返回列表 發帖
btw呢2年加拿大不斷製造驚喜,雖然都係7仙女打法,但可以爆冷贏到幾支強隊都幾厲害。下個週期要睇洲際賽成 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-3 12:31

好可惜唯一女教練vnl後唔教
下周期美國主辦 最大對手只有多米

好可惜唯一女教練vnl後唔教
下周期美國主辦 最大對手只有多米
Wonders 發表於 2023-7-3 12:35

ohhh係喎,咁又有希望喎haha

講真,佢地集訓長達幾個月,“磨合“已經好過其他隊伍啦,加埋上年都打左~20場,今年又用12場(+之後應該 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-3 12:13
磨合係佢想場場主力嘅借口姐 佢 09 年,再之後帶江蘇打個湖北雲南都要全主力都估到佢就係咁樣教波。Jenny 嘅大國家隊模式真係好有用,而且成績證明左好有用,練到新血又搵到合適嘅人,已經有個板喺到,居然都觸發唔到呢班咁守舊嘅教練,反倒仲堅持自己嗰套

還記得 2014 年世錦賽曝露嘅自由人問題嗎,2015 年 Jenny 海選自由人,一招招左六位,邊個實戰突圍邊個做,最後揀左 林莉 同 王夢潔,陳展 同 單丹娜 之後完全無再比機會。所以你睇,Jenny 都試過無人用,最後係點樣解決球隊缺陷 ? 事在人為 ! 有心落手去招隊員、去練隊員、去選隊員,唔信會無人用,何況佢而家做緊嘅野都唔係為洛杉磯做準備,只係為左佢自己嘅巴黎奧運用 Jenny 啲老本去拎成績

講到副攻,好似係李岩龍教練帶嘅副攻組 ... 佢自己水平都唔係好得去邊但係做到國家隊副攻組教練 ... 副攻嘅身體嘅素質隨住佢地而家當打之年應該會有提高,結果呢四位 Jenny 都用過嘅副攻到而家反倒進步唔大,叉燒球成日打唔死,一係水平問題,二係叉燒球來嘅球係好突然,需要加上腰腹對應呢啲來球好快嘅叉燒,嚴重懷疑呢班副攻平時訓練無練呢項

其實尋日場比賽嘅勝利都值得鼓勵,但絕對唔係用啲咩技戰術去勝利,所以唔知係咪輸得太誇張,去用一場勝仗吹上天 同埋唔知係咪前面女籃拎到亞洲盃冠軍所以擺埋一齊講。但老實講如果呢個並非係美國隊嘅主力陣容但都贏唔到,咁樣中國隊之後對美國隊都無任何機會啦,所以都係建立左信心嘅。但係我相信 Kiraly 會更熟悉呢個中國隊主力陣容,同埋佢下次會有新排陣。雖然美國隊有啲發揮幾好嘅球員無上,但喺美國隊嘅組建我覺得未必係能力高就會係絕對主力,反而係要睇主二係邊個,邊個同佢配到就係主力,我自己覺得感覺可能係 Poulter

張景胤連發七個球,19 比 24 追到 24 平,仲要越發越好

呢場比賽幾好睇,除左雙方發球失誤非常多之外,日本教練 Blain 嘅調兵遣將都好精彩,全部邊攻都有上場,全隊就只有一個副攻同一個自由人無上。然後中國隊嘅防守都唔算太差,最好嘅攔網有李詠臻一人拎八分,張景胤 + 俞元泰 嘅主攻組調整攻真係好唔錯,就差個可以幫到手嘅接應,王鶴斌今次傳球都比較滿意,整體都算打得得體,就係發球需要穩定性

今日呢場日本對中國 睇到懷疑人生
中國攔網高到 4號位球球超手咁制
日本d防守 一傳 無曬
攻擊過唔到對面
係第四局叫好返d

嘩 宮蒲打兩局拎左15分?好癲!
好彩石川壓陣 穩住

今日呢場日本對中國 睇到懷疑人生
中國攔網高到 4號位球球超手咁制
日本d防守 一傳 無曬
攻擊過唔到對面
係 ...
kent 發表於 2023-7-4 21:23
超手就只有張景胤同彭世坤而已,俞元泰喺面對三人攔網都打左好多技巧球。記得上一次中日大戰,中國都係網前有優勢而贏下
嘩 宮蒲打兩局拎左15分?好癲!
好彩石川壓陣 穩住
kent 發表於 2023-7-4 21:25
不得不說 Blain 水平好高,如果係一個只係會睇數據嘅教練,當時西田得分效率仲係好高,就應該未必會比宮蒲上,但佢就係靠臨場感覺去換。仲有第二局都係咁,覺得高橋比中國搵到感覺,就換大琢,第二局局尾覺得大琢未必太幫到,再換返高橋,嗰一輪其實幾關鍵,畢竟仲要係兩點攻,中國發球唔錯嘅情況下需要四號位要拎分,高橋成功解決困難,第二局就咁樣贏左返黎。如果無換走大琢,我相信關田唔會再搵大琢,中國攔網都會放呢點去主攔西田。所以我覺得 Blain 係知道場上嘅變化然後去調動

嘩,目前已知女排半準決賽四場比賽,77 台都會直播,總決賽八強全程直播在望 !!!

