返回列表 發帖
Shiga同非華納歌手合照真係咁少?

KARAT 2014

年度歌曲
至尊金曲:AGA – 一
第二位: 吳雨霏 – 留不低
第三位: 方皓玟 – 分手總約在雨天
第四位: 楊千嬅 – 來生舞
第五位: 許志安 – 新天地
第六位: 謝安琪 – 獨家村
第七位: 官恩娜 – 共勉之
第八位: 薛凱琪 – 弗洛蒙
第九位: 林欣彤- 食物鏈
第十位: 麥浚龍- 門
年度合唱歌曲
鐘舒淇 / 鐘舒漫 - SS14
年度新人
金獎: SiS 樂印姊妹 銀獎: Yukilovey 銅獎: 小塵埃 優異: Blaster / 蔣卓嘉
年度表現獎
林奕匡
年度唱作人
金獎: 方皓玟 銀獎: 方大同 銅獎: 林奕匡
年度大碟
衛蘭 - E-11
年度細碟
連詩雅 – 說一句 Once Said
年度男歌手
金獎: 周柏豪 銀獎: 許志安 銅獎: 洪卓立
年度女歌手
金獎: 薛凱琪 銀獎: 衛蘭 銅獎: 連詩雅

年度女歌手
金獎: 薛凱琪 (510)
上榜歌曲: Contagious (73), 最後最後(32)
冠軍作品: 宮若梅(63), 弗洛蒙 (174),一直一直(168)

思念如浪 湧在沿岸
想你吐的煙 想你壯的肩
RubberBand / 樂印姊妹SIS / CAllStar / Robynn & Kendy / Dear Jane / Super Girls

NEXT:第二位
跟住有請美音美bel[要呀piece同佢哋有合照更加係IMPOSSIBLE!!!{:1_122: ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 21:48

青春 ?

Shiga同非華納歌手合照真係咁少?
nicholashin 發表於 2015-1-3 21:50

真係好難搵啊
你google吓就知...

NEXT:第二位
跟住有請美音美bel[要呀piece同佢哋有合照更加係IMPOSSIBLE!!!{:1_122: ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 21:48

獨家啦下話?

KARAT 2014

年度歌曲
第三位: 方皓玟 – 分手總約在雨天 ...
tree 發表於 2015-1-3 21:50

Super girls?

美霏第二 點解軒仔無十大
PerryXD 發表於 2015-1-3 21:45

青春冠都無冠 loop 唔起真係無辦法eric kwok 太勁 ...

嗱,AKAY,今次冇mic stand比你緊握扶手啦

年度十大歌曲 第二位
《獨家村》謝安琪 [分數:167]
作曲:Christopher Chak | 作詞:林夕 | 編曲:Ted Lo | 監製:Alvin Leong

「盲愛和自愛不易兩全 讓我忍痛一刀就這麼兩斷
 沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手
 守護我的獨家村 和你同做過的美夢發完
 讓我一個擁抱互相許過的夙願
 任你毀我誇我自甘孤僻 都不要自尊心給折損
 請你圓滑的嘴臉 別拿幸福來規勸」

張開雙手,擁抱自己的態度,不再被牽著走,走上各自的試煉。

NEXT:第一位-年度至尊歌曲大獎

Super girls?
harryharry 發表於 3/1/2015 21:53

鎂光燈是拒捕結果 <3

Wonders Music Awards 2014
Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)

黎到第七位

"
於心有愧
等我講啦"
我們的總和

D獎追唔切嘎SOSAD
但好鍾意睇大家D TAG, 好有心機

最後一首,我諗都呼之欲出啦

NEXT:年度至尊歌曲大獎
最後一位嘉賓,有請去年女金得主美鹿~

快畢業了。

善變的青春,
隨同搭車入閘的三響聲,
避不開要講一句再見。

即使是我們的一小時,
我也惦掛。

祈求上帝聽我細訴,
將光陰帶進去隧道,
漫步到初相識最好,
停頓你的呼吸一下都好。

拜託,
別走。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:30)。未投票嘅就快啲投啦!
投票網址:http://bit.ly/1AQVoww

