返回列表 發帖
祖兒冇提名
梨胃言 發表於 2024-2-6 14:58

from 容語錄 "拍Diva從來不是為攞影后"

仲以為今年女主提名會係鄧麗欣、蔡卓妍、鍾雪、余香凝、白靈添,竟然殺出D大爆冷,雖然最後都係Fish贏

荃力支持Sammi頒影后俾Kay
mosesming 發表於 2024-2-6 15:14

要攞定地拖
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

Kay似舊年Sammi
梨胃言 發表於 2024-2-6 15:10

See when you’re TALENTed
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

支持今年Juno頒影后
JayantL 發表於 2024-2-6 16:30

JUNO: KAY 我同佢都好熟, 當初佢演葡銘心都演得好好~ 鏡頭影台下KAY 皮笑肉不笑GE 表情   同時宣佈風林火山即將上映

我覺得謝安琪>王丹妮

果然做完 The Album Kay Kay 演技大提升

仲以為今年女主提名會係鄧麗欣、蔡卓妍、鍾雪、余香凝、白靈添,竟然殺出D大爆冷,雖然最後都係Fish贏 ...
1d14 發表於 2024-2-6 17:03

蔡卓妍個角色0發揮WO , 佢咁多年最好果套已經係戲王之王

要攞定地拖
JasOh103 發表於 2024-2-6 17:03

希望你有得update icon

鄧麗欣,白靈都入唔到無可能湊數
timgoi 發表於 2024-2-6 15:56

白靈入唔到真心出奇
鬼片因素?

恭喜Kay

白靈入唔到真心出奇
鬼片因素?
victor1991415 發表於 2024-2-6 17:18

應該唔系,李心潔見鬼仲攞埋添

嫖白
47. Bring Him Home
week21
1 . 陳毅燊        Impatient

寧願joey my secret live嘅祖兒攞影后
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

蔡卓妍個角色0發揮WO , 佢咁多年最好果套已經係戲王之王
快劍俠 發表於 2024-2-6 17:14

咪係囉,玩嘢咩點會有阿Sa,就算有公司票都係咁話啦。
金手指戲份10分鐘都冇,仲要零發揮,一開聲已經出戲,睇戲時觀眾見到佢個身形仲變咗笑位。

走音琪戲咁屎都入圍仲弱雞過月工若琳,
相信日後祖祖拍diva續集會入圍
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

毒舌破晒票房紀錄似會有個大獎俾佢 好似當年葉問都R到個獎
估最佳電影同男主角應該係毒舌大狀同金手指一人分一個女主應該余香凝100%
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 20 冠軍歌:雲浩影 - 慢性分手

應該唔系,李心潔見鬼仲攞埋添
timgoi 發表於 2024-2-6 17:30

李心潔成廿年前啦
個年仲要好多鬼片類入圍
近年恐怖片好似都好難入到金像獎
對上一次應該係殭屍?

認真問
謝安琪因乜事入到圍?
無睇過套戲
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

問祖兒可會心癢想一嘗動作片?她即表示:「好喎!」楊博士卻開玩笑地潑冷水說:「唔好搞喇啩!」

老細都唔課金 仲幻想有續集

白靈入唔到真心出奇
鬼片因素?
victor1991415 發表於 2024-2-6 17:18

傳緊話行內人覺得白靈真人太癲所以唔想投佢雖然佢"癲"既程度咪同廿年前餃子果陣差唔多

問祖兒可會心癢想一嘗動作片?她即表示:「好喎!」楊博士卻開玩笑地潑冷水說:「唔好搞喇啩!」

老細都唔 ...
musiccc 發表於 2024-2-6 18:23

容祖兒拍電影蝕左楊生太多錢 見過鬼啦嘛

認真問
謝安琪因乜事入到圍?
無睇過套戲
ricnature 發表於 2024-2-6 18:08

可能啲人見到謝安琪個名就投
DM多仔多到覆唔哂

祖兒無提名可以去頒歌曲奬畀黃妍

傳緊話行內人覺得白靈真人太癲所以唔想投佢雖然佢"癲"既程度咪同廿年前餃子果陣差唔多 ...
阻住 發表於 2024-2-6 18:24

cls 咩原因嚟
當年餃子仲癲啦
金像獎好似近幾年都白靈透明咁 ...

有睇過套戲就知謝安琪大機會入圍,之前CM啲人喺度揶揄佢真係得啖笑。 ...
Serendipity 發表於 2024-2-6 16:00

其實4拍4俾左好多場戲俾佢發揮 大女主角只要唔係演得太差都入圍 俾吳若希去做都會入到

毒舌破晒票房紀錄似會有個大獎俾佢 好似當年葉問都R到個獎
估最佳電影同男主角應該係毒舌大狀同金手指一人 ...
JayantL 發表於 2024-2-6 17:44