希望男排都可以全部直播 !!!

嘩,目前已知女排半準決賽四場比賽,77 台都會直播,總決賽八強全程直播在望 !!!

希望男排都可 ...
chanchan0909 發表於 2023-7-7 16:57

十一點半會唔會有重播,美國打做直播好難醒
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

十一點半會唔會有重播,美國打做直播好難醒
kevin2011 發表於 2023-7-8 12:04
唔會,如果想睇重播可以去 HOY 官網睇返

男排
https://hoy.tv/dramas/fivb%e4%b8 ... 1%af%e8%b3%bd-2023/

女排
https://hoy.tv/dramas/fivb%e4%b8 ... 1%af%e8%b3%bd-2023/

唔會,如果想睇重播可以去 HOY 官網睇返

男排

女排
chanchan0909 發表於 2023-7-8 12:27

好的
太陽花 純真柔弱

意大利 VS 日本 又係打得好精彩,同埋意大利呢個主力陣全都係當打,好有競爭力

意大利 VS 日本 又係打得好精彩,同埋意大利呢個主力陣全都係當打,好有競爭力  ...
chanchan0909 發表於 2023-7-8 21:01

係!好好睇 日本係關鍵分已經唔係第一次拎唔到 仲被人反cup
6號副攻一直都打唔番起 應該俾10號替代打下
無左藍 4號位弱左好多
另外對面發球好勁 下下都炮彈

係!好好睇 日本係關鍵分已經唔係第一次拎唔到 仲被人反cup
6號副攻一直都打唔番起 應該俾10號替代 ...
kent 發表於 2023-7-8 21:35
我覺得日本副攻始終都係最弱嘅位置,佢地全部發球都好弱,成功攔網數量都好少,今場日本攔網拎嘅四分全部都唔係副攻拎。同埋佢地進攻有時效率高都係得益於邊攻保障同關田嘅傳球。稍為熟悉一點關田嘅傳球思路就可以喺攔防上容易取捨,呢個第四局局局尾看穿得比較明顯

第二局意大利發球曾經一度唔係好搵到感覺,因為日本幾個邊攻嘅發球都好勁,於是換走一傳被追發嘅小米,換上黎嘅 Rinaldi 好幫到手,成功度輪去到關鍵分輪到全球發球表現最好嘅 Romano,然後到 Lavia 同埋 Galassi 連續三輪強勁跳發輪,同埋攔網強於日本,Galassi 啲攔網好勁,所以關鍵分係有啲野可以拎出黎同日本隊打,成場比賽雙方啲攻防都係幾好睇

冇睇男排, 但見到榜尾'護級'好刺激喎...中加大戰同古伊對決連局數都要鬥...@@

冇睇男排, 但見到榜尾'護級'好刺激喎...中加大戰同古伊對決連局數都要鬥...@@ ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-9 01:04

之前睇wiki望過伊朗好似core team黎,依家睇佢對古巴會咩取態了
太陽花 純真柔弱

唔知啱唔啱,但依家呢個情況計局數,應該係中國要護到級既話,就要求伊朗橫掃古巴3-0?E朗贏3-1應該都係古巴逃出生天?
太陽花 純真柔弱

唔知啱唔啱,但依家呢個情況計局數,應該係中國要護到級既話,就要求伊朗橫掃古巴3-0?E朗贏3-1應該都係古巴逃 ...
kevin2011 發表於 2023-7-9 12:49
但伊朗有好幾個主力去唔到美國,相對古巴黎講可能係比較輕鬆啲

啱啱呢場 Sammelvuo 將加拿大轉輪次之後贏左,吳勝第三同第四局居然唔識轉輪次,點解一定要為左張景胤打前排三點而放棄開局發球攻擊力 ? 今日彭世坤同王鶴斌嘅發球咁差居然要佢地做頭兩個發球,放棄左連續三輪 李詠臻 + 江川 + 俞元泰 嘅強跳發,佢唔轉輪次就變左加拿大強輪同中國一模一樣,而且我覺得開局強跳發比張景胤打前排三點更有用,因為俞元泰進攻狀態都唔錯,根據未去到一定要張景胤開輪三點,反倒連帶江川都要喺後排開輪,姐係有全局壓注張景胤嘅意圖。加拿大第一局開局因為發球失誤過多,Sammelvuo 都建議大家保發球,開段中國一攻都頗順利,但第二局開始中國自己自亂陣腳,加拿大只係簡單地轉左輪次就足以逆轉戰局

唔好意思 介唔介意講介下咩護級? 仲有一個低級組別?????????

