返回列表 發帖
係舊cm會員名

馮允謙係我2013年男銅哦
不過個年好慘, 兩個獎叫糊都比商台馬走哂
我都而家都仲覺 ...
John 發表於 2016-4-9 01:48

完全同意
[利申路過入嚟留個名咋]

10 ne -  煩可寧      鄧小巧       10

即上小巧
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

完全同意
[利申路過入嚟留個名咋]
hehemamama 發表於 2016-4-9 02:54

第一次聽直情想排定位比冠軍佢
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

第一次聽直情想排定位比冠軍佢
John 發表於 2016-4-9 02:55

我見到你頭先嗰句咩去街架

同雅俗一樣 第一次聽就知有冠軍 (空降冠啦比jayfung做咩呀 都無人捧佢)
我本人嘅歌曲十大 雅俗已經佔一席
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我見到你頭先嗰句咩去街架

同雅俗一樣 第一次聽就知有冠軍 (空降冠啦比jayfung做咩呀 都無 ...
hehemamama 發表於 2016-4-9 02:58

但第二次聽 印象分就跌左
不過仲有幾個星期時間

咁去唔去@@
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

但第二次聽 印象分就跌左
不過仲有幾個星期時間

咁去唔去@@
John 發表於 2016-4-9 03:11

印象分都係計第一印象架應該
去............完飢饉好攰
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

SSN Chart 第一次小結 (Week15)

最多冠軍專輯: N/A
上榜最耐專輯: FELIX (10星期: 1 過客別墅, 2-7 緋麗榭少年, 10-12 叮噹下否不要老)

頭 15 週最高分單曲
(與共和榜貢獻歌曲相同)

歌手前 5 名
  男歌手     女歌手     組合
1. 林奕匡 158  容祖兒 246  Supper Moment 141
2. 張敬軒 137  謝安琪 205  C AllStar 115
3. 周殷廷 124  方皓玟 188  Blaster 107
4. 陳詠謙 122  楊千嬅 176  RubberBand 76
5. 馮允謙 105  李幸倪 164  Fabel 75

** 林奕匡上次在歌手組別領先為 N/A
** 容祖兒上次在歌手組別領先為 2010年第5至第11週
** Supper Moment 上次在歌手組別領先為 2013年第31至第52週

CM共和榜頁獻
1. 山林道 - 謝安琪 63
2. 剛剛好 - 楊千嬅 54
3. 一雙手 - 林奕匡 45
4. 我好得閒 - 容祖兒 42
5. 你是你本身的傳奇 - 方皓玟 40

最遺憾白果 (共和榜選區)
自我催眠 - Yan Ting 39 -> 0

去............完飢饉好攰
hehemamama 發表於 2016-4-10 22:13

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

上榜最耐專輯: FELIX (10星期: 1 過客別墅, 2-7 緋麗榭 ...
John 發表於 2016-4-10 22:37
Phil男金

上榜最耐專輯: FELIX (10星期: 1 過客別墅, 2-7 緋麗榭 ...
John 發表於 2016-4-10 22:37

女歌手咁強勢

Phil男金
nicholashin 發表於 2016-4-10 22:50

女歌手咁強勢
kayzzz 發表於 2016-4-10 22:57

舊年同今年男歌手都比較弱勢
睇返14年同期真係好唔同

歌手前 5 名
  男歌手     女歌手    組合
1. 陳柏宇 190.5 陳綺貞 143  Rubberband 171
2. 張敬軒 178  連詩雅 117  My Little Airport 102
3. 麥浚龍 155  王菀之 115  goldEN 102
4. 黃耀明 142  林憶蓮 113  Robynn & Kendy 94
5. 周柏豪 142  鄭秀文 109  
C AllStar 93

可能因為我唔鍾意許廷鏗啦
如果冇埋林奕匡直情冇眼睇

其實女歌手都唔好得幾多, 楊小姐出碟先叫做有得谷下
根本成個樂壇就係連歌都唔多, 一個歌手一年有4隻新歌已經叫好叻叻, 完全個industry已經唔同哂
有完整概念既唱片越來越少, 因為單曲化哂, 全部變哂一片片碎瓦,
AGA不停有新歌, 都算受歡迎, 不過4個月先有一隻歌咁解

方皓玟連詩雅個隻雖然有碟出, 但其實真係唔知有咩概念可言
以往有d歌手就算派左大部分歌先出碟, D歌擺埋一齊都係有character,
例如關淑怡既Shirley's Era, 個性都尚算明顯, 但連詩雅就唔太見到
係呀, 隻隻歌都唔錯囉, 但就係咁樣而已

