返回列表 發帖
小莉子唔專業合唱歌曲獎:
第二首:
絕對發言 陳零九 / 邱鋒澤
作曲:陳零九 / 邱鋒澤 / 張暐弘
填詞:采子 / 張暐弘
上榜 9 星期        最高位置:亞軍

第三首:
十分錯 Jude / 張天賦
作曲:Jude / 周柏豪 / 徐浩
填詞:林若寧
上榜 6 星期        最高位置:冠軍

以為會有隔離林家謙

Nine Chen始終係我心目中總冠軍

我以為唔係09就係偉晉,點知 ...
表妹保莉 發表於 2021-1-9 15:10

引用祖兒對留白拎金曲金的金句:「我諗我哋冇一個人會諗到佢會攞到金。」
好彩你睇左,唔係我就劇透左XD
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

以為會有隔離林家謙

Nine Chen始終係我心目中總冠軍
on07111 發表於 2021-1-9 15:07

隔離同十分錯諗左好耐,始終隔離個合唱好似同獨唱差不多
想比首真係合唱既

我以為唔係09就係偉晉,點知。。。。

1530 頒發十大
至尊歌曲

也許繼續去想也許
這喜宴夜裡親友也陶醉
全人類在現場也淌涙還勸你我親嘴
在這剛新婚的家居
也許於相對那時空裡
存在最開心一對
(相對時空,2011)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

小莉子唔專業十大
「想見你 只想見你
未來過去 我只想見你
穿越了 千個萬個時間線裡 人海裡相依
用盡了 邏輯心機
推理愛情 最難解的謎
會不會 妳也和我一樣
在等待一句 我願意」

小莉子唔專業推介四周冠巡禮
2020年最熱既電視劇當然就係想見你,
劇本及劇情堪稱完美,你又擦左幾多次被佢感動呢?
除左令柯佳嬿再次封金鐘影后、許光漢紅遍各地,
連主唱片尾曲既八三夭呢首歌成為去年最多人聽既華語歌曲,
至尊歌實至名歸!

至尊歌曲(第一位):
想見你想見你想見你 八三夭
作曲:八三夭阿璞
填詞:八三夭阿璞
得分:231
上榜 20 星期        最高位置:四星期冠軍

Remarks:八三夭首支十大歌,亦係繼去年天黑請閉眼後另一首華語至尊歌!

重溫小莉子唔專業十大2020:
第九位:阿茲與海默 黎曉陽
第九位:紅白 Roybnn & Kendy
第九位:南昌街王子 薛凱琪
第八位:Mad AGA

第七位:重聚那一天 Pandora
第六位:娑婆 陳蕾
第五位:特倫斯夢遊仙境 林家謙
第四位:一人之境 林家謙

第三位:扛得住 黃鴻升 / 柯有倫 / 竇智孔
第二位:呼吸有害 莫文蔚
第一位(至尊):想見你想見你想見你 八三夭

小莉子唔專業十大
「想見你 只想見你
未來過去 我只想見你
穿越了 千個萬個時間線裡 人海裡相依
用盡了 邏 ...
表妹保莉 發表於 2021-1-9 15:36

成績咁好當然要留步

小莉子唔專業華語歌曲獎:
第五首:
想見你想見你想見你 八三夭
作曲:八三夭阿璞
填詞:八三夭阿璞
上榜 20 星期        最高位置:四星期冠軍

小莉子唔專業華語組合獎:
八三夭(231分)
四星期冠軍歌曲:想見你想見你想見你(231)

一陣正式頒發年度男女歌手同組合獎~
首先有男歌手銅獎:佢好堅持創作出自己風格既音樂~原來都第十個年頭

zero nine?
幸福多於我預期

小莉子唔專業年度男歌手獎
對上一次攞男歌手已經係2013年,
七年後轉左公司,唯一不變係佢既Jay Fung style

銅獎:馮允謙(391分)
上榜歌曲:尋找白金漢之you're my buckingham(1)、愛斯基摩人之吻(52)、開始倒數(101)、遠在眼前(34)
冠軍歌曲:地球來的人(103)、A New Day(100)

女歌手銅獎:做咩今年D MV咁大膽?

小莉子唔專業年度女歌手獎
前年奪得女歌手金獎之外好似開始靜起上黎
今年年頭派左兩首歌之後去到年尾先再有歌
至於年尾呢首歌我個人覺得係正既嘗試
不過睇完個MV先知佢咁大膽
冒住比人打既風險

銅獎:鄧小巧(216分)
上榜歌曲:與人同行(110)、同檯(4)、Mean(102)

仲以為小巧..........琳

年度組合銅獎:誠意滿分

仲以為小巧..........琳
一個小子 發表於 2021-1-9 17:04

巧琳?今年得一首歌就難D啦

zero nine?
on07111 發表於 2021-1-9 16:35

咁快出?

