返回列表 發帖
可惜冇時機、i'll be loving u、mr adult,仲有encore得一首

不過都要讚一下,佢嘅live真係好得

佢把聲係未有事
我懷疑係近兩只碟嘅監制要Jason嗌歌嘅原故所致

《命案》走了至少三次音 ‘無聲的命案……’
而《你暪我瞞》啲假音又好似flat晒……
不過整體唱功好過好多男歌手喇

固執同I miss you有重新編過 幾有新鮮感

佢把聲係未有事

《命案》走了至少三次音 ‘無聲 ...
l00540 發表於 2013-11-30 07:59

我覺得啱啱相反,係聲帶出事後假音唱唔翻以前咁先要改變唱法,從好嗰方面睇,用多咗真音上係powerful咗嘅。

不過我又唔多覺佢琴晚有勁走音,係有啲位flat咗,整體都唱得好好,但Starhall啲音響真係麻麻。

見到rundown 有d 失望
以前d 歌差唔多失曬蹤
車匙 / 不等於 / 你來自哪顆星 / 理智與感情 / Mr.adult / IWBLY /
我們的門牌 / 拍一半拖 / 無可厚非 / 一千種戀愛 / 關註我
E 堆想佢唱嘅一隻都冇出現

見到rundown 有d 失望
以前d 歌差唔多失曬蹤
車匙 / 不等於 / 你來自哪顆星 / 理智與感情 / Mr.adult / IWB ...
jasonng 發表於 2013-11-30 09:54

或者咁講,呢堆歌對fans既意義好大
但對佢黎講,the next moment 同tales重要得多
Btw尋晚encore時有人大嗌想佢唱拍一半拖
佢就話咩今次要拎左個經驗先 可能留返下次開show時再唱
信住先*.*
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

佢把聲係未有事

《命案》走了至少三次音 ‘無聲 ...
l00540 發表於 2013-11-30 07:59

命案的而且確係頗難唱....
Even 佢以前live唱呢首歌去到無聲的命案果陣都好似上唔到果個音...
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

但對佢黎講,the next moment 同tales重要得多
Btw尋晚encore時有人 ...
dongbb2332 發表於 2013-11-30 10:06

算啦話哂第一次開SHOW,
比佢唱哂呢兩隻碟佢自己鍾意既歌先lol
下次先再唱都唔遲既

Btw尋晚encore時有人 ...
dongbb2332 發表於 2013-11-30 10:06

佢嘅碟我由First Experience 就開始買
所以對堆舊歌真係特別有感情

希望佢下次開show 可以balance 翻個rundown
今次唱咁多e 兩隻碟嘅歌d non-fans 真係未必聽過
更莫講話跟住唱

我反而覺得今次揀既歌都係受落既
雖然冇你來自哪顆星 拍一半拖係幾失望
但作為一個跟左佢5年既fans 真係首首都識唱

身邊人同你暪我暪最感動 你暪我暪改左我覺得有感覺左
命案就聽到一個位冇左聲 但整體而言佢d live都幾好
佢個演唱會d video整得好有心

佢都係想揀啲推動氣氛既歌姐 可惜冇咩人跟住唱high唔起
希望有dvd 會買

琴晚既一D相~_~

唔係好多慘情k歌=(
但幾surprise小肥果part@@!
但如果將crystal換做立同pakho就perfect!
愛情萬歲!!!

其實尋晚個show好好睇
講真,jason係享受的
我都明白好多歌冇揀到
但揀既呢堆歌都好正
我都想佢唱哂每一首添,
但始終有limit係度
大家都想佢唱其他歌
證明佢好歌多的是

嘉賓方面其實crystal係合理架啵
反而立立仲唔好
因為明顯地jason係同crystal熟的
而且有把女聲jam好聽啲

其實尋晚個show好好睇
講真,jason係享受的
我都明白好多歌冇揀到
但揀既呢堆歌都好正
我都想佢唱哂每一首添 ...
auntie 發表於 2013-11-30 19:13

lilian黎
最後你瞞我瞞果野嚇一嚇,
我幾驚佢出黎唱牆外之音

揀歌OK 大部份歌既LIVE都好唔錯
不過個FLOW真係有D怪
同埋有時D音樂太大聲 唱放空果陣CUM晒佢把聲
仲有REMIX左既I MISS YOU真心難聽

I'll be loving you 都唔唱
真係怪

點解jason話佢本人最唔鍾意斷絕來往

或者咁講,趁呢個機會都唔唱多啲新歌嘅話,咁今年兩隻碟就白出,轉型嘅effort亦白費,樂迷唔受落佢公司嚟緊應該要調整路線,但起碼嘗試過,而唔係定格喺2009/10年。

BTW,而家先知Crystal唱live好唔錯。

lilian黎
最後你瞞我瞞果野嚇一嚇,
我幾驚佢出黎唱牆外之音
艾石仔 發表於 2013-11-30 19:22

我知lillian做和音呀
我意思係小肥,crystal,jason個part
如果三個男人jam冇兩男一女咁好

其實我幾期待lillian出黎唱牆外之音的
可惜冇

I also was hoping Lillian and Jason would have a duet once I know it was her.

Overall, I was a little disappointed in the show. I know Jason said he wanted a freer flow that is different from the other concerts, but the rundown was just too messy. It is probably better if he put all of his slow songs (except for 你瞞我瞞) together. The 別怕失去/晴空/逸後/I Wanna Fly sequence is an example of the weird mood swings.

I actually like the I Miss You remix because it works well enough with the lyrics. But 斷絕來往 is a very sad song. The way he sung it at the concert really didn't work.

And I would also prefer more movement from him. I know the budget is limited, but shouldn't 矛盾大對決 come with some kind of dancing?

Anyways, he has such an excellent voice that I hope he is able to fully transitioned to the type of songs he want, but as a concert that try to highlight "both Jasons", it doesn't really work.

我知lillian做和音呀
我意思係小肥,crystal,jason個part
如果三個男人jam冇兩男一女咁好

其實我幾 ...
auntie 發表於 2013-11-30 23:02

Crystal出黎唱得唔錯,同小肥,陳柏宇夾得唔錯,間場有點耐,表演不明所以,另外場show都幾多觀眾叫悶,鼓手超勁,打到飛走鼓棍,極快速度拎第二支鼓棍,完全無甩beat,陳柏宇全晚唱得好穩定,但rundmamaown mama