返回列表 發帖
ED's Choice Billboard Award 2020

年度合作演繹

Modern Children & 謝芊彤〈Summer Day is Gone〉

主音Kenneth與謝芊彤在這首歌的聲線都表現溫柔
兩人一唱一和之下互相配合,在輕電子的音樂配襯之下非常突出!

嬅!競爭好激烈
支持芊芊
bagfgfcde 發表於 2021-1-24 20:54
身為千粉應該要支持千千
WZA111 發表於 2021-1-24 20:54

好多芊粉!!!!
姣姣哋就可以得到你歡心,原來如此 ~~~
chanchan0909 發表於 2021-1-24 20:58

唔係個個發姣都有用囉

ED's Choice Billboard Award 2020

年度合作演繹

Modern Children & 謝芊彤〈Summer Day is Gone〉

主音 ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:02
呢首好surprise !
年尾歌可以有咁好成績真係幾難得
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Duo/Group一組合(男主音)一女 如果Grammys嗰邊都係咁都唔錯

btw係咪今晚有埋外語
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

年度合作演繹

主音 ...
恭喜佢地 !

年度歌曲 二十強

〈Boogie Baby〉Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
〈So Called Love Song〉江海迦
〈一起一個人〉李拾壹
〈天生二品〉陳凱詠
〈月光族〉王嘉儀

〈在尋找什麼?〉李拾壹
〈低半度〉衛蘭
〈困局〉岑寧兒
〈我在切爾諾貝爾 等你〉麥浚龍
〈阿茲與海默〉黎曉陽

〈若有若無〉iii
〈菩薩 (Shelf-Index Pusa404NotFound Remix)〉王嘉儀
〈雲絲頓〉Franklin Telescope
〈黃金法則〉The Hertz
〈黑夢〉White Dimension

〈愛斯基摩人之吻〉馮允謙
〈厭世臉〉王嘉儀
〈網絡安全隱患〉Serrini
〈廢學〉陳健安
〈離原〉Serrini

年度歌曲 二十強

〈Boogie Baby〉Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:07

林家謙林家謙林家謙

希望SOPHY再下一城
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

天生二品!天生二品!

荃力支持陽兒!

年度歌曲 第十位

〈在尋找什麼?〉

主唱:李拾壹
作曲:李拾壹
填詞:李拾壹
編曲:李拾壹
監製:何秉舜

李拾壹今年脫離玩味一面,兩首派台歌都用真摯的感情演繹
歌曲中急促的旋律又配合著煩惱迷失的一刻拋出一堆問題
有時候我們每天漫無止境的工作,卻忘記了當初的目的
這首歌正好給了我們一個思考空間,停下來想想自己想尋找什麼

年度合作演繹

主音 ...

千 stan confirmed!

年度歌曲 第十位

〈在尋找什麼?〉

主唱:李拾壹
作曲:李拾壹
填詞: ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:19

冇tag估架?

姣姣哋就可以得到你歡心,原來如此 ~~~
chanchan0909 發表於 2021-1-24 20:58

久違的夫唱婦隨出現了

支持榜主ED

希望一人之境至尊
RVHOCPC 發表於 2021-1-24 20:19

明明你個榜就ban咗一人之境仲要一曲十大都冇畀謙b
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

年度歌曲 第九位

〈菩薩〉

主唱:王嘉儀
作曲:王嘉儀
填詞:王樂儀 (English lyrics:王嘉儀)
編曲:Kelvin T / Daniel Chu / hirsk / 王嘉儀;Remix:Shelf-Index
監製:王嘉儀;Remix:Shelf-Index

在原版〈菩薩〉,在殘缺無常的社會下,
我們要相信自己,進化成為自己的神。
Remix版本的世界變得更壞,除去「菩薩」,
在沒有了信仰的支撐下,我們又能如何在更黑暗的環境中生存和進化呢?
兩個版本帶來兩種風味,提升了歌曲引發的思考。

喜歡 Shelf-Index

年度歌曲 第九位

〈菩薩〉

填詞:王樂儀  ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:30

Sophy正正

冇tag估架?
bagfgfcde 發表於 2021-1-24 21:21

冇啦 諗唔到tag
希望SOPHY再下一城
cymusic 發表於 2021-1-24 21:15

恭喜佢又上台!!
天生二品!天生二品!
WZA111 發表於 2021-1-24 21:16

支持JACE!!!
林家謙林家謙林家謙
RVHOCPC 發表於 2021-1-24 21:12

未到表演環節
荃力支持陽兒!
chachacharlie 發表於 2021-1-24 21:16

希望可以再上台

支持小謊言拎至尊歌曲

表演環節我估有Lemon Tree

希望有謙B率先表演拋物線

恭喜佢又上台!!
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:32
希望月光族叫雙飛 雖然無乜可能

weiquan 發表於 2021-1-24 21:36

支持我最期待的畫面出現了
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

支持榜主ED

明明你個榜就ban咗一人之境仲要一曲十大都冇畀謙b ...
on07111 發表於 2021-1-24 21:27

支持一人之境好似入流啲

艾溫打下...

