返回列表 發帖
AAL
我記得傻得仲幾鍾意stephy
John 發表於 2014-7-25 01:01

Stephy d歌其實幾好聽早排搵左好多耐搵得返佢05-09 年果幾隻碟d歌

都係架... 有乜事佢都出到來... 佢又住我附近...
    呢排又悶... 又暑假 :$
    先係咁上cm :D 但 ...
Nicholas 發表於 2014-7-25 00:59

想同女扑野咪得
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

Stephy d歌其實幾好聽早排搵左好多耐搵得返佢05-09 年果幾隻碟d歌
Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:02

吾知仲有無機會開番dl mp3 果個版:$
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

吾知仲有無機會開番dl mp3 果個版:$
Nicholas 發表於 2014-7-25 01:02

睇怕都冇...版權問題

想同女扑野咪得
John 發表於 2014-7-25 01:02

佢太乖啦... 我幾淫都無用啦 > <
    仲要一直一直抑壓住自己既情慾... ><
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

請勿OT, THANKS~

以前都好似見過你
Nicholas 發表於 2014-7-25 01:00

見過都唔出奇

無人想知喎 sor
hinz 發表於 2014-7-25 01:00

你唔想知啫

屮SiU霖屮 發表於 2014-7-25 01:02

做皮主仲呃po
其身不正呀你

Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:02

我記得個陣dating stephy被譽為用封面講出美麗音風光背後的辛酸

lao細...hello

lao細...你想典?

lao細...你好powerful哦
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

我記得個陣dating stephy被譽為用封面講出美麗音風光背後的辛酸

lao細...hello

lao細...你 ...
John 發表於 2014-7-25 01:06

反ot啊!!!!!

仲有冇多d人可以分享,甚至相認
今晚同左幾個人相認

新入黎搭唔到咀
當初入黎係為睇ap,後來身可以留得低係因為想撐下香港真係有質素既音樂
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

說好的歌手post幾時有番sosad
不過我諗而家咁都好難有
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

新入黎搭唔到咀
當初入黎係為睇ap,後來身可以留得低係因為想撐下香港真係有質素既音樂 ...
HOTMAN 發表於 2014-7-25 01:10

係啊, 我咁多年黎都係聽廣東歌多台灣歌都有,但好少
西洋音樂就係0

說好的歌手post幾時有番sosad
不過我諗而家咁都好難有
hinz 發表於 2014-7-25 01:11

開完都冇兩三版就收得皮

開完都冇兩三版就收得皮
John 發表於 2014-7-25 01:13

張智霖討論區最高質
02 著地 - 鄧麗欣

開完都冇兩三版就收得皮
John 發表於 2014-7-25 01:13

應該有大量ot post

西洋音樂就係0
Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:12

香港歌 95%
台灣 4%
其他 1%
大概是咁 偏聽嚴重, 所以生我的命抄歌係好耐之後有人寫文先發現

香港歌 95%
台灣 4%
其他 1%
大概是咁 偏聽嚴重, 所以生我的命抄歌係好耐之後有人寫文先發現 ...
John 發表於 2014-7-25 01:17

d人話炒歌,我都係最尾果批先知john 哥哥係cm玩左幾耐啊

香港歌 95%
台灣 4%
其他 1%
大概是咁 偏聽嚴重, 所以生我的命抄歌係好耐之後有人寫文先發現 ...
John 發表於 2014-7-25 01:17

都係好事... 起碼有人真正支持本地樂壇
以前我就全部廣東...
而家偏差太大

65% E
30 ﹪ 國
5 %廣東

d人話炒歌,我都係最尾果批先知john 哥哥係cm玩左幾耐啊
Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:18

我開始玩個陣係華麗蟹后力追, 嘆息橋被停播, 何cc女金勢危個段時間
之後追post上返05年禁色圓滿點輸比天之嬌女好事多為赤地雪既慘況

西洋音樂就係0
Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:12

我覺得要聽多d外國先真係擴闊眼界,華人歌曲多數太保守
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我開始玩個陣係華麗蟹后力追, 嘆息橋被停播, 何cc女金勢危個段時間
之後追post上返05年禁色圓滿點輸比天 ...
John 發表於 2014-7-25 01:19

