返回列表 發帖
咁又唔好話多反對聲音..
事實係 曾春蕾輸比自己傷病
5號唔洗講 聯賽已經見佢無咩心打  ...
小糖 發表於 2016-7-18 17:46
美胖打完 Final 都應該 confirm 自己入唔到
不過佢聯賽真係打得唔好 (應該話成隊 81 都打得唔好) , 不過佢嘅能力都係值得認可嘅 , 畢竟 14 15 佢都傳左好多好嘅球

順便同你講返句 sorry 我重睇返 bra vs usa , 發現 set 3 24:23 最後嗰球係打中 akin 隻手指, 唔係 adams, 你啱架

美胖打完 Final 都應該 confirm 自己入唔到
不過佢聯賽真係打得唔好 (應該話成隊 81 都打得唔好) , 不過佢 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 17:57

係呀 佢世界杯返黎後 聯賽完全唔知做乜  14 15 真係傳得唔錯
今年無進步 仲要心散 朗平點放心比佢去
美巴 個度 唔緊要 無放係心

大花蕾今年聯賽確實打得好差,反之細劉好過她!
universal 發表於 2016-7-18 17:52
咩呀 佢打完 World Cup 身體一直都唔喺最好嘅狀態 之前 Kiattipong 都話過想比多 D 時間曾曾養傷
但前面輸左咁多 2:3 , 點都需要佢幫手 , 但你知唔知佢打完天津比人換走之後 佢唔係企喺小方格到 而係攤左喺教練席後面個空地 攰到咁 你仲叫佢打出狀態 點打呀

咁又係  
呢兩個二傳唔會廢咗副攻個點 實在太好喇
Wonders 發表於 2016-7-18 17:54
而家個陣都幾好呀 尤其係四主嗰度 如果係三主帶惠 咁朱寶進攻壓力就好大 , 如果帶彤 咁朱寶一傳壓力又係大 , 而家 out 一個接應又唔會影響接應嘅實力 , 四主攻如果想要一傳防守就換惠 , 要進攻就換彤 , 都機本所有邊攻手嘅問題都考慮曬

劉曉彤都係勵志故事
上年世界杯後先講話唔知有冇機會再代表女排
今年入選奧運十二人名單 加油
我們的總和

而家個陣都幾好呀 尤其係四主嗰度 如果係三主帶惠 咁朱寶進攻壓力就好大 , 如果帶彤 咁朱寶一傳壓力又係大  ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 18:18

三主嘅話朱寶其中一個打弱隊冇可能休戰
依家四主我估惠彤應該會首發打波多黎各
等朱寶休戰 準備打之後嘅塞爾維亞
我們的總和

係呀 佢世界杯返黎後 聯賽完全唔知做乜  14 15 真係傳得唔錯
今年無進步 仲要心散 朗平點放心比佢 ...
小糖 發表於 2016-7-18 18:02
唔知係咪世界盃打完佢地 81 要去打軍人運動會所以無力打聯賽 (JJ 就係嗰時傷左 )
不過又唔係呀 佢地去到最後都無打得好過 所以除左真係心散都無其他解釋

咁就好啦

劉曉彤都係勵志故事
今年入選奧運十二人名單 加油 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:19
2015 world cup 前仲要係邊緣人物
佢真係好努力 加油呀

等朱寶休戰 準備打之後嘅 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:23
Good 呀 係咁呀
波多黎各應該都會先比主力打首發, 然後形勢好會換替補上去
因為一黎都係 2 日先打 1 埸, 二黎波多黎各唔差, 雖則 CHN 贏係 99%, 為防止佢打出氣勢, 先用主力打佢地會好 D

劉曉彤都係勵志故事
今年入選奧運十二人名單 加油 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:19

在大獎賽上,細劉今年扣球手法確實比去年進步,少左被直接欄死,發球和一傳好左,不過防守和欄網仍然無乜進步,希望會提升!!

2015 world cup 前仲要係邊緣人物
佢真係好努力 加油呀
chanchan0909 發表於 2016-7-18 18:26

三年來一年比一年進步
同埋佢算幾好運 三年都有機會打大賽
我們的總和

波多黎各女排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 6. Rosa (C) , 7. Enright , 9. Cruz , 15. Santana , 2. Venegas (後排替補)
副攻 : 10. Reyes , 16. Oquendo , 18. Morales
接應 : 11. Ocasio
二傳 : 3. Mokica , 14. Valentin
自由人 : 1. Seilhamer

等朱寶休戰 準備打之後嘅 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:23

其實奥運只是兩天打一場比賽,而且不似世界盃打那麽多場,所以應該都是强陣首發,之後看情況而定!