可能我個人懶, 唔鍾意逐隻逐隻歌禁落去, 唔鍾意合埋眼聽4分鐘就要擘大眼禁過另一隻聽
想舒舒服服合埋眼聽半個鐘甚至40分鐘歌姐, 而家都越黎越難
其實我真係幾討厭而家既運作模式

其實我唔係特登對大碟好D, 或者對大碟設下咩特別quota
而係通常大碟我先會考慮買(除非隻EP既歌真係好鍾意, 例如藍奕邦優與美), 買就自然聽得多, 聽得多就自然易上榜
除非隻大碟做得唔理想, 例如最近RubberBand個隻

根本成個樂壇就係連歌都唔多, 一個歌手一年有4隻新歌已經叫好叻叻, 完全個industry已經唔同哂
有完整概念既唱片越來越少, 因為單曲化哂, 全部變哂一片片碎瓦
John 發表於 2016-4-10 23:11

其實單曲化 都唔代表冇概念既
我覺得喺大環境下 二三線歌手出EP最安全
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

結黎把鬼
橫掂都係調位

其實單曲化 都唔代表冇概念既
我覺得喺大環境下 二三線歌手出EP最安全 ...
matthew1990 發表於 2016-4-10 23:35

但佢地就算做少啲歌,啲質素都唔見得好 lol

結黎把鬼
橫掂都係調位
kwanie 發表於 2016-4-10 23:48

睇住佢結,睇住佢調。

但佢地就算做少啲歌,啲質素都唔見得好 lol
kayzzz 發表於 2016-4-10 23:51

好歌冇好報 愈黎愈多人hea做啦

這是能令人心境平靜的歌……
坐車時聽, 放空一下, 也是某種程度的剛剛好呢
或許是碰巧聽了當天的「熱鬧樂壇」, 聽他和太太介紹這歌, 留下了印象, 加上電台日後也偶爾播放, 所以記起了吧
而在那個年代的歌手而言, 願意做新歌, 已經好不容易了

一生匆匆 光陰似箭
 跟你同步 驟已數十年
 讓平凡軼事烙下印記
 一分一秒串起成一世 珍惜眼前這一切
」 - 〈你今天快樂嗎〉

專輯: /

SSN Chart Week 16   15 / 4 / 2016

Week01-10: 剛剛好 / 剛剛好 / 舊街角 / 風箏 / 雅俗 / 自我催眠 / 你是你本身的傳奇 / 星期一太空漫遊 / 雙雙 / 我好得閒
Week11-16: 一雙手 / 一雙手 / 脂肪葡萄 / 山林道 / Keep On, Fight On / 月球下的人

每週推薦
你今天快樂嗎 - 盧冠廷

詳細榜單
01 02 升  月球下的人    Gin Lee      20 -> 2 -> 1
02 17 升  你今天快樂嗎   盧冠廷       15 -> 10 -> 17 -> 2
03 10 升  煩可寧      鄧小巧       10 -> 3
04 06 升  給自己的命書   麥家瑜       13 -> 4 -> 13 -> 17 -> 6 -> 4
05 05 -  山林道      謝安琪        6 -> 5 -> 4 -> 9 -> 5 -> 6 -> 1 -> 5 -> 5
06 20 升  衝過去      鄭秀文       20 -> 6
07 03 跌  Believe in live  方皓玟       18 -> 8 -> 11 -> 3 -> 7
08 04 跌  一樣不一樣    Supper Moment  4 -> 8
09 14 升  穿花蝴蝶     衛蘭        19 -> 5 -> 14 -> 9
10 12 升  天生發呆     Trekkerz     13 -> 14 -> 7 -> 12 -> 10
11 19 升  請跟我走     陳柏宇       13 -> 19 -> 11
12 01 跌  Keep On, Fight On 馮允謙     6 -> 9 -> 5 -> 3 -> 1 -> 12
13 07 跌  沒有關係不是愛情 楊千嬅        7 -> 13
14 ne -  小確幸      陳凱彤 Feat.陳家樂 14
15 09 跌  哪裡只得我共你  Dear Jane    19 -> 6 -> 10 -> 12 -> 9 -> 15
16 ne -  驚        鄭俊弘       16
17 11 跌  圓        AGA         7 -> 12 -> 9 -> 11 -> 17
18 18 -  月亮下求你一吻  黎明        18 -> 18
19 ne -  百姓       吳業坤       19
20 ne -  這首歌的名字是秘密鍾舒漫       20