我地應該同一時期入黎啊

新既廣東歌比較少聽
聽親起碼都6,7年前果D廣東歌

成日比人話我好OUT~~~ ...
海彥 發表於 2014-7-25 01:21

新果d 今年有聽返早幾年d新歌真係好少去追黎聽

HOTMAN 發表於 2014-7-25 01:20

可能我由細聽到大外國d曲風我唔多接受到lol
充其量都係westlife 同backstreetboy

HOTMAN 發表於 2014-7-25 01:20

但係就算要變都未必有人handle 到 flo rida/ eminem / rihanna 既曲風啦講真...
最易既justin bieber 都好難去學
但廣東歌都有佢特色 不過同樣既rhythm其實太多... 同埋真係太多情歌... 而家聽番好似80﹪既歌都係話失戀無緣... 太悶了 都無好大突破...
係有政治既... 但係都係被河蟹... 好難有大進步好似外國咁

新果d 今年有聽返早幾年d新歌真係好少去追黎聽
Kyle_ 發表於 2014-7-25 01:22

我好想知一個之前無咩留意cm既人覺得上年最hit係邊首?
02 著地 - 鄧麗欣

我覺得係樂迷口味問題
有點樣既樂迷就有點樣既樂壇
海彥 發表於 2014-7-25 01:23

都吾可以話係咁
    同樣都好多香港既外國樂迷...
    點解有韓風 美風... 都係因為佢同廣東或姐台灣作品差好遠...

我好想知一個之前無咩留意cm既人覺得上年最hit係邊首?
hinz 發表於 2014-7-25 01:23

青春頌真係最多人識我睇舊年903十大,我淨係識6首到sosad

新既廣東歌比較少聽
聽親起碼都6,7年前果D廣東歌

成日比人話我好OUT~~~ ...
海彥 發表於 2014-7-25 01:21

不過廣東歌真係有一個問題~有日我諗~04年聽返94年你真係會覺得係2個年代~尤其d編曲~94年個d真係好老feel~
但到左14年聽返04年, 又冇呢個感覺, 什至04年既歌仲吸引過14年既歌~究竟呢10年香港樂壇行走條咩路出黎~

不過廣東歌真係有一個問題~有日我諗~04年聽返94年你真係會覺得係2個年代~尤其d編曲~94年個d真係好老feel~
...
kenny1102 發表於 2014-7-25 01:26

99%既人都覺得舊歌好聽D
都足於證明係走下坡 吾單至無進步

...

係啊d編曲94同04真係差好遠
我覺得90年代d編曲好唔知點咁

而家04同14都係一樣冇變過

都吾可以話係咁
    同樣都好多香港既外國樂迷...
    點解有韓風 美風... 都係因為佢同廣東或姐台 ...
Nicholas 發表於 2014-7-25 01:25

認同…所以唔係口味問題 根本香港好多呢d fans 但比其他樂壇吸哂自己算年輕樂迷,全班追廣東歌既都冇5個

...

咁又唔係淨係廣東歌既 國語英文都係咁姐 應該只係mi xing個方面進步左?
02 著地 - 鄧麗欣

認同…所以唔係口味問題 根本香港好多呢d fans 但比其他樂壇吸哂自己算年輕樂迷,全班追廣東歌 ...
HOTMAN 發表於 2014-7-25 01:28

呢個又真係好大問題 身邊真係無乜人留意廣東樂壇 post首歌上fb都只會有cm人like 唉
02 著地 - 鄧麗欣

其實好多歌手都有唱D另類既歌不過派上台又唔受歡迎
自然唱片公司又靠K歌黎食糊啦

你睇返D頒獎禮
十首有 ...
海彥 發表於 2014-7-25 01:28

係睇邊個歌手唱...
    香港樂壇根本除左一個台比幾個某年資較少既歌手然後彈起
    否則都無乜機會上位
    組合 男歌手 女歌手 大獎既都係幾位
    我無曲線任何歌手。。。
    但呢個就係問題
    香港同樣有新血只係無人去聽到或者其實係OK好聽之下都無乜人識