年度歌曲 第八位

〈愛斯基摩人之吻〉

主唱:馮允謙
作曲:馮允謙
填詞:林寶
編曲:Anthony “Tony” Parker / Kameron “Jupiter” Pearson
監製:周錫漢

我本身雖然不太熱衷情歌,但每年十大其實都會有一首
從冰天雪地的氣氛下情侶間的親密融化了一切
Jay Fung駕馭到音色的變化,演繹亦非常出色
這也是在《Detour》當中最喜愛的一首

榜主果然鍾意咸咸地...

我至尊歌幾時出

年度歌曲 第八位

〈愛斯基摩人之吻〉

填 ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:40

希望情歌代表隔離也有獎

jay fung係兩首定係又界票
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

等出荔園!

年度歌曲 第九位

〈菩薩〉

填詞:王樂儀  ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:30
好,第一首出現
久違的夫唱婦隨出現了
weiquan 發表於 2021-1-24 21:25
久違的劣質留言出現了 !!!

我至尊歌幾時出
bagfgfcde 發表於 2021-1-24 21:43
可能佢慢慢喜歡你 想同你撞至尊歌 !

表演環節我估有Lemon Tree
bagfgfcde 發表於 2021-1-24 21:34

呢個值得支持

年度歌曲 第七位

〈若有若無〉

主唱:iii
作曲:iii
填詞:陳尖
編曲:iii
監製:iii

iii在〈若有若無〉中玩得無不留手
流行曲中加入些許弦樂不是新鮮事
但運用到大量古典弦樂去製造戲劇性的張力就實在大膽
iii的演繹頗有特色,而且亦未有被豐富的弦樂蓋過
絕對值得繼續期待她的作品

支持小謊言拎至尊歌曲
賴爽 發表於 2021-1-24 21:33

佢今日冇入場券出席!
Sophy正正
josey 發表於 2021-1-24 21:32

可能會成為頒獎禮大贏家
weiquan 發表於 2021-1-24 21:36

真 謙B已經出場!
希望月光族叫雙飛 雖然無乜可能
cymusic 發表於 2021-1-24 21:36

上星期唱咗啦
榜主果然鍾意咸咸地...
weiquan 發表於 2021-1-24 21:42

你又諗乜
jay fung係兩首定係又界票
kevinlai1621 發表於 2021-1-24 21:45

佢冇其他入top 20了
等出荔園!
chachacharlie 發表於 2021-1-24 21:45

我太年輕 唔知呢度邊度嚟

年度歌曲 第八位

〈愛斯基摩人之吻〉

填 ...

好聽!!

若有若無...歌名都好咸

年度歌曲 第七位

〈若有若無〉

編曲 ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:48

數下先

年度歌曲 第七位

〈若有若無〉

編曲 ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:48

好聽!

年度歌曲 第八位

〈愛斯基摩人之吻〉

填 ...

我到早排好凍好凍嘅時候先覺得呢首歌好正

若有若無...歌名都好咸
weiquan 發表於 2021-1-24 21:53
你真係好專注於呢方面

數下先
josey 發表於 2021-1-24 21:54

你數緊咩

年度歌曲 第六位

〈低半度〉

主唱:衛蘭
作曲:蘇道哲 / 舒文
填詞:周耀輝
編曲:Ted Lo / 蘇道哲
監製:舒文

Janice繼19年完成我非常喜愛的福音碟後
繼續接觸她喜歡的音樂類型
〈低半度〉屬於big band jazz的類型
Janice的手到拿來的演繹聽得出她樂在其中
與歌曲放輕腳步,悠然自得的感覺配撘得宜

年度歌曲 第六位

〈低半度〉

主唱:衛蘭
作曲:蘇道哲 / 舒文
填詞: ...
ed8671ed 發表於 2021-1-24 21:58

好彩冇換咗做零分

還返運動詩歌首十大了

數下先
josey 發表於 2021-1-24 21:54

數有幾多個 i 字

你真係好專注於呢方面
chanchan0909 發表於 2021-1-24 21:57

點解我睇唔明嘅

你真係好專注於呢方面
chanchan0909 發表於 2021-1-24 21:57

我至尊歌係再度 你話呢