Out:
08 消化不良   周國賢       20 -> 11 -> 14 -> 8
13 孩子的天空  群星        15 -> 13
15 謝謝你    SiS樂印姊妹      20 -> 8 -> 15
16 感激     吳業坤       18 -> 16

或許是碰巧聽了當天的「熱鬧 ...
John 發表於 2016-4-16 01:53

第14位
好多榜都將我最愛既兩個女人貼住

Gin又有冠!!
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

第14位
好多榜都將我最愛既兩個女人貼住

Gin又有冠!!  ...
JasOh103 發表於 2016-4-16 02:06

鄭秀文定麥家瑜

出碟丫嘛 食住個勢啦
希望Gin好好睇睇

14位派新歌 但之前隻歌其實又唔錯

終於搵到欣賞月球下的人既榜主

消化不良
Gin Lee 轉會嘅歌差咗 反而成績好咗好多
做咩上陳家樂

或許是碰巧聽了當天的「熱鬧 ...
John 發表於 2016-4-16 01:53

黎明兩week
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

終於搵到欣賞月球下的人既榜主
CunninG 發表於 2016-4-16 17:57

隻歌都幾好聽
句hookline仲好好記

消化不良
Gin Lee 轉會嘅歌差咗 反而成績好咗好多
做咩上陳家樂  ...
nicholashin 發表於 2016-4-16 18:14

消化不良隻歌幾好聽, 但唱真係好難聽, 足以令隻歌倒扣大量分數
Gin Lee我大概係14年初開始留意佢, 但個陣佢就開始深潛 結果儲左兩年氣, 都好想推推佢
上陳家樂唔好咩

黎明兩week
RVHOCPC 發表於 2016-4-16 18:25

隻歌都幾好聽
句hookline仲好好記

消化不良隻歌幾好聽, 但唱真係好難聽, 足以令隻歌倒扣大量 ...
John 發表於 2016-4-16 23:41
都唔知唱難聽係邊
可以聽到陳家樂把聲

原來 自我催眠 真係幾好聽

都唔知唱難聽係邊  
可以聽到陳家樂把聲
nicholashin 發表於 17/4/2016 00:14
爸爸既VOCAL 不嬲都差

kwanie 發表於 2016-4-18 00:18

agger

黎明兩week
RVHOCPC 發表於 2016-4-16 18:25

黎明分分鐘有冠

kwanie 發表於 2016-4-18 00:18

佢有個tendency 唱低四分一度至半度

佢有個tendency 唱低四分一度至半度
matthew1990 發表於 2016-4-18 01:00

我都係咁諗,你講完就肯定了
其實聽得有少少辛苦

其實聽得有少少辛苦
kayzzz 發表於 2016-4-18 01:05

佢一出道我已經頂佢啲live 唔順
CD版就重有聽吓既

我會唔會俾爸爸粉打死?

其實聽得有少少辛苦
kayzzz 發表於 2016-4-18 01:05

但上年佢同juno首冰島歌都有冠,要講入耳嘅,嗰首咪更值得批評?

偶然聽回何韻詩十多年前的《free love》大碟,
除了第一首〈勁愛你〉以外,整張專輯都非常舒服,
何韻詩刻意柔情,販賣少女感覺,〈Shampoo〉或者〈ecoutez moi〉的溫柔皆是相當少見,而又恰到好處
有點意外何韻詩最不喜歡的專輯竟然不是這張,但也好,其實在音樂上,這張較東亞時期出色不少
還有,那時候的何韻詩咬字也較現時好聽,最少「若然亦能有樽裝」的「樽」真是「樽」,而不是充滿捲舌音的「jjjjjjjjjun」

不知何時開始,好像所有歌手都要捲一捲舌,很難聽,粵語「dz」和「ts」聲母是不會捲舌的,
還有CD Version也可以有大量懶音,不止初出道歌手,連唱了二十年的一線也是如此
流行音樂真的窮到無時間執正讀音先出街?