其實中女只要贏頭三場,避免第四名出線對巴西即可,因為八強無論對俄/日/韓蠃面都較高!

三年來一年比一年進步
同埋佢算幾好運 三年都有機會打大賽
Wonders 發表於 2016-7-18 18:40
全部都捉住 而且都係打替補 足夠嘅替補經驗

中國女排主教練郎平剛剛表示:女排 12 人名單實際並未確定,仍是 18 人大名單。不過她透露,兩名二傳已經確定,魏秋月入圍名單。

又黎啦 Jenny 不過會改名單嘅機會真係好微 因為就快就出發啦

58同城 2016 886

中國女排主教練郎平剛剛表示:女排 12 人名單實際並未確定,仍是 18 人大名單。不過她透露,兩名二傳已經確 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 18:52

其實jenny這樣確實兩個二傳,即表示月月已康復,已能去到2014年的水平了!

我覺得變數在大花蕾和筐筐身上,四主攻已定,小宇宙應無問題,是驚筐筐去年受傷的腿突然再度受傷!!

小宇 14号变6号
晓彤 4号变10号

中國女排主教練郎平剛剛表示:女排 12 人名單實際並未確定,仍是 18 人大名單。不過她透露,兩名二傳已經確 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 18:52

睇微博Jenny今日兩邊走

btw Diouf加入意大利奧運十二人名單
我們的總和

小宇 14号变6号
晓彤 4号变10号
youfuqi 發表於 2016-7-18 19:16

之前在奥運官網見到兩人轉球衣號碼,都估到去奧運機會較大!

我相信大花蕾和肥思在去泰國大獎賽決賽前已心知要付出雙倍努力的表現才能去奧運,所以肥思選擇亂傳自我放棄,大花蕾則力不從心!

意大利女排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 1. Ortolani , 15. Del Core (C) , 16. Sylla , 18. Egonu
副攻 : 7. Guiggi , 11. Chirichella , 20. Danesi
接應 : 9. Centoni , 17. Diouf
二傳 : 4. Orro , 14. Lo Bianco
自由人 : 6. De Gennaro

睇微博Jenny今日兩邊走  

btw Diouf加入意大利奧運十二人名單  ...
Wonders 發表於 2016-7-18 20:15
Diouf 返黎唔意外
Orro 咁都好返先勁 , 之前明明話因為 Orro 有傷先叫返 Lo Bianco 返黎 , 仲唔係煙霧彈

Diouf 返黎唔意外
Orro 咁都好返先勁 , 之前明明話因為 Orro 有傷先叫返 Lo Bianco 返黎 , 仲唔係煙霧彈 {: ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 20:27

可能為咗呃Lo Bianco come back 特登講到好嚴重

連續輸咗比荷蘭咁多次
希望佢地今次可以復仇荷蘭
我們的總和

之前在奥運官網見到兩人轉球衣號碼,都估到去奧運機會較大!

我相信大花蕾和肥思在去泰國大獎賽決賽前已 ...
universal 發表於 2016-7-18 20:23
你咪鬼喺度馬後炮啦 睇下你自己講嘅野
中女12人奧運名單基本已定:

主攻: 朱婷、張常寧、惠若琪
副攻: 徐雲麗、顏妮、袁心玥
接應: 楊方旭、龔翔 ...
universal 發表於 2016-7-7 22:31

所以肥思選擇亂傳自我放棄 >>> 睇黎你真係唔知運動員嘅夢想係咩 , 算啦都係廢 Q 事同你解釋

可能為咗呃Lo Bianco come back 特登講到好嚴重  

連續輸咗比荷蘭咁多次
希望佢地今次可以復仇 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 20:30
唔會係呃 Lo Bianco 啦 , 如果係呃佢佢黎到見到 Orro 無事仲唔穿
而家分唔到邊個係主二傳 LU , 好成功呀個計劃

唔會係呃 Lo Bianco 啦 , 如果係呃佢佢黎到見到 Orro 無事仲唔穿
而家分唔到邊個係主二傳 LU ,  ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 20:41

好彩唔係第一場打佢地
仲有時間研究下
我們的總和

好彩唔係第一場打佢地  
仲有時間研究下
Wonders 發表於 2016-7-18 20:47
好在姐
而家差 RUS BRA SRB 三隊未出名單 , RUS 15 選 12 , SRB 應該係嗰 D 人 , busa 同 cebic 爭一個位
BRA 應該最後先公布 , 唔知肥坦入唔入到