快畢業了 ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 21:56

HINS
BTW 你真係好有心機去搵碎雅D 相

快畢業了 ...
ed8671ed 發表於 3/1/2015 21:56

有學生價就好快D 周圍玩 :(

KARAT 2014

年度歌曲
年度合唱歌曲
年度新人
金獎: SiS 樂印姊妹 銀獎: Yukilovey 銅獎: 小塵埃 優異: Blaster / 蔣卓嘉
年度表現獎
林奕匡
年度唱作人
年度大碟
衛蘭 - E-11
年度細碟
年度男歌手
年度女歌手
年度組合
銅獎: SiS 樂印姊妹

年度組合
銅獎: SiS 樂印姊妹 (284)
上榜歌曲: 有夢就很好了(43), 520(77)
冠軍歌曲: 愛Phone了(164)

更何況 我唔係千頌E 你又唔係都敏俊C
其實唔係個個都需要CHOK住咁證實愛情

組合六強
RubberBand / 樂印姊妹SIS / CAllStar / Robynn & Kendy / Dear Jane / Super Girls

Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)

Wonders 推薦 .歌曲十大 第七位:

可以了 - 陳奕迅

走勢: 13>11>09>07>05>04>06>08>03>01>02
榜分: 236

"走不到的路就算了 我們永遠停在這了
愛不愛了 成為過去了 只是朋友 我們可以了 "

作曲:林俊傑 | 作詞:林怡鳳 | 編曲:Martin Tang | 監製:林俊傑

我們的總和

快畢業了 ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 21:56

以為你鐘意 獨家>青春

KARAT 2014

年度歌曲
tree 發表於 3/1/2015 21:58

CAS?

可以了 -  ...
Wonders 發表於 3/1/2015 21:59

嘩居然佢有獎呀 :O

HINS
BTW 你真係好有心機去搵碎雅D 相
Kyle_ 發表於 2015-1-3 21:57

因為碎雅係一腳踢表演嘉賓,所以老是常出現架

有學生價就好快D 周圍玩 :(
kwanie 發表於 2015-1-3 21:57

仲有大半年咋... roar....

可以了 -  ...
Wonders 發表於 2015-1-3 21:59

咁強勁既走勢都得第7 咁其他咪好勁?

可以了 -  ...
Wonders 發表於 2015-1-3 21:59

可以了 呢到第一個獎

年度至尊歌曲大獎
《青春常駐》張敬軒 [分數:174]
作曲:張敬軒/Johnny Yim | 作詞:黃偉文 | 編曲:Johnny Yim | 監製:張敬軒/Johnny Yim

「祈求 舊人萬歲 舊情萬歲 別隨便老去
 時光 這個壞人 偏卻決絕如許
 停留耐些 也不許」

理想是,很想回到過去,很想時間停頓,很想一起留在美好時光。
現實是,可歌可泣只得一瞬間,停留耐些也不許。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:30)。未投票嘅就快啲投啦!

因為碎雅係一腳踢表演嘉賓,所以老是常出現架

仲有大半年咋... roar.... ...
ed8671ed 發表於 3/1/2015 22:00

過個海見你收 $1X 你會不奇然對住個閘講一句 ___________!