幸福感覺 若然亦能有樽裝
 擰開樽蓋 被期待的即刻到訪
 長長路遺下一人 仍然像你在旁
 沿途又甜又香呼吸我戀愛 正盛放
」 - 〈Shampoo〉

專輯: free{love}

SSN Chart Week 17   22 / 4 / 2016

Week01-10: 剛剛好 / 剛剛好 / 舊街角 / 風箏 / 雅俗 / 自我催眠 / 你是你本身的傳奇 / 星期一太空漫遊 / 雙雙 / 我好得閒
Week11-17: 一雙手 / 一雙手 / 脂肪葡萄 / 山林道 / Keep On, Fight On / 月球下的人 / 一樣不一樣

每週推薦
Shampoo - 何韻詩

詳細榜單
01 08 升  一樣不一樣    Supper Moment  4 -> 8 -> 1
02 09 升  穿花蝴蝶     衛蘭        19 -> 5 -> 14 -> 9 -> 2
03 18 升  月亮下求你一吻  黎明        18 -> 18 -> 3
04 01 跌  月球下的人    Gin Lee      20 -> 2 -> 1 -> 4
05 05 -  山林道      謝安琪        6 -> 5 -> 4 -> 9 -> 5 -> 6 -> 1 -> 5 -> 5 -> 5
06 15 升  哪裡只得我共你  Dear Jane    19 -> 6 -> 10 -> 12 -> 9 -> 15 -> 6
07 ne -  血一般紅     連詩雅        7
08 11 升  請跟我走     陳柏宇       13 -> 19 -> 11 -> 8
09 ne -  跟車太貼     Yellow!      9
10 02 跌  你今天快樂嗎   盧冠廷       15 -> 10 -> 17 -> 2 -> 10
11 06 跌  衝過去      鄭秀文       20 -> 6 -> 11
12 13 升  沒有關係不是愛情 楊千嬅        7 -> 13 -> 12
13 ne -  一往無前     Blaster       13
14 16 升  驚        鄭俊弘       16 -> 14
15 12 跌  Keep On, Fight On 馮允謙     6 -> 9 -> 5 -> 3 -> 1 -> 12 -> 15
16 20 升  這首歌的名字是秘密鍾舒漫       20 -> 16
17 19 升  百姓       吳業坤       19 -> 17
18 03 跌  煩可寧      鄧小巧       10 -> 3 -> 18
19 ne -  拾回       謝安琪       19
20 ne -  記住忘記我    許廷鏗       20

Out:
04 給自己的命書   麥家瑜       13 -> 4 -> 13 -> 17 -> 6 -> 4
07 Believe in live  方皓玟       18 -> 8 -> 11 -> 3 -> 7
10 天生發呆     Trekkerz     13 -> 14 -> 7 -> 12 -> 10
14 小確幸      陳凱彤 Feat.陳家樂 14
17 圓        AGA         7 -> 12 -> 9 -> 11 -> 17

有點意外何韻詩最不喜歡的專輯竟然不是這張
John 發表於 2016-4-22 01:51

邊張?

邊張?
kayzzz 發表於 2016-4-22 01:54

艷光四射,
又唔算唔鍾意既,佢話唔似原本既自己姐
講到唔鍾意又太過

艷光四射,
又冇講到唔鍾意既,不過佢話唔似原本既自己
John 發表於 2016-4-22 02:00

我覺得好好聽

我覺得好好聽
kayzzz 發表於 2016-4-22 02:02

佢d歌好好聽
係後尾音樂班底越黎越窄先開始出事

佢d歌好好聽
係後尾音樂班底越黎越窄先開始出事
John 發表於 2016-4-22 02:06

可以預見kay都開始有依個問題

偶然聽回何韻詩十多年前的《free love》大碟,
除了第一首〈勁愛你〉以外,整張專輯都非常舒服,
何韻詩 ...
John 發表於 2016-4-22 01:51
小明同圓
咁快唔上陳家樂 但又無上翻陳凱彤最新單曲
山林道高分過前幾年既至尊歌未呀

美琪RE不是夢

小巧

小明同圓
咁快唔上陳家樂  但又無上翻陳凱彤最新單曲
山林道高分過前幾年既至尊 ...
nicholashin 發表於 2016-4-22 13:09

方皓玟係有d可惜 其實隻歌幾好聽
陳凱彤初步聽都ok 成績應該好過四不像
未 第二位都未高過

美琪RE不是夢

小巧
CunninG 發表於 2016-4-22 22:06

其實係見山林道有機會衝擊多幾十分先送多個第5位比佢
出榜前一日, 山林道仲係第18位, 小巧係第6位

童年回憶啊,女神般的梁詠琪~
今天因為十分疲倦,在家欣賞梁詠琪2002年拉闊音樂會
原來她當年10月開拉闊,難怪高妹正傳大播特播,
不過真的唱得頗難聽,雖然聽她扯蝦式地唱「心急人上」也很有趣
還是這些十多年前的歌記歌詞記得好,灰姑娘、嫌棄不在話下,連限期、荷花、空中小姐等歌曲至今也倒背如流
現在的歌其實質素不是差,變的只是自己,聽歌的時間沒以往多,自然難記