男排好似唔係好多隊公布左名單, 公布左嘅有 USA, IRI, POL 同 ARG, 聽日 update

好在姐
而家差 RUS BRA SRB 三隊未出名單 , RUS 15 選 12 , SRB 應該係嗰 D 人 , busa 同 cebic 爭一個位
...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 21:04

吉生之前final寧願用加比打接應都唔用佢 可能機會唔高
我們的總和

Diouf 返黎唔意外
Orro 咁都好返先勁 , 之前明明話因為 Orro 有傷先叫返 Lo Bianco 返黎 , 仲唔係煙霧彈 {: ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 20:27

意粉已今非昔比,16、17、18號三個黑妹波動極大,而且發球找16號狂發一定掂!!

連續輸咗比荷蘭咁多次
希望佢地今次可以復仇 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 20:30

意粉基本上是和荷女爭第四名出線,但覺得荷女有可能在奥運失準,因為始終是新丁,加上荷蘭球員心理質素一向差劣!!

其實論整體能力應該係三個接應好過劉曉彤,但係既然張常寧可以兼打接應位置,又的確帶四個主攻正路d,所以無論out走曾春蕾定其餘兩個接應都好可惜!

P.S.真心欣賞曾春蕾wgp final vs usa個種氣勢!

其實論整體能力應該係三個接應好過劉曉彤,但係既然張常寧可以兼打接應位置,又的確帶四個主攻正路d,所以 ...
skyhorse1111 發表於 2016-7-18 22:33

大花蕾還是腰傷的問題,所以狀態不穩定,不過她打大賽的氣質和自信心好過細劉!

其實如果她今年回到兩年前打世錦賽時的水平,jenny都應該會繼續用她,可惜她今年下降得太多!!

巴西女排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 8. Jaque , 10. Gabi , 12. Natalia , 16. Fe Garay
副攻 - 1. Fabiana (C) , 2. Juciely , 5. Adenizia , 6. Thaisa
接應 - 13. Sheilla
二傳 - 3. Dani Lins , 17. Fabiola
自由人 - 19. Leia

巴西男排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 1. Ortolani (C) , 12. Felipe Fonteles , 14. Douglas Souza , 19. Maurício Borges
副攻 - 3. Eder Carbonera 13. Maurício Souza , 16. Lucas Saatkamp
接應 - 4. Wallace de Souza , 17. Evandro Guerra
二傳 - 1. Bruno Rezende , 7. William Arjona
自由人 - 10. Serginho

肥坦果然落選 , 估唔到帶埋 Adenizia
最後 Leia 贏左培養左咁多年嘅 Camila
最最最估唔到嘅係 Fabiola 又返黎 , 不過係佢入左咁多年國家隊第一次參加奧運會

男排 Serginho 已經 40 仲做到主力

意大利男排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 5. Osmany Juantorena , 10. Filippo Lanza , 16. Oleg Antonov , 7. Salvatore Rossini (後排替補)
副攻 - 11. Simone Buti , 14. Matteo Piano , 15. Emanuele Birarelli (C)
接應 - 4. Luca Vettori , 9. Ivan Zaytsev
二傳 - 3. Pasquale Sottile , 6. Simone Giannelli
自由人 - 13. Massimo Colaci

波蘭男排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 13. Michał Kubiak (C) , 20. Mateusz Mika , 21. Rafał Buszek , 22. Bartosz Bednorz
副攻 - 1. Piotr Nowakowski , 7. Karol Kłos , 23. Mateusz Bieniek
接應 - 11. Fabian Drzyzga , 12. Grzegorz Łomacz
二傳 - 3. Dawid Konarski , 6. Bartosz Kurek
自由人 - 17. Paweł Zatorski

伊朗男排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 2. Milad Ebadipour , 5. Farhad Ghaemi , 7. Hamzeh Zarini , 14. Mohammad Manavinejad
副攻 : 6. Seyed Mohammad Mousavi , 9. Adel Gholami , 15. Mostafa Sharifat
接應 : 1. Shahram Mahmoudi , 10. Amir Ghafour
二傳 : 4. Saeid Marouf (C) , 13. Mehdi Mahdavi
自由人 : 19. Mehdi Marandi