我覺得日本副攻始終都係最弱嘅位置,佢地全部發球都好弱,成功攔網數量都好少,今場日本攔網拎嘅四分全部都 ...
chanchan0909 發表於 2023-7-8 22:03

認同!不過今次比賽真係睇到日本真係有能力衝擊頭3位
4個攻擊手自身能力都好高 (西田反而有d比下去)

唔好意思 介唔介意講介下咩護級? 仲有一個低級組別?????????
kent 發表於 2023-7-9 14:13

無低一個組別,但每年都要喺VNL果幾隊挑戰球隊裏面成績最差果隊要去打挑戰盃,同一啲非VNL既球隊打淘汰賽,贏左果一隊下屆入VNL,其餘bye bye
太陽花 純真柔弱

唔知啱唔啱,但依家呢個情況計局數,應該係中國要護到級既話,就要求伊朗橫掃古巴3-0?E朗贏3-1應該都係古巴逃 ...
kevin2011 發表於 2023-7-9 12:49

ysys…本來中國仲有主動權,但1分都搶唔到,就俾番古巴主導不過其實上年挑戰盃冠軍可以留低都幾鼓舞……女排克羅地亞都係差少少就得……
但講到尾……都係快快取消core team機制啦……依然一方面又依賴世界排名決定奧運資格,但呢個vnl又咁唔公平……完全側重core team

2023 世界男排聯賽 常規賽 第三周 賽程賽果

第一天
07.04 15:00 巴西 1 : 3 意大利      (25:23 20:25 15:25 21:25)
07.04 19:00 日本 3 : 2 中國       (24:26 25:23 21:25 25:23 15:12)
07.05 04:00 阿根廷 3 : 1 塞爾維亞    (19:25 25:16 25:19 25:18)
07.05 07:30 伊朗 0 : 3 法國       (18:25 22:25 19:25)

第二天
07.05 15:00 加拿大 1 : 3 荷蘭      (22:25 22:25 25:17 18:25)
07.05 19:00 波蘭 3 : 2 斯洛文尼亞    (29:31 21:25 25:20 25:20 15:13)
07.06 08:00 德國 3 : 0 保加利亞     (25:22 25:18 25:22)
07.06 11:00 美國 3 : 0 古巴       (27:25 25:17 25:15)

第三天
07.06 11:00 巴西 3 : 0 荷蘭       (25:21 25:15 25:20)
07.06 15:00 加拿大 2 : 3 意大利     (14:25 25:23 20:25 25:23 9:15)
07.06 19:00 中國 1 : 3 斯洛文尼亞    (21:25 20:25 26:24 23:25)
07.07 04:30 阿根廷 3 : 0 德國      (25:23 25:18 25:17)
07.07 08:00 塞爾維亞 3 : 2 古巴     (19:25 25:23 25:21 22:25 15:11)
07.07 11:30 保加利亞 3 : 2 伊朗     (21:25 25:21 22:25 25:22 15:11)

第四天
07.07 11:00 波蘭 3 : 1 巴西       (25:23 22:25 25:21 25:21)
07.07 15:00 斯洛文尼亞 0 : 3 意大利   (13:25 22:25 17:25)
07.07 19:00 日本 3 : 1 荷蘭       (25:19 26:24 23:25 25:17)
07.08 04:30 塞爾維亞 1 : 3 法國     (25:20 23:25 20:25 26:28)
07.08 08:00 古巴 0 : 3 德國       (23:25 23:25 22:25)
07.08 11:30 美國 2 : 3 阿根廷      (18:25 25:23 25:23 41:43 12:15)

第五天
07.08 11:00 巴西 3 : 0 中國       (25:19 25:17 25:17)
07.08 15:00 波蘭 3 : 0 加拿大      (25:21 25:23 27:25)
07.08 19:00 日本 1 : 3 意大利      (27:29 26:28 25:23 20:25)
07.09 04:30 保加利亞 0 : 3 塞爾維亞   (19:25 22:25 22:25)
07.09 08:00 阿根廷 3 : 2 伊朗      (25:19 28:30 27:29 25:20 15:11)
07.09 11:30 美國 3 : 0 法國       (25:23 27:25 27:25)

