返回列表 發帖
vocal好似錄得好過dummy
wing 發表於 1/8/2023 12:16
係咁讀錯 Ocean
變咗妹媽

係咁讀錯 Ocean
變咗妹媽
kwanie 發表於 2023-8-1 12:17

無care過佢啲英文發音

好似造星項目咁 都順耳嘅

濤比想像中好
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

好求其

濤 studio version 係幾好嘅
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

好求其
kwanie 發表於 2023-8-1 12:22

諗起 前
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

讀人名讀足三十秒

聽唔清kt唱咩,歌都唔好聽

本身頭兩個Chorus都幾正常,終於肯tune佢唱歌把聲
一入Brigde vocal 破曬功 後面嘈到要較細聲啲
(可唔可以唔好再造啲扮大格局嘅歌,句 I'm am the ocean 柔到
hihihi

呢首好過Dummy
Vocal叫做執得幾好 雖然好似上面咁講一到bridge就出事
Week 23
冠軍歌:雷同二友 - 靈魂有路

oc shean emot shion

買唔到edan 嬲

煎煎危機 index:5
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

火火救返
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

救per se啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

re青年危機,喜帖街2.0?

re青年危機,喜帖街2.0?
Kfmusic 發表於 2023-8-1 15:25

喜帖街2.0嘅話
即係至尊歌+最歌+至尊碟+女銀+最女!
DM多仔多到覆唔哂

喜帖街2.0嘅話
mosesming 發表於 2023-8-1 15:39

dum dum 第四位 + 女金 confirmed,十大演繹嘅係remix
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

愛爆一姐二姐係咪傾掂數打孖上榜。
Life was a willow and it bent right to your wind.

[路仍長]突然間播多了?!

喜帖街2.0嘅話
mosesming 發表於 2023-8-1 15:39

Hit嘅程度差九條囍帖街 唔建議FF

dum dum 第四位 + 女金 confirmed,十大演繹嘅係remix
風見志郎 發表於 2023-8-1 16:22

女金攞到2028
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

女金攞到2028
JasOh103 發表於 2023-8-1 17:42

2030再攞過 去到2031先係最後一次44歲係咪破左最大女金年齡紀錄
Cantonpop lover

oc shean

買唔到edan 嬲
釘釘 發表於 2023-8-1 14:50

其實笑咩

Cambridge sound by sound pronunciation係
UK/ˈəʊ.ʃən/ ocean
/əʊ/ as in  nose
/ʃ/ as in  she
/ən/ as in  sudden

你平時唔係咁讀?
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

magic index: 6
jasemine同GIN LEE老帥隔空合唱企好
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

其實笑咩

Cambridge sound by sound pronunciation係
/əʊ/ as in  no ...
JasOh103 發表於 2023-8-1 19:44

未聽濤,但依個話題令我演算到依首
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

111+4
幾時先到十大...

111+4
幾時先到十大...
kwanie 發表於 2023-8-1 23:34

十大第十應該係呢個數
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

十大第十應該係呢個數
gcgoobi 發表於 2023-8-2 00:06

世一應該先係十大底線, 即係 100+ 就有機會十大

本帖隱藏的內容需要積分高於 288 才可瀏覽

原來係大國18銅人

hissorhk 發表於 2023-8-2 00:22

希望Pandora有十大啦

回復 126# kwanie

115 + 4左右掂十大底線

GOD SAVE THE QUEEN 又死?

其實笑咩

/əʊ/ as in  no ...
JasOh103 發表於 2023-8-1 19:44

https://www.youtube.com/watch?v=NnB4kaFYlK0
FYI
OCEAN 係有 "SH" 音, 但係當個 "SH" 太"SH" 就好妹媽

希望Pandora有十大啦
1d14 發表於 2023-8-2 01:35

希望保持到, 安全距離真好聽

hissorhk 發表於 2023-8-2 00:22

即係而家已經有6首十大?講你都唔信啦。真係除非年尾播歌次數暴跌先有機會。
我個榜都要大約110先入到10大
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]
原來係大國18銅人
kwanie 發表於 2023-8-2 00:26

啲人覺得大國會上哂,其實係分薄哂

其實再係播咁少,應該個榜改番30個位,應該會再健康啲,30位都起碼有3-4次,總ap會多40次
click here

謙B要追 >50AP 先上到抽?

回復 133# 釘釘

呢個case其實就好似 加大力度 無人會讀 de-li-ci-ous 正確是de-li-cious 但填詞人夾硬要塞多個音節,覺得都唔怪得曬某頂流。
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復  釘釘

呢個case其實就好似 加大力度 無人會讀 de-li-ci-ous 正確是de-li-cious 但填詞人夾硬要 ...
babyshark 發表於 2023-8-2 10:44

其實好多地方啲歌都係咁self-made woman 都比田小娟唱到一pat野咁

今次唔係笑姜濤
主要係因為妹媽之前sh系列 trigger 到覺得幾fun

啲人覺得大國會上哂,其實係分薄哂

其實再係播咁少,應該個榜改番30個位,應該會再健康啲,30位都 ...
gcgoobi 發表於 2023-8-2 10:16

大國堆歌好多根本應該榜都唔上又長期霸榜尾真煩, 尤其某幾個以為自己好紅鏡仔
PS Sica 應該係DJ 真鐘意多過谷上

大國堆歌好多根本應該榜都唔上又長期霸榜尾真煩, 尤其某幾個以為自己好紅鏡仔
PS Sica 應該係DJ 真鐘意多 ...
tamabaron 發表於 2023-8-2 10:58

今期流行班DJ鐘意啲鏡仔, COLLAR, Lolly Talk, Nancy Kwai, kayan9896, Jeffrey, MC etc
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

新歌聽完,對比之下,發覺原來蒙著嘴說愛你好好聽。
要放開你 才隨時能掛念你

好似都唔係好夠AP
洗唔洗派多首 一把火(情緒過山車)

本帖隱藏的內容需要積分高於 288 才可瀏覽
啲大公司全部都唔比錢?

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]啲大公司全部都唔比錢?
kwanie 發表於 2023-8-2 11:40

903: 睇下我地幾支持獨立歌手!

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]啲大公司全部都唔比錢?
kwanie 發表於 2023-8-2 11:40

態度正確
Follow my IG: @delightcantopop

榜尾亂到七彩

GOD SAVE THE QUEEN 又死?
快劍俠 發表於 2023-8-2 09:09

呢兩三年903 已經無咁鐘意Charmaine

呢兩三年903 已經無咁鐘意Charmaine
kitlong1019 發表於 2023-8-2 11:52

也未入過女歌手三甲
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

大國打大國真精彩
期待Jer 3rd plug
AK 2nd plug
Error 2nd plug
Marf 2nd plug
Winka 2nd plug
Mirror 2nd plug

成個榜都大國