小莉子唔專業年度組合獎
頭先講到話說因為想見你佢地紅左,
令到多左好多香港人認識佢地,
而為左報答大家支持,
佢地特登錄左個廣東話版送比香港歌迷,
非常有心
再黎一次,去歌!

銅獎:八三夭(329分)
冠軍歌曲:想見你想見你想見你(粵語版)(98)
四星期冠軍歌曲:想見你想見你想見你(231)

年度男歌手銀獎:實力往往都被underatted

實力被underrated 講緊係狼人殺啊,又一年失落總冠軍
今年有幾落力
自己既創作、自己既演唱會、同鋒澤合作、出年同鋒澤又開演唱會、
娛百主持、自己既YouTube channel、四五堅情;
明明而家都當紅,明明就可以唔使搞到自己咁忙,
或者曾經失去過,先會珍惜而家有既機會,
希望2021可以再攞到男歌手既獎項啦!

銀獎:陳零九(487.5分)
上榜歌曲:看見妳的聲音(92)、楓在(64)、絕對發言(44.5)、戀人殺(94)、騎士(21)、你的Y先生(1)、陪在你身邊(41)
兩星期冠軍歌曲:再也不要(130)

年度女歌手銀獎:自從2016年攞左金曲獎之後,就絕跡到今日

其實做09 fans都幾幸福,唔會一年得三首歌

恭喜09同謙B,仲以為謙B會男金/男銀,但估唔到謙B係男銅。
加入環球做新一代Diva,但就同以前鍾意BMA時期既Gin Lee有落差
直到今年幸福門、 ...
表妹保莉 發表於 2021-1-9 18:18

唔洗你版,一併回覆。
敢 有15分 仲要放敢 MV 另外三首就唔提了
幸福多於我預期

加入環球做新一代Diva,但就同以前鍾意BMA時期既Gin Lee有落差
直到今年幸福門、美男子同開燈熄燈意外地都好鍾意,
不過反而今年頒獎禮成績係最差,係滿約先兆嗎?

銀獎:Gin Lee(220分)
上榜歌曲:敢(15)、美男子與香煙(69)、開燈熄燈(熄燈版)(21)
冠軍歌曲:幸福門(115)

恭喜09同謙B,仲以為謙B會男金/男銀,但估唔到謙B係男 ...
on07111 發表於 2021-1-9 18:17

09產量係超級高,一首都未聽完又另一首,好強!

真係好難估男金係邊個

年度組合銀獎:佢地永遠都企係香港人旁邊

小莉子唔專業年度組合獎
當賣理想既樂隊係最重要既時刻選擇靜默
香港人還好有佢地打氣
坦白講活動上你唔難見到佢地既身影
因為佢地都係香港人,係我地既本土樂隊!

銀獎:Rubberband(343分)
上榜歌曲:First Date(22)、百毒不侵(76)、健兒(20)、每道微小(112)
冠軍歌曲:漫長(113)

恭喜09同謙B,仲以為謙B會男金/男銀,但估唔到謙B係男 ...
on07111 發表於 2021-1-9 18:17

我知大家都想聽敢

佢地永遠都企係香港人旁邊 : 19 mement

好啦,男女金我諗大家都估到係邊個
今年兩組都好勤力
一個交左五首派台,四首冠軍
另一個就交左六首派台,當中兩首冠軍
佢地同樣係今年第一次攞男女歌手,就係金獎
雖然佢兩個都唔太妥對方,但一拍埋就超好笑

金獎:林家謙(527.5分)
上榜歌曲:隔離(Studio Live Duet)(11.5)
冠軍歌曲:拼命無恙(113)、一人之境(156)、特倫斯夢遊仙境(151)、時光倒流一句話(96)

金獎:Serrini(402分)
上榜歌曲:Diamond Mine(69)、離原(61)、~旋轉with me*(28)、要做更壞的事(26)
冠軍歌曲:網絡安全隱患(129)、越活越惹禍(89)

yeah 嘉茵~旋轉with家謙* woo
幸福多於我預期

yeah 嘉茵~旋轉with家謙* woo
on07111 發表於 2021-1-9 20:49

毫無懸念

今年最後兩個獎
組合金獎及大碟獎
因為同一組得獎者
咁就一齊頒
佢地原來都十年
離離合合 解散又重組
終於去到今年大髮力
一上台就攞左三個獎
恭喜晒!