第六天
07.09 11:00 中國 1 : 3 加拿大      (25:23 21:25 17:25 18:25)
07.09 15:00 斯洛文尼亞 3 : 0 荷蘭    (25:20 32:30 25:22)
07.09 19:00 日本 0 : 3 波蘭       (17:25 19:25 18:25)
07.10 04:30 古巴 3 : 2 伊朗       (25:22 26:28 25:23 28:30 15:10)
07.10 08:00 法國 3 : 1 德國       (21:25 25:20 25:22 25:21)
07.10 11:30 美國 3 : 0 保加利亞     (29:27 25:19 25:21)

HOY TV 播放計劃

直播
76 台 07.04 18:55 日本 VS 中國
76 台 07.05 14:55 加拿大 VS 荷蘭
76 台 07.06 10:55 巴西 VS 荷蘭
76 台 07.07 10:55 波蘭 VS 巴西
76 台 07.08 10:55 巴西 VS 中國
76 台 07.09 10:55 中國 VS 加拿大

轉播
76 台 07.04 23:30 巴西 VS 意大利
76 台 07.05 23:30 波蘭 VS 斯洛文尼亞
76 台 07.06 23:30 中國 VS 斯洛文尼亞
76 台 07.07 23:30 日本 VS 荷蘭
76 台 07.08 23:30 塞爾維亞 VS 法國
76 台 07.09 23:30 美國 VS 法國

2023 世界男排聯賽 常規賽 第三周 過後排名

2023 世界女排聯賽 總決賽 名單

波蘭女排 [1]
主攻 - 10. Fedusio , 11. Lukasik , 15. Czyrnianska , 30. Rozanski
副攻 - 5. Korneluk (C) , 23. Pierzchała , 27. Pacak , 95. Jurczyk
接應 - 7. Galkowska , 9. Stysiak
二傳 - 26. Wenerska , 62. Nowicka
自由人 - 1. Stenzel , 12. Szczyglowska

美國女排 [2]
主攻 - 5. Frantti , 23. Cook , 27. Skinner , 29. Lanier
副攻 - 15. Washington , 16. Rettke , 24. Ogbogu , 26. O'Neal
接應 - 11. Drews , 12. Thompson
二傳 - 1. Hancock (C) , 7. Carlini
自由人 - 4. Wong-Orantes , 6. Hentz

土耳其女排 [3]
主攻 - 7. Baladin , 11. Cebecioglu , 16. Sahin , 22. Aydin
副攻 - 14. Eda (C) , 18. Gunes , 19. Kalac
接應 - 4. Vargas , 99. Karakurt
二傳 - 3. Ozbay , 12. Sahin
自由人 - 1. Orge , 2. Akoz , 9. Ayca

巴西女排 [4]
主攻 - 10. Gabi (C) , 5. Pri Daroit , 7. Rosamaria , 11. Maiara , 17. Julia , 19. Tainara
副攻 - 2. Diana , 6. Thaisa , 15. Carol
接應 - 16. Kisy
二傳 - 8. Macris , 9. Roberta
自由人 - 3. Nyeme , 14. Natinha

中國女排 [5]
主攻 - 10. 王雲蕗、11. 仲慧、12. 李盈瑩、23. 杜清清
副攻 - 1. 袁心玥 (C)、4. 楊涵玉、5. 高意、7. 王媛媛
接應 - 6. 龔翔宇、14. 鄭益昕
二傳 - 3. 刁琳宇、8. 許曉婷
自由人 - 17. 倪非凡、18. 王夢潔

意大利女排 [6]
主攻 - 17. Sylla (C) , 2. Degradi , 3. Villani , 16. D'Odorico , 21. Omoruyi
副攻 - 11. Danesi , 12. Mazzaro , 19. Squarcini
接應 - 15. Nwakalor , 32. Malual
二傳 - 4. Bosio , 23. Gennari
自由人 - 7. Fersino , 20. Parrocchiale

日本女排 [7]
主攻 - 3. 古賀紗理那 (C) , 2. 林琴奈 , 4. 石川真佑 , 10. 井上愛里沙 , 16. 目黑優佳 , 37. 和田由紀子
副攻 - 11. 山田二千華 , 23. 宮部藍梨 , 24. 入澤
接應 - 1. 長岡望悠
二傳 - 6. 關菜菜巳 , 7. 柴田真果
自由人 - 12. 福留慧美 , 29. 西村彌菜美

