實假日酒店》
年度歌曲 《誠實假日酒店》
年度樂團
最佳專輯團隊
最佳專輯製作人
年度專輯

林憶蓮 《0》
華語區最佳外語單曲 《breathe in... breathe out》
最佳編曲 《沙文》
最佳音樂錄影帶 《沙文》
年度女歌手
最佳專輯團隊
最佳專輯製作人
年度專輯

eason and the duo band 《L.O.V.E.》
最佳旋律 《海裡睡人》
最佳編曲 《與你常在》
年度歌曲 《海裡睡人》
年度男歌手
年度音樂單位
最佳專輯團隊
年度專輯

陳奕迅白果味濃

陳奕迅白果味濃
timc524 發表於 2019-2-8 11:12
男歌手同專輯團隊都有機會嘅
我數到有 14 個單位有 4 個或以上提名 , 每個人都要分一個比佢地都幾有難度
所以肯定有人會白果 , 喺到先講聲 sorry

年度音樂單位竟然冇Kacey Musgraves...

支持另一個共和高質榜主

好驚喜你會揀海裡睡人 呢隻都係我全碟top pick
成個提名名單都好高質 不過沙文竟然入到編曲..

慢慢喜歡你竟然入唔到年歌 好意外

年度音樂單位竟然冇Kacey Musgraves...
bagfgfcde 發表於 2019-2-8 14:09
可能係直接拎到 年度貢獻獎 或者 特別貢獻獎 呢
支持另一個共和高質榜主

好驚喜你會揀海裡睡人 呢隻都係我全碟top pick
成個提名名單都好高質 不過沙文竟 ...
-Prince- 發表於 2019-2-8 15:00
WOW
海裡睡人越聽係越好聽 , 聽完好自由自在 , 好鍾意佢個旋律 , 所以好順利地入埋旋律獎
我覺得沙文嘅混音部分唔錯呀
慢慢喜歡你就諗都無諗過入年歌 監製獎就一直有諗比佢入

2018 CBM 年度總選

歡迎大家黎到 2018 CBM 年度總選

一年嘅時間真係好快
又係時間同大家分享我嘅年度最愛
少廢話,黎緊三個鐘會公布 26 個獎項
希望我喜愛嘅你都喜愛

先頒發第一個獎項
「年度貢獻獎」

今年嘅得獎者係一張專輯黎嘅
其實專輯嘅演唱者都係獲獎單位之一
因為講起電影配樂,就會諗起佢
每年我地金像獎聽到嘅背景音樂,都係由佢出品
講到呢點都估到係邊個啦掛

支持

年度貢獻獎
《Movie to Music》- 盧冠廷 / 環球唱片有限公司

《Movie to Music》或許不算我全年最喜愛嘅專輯
但數到有內涵,就會諗起呢一張
作為創作過多首電影配樂嘅音樂大師,今次呢張專輯就以電影為題
除左翻唱經典,仲有幾首原以配樂再加工而成嘅新曲
影迷聽到歌曲突然出現嘅配樂,定必會有一陣回憶

對電影不太熟悉嘅朋友,可能未必喺當中得到共鳴
我就係其中一位,不過呢張專輯就帶比我另一種感受
正所謂「人生如戲,戲如人生」,每一個人就像一部電影
由劇本到演出都由自己一手包辦

或許因為咁嘅原因 , 專輯首曲《天下無敵》
第一句「獨佔這天下是無敵」
就經已佔盡氣勢,霸氣十足
副歌仍未有因首句強勢而壓倒
「天給這功力,可得不可取」
正正係時常聽到「天生我材必有用」嘅道理

同樣由唐書琛填詞嘅《心的磨練》
「塵世裏多慾念,陶醉我多混亂
只盼我可盡力修心磨練」
同樣以自我信念為先
做事由心從心,歌詞同樣點到即止

仲有藍奕邦填詞嘅《理想家》
「等某天 世界漸明白」
被世俗感染而失去衝勁
惘然若失後嘅自我重整

以及《充滿希望》「莫畏天高 心更高」
時常保持一種逆流而上嘅心態等等

聆聽完呢張專輯就發現充滿哲學
訴說左好多人生歷練
電影能有好嘅結局可以由編劇改寫劇本
人生能有好嘅結局可以由自己改寫劇本
歌曲配上 LoLo 嘅聲音最合適不過

年度貢獻獎,除左感謝 LoLo 嘅呢張《Movie to Music》
提醒我地應該要堅持自己嘅信念
呢張專輯雖然係今年推出
但其實包含嘅不止係一年嘅貢獻
據 LoLo 透露因為作品嘅母帶擺放左一段時間之後未能完整地保留