美國男排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 2. Aaron Russell , 3. Taylor Sander , 8. Reid Priddy , 10. Thomas Jaeschke
副攻 : 4. David Lee (C) , 17. Max Holt , 20. David Smith
接應 : 1. Matt Anderson , 9. Murphy Troy
二傳 : 7. Kawika Shoji , 11. Micah Christenson
自由人 : 22. Erik Shoji

塞爾維亞女排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 1. Busa , 6. Malesevic , 9. Mihajlovic , 12. Nikolic
副攻 - 11. Veljkovic , 15. Stevanovic , 16. Rasic
接應 - 2. Brakocevic , 19. Boskovic
二傳 - 4. Zivkovic , 10. Ognjenovic (C)
自由人 - 17. Popovic

中國女排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 2. 朱婷 , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 惠若琪
副攻 : 1. 袁心玥 , ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 17:20

現在中女奧運無左4、5、8號球員!

即是無了(死唔發),所以今次發達了!!

肥坦果然落選 , 估唔到帶埋 Adenizia
最後 Leia 贏左培養左咁多年嘅 Camila
最最最估唔到嘅係 Fabiola 又返 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-19 07:58

果然大家都係想留返d老漿
我們的總和

現在只剩俄羅斯女排未出奥運十二人名單!

不過今曰睇報導指世界反禁藥組織要求封殺俄所有運動員参加今屆奧運!

如果最後真的被封殺,俄女那個位會否給泰國或土耳其女排補上?

果然大家都係想留返d老漿
Wonders 發表於 2016-7-19 13:01
名單嗰到寫住 Gabi 同 Natalia 係主攻+接應 , Adenizia 係副攻+接應 (而家先知佢打過接應)
如果肥坦狀態好就應該無 Adenizia 了

現在中女奧運無左4、5、8號球員!

即是無了(死唔發),所以今次發達了!! ...
universal 發表於 2016-7-19 12:24
白痴
現在只剩俄羅斯女排未出奥運十二人名單!

不過今曰睇報導指世界反禁藥組織要求封殺俄所有運動員参加今屆奧 ...
universal 發表於 2016-7-19 15:35
係唔係封殺 21 號咪知 不過好難搵個隊補上囉 都解散左啦
其實巴西有 D 場館都仲未起好呀 不如成個奧運取消佢啦

白痴
係唔係封殺 21 號咪知 不過好難搵個隊補上囉 都解散左啦
其實巴西有 D 場館都仲未起好呀 不 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-19 15:57

你真係好鬼mean
我們的總和

名單嗰到寫住 Gabi 同 Natalia 係主攻+接應 , Adenizia 係副攻+接應 (而家先知佢打過接應)
如果肥坦狀態好 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-19 15:53

奶罩真係好多肥婆
走咗個肥坦又入返個肥A
我們的總和

你真係好鬼mean
Wonders 發表於 2016-7-19 15:59
心諗 : 想點

奶罩真係好多肥婆  
走咗個肥坦又入返個肥A
Wonders 發表於 2016-7-19 16:01
Adenizia 上屆奧運都有參加, 一直到而家都係做替補
所以佢地個陣同上個周期睇真係好齊整, 8 個人係上屆嘅金牌成員, 無換過人咁制
相反 CHN 有 9 個人無參加過奧運, USA 都有 8 個

Jenny話二傳人選唔會變,即表示肥思已回地方隊!

大花蕾和夢潔應該仍在集訓中,看看有否奇蹟出現!

Adenizia 上屆奧運都有參加, 一直到而家都係做替補
所以佢地個陣同上個周期睇真係好齊整, 8 個人係上屆嘅金 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-19 17:40

連自由人都用舊人嘅時候
呢班人瑞真係好恐怖 希望A祖d球隊可以壓下佢地嘅氣燄
我們的總和

連自由人都用舊人嘅時候
呢班人瑞真係好恐怖  希望A祖d球隊可以壓下佢地嘅氣燄 ...
Wonders 發表於 2016-7-19 18:05
Leia 新人黎架

Leia 新人黎架
chanchan0909 發表於 2016-7-19 18:25

佢仲老過Camila
踢走Camila 大器晚成嘎
我們的總和

法國男排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 5. Trevor Clevenot , 7. Kevin Tillie , 9. Earvin Ngapeth , 16. Nicolas Marechal , 18. Thibault Rossard
副攻 - 10. Kevin Le Roux , 14. Nicolas Le Goff , 17. Franck Lafitte
接應 - 4. Antonin Rouzier
二傳 - 6. Benjamin Toniutti (C) , 13. Pierre Pujol
自由人 - 2. Jenia Grebennikov