德國女排 [8]
主攻 - 1. Agbortabi , 6. Stautz , 9. Alsmeier , 10. Stigrot , 12. Orthmann
副攻 - 14. Scholzel , 16. Cekulaev , 21. Weitzel , 22. Strubbe
接應 - 20. Weske
二傳 - 2. Kastner , 5. Glaab
自由人 - 4. Pogany (C) , 3. Cesar

2023 世界女排聯賽 半準決賽

07.13 05:00 波蘭 [1] 3 : 1 德國 [8] (25:12 21:25 25:21 26:24)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 11 | 25 : 12 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 11 : 16 | 21 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 21 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 26 : 24 | 3 : 1

首發
波蘭女排
大主 - 30. Rozanski | 小主 - 11. Lukasik
大副 - 95. Jurczyk | 小副 - 5. Korneluk
接應 - 9. Stysiak
二傳 - 26. Wenerska
自由人 - 1. Stenzel

德國女排
大主 - 9. Alsmeier | 小主 - 12. Orthmann
大副 - 22. Strubbe | 小副 - 21. Weitzel
接應 - 10. Stigrot
二傳 - 2. Kastner
自由人 - 4. Pogany

波蘭女排
主攻 - 10. Fedusio , 11. Lukasik , 15. Czyrnianska , 30. Rozanski
副攻 - 5. Korneluk (C) , 23. Pierzchała , 27. Pacak , 95. Jurczyk
接應 - 7. Galkowska , 9. Stysiak
二傳 - 26. Wenerska , 62. Nowicka
自由人 - 1. Stenzel , 12. Szczyglowska

德國女排
主攻 - 1. Agbortabi , 6. Stautz , 9. Alsmeier , 10. Stigrot , 12. Orthmann
副攻 - 14. Scholzel , 16. Cekulaev , 21. Weitzel , 22. Strubbe
接應 - 20. Weske
二傳 - 2. Kastner , 5. Glaab
自由人 - 4. Pogany (C) , 3. Cesar

波蘭女排 1.33 : 3.25 德國女排
3:0 - 3.20 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

07.13 08:30 美國 [2] 3 : 1 日本 [7] (25:23 25:21 18:25 25:18)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 18 | 3 : 1

首發
美國女排
大主 - 23. Cook | 小主 - 29. Lanier
大副 - 15. Washington | 小副 - 24. Ogbogu
接應 - 11. Drews
二傳 - 1. Hancock
自由人 - 4. Wong-Orantes

日本女排
大主 - 4. 石川真佑 | 小主 - 37. 和田由紀子
大副 - 11. 山田二千華 | 小副 - 23. 宮部藍梨
接應 - 3. 古賀紗理那
二傳 - 6. 關菜菜巳
自由人 - 29. 西村彌菜美

美國女排
主攻 - 5. Frantti , 23. Cook , 27. Skinner , 29. Lanier
副攻 - 15. Washington , 16. Rettke , 24. Ogbogu , 26. O'Neal
二傳 - 1. Hancock (C) , 7. Carlini
自由人 - 4. Wong-Orantes , 6. Hentz

日本女排
主攻 - 3. 古賀紗理那 (C) , 2. 林琴奈 , 4. 石川真佑 , 10. 井上愛里沙 , 16. 目黑優佳 , 37. 和田由紀子
副攻 - 11. 山田二千華 , 23. 宮部藍梨 , 24. 入澤
接應 - 1. 長岡望悠
二傳 - 6. 關菜菜巳 , 7. 柴田真果
自由人 - 12. 福留慧美 , 29. 西村彌菜美

美國女排 1.14 : 5.00 日本女排
3:0 - 2.20 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 21.00 | 1:3 - 15.00 | 2:3 - 11.00

07.13 23:30 巴西 [4] 1 : 3 中國 [5] (21:25 20:25 25:20 23:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 20 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 2 : 8 | 15 : 16 | 25 : 20 | 1 : 2
第 4 局 - 4 : 8 | 16 : 14 | 23 : 25 | 1 : 3

首發
巴西女排
大主 - 10. Gabi | 小主 - 11. Maiara
大副 - 6. Thaisa | 小副 - 15. Carol
二傳 - 8. Macris
自由人 - 14. Natinha

中國女排
大主 - 12. 李盈瑩 | 小主 - 10. 王雲蕗
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 7. 王媛媛
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 3. 刁琳宇
自由人 - 18. 王夢潔

巴西女排
主攻 - 10. Gabi (C) , 5. Pri Daroit , 7. Rosamaria , 11. Maiara , 17. Julia , 19. Tainara
副攻 - 2. Diana , 6. Thaisa , 15. Carol
二傳 - 8. Macris , 9. Roberta
自由人 - 3. Nyeme , 14. Natinha