可以了 呢到第一個獎
chanchan0909 發表於 2015-1-3 22:00
hinz都有畀十大

KARAT 2014

年度歌曲
tree 發表於 2015-1-3 21:50

8首女歌手 勁過我

以為你鐘意 獨家>青春
chanchan0909 發表於 2015-1-3 21:59

其實兩首都咁鍾意,譚婆婆版本搞到谷多咗2WK

KARAT 2014

年度歌曲
年度合唱歌曲
年度新人
年度表現獎
林奕匡
年度唱作人
年度大碟
衛蘭 - E-11
年度細碟
年度男歌手
年度女歌手
年度組合
銀獎: C AllStar 銅獎: SiS 樂印姊妹

年度組合
銀獎: C AllStar (313.5)
上榜歌曲: 惺惺相惜(46), 時日如飛(23), 星海(37), 城惶城恐(48), SuperStar(30.5)
冠軍歌曲: 家書(129)

隨著時光荏苒 剩下日子多少 可交給我回應
道出心聲趁你還能聆聽

組合六強

8首女歌手 勁過我
RVHOCPC 發表於 2015-1-3 22:01

今年女歌手高質好多 本身無Juno tim XD

年度十大歌曲 TOP 10 SONGS-首20名榜分一覽
RK SONG       SINGER    SCORE
01 青春常駐      張敬軒     174
02 獨家村       謝安琪     167
03 光源        林欣彤     146
04 一         AGA     142
05 高山低谷      林奕匡     135
06 坦白        RubberBand 134
07 好不容易遇見愛   楊千嬅     134
08 水星逆行      連詩雅     130
09 致少年時代     古巨基     129
10 留不低       吳雨霏     129
-------------------------------------------------
11 時日如飛      C AllStar   129
12 天堂有路      王菀之     124
13 流淚行勝利道    許志安     122
14 勢不兩立      謝安琪     121
15 夫目前飯      Yellow!     119
16 好時辰       王菀之     115
17 我們他們      王菀之     115
18 Dt’z it       方皓玟     115
19 還記得       周柏豪     113
20 家書        C AllStar   112

慘慘豬Ivana食咗3個十大樓下位…但係咁樣即係代表一陣...

接住落嚟會一次過頒發四個幕後大獎

KARAT 2014

年度歌曲
tree 發表於 3/1/2015 22:02

呼之欲出既咁我實估SUPER GIRLS 架喎 ._.

hinz都有畀十大
nicholashin 發表於 2015-1-3 22:01

係 wo sorry , 頒完新人就停左既 ?

為咗唔好比一啲全年瘋狂幫人做歌嘅製作人以量取勝,四個幕後大獎只會計算全年52首冠軍歌嘅榜分。
如果有2週冠就會計1.5倍分數。但今年全部都係得1週冠,所以呢句是廢話來的~^^

其實呢,計晒所有上榜歌同淨係計冠軍歌兩個方法嘅結果,除咗作曲人之外,其餘三個獎係一樣嘅 -_-

年度作曲人大獎
林奕匡
冠軍歌曲:I See You Everywhere、高山低谷、還記得

年度作詞人大獎
陳詠謙
冠軍歌曲:Come On、一直一直、夫目前飯、只要和你在一起、光源、同行、幸福車站、家書、
     高山低谷、獨活
年度編曲人大獎
Johnny Yim
冠軍歌曲:一、青春常駐、家書、登對

年度歌曲監製大獎
舒文
冠軍歌曲:Come On、一、夫目前飯、水星逆行、只要和你在一起、來生舞、流淚行勝利道、致少年時代、
     食物鏈、彩虹橋、獨活

TOI個靚LET先~~~

NEXT:年度唱作人
銅獎:其實今年最多人鍾意嗰首我麻麻哋,年頭嗰首更加正正子,啱我口味。

係 wo sorry , 頒完新人就停左既 ?
chanchan0909 發表於 2015-1-3 22:04

佢豬黎 應該去左食同訓
可能係搵佢堆老公happy

呼之欲出既咁我實估SUPER GIRLS 架喎 ._.
kwanie 發表於 2015-1-3 22:04

下年努力啦佢地 你畀唔畀heldi bb 上台唱歌先

為咗唔好比一啲全年瘋狂幫人做歌嘅製作人以量取勝,四個幕後大獎只會計算全年52首冠軍歌嘅榜分。
如果 ...
ed8671ed 發表於 3/1/2015 22:05