探險 靈感充了電 從交通燈出發去到神殿
 探險 從焦點發現 汽車失蹤了白馬出現
 多刺激 探險 奇想可兌現
 無需機票 乘坐我的飛氈        
」 - 〈出走地平線〉

專輯: Suddenly, this summer

SSN Chart Week 18   29 / 4 / 2016

Week11-18: 一雙手 / 一雙手 / 脂肪葡萄 / 山林道 / Keep On, Fight On / 月球下的人 / 一樣不一樣 / 一樣不一樣

每週推薦
出走地平線 - 梁詠琪

詳細榜單
01 01 -  一樣不一樣    Supper Moment  4 -> 8 -> 1 -> 1
02 08 升  請跟我走     陳柏宇       13 -> 19 -> 11 -> 8 -> 2
03 13 升  一往無前     Blaster       13 -> 3
04 09 升  跟車太貼     Yellow!      9 -> 4
05 03 跌  月亮下求你一吻  黎明        18 -> 18 -> 3 -> 5
06 16 升  這首歌的名字是秘密 鍾舒漫      20 -> 16 -> 6
07 14 升  驚        鄭俊弘       16 -> 14 -> 7
08 04 跌  月球下的人    Gin Lee      20 -> 2 -> 1 -> 4 -> 8
09 ne -  痛        洪卓立        9
10 19 升  拾回       謝安琪       19 -> 10
11 07 跌  血一般紅     連詩雅        7 -> 11
12 ne -  森山大道     湯駿業       12
13 11 跌  衝過去      鄭秀文       20 -> 6 -> 11 -> 13
14 17 升  百姓       吳業坤       19 -> 17 -> 14
15 18 升  煩可寧      鄧小巧       10 -> 3 -> 18 -> 15
16 ne -  Ah Oh      陳凱彤      16
17 02 跌  穿花蝴蝶     衛蘭        19 -> 5 -> 14 -> 9 -> 2 -> 17
18 ne -  笛子姑娘     林憶蓮       18
19 12 跌  沒有關係不是愛情 楊千嬅        7 -> 13 -> 12 -> 19
20 ne -  四不像      泳兒        20

Out:
05 山林道       謝安琪      6 -> 5 -> 4 -> 9 -> 5 -> 6 -> 1 -> 5 -> 5 -> 5
06 哪裡只得我共你   Dear Jane  19 -> 6 -> 10 -> 12 -> 9 -> 15 -> 6
10 你今天快樂嗎    盧冠廷     15 -> 10 -> 17 -> 2 -> 10
15 Keep On, Fight On 馮允謙      6 -> 9 -> 5 -> 3 -> 1 -> 12 -> 15
20 記住忘記我     許廷鏗     20

一樣不一樣睇黎同機械人一樣有十大
但我覺得機械人好過一樣不一樣

又雙周

一樣不一樣

開始覺得sm 有d 假

一樣不一樣睇黎同機械人一樣有十大
但我覺得機械人好過一樣不一樣  ...
nicholashin 發表於 2016-4-28 19:01

一樣不一樣d鼓幾正

又雙周
-Prince- 發表於 2016-4-28 19:18

今年好似多左兩週冠
唔知下半年點啦

一樣不一樣
matthew1990 發表於 2016-4-28 19:20

開始覺得sm 有d 假
kwanie 發表於 2016-4-28 20:47

邊方面@@

邊方面@@ ...
John 發表於 28/4/2016 21:29

行為舉止態度

行為舉止態度
kwanie 發表於 2016-4-28 21:30

我反而呢排幾唔鍾意衛蘭d專訪

行為舉止態度
kwanie 發表於 2016-4-28 21:30
扮撞到人jam歌係膠嘅
但除此之外又未覺太假

扮撞到人jam歌係膠嘅  
但除此之外又未覺太假
nicholashin 發表於 2016-4-28 21:33

我冇睇個條片
所以冇乜損害觀感