中國女排
主攻 - 10. 王雲蕗、11. 仲慧、12. 李盈瑩、23. 杜清清
副攻 - 1. 袁心玥 (C)、4. 楊涵玉、5. 高意、7. 王媛媛

巴西女排 1.53 : 2.38 中國女排
3:0 - 4.33 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.00 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

07.14 03:00 土耳其 [3] 3 : 0 意大利 [6] (25:20 25:15 25:18)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 9 | 25 : 15 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 25 : 18 | 3 : 0

首發
土耳其女排
大主 - 99. Karakurt | 小主 - 22. Aydin
大副 - 14. Eda | 小副 - 18. Gunes
接應 - 4. Vargas
二傳 - 12. Sahin
自由人 - 1. Orge

意大利女排
大主 - 17. Sylla | 小主 - 3. Villani
大副 - 12. Mazzaro | 小副 - 11. Danesi
接應 - 15. Nwakalor
二傳 - 4. Bosio
自由人 - 7. Fersino

土耳其女排
主攻 - 7. Baladin , 11. Cebecioglu , 16. Sahin , 22. Aydin
副攻 - 14. Eda (C) , 18. Gunes , 19. Kalac
自由人 - 1. Orge , 2. Akoz , 9. Ayca

意大利女排
主攻 - 17. Sylla (C) , 2. Degradi , 3. Villani , 16. D'Odorico , 21. Omoruyi
副攻 - 11. Danesi , 12. Mazzaro , 19. Squarcini
接應 - 15. Nwakalor , 32. Malual
二傳 - 4. Bosio , 23. Gennari
自由人 - 7. Fersino , 20. Parrocchiale

土耳其女排 1.25 : 3.75 意大利女排
3:0 - 2.75 | 3:1 - 3.25 | 3:2 - 5.00
0:3 - 13.00 | 1:3 - 10.00 | 2:3 - 8.00

lol…好似冇見過王夢潔好成功咁防到對方接應同快攻過(指今年大部分賽事),今場都係,但又冇用倪非凡防守喎……

兩位副攻攔快攻總係唔成功,連撐起都冇乜,一沖唔到人地一傳就好似冇哂辦法咁
見LYY開始現疲態,好彩巴西關鍵分又自失葬送第四局,否則決勝局都幾難捱

2023 世界女排聯賽 半準決賽 賽程賽果

07.13 05:00 波蘭 3 : 1 德國    (25:12 21:25 25:21 26:24)
07.13 08:30 美國 3 : 1 日本    (25:23 25:21 18:25 25:18)
07.13 23:30 巴西 1 : 3 中國    (21:25 20:25 25:20 23:25)
07.14 03:00 土耳其 3 : 0 意大利  (25:20 25:15 25:18)

2023 世界女排聯賽 半準決賽 對陣

上半區
波蘭 [1] 3 : 1 德國 [8] - 波蘭 [1]
巴西 [4] 1 : 3 中國 [5] - 中國 [5]

下半區
土耳其 [3] 3 : 0 意大利 [6] - 土耳其 [3]
美國 [2] 3 : 1 日本 [7] - 美國 [2]

HOY TV 播放計劃

直播
77 台 07.13 05:00 波蘭 VS 德國
77 台 07.13 08:25 美國 VS 日本
77 台 07.13 23:25 巴西 VS 中國
77 台 07.14 02:55 土耳其 VS 意大利
77 台 07.16 04:55 準決賽 : 波蘭 VS 中國
77 台 07.16 08:25 準決賽 : 美國 VS 土耳其
77 台 07.17 02:55 銅牌戰
77 台 07.17 06:25 金牌戰

準決賽 7.16 05:00 ; 7.16 08:30
銅牌戰 7.17 03:00 ; 金牌戰 7.17 06:30

lol…好似冇見過王夢潔好成功咁防到對方接應同快攻過(指今年大部分賽事),今場都係,但又冇用倪非凡防守喎 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-14 01:26
仲未得閒睇 ... 本來覺得會輸因為 Thaisa 今次喺到,結果係估中 Thaisa 真係好勁但就無諗過係咁嘅情況下係中國贏左

lol…好似冇見過王夢潔好成功咁防到對方接應同快攻過(指今年大部分賽事),今場都係,但又冇用倪非凡防守喎 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-14 01:26

今次中女能赢巴西主要原因是攔防二號位及四號位很成功,加上巴西狀態差,特別是頭兩局和第三局開頭完全不在比賽狀態!!
不過估計中女四強會完敗於波蘭手上,始終那個王雲露令中女好似打少一個