我係台灣金馬影展個陣睇左填詞L
鍾雪瑩既寬度比Jennifer既角色深好多同難好多
加上喜感、情感戲都拿捏準確 可以有力爭一爭
不過睇係睇名氣架啦金像獎

其實4拍4俾左好多場戲俾佢發揮 大女主角只要唔係演得太差都入圍 俾吳若希去做都會入到 ...
軒的話 發表於 2024-2-6 19:20

咁樣講都冇乜意思,始終個角色係謝安琪做,你要搵吳若希出嚟做一次先比較到喎

加上喜感、情感戲都拿捏準 ...
軒的話 發表於 2024-2-6 19:26

我都睇咗填詞L,鍾做得入型入格,不過套戲小品輕鬆類型冇乜大場口發揮,余喺白日角色唔係最搶但有某幾個場口印象深刻,始終有優勢。

支持呀KAY拎多次銀獎

其實4拍4俾左好多場戲俾佢發揮 大女主角只要唔係演得太差都入圍 俾吳若希去做都會入到 ...
軒的話 發表於 2024-2-6 19:20

錯,你太睇少近年張氏夫婦系影圈build up嗰啲關係,投票都係嗰啲人,etc kay又同安安姐又friend同埋套電影天下一, 依家kay4拍4的確令人眼前一亮有發揮,+行內人投票入都唔出奇
Jennifer 同鍾雪金馬入圍必入圍
衛詩雅有英皇票
王丹妮可能套電影破一億要畀個位

Stephy 落馬可能偷步,不過舊年飯氣攻心都落馬

白靈就得個迷。

錯,你太睇少近年張氏夫婦系影圈build up嗰啲關係,投票都係嗰啲人,etc kay又同安安姐又friend同埋 ...
timgoi 發表於 2024-2-6 19:43

王丹妮都有安樂票,應該夠攞一個quota

5位女主角提名無乜邊個有攞獎相…

加上喜感、情感戲都拿捏準 ...
軒的話 發表於 2024-2-6 19:26

香港論資排輩風氣始終都有
雖然有sammi呢啲咁極端嘅例子 但行內人應該都係想推咗Jennifer先
同埋佢係古生旗下點都有優勢好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 20 冠軍歌:雲浩影 - 慢性分手

香港論資排輩風氣始終都有
雖然有sammi呢啲咁極端嘅例子 但行內人應該都係想推咗Jennifer先
同埋佢係古生 ...
JayantL 發表於 2024-2-6 20:05

行內人對Jennifer 評價好高, 畀資深行內人評為小張曼玉

5位女主角提名無乜邊個有攞獎相…
Lewis 發表於 2024-2-6 19:53

余香凝入圍金馬女主角同贏香港電影評論學會女演員
如果咁都冇 點樣先有

直覺女主角應該會係余香凝, 歌曲獎 Cath vs Kay.

歌曲獎 Jer's 鹹魚遊戲 is robbed

容祖兒真係慘 佢最恨金像獎影后同 歌曲獎提名無份, 反而死敵Kay 一舉就中曬兩飯
   就算Kay 兩個獎都得唔到 , 佢已經威過祖祖好多好多 !

王丹妮真係奇差 謝安琪要多謝佢 唔使做最差

王丹妮真係奇差 謝安琪要多謝佢 唔使做最差
hissorhk 發表於 2024-2-6 20:35

其實Kay Kay 係黑馬 話唔定 拎埋影后
     雖然機會唔高

其實Kay Kay 係黑馬 話唔定 拎埋影后
     雖然機會唔高
KT1999 發表於 2024-2-6 20:45

大佬唔好玩啦
你問心啦
以佢演技入到圍都賺晒啦
好心你就唔好咁貪心

boy4dudes 發表於 2024-2-6 20:31

過晒氣

boy4dudes 發表於 2024-2-6 20:31

今年 Mirror 全炒

大佬唔好玩啦
你問心啦
以佢演技入到圍都賺晒啦
好心你就唔好咁貪心
ricnature 發表於 2024-2-6 20:54

佢係4拍4 做得幾好 唔係你講到咁差

琪琪推翻晒所有負評
金燕玲今次係做得好, 但本身無諗過會俾佢入(純粹覺得競爭大), 佢同衛詩雅都有少少驚喜
今年好多套都有睇

佢係4拍4 做得幾好 唔係你講到咁差
KT1999 發表於 2024-2-6 21:11

我邊隻字講到佢好差
不過係咪好到要入圍影后先

我邊隻字講到佢好差
不過係咪好到要入圍影后先
ricnature 發表於 2024-2-6 21:57

行內2000個會員,千幾票投出來,最高票5個,你意思系有D投票人盲左?

大佬唔好玩啦
你問心啦
以佢演技入到圍都賺晒啦
好心你就唔好咁貪心
ricnature 發表於 2024-2-6 20:54

女主角入到圍當贏左啦

我聽到果陣差啲叫出嚟

原創歌曲反而預左同黃妍一樣入硬
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

認真問
謝安琪因乜事入到圍?
無睇過套戲
ricnature 發表於 2024-2-6 18:08

謝安琪的演出,令人眼前一亮。謝安琪拋開了歌手形象,接受一頭乾悍金髮「Rock師奶」造型;為了揾食,有時會扮米奇老鼠的醜怪形象。背負著理想與承諾的執著音樂人,時而顛喪罵人,時而哭泣自責,獨自隱藏着家族帶來的秘密,謝演繹得十分自然。四位主演成員都要能唱能演,難度極高。當中謝安琪有機會問鼎影后
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

女主競爭弱過男主好多

舊年睇完毒舌嘅時候唔會覺得王丹妮入圍到影后
wing 發表於 2024-2-6 16:23

兩句都認同
男主角女主角入圍者 之間水準差異都幾大

我特別記得 王丹妮喺監獄拉櫈果幕
顯得佢仲未好掌握到恰到好處嘅演出

如果女主水平咁接近
並非孭主戲嘅入圍者 會唔會得獎得率再低一d?
如果淨余香凝/謝安琪/鍾雪瑩比較 第一位機會最大
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