GOOD 命無冠但係仲鍾意 ?
下年努力啦佢地 你畀唔畀heldi bb 上台唱歌先
tree 發表於 3/1/2015 22:06

組合響我呢度好易爭架姐,
雖然有個隊暫時FIX 死左 - -

umm 第六位

"
平時佢真係好型我諗好多樂迷都想佢唱慢歌
作比別人嘅歌又好聽
作比自己嘅慢歌三個字 無 得 輸"
我們的總和

如果 ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 22:05
專登做個獎畀phil XD

umm 第六位

"平時嘅佢真係好型我諗好多樂迷 ...
Wonders 發表於 2015-1-3 22:07

小明定phil ?

如果 ...
ed8671ed 發表於 2015-1-3 22:05

姐係想畀個獎phil?

小明定phil ?
tree 發表於 3/1/2015 22:08

PHIL 唔好咁低啦 :(
但係PHIL 係靚仔唔太似型喎

CAS?

嘩居然佢有獎呀 :O
kwanie 發表於 2015-1-3 21:59

大愛
咁強勁既走勢都得第7 咁其他咪好勁?
tree 發表於 2015-1-3 22:00

今年至尊 274分
可以了 呢到第一個獎
chanchan0909 發表於 2015-1-3 22:00

hinz頒左 xd
我們的總和

umm 第六位

"平時嘅佢真係好型我諗好多樂迷 ...
Wonders 發表於 2015-1-3 22:07

特別的人 !

KARAT 2014

年度歌曲
年度合唱歌曲
年度新人
年度表現獎
林奕匡
年度唱作人
年度大碟
衛蘭 - E-11
年度細碟
年度男歌手
年度女歌手
年度組合
金獎: RubberBand 銀獎: C AllStar 銅獎: SiS 樂印姊妹

年度組合
金獎: RubberBand (461)
上榜作品: We Are One(59), 放(31), 語言藝術(17)
冠軍歌曲: 成長說明書(152), 坦白(99), 你和我(103)

如不懂出走 怎欣賞世上美麗
逃過大人的攻勢
逃過類同的複製
逃過順從的洗禮

KARAT 2014

年度歌曲
tree 發表於 3/1/2015 22:10

嘩呢個TAG 真係世界級

姐係想畀個獎phil?
tree 發表於 2015-1-3 22:08

專登做個獎畀phil XD
nicholashin 發表於 2015-1-3 22:07

原本無諗過,不過造咗我又接受wo

Wonders 推薦 .歌曲十大 第六位:

分手總約在雨天 - 方皓玟

走勢: 07>06>03>05>07>04>03>06>05>04>01
榜分: 251

"曾聽說雨天總要放手 總要分手
曾跟你約定下個淡季 浪漫旅遊
明日看雨點灑到滿天 總會掛念
我會隱藏我淚線 "

作曲:方皓玟 | 作詞:方皓玟 | 編曲: 伍仲衡 | 監製:許創基/Edmond Tsang

我們的總和

KWANIE錯咗
唔知點解我覺得dt'z it好聽過分手

年度唱作人銅獎

方皓玟
冠軍歌曲:Dt’z it[16]
上榜歌曲:分手總約在雨天、無人像你

*[XX]:年度歌曲頭20位排名

NEXT:年度唱作人
銀獎:年尾爆首髮力作,先執得返個唱作獎咋。
金獎:饒恕我以前冇留意你,除咗首乳酪大地,今年由第一首歌就比到驚喜我,抵你攞金獎。

KARAT 2014

年度歌曲
tree 發表於 2015-1-3 22:10

寰亞掛

Wonders 推薦 .歌曲十大 第六位:

分手總約 ...
Wonders 發表於 2015-1-3 22:13

小明要一次過走兩場唱分手噶

又一齊頒 !!! 今次到小明 !!! 究竟小明去左邊個頒獎禮唱歌