仲未得閒睇 ... 本來覺得會輸因為 Thaisa 今次喺到,結果係估中 Thaisa 真係好勁但就無諗過係咁嘅情況下係 ...
chanchan0909 發表於 2023-7-14 20:02

得Thaisa 勁 Gabi完全唔似樣
發球只有Thaisa 同 Tianara可以衝散下中國隊
相反巴西接發球好差
正如蔡斌講贏喺發球帶攔防
有段時間巴西一傳到位都只有Thaisa 一點攻

相反巴西接發球好差
正如蔡斌講 ...
Stanley 發表於 2023-7-14 20:41

Gabi已經開始走下坡路,始終年紀大了,加上身高有限,不能像以往一樣keep住跳得高及靈活多變!

其實如果巴西以這樣的狀態打奥運資格賽,一定輸俾日本和土耳其,不能直接獲奧運門票!

相反巴西接發球好差
正如蔡斌講 ...
Stanley 發表於 2023-7-14 20:41
係,Gabi 始終傷左本來諗住比佢休息,係為左呢個比賽未養好就要出黎

但某人話佢走下坡係想點 ... 成季喺銀行嘅表現有目共賭,去到最後 Bejema 先叫做穩定左做到佢對角,前面一直係 Gabi 一個苦苦支撐主攻線。因為一個 VNL 就變成三無球員,同埋國際排聯一向都好鍾意安排歐冠決賽完左就即刻 VNL,簡直係當球員係鐵人。如果唔係話要計世界排名,Jose 都無咩可能要 Gabi 第二周已經要加入去打比賽,就算無傷狀態都唔會好得去邊啦下話。連季尾發曬力嘅 Egonu 都可以直程唔參加 VNL,意大利直接派非主力陣打曬咁多場,Boskovic 同瓜姐都逼於無奈要第三站回歸,就知正常打完歐冠,特別係球隊靈魂嘅都係需要休息

係,Gabi 始終傷左本來諗住比佢休息,係為左呢個比賽未養好就要出黎

但某人話佢走下坡係想點 ... 成季喺銀 ...
chanchan0909 發表於 2023-7-14 22:48

其實係gabi對角mamadei, 佢好多時要幫手接一傳, 兩位對角強攻又唔下分, cristina如果無傷到可能又唔同講法,
不過佢地30個errors真係好多, tainara有ace開始嚇到中國, 但又係咁發失斷自己機會

另外, macris 某d調整球都幾差

其實係gabi對角mamadei, 佢好多時要幫手接一傳, 兩位對角強攻又唔下分, cristina如果無傷到可能又唔同講 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-14 23:47
同意,Gabi 對角之後嘅配置如果係 Cristina 或者 Tainara 呢兩個後生嘅會好啲。其實 Marcis 喺今季費內都已經令人比較失望,但喺巴西又未有邊個特別適合做主二,Roberta 有時出黎又唔係好幫到手

同意,Gabi 對角之後嘅配置如果係 Cristina 或者 Tainara 呢兩個後生嘅會好啲。其實 Marcis 喺今季費內都已 ...
chanchan0909 發表於 2023-7-15 16:06

ks巴超有冇潛力新人? 感覺巴西用人都偏保守咁, 依家邊攻新人都係上年先起用, 中生代好似斷層咁...

wowwww 今日中國大爆發,幾乎每個環節都做得好好,全部進攻落點都夠刁鑽,強攻輕吊用得合時,一傳起得好穩,防守都起到stysiak嘅重扣,連被人看輕嘅王雲蕗都成功做到奇兵,頂到前排三輪仲要咁高成功率。

只差在未攔到快攻,但隊長都好辛苦,今場不停2 3 4號位跑去攔網同進攻,落點都頗耐冇見佢打得咁分散,值得表揚下!

wowwww 今日中國大爆發,幾乎每個環節都做得好好,全部進攻落點都夠刁鑽,強攻輕吊用得合時,一傳起得好穩 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-16 06:30

中女又一次爆泠赢波入決賽,賽前估會慘敗給波蘭竟然没有發生!

王雲露真係估唔到,整個VNL打得最好是今場!

估計蔡bun淘汰賽前有幾場刻意留力,並連輸四場,之後就連勝韓美巴波,最後打入決賽!

睇翻中波之戰的數據,袁心玥12扣10中零失誤,成功率和效率均達83.3%,是一個很驚人的數據
應該是暫時所有VNL賽事上副攻最高的數據!