所以好多歌曲都難以用作選材
唯有喺其他歌曲中作為選擇
比較可惜有些歌曲已經可能難以復原
希望好嘅作品都能夠得以流傳

支持
nicholashin 發表於 2019-2-8 19:06
多謝 NH , 第一位入場嘅觀眾

恭喜 LoLo 獲得今晚第一個獎項
對佢一直以黎對樂壇同電影嘅貢獻而作出致敬

接住係每年都會喺頒獎禮最早頒發嘅獎項
年度新晉單位,2018 年發行首張專輯嘅單位都真係幾多
最後名額有限,好可惜大部分新晉單位都未能入圍
究竟邊位新晉單位跑出,先睇提名名單

年度新晉單位 候選名單
一奏器樂派《第一卷.宮羽破》/ 一奏文化
Olivier Cong《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production
ØZI《ØZI: The Album》/ 街聲
I Mean Us《OST》/ 禾廣娛樂股份有限公司
G T B《大香港精神》《大香港 X'Mas》/ Seeahole
Room307 《Room307》/ doub club

Lm 學野

Lm 學野
timc524 發表於 2019-2-8 19:15
太客氣啦
我都仍需努力 , 向大家學習 !

年度新晉單位
Olivier Cong《A Ghost & His Paintings》/ Raven & The Sea Music Production

因修讀心理學而充滿啟發
窺探內心成為左佢首張專輯嘅主題
歌曲大多以結他作為主要元素
讓一直徘徊於寂靜嘅氣氛之中加強了孤獨嘅感覺
後段加重了編曲部分
藉此透過專輯盼望能夠自我發掘及探索內心深處
釋出內心一直纏繞嘅魔鬼

專輯大多嘅部分
其中主要嘅作曲,填詞,編曲 同 結他都係由 Olivier Cong 負責
專輯架構完整,功底深厚紥實,唱作俱佳
一直與其他音樂人合作發掘其音樂嘅更多可能性
係今年大家最值得留意嘅新晉單位

我對Olivier Cong無乜感覺

《Movie to Music》- 盧冠廷 / 環球唱片有限公司
chanchan0909 發表於 2019-2-8 19:08
建議你加返獎項名稱
雖然年度貢獻獎頒畀一隻碟比較奇怪 但《Movie to Music》其實又係做得唔錯既

我對Olivier Cong無乜感覺  建議你加返獎項名稱
雖然年度貢獻獎頒畀一隻碟比較奇怪 但《 ...
nicholashin 發表於 2019-2-8 19:18
第一隻碟就漏打野

恭喜香港代表 Olivier Cong 摘下新晉單位

接住係年度班霸 ! 今年好多唱片公司都實在係 … 水準平均
最後只比左三間公司入圍,睇睇

年度班霸 候選名單
索尼音樂娛樂有限公司
滾石唱片
環球唱片有限公司

年度班霸
環球唱片有限公司

呢個獎項開設左四年
環球唱片有限公司再度獲得殊榮
第三度得到呢個鼓勵
同樣地得獎原因同去年一樣
以高產量並以多張高質量嘅專輯而成功撃敗其他公司

其中 12 月嘅出碟高峰期
三位金曲歌后 , 林憶蓮 , 蔡健雅 同 艾怡良
都不約而同選擇於同一日出碟
都令到公司喺出碟前有種聲勢浩大,氣勢如虹嘅感覺

確實令人期待三位嘅專輯

而今年度喺提名名單中
環球唱片出現嘅次數亦都係最多嘅
獲得呢個獎項更顯得實至名歸

喺香港區,環球今年除左見到幾張代表作
《L.O.V.E.》《0》同《Movie to Music》之外
2018 年佢地仲成立左一個全新音樂廠牌 “Brave Nusic”
目的係希望可以創造更多元化嘅音樂同火花
而音樂方面會由歌手做主導,自由度非常大
藉此鼓勵旗下歌手可以更自由地透過音樂表達更多想法
而成立當日有 盧凱彤 與 Busty Bottle 加盟
對環球唱片黎講,呢個係一個好好嘅開始
希望可以發掘更多音樂人材
為樂壇創造出更多好嘅作品

年度班霸
環球唱片有限公司

呢個獎項開設左四年
環球唱片有限公司再度獲得殊榮
第三度 ...
chanchan0909 發表於 2019-2-8 19:25

高質量專輯!
Bold & beautiful   !

高質量專輯!
Bold & beautiful   !
放空 發表於 2019-2-8 19:28
仲有 數碼 EP《信》!
粵語新曲 + 精選《Prologue》黑膠唱片版 !!!