小莉子唔專業年度組合獎
金獎:Pandora(424分)
上榜歌曲:前進號(67)、靈魂吶喊(93)、明日旅程(89)、非理想愛人(33)
冠軍歌曲:重聚那一天(142)

小莉子唔專業年度最佳專輯獎:
Ain't We Stopping Pandora(424分)
上榜歌曲:前進號(67)、靈魂吶喊(93)、明日旅程(89)、非理想愛人(33)
冠軍歌曲:重聚那一天(142)

所有獎項頒發完畢
稍後更新得獎總結

唔係經人提醒原來我頒獎都頒左十八年
太誇張~生個BB都已經成人了
所以我諗我係咪應該要退落黎呢?
我諗呢一屆會係我暫時最後一屆既頒獎禮

謝謝大家
後會有期

小莉子唔專業十大
第三位:
「人生總是起起落落
還是要堅強的生活
哪怕天塌下來 只要有你一起度過
我會扛得 ...
表妹保莉 發表於 2021-1-9 13:48
hohotan
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我都由舊壇睇到宜家

最中意睇橫掃獎項,又新人獎又新人歌曲又歌手獎咁。

印象中係愛戀專家Ryan定Peter個年開始睇起,都唔知幾多年了
幸福多於我預期

Pandora

我都由舊壇睇到宜家

最中意睇橫掃獎項,又新人獎又新人歌曲又歌手獎咁。

印象中係愛戀專家Ryan定 ...
on07111 發表於 2021-1-9 23:05

謝謝你,林威辰果時係07年了
無啊,始終都覺得自己年紀開始大
同大家既聽歌選擇可能會有脫節啦
所以都想休息下

Congrats Serrini !

你唔算脫節啦其實
男女金都係而家後生一輩最紅嗰兩個
不過有時休息下 重整下心情 都係好事
共勉之

謙B Mami Pandora
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

名人出走
cm 末落
樂壇

Gin Lee好勁
小莉子
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

原來係最後一屆喇
都算改朝換代啦

話時話今年cm亂頒歌手獎會唔會係林家謙?都幾多頒獎禮掃金,開頭以為會多啲jay fung

原來係最後一屆!! 你應該係最後一個由共和開榜玩到而家既榜主

仲記得你以前個關楚耀頭像

謝謝你,林威辰果時係07年了
無啊,始終都覺得自己年紀開始大
同大家既聽歌選擇可能會有脫節啦
所以都想 ...
表妹保莉 發表於 2021-1-9 23:18

will miss you so much
但其實你都唔係好脫節
我記得你嘅熱捧對象都會隨時代而轉變
由最初關楚耀、狄易達...到近年嘅王博文同陳零九
其實你都有與時俱進

Pandora
kwanie 發表於 2021-1-9 23:17

確實好聽,好值得金獎架今年

Congrats Serrini !

你唔算脫節啦其實
男女金都係而家後生一輩最紅嗰兩個
不過有時休息下 重整下 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-9 23:32

哈哈,多謝讚賞
我覺得CM壇最好其實係大家都好推動一D比較少人留意既歌手
有好多歌好多歌手連我都未聽得晒
有時真係睇共和榜然後再聽再發現原來我都鍾意
咁又可以向人推介下

謙B Mami Pandora
steven 發表於 2021-1-10 11:41

三個單位今年都太勤力同太突出
都拋棄第二名都多

原來係最後一屆喇
都算改朝換代啦

話時話今年cm亂頒歌手獎會唔會係林家謙?都幾多頒獎禮掃金,開頭以為會 ...
powerful 發表於 2021-1-10 13:46

似係樹尼尼,不過無論係Ser B,謙B定謙B拎都咁開針
幸福多於我預期

名人出走
cm 末落
樂壇
一個小子 發表於 2021-1-10 11:48

唔好咁講,CM有好多後起之秀

Gin Lee好勁
小莉子
John 發表於 2021-1-10 13:12

Gin Lee總算趕得切攞到女歌手

原來係最後一屆喇
都算改朝換代啦

話時話今年cm亂頒歌手獎會唔會係林家謙?都幾多頒獎禮掃金,開頭以為會 ...
powerful 發表於 2021-1-10 13:46

林家謙真係有種魔力係令到大家成日聽佢既歌
改朝換代所以要換埋我

原來係最後一屆!! 你應該係最後一個由共和開榜玩到而家既榜主

仲記得你以前個關楚耀頭像 {:1_115 ...
-Prince- 發表於 2021-1-10 14:43

陰公囉,原來我霸左咁耐 我咪CM容祖兒哈哈哈,講笑
「還願我懂下台的美藝
鞠躬了 就退位 起碼得到敬禮」

果個頭像好似肥欣幫我整,媽啊!超復古

will miss you so much  
但其實你都唔係好脫節
我記得你嘅熱捧對象都會隨時代而轉變
由最初關楚耀、狄易達...到近年嘅王博文同陳零九
其實你都有與時俱進
CunninG 發表於 2021-1-10 14:48

其實好感動,大家對呢D都好深印象
掃獎Mode應該都係呢堆,應該仲有胡鴻鈞許廷鏗
如果無完,下一個應該係林家謙(不過今年已經算係掃獎)
近年其實好想將一D大家比較忽略既聲音推介比大家
好似小白09的歌真的很不錯,奈何香港好像比較少人聽

吓 原來你今年係最後一屆?
仲諗住你之前話2023要玩個咩光時倒流20年共和榜 tim...

其實的仍然好鍾意共和榜呢個概念
同埋一直都認為要有唔同光譜嘅歌曲推介

唔捨得
不過真係唔認老都唔得了...