係睇邊個歌手唱...
    香港樂壇根本除左一個台比幾個某年資較少既歌手然後彈起
    否則都無乜機會 ...
Nicholas 發表於 2014-7-25 01:32
另類得黎,係咪岩個歌手形象,production又夠唔夠好,宣傳又夠唔夠/適唔適合歌手
好多野考慮得唔夠周詳,就貪方便用k歌維人氣

有D 討論區, 每個星期都有人發帖回望港樂80, 90年代, 個個禮拜都感嘆本地樂壇今非昔比, 經常都係講果三幅被, 如果唔係果個壇有少量人的帖子比較有份量, 晨早不再去睇了

好鍾意CM 完全冇以上果種煩膠帖子.

鄭傭先全身髮力lor
-Prince- 發表於 2014-7-24 23:44

個樣唔同晒既, 完全唔認得喎

香港歌手跟本做唔到英文歌個種味道
人地一個字甚至一個la都la到幾億clickrates
本身廣東話已經多音調
加上香港人又鐘意聽k歌
冇計 越黎越少人聽本地歌

反而我想睇下 e神吹口哨咁吹番首歌
睇下hit唔hit

香港歌手跟本做唔到英文歌個種味道
人地一個字甚至一個la都la到幾億clickrates

屮SiU霖屮 發表於 2014-7-25 01:41

不過年年都有cm 2大粉絲偶像只要一日仲plug歌~唱句la都一樣女金同最女~

其實我覺得外國都幾肯捧新人
fun. adele 上年lorde 都係咁掃大獎
但係你睇香港永遠都係個幾條友lol

不過其實好難怪人
外國兩年到先plug一隻碟
香港就一年係咁plug係咁plug 係咁chur係咁chur

其實唔只香港樂壇今非昔比, 而家D英文歌/歌星冇MJ, WH果D 咁好聽, 台灣歌冇90年代中期果D 咁好聽, 日本歌就越來越少大紅歌手

只剩咪咀人造人韓國歌手, 同埋好似將短旋律不斷copy & paste 既KPOP 跳舞歌.

不過其 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-7-25 01:48

adele 紅還紅, 但只有someone likes you非常hit, 以前80年代歐美真係好多hit歌

其實唔只香港樂壇今非昔比, 而家D英文歌/歌星冇MJ, WH果D 咁好聽, 台灣歌冇90年代中期果D 咁好聽, 日本歌就 ...
lblemon 發表於 2014-7-25 01:48

韓國歌太深入民心,吾止係歌,仲有視覺享受,香港搵陳偉霆出來都係淨係識跳...

adele 紅還紅, 但只有someone likes you非常hit, 以前80年代歐美真係好多hit歌
lblemon 發表於 2014-7-25 01:51

隻21上榜都上成大半年 香港cd榜喎 香港有邊個歌手做到(唔好答我the best of 2008 to 2012)
02 著地 - 鄧麗欣

lblemon 發表於 2014-7-25 01:51

唔止lol rolling in the deep仲hit啦
set fire to the rain都算多人識,
但之後 rumour has it turning tables個d就真係冇依d咁hit
不過adele都算神嫁啦 隻21 可以係近年賣到咁

不過其 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-7-25 01:48
係囉 有時都想d歌手休息下 隔多幾年先出碟

隻21上榜都上成大半年 香港cd榜喎 香港有邊個歌手做到(唔好答我the best of 2008 to 2012) ...
hinz 發表於 2014-7-25 01:52

我都有買 隻碟真係好正

我都有買 隻碟真係好正
HOTMAN 發表於 2014-7-25 01:57

21 定 the best of 2008 to 2012 定18…
02 著地 - 鄧麗欣

我離開左廣東歌成十幾年,(我第一個偶像係阿Lam,經歷過所謂最光輝嘅80、90年代),係到 09年 比 C Allstar 同班 超級巨聲 召喚我翻嚟,所以我一啲都唔會睇低新一代歌手嘅威力,亦唔會覺得80、90年代先至叫做好。至於中間嗰十幾年,我承認廣東歌的確吸引唔到我。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

第一時間知道有咩新歌!
第二有得睇AP!
第三可以睇住多人系到對鬧 覺得好搞笑。
第四...
第五...
...