發夢都估唔到土耳其3:1擊敗美國入決賽
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

發夢都估唔到土耳其3:1擊敗美國入決賽
酷愛903 發表於 2023-7-16 11:44

未打我已經係買土耳其贏
佢哋今屆狀態好好
不過燈神大駕光臨
更加燈神燈死美國隊
咁中土你睇好邊隊呀

2023 世界女排聯賽 準決賽

07.16 05:00 波蘭 [1] 0 : 3 中國 [5] (18:25 23:25 23:25)
第 1 局 - 4 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 12 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 0 : 3

首發
波蘭女排
大主 - 30. Rozanski | 小主 - 11. Lukasik
大副 - 95. Jurczyk | 小副 - 5. Korneluk
接應 - 9. Stysiak
二傳 - 26. Wenerska
自由人 - 1. Stenzel

中國女排
大主 - 12. 李盈瑩 | 小主 - 10. 王雲蕗
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 7. 王媛媛
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 3. 刁琳宇
自由人 - 18. 王夢潔

波蘭女排

中國女排

波蘭女排 2.00 : 1.73 中國女排
3:0 - 6.50 | 3:1 - 5.50 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.00 | 1:3 - 4.50 | 2:3 - 4.75

07.16 08:30 美國 [2] 1 : 3 土耳其 [3] (21:25 14:25 26:24 25:27)
第 1 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 14 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 26 : 24 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 25 : 27 | 1 : 3

首發
美國女排
大主 - 23. Cook | 小主 - 29. Lanier
大副 - 15. Washington | 小副 - 24. Ogbogu
接應 - 11. Drews
二傳 - 1. Hancock
自由人 - 4. Wong-Orantes

土耳其女排
大主 - 99. Karakurt | 小主 - 22. Aydin
大副 - 14. Eda | 小副 - 18. Gunes
接應 - 4. Vargas
二傳 - 12. Sahin
自由人 - 1. Orge

美國女排

土耳其女排

美國女排 1.57 : 2.25 土耳其女排
3:0 - 4.50 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

07.16 05:00 波蘭 [1] 0 : 3 中國 [5]     (18:25 23:25 23:25)
07.16 08:30 美國 [2] 1 : 3 土耳其 [3]    (21:25 14:25 26:24 25:27)

2023 世界女排聯賽 準決賽 對陣

波蘭 [1] 0 : 3 中國 [5] - 中國 [5]
美國 [2] 1 : 3 土耳其 [3] - 土耳其 [3]

ks巴超有冇潛力新人? 感覺巴西用人都偏保守咁, 依家邊攻新人都係上年先起用, 中生代好似斷層咁... ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-16 00:46
我覺得就真係無咩潛力新人,如果 Jose 見到都會起用,好似以前帶 Gabi 出黎同埋帶 Cristina 去奧運咁樣,同埋巴超或者出面打波表現同狀態好嘅都會比機會,就好似舊年 Kisy 先叫真係喺聯賽打出黎,但我覺得佢係體系球員,Jose 照樣填佢入名單仲比佢做主力。仲有 Caroline 又係打得好佢又肯返國家隊所以又有機會,Thaisa 表現呢幾年仲好過 Caroline,不過佢唔係太想返國家隊,到今年 Jose 再搵佢佢又肯。我覺得都相對公平嘅揀人,能者居之嘅感覺,但係框架可能每年都會有變化,球員可能未必適應,特別以前有好明顯嘅主力強大陣容,但而家唔係個個位都有絕對實力,就好容易暫時會比人捉住個別位置嘅痛點
wowwww 今日中國大爆發,幾乎每個環節都做得好好,全部進攻落點都夠刁鑽,強攻輕吊用得合時,一傳起得好穩 ...
skyhorse1111 發表於 2023-7-16 06:30
一間睇返先
未打我已經係買土耳其贏
佢哋今屆狀態好好
不過燈神大駕光臨
更加燈神燈死美國隊
咁中土你睇好邊 ...
Stanley 發表於 2023-7-16 12:15
燈神通常大賽先會強勢光臨,估唔到 VNL 喺佢心目中原來咁重位置

今日王夢潔救左唔少靚波

未打我已經係買土耳其贏
佢哋今屆狀態好好
不過燈神大駕光臨
更加燈神燈死美國隊
咁中土你睇好邊 ...
Stanley 發表於 2023-7-16 12:15

近乎55波,唔識睇
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

打入四強 時隔4年有牌落袋已經超乎預期 (算係捱過左東奧第9 世錦4強不入呢段低谷)
最後一場比賽好好享受啦
完左VNL之後一定要比主力時間休息養傷再備戰打OQT

今年都有唔少次要比賽 世大運 U21 U19 亞錦賽 希望搵到啱用既新面孔 亞運 / 出年 可以加入