返回列表 發帖
今日場比賽幾好睇,本見 Dominguez、Pena、Rodriguez、Mambru 呢幾位替補,以為多米放棄呢場,但成個競技狀 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-13 23:20

真係幾有趣嘅比賽,貌似半試陣半爭勝嘅mode咁
1. 郎平嘅底線係咪3:1? 第三局試陣換入寶寶同姚迪,被拋離都冇再換番。第四局見勢色唔對又想拿下呢局就換番走楊涵玉 (呢樣最驚奇,以為堅決練兵起碼俾一整局佢試)?見隨時決勝局所以換走朱婷留力(當然LYY今場進攻如如得水)?仲有見小宇狀況開始下滑就順便試埋丁栗配?

2. 顏妮真係好厲害,攔網手型擺得好實淨,唔會亂咁起跳或起手,移動攔網判斷力又好,攔起或撐起好多球。第四局有佢同冇佢真係差勁遠,重點係佢在場自己後防容易左,對手強攻都大壓力左。另外有一球佢突發起手攔Rivera後3過渡球真係好有經驗,我相信冇其他副攻都諗到或者有信心咁做。只係快攻呢點宜家需要靠更多戰術同落點,未必喺邊攻失靈時分擔好多進攻。

3. 兩年前好少攻自由人一傳,但依家睇嚟係一個突破點,王夢潔始終一傳係有波動,一差起上嚟係keep住差嗰種,希望唔會淪落到自由人躲一傳啦!。如果奧運有得雙自由人,可能兩個都帶會穩陣D,可惜好似冇呢回事?唯有睇淨番4場兩個點鬥XD

4. 小宇呢點冇絕對高度始終都係問題,所以替補依然係需要,而栗垚睇嚟好大機會擔任呢個位。可惜兩場嘅2換3都冇球可打,睇下之後郎平會唔會assign第3局整局試丁栗配,或者keep住試姚栗配嘅2換3啦。

5. 今場好似係報左大哥冇報劉曉彤?不過依然冇出過場。唔知之後4場佢地有冇機會上場同主力夾下呢?

6. 睇嚟姚迪都係啱夾LYY多d。夾寶寶同朱婷總係有d倒三角或唔就手,但夾LYY真係好啱位好舒服,某程度仲舒服過丁霞傳嘅球。不過傳球思路始終較單一,要郎平提佢佢先傳番俾快攻。

睇咗三場主力既比賽 (計埋中日測試賽)
發覺呢幾場比賽既共通點好多時都係去到第三局就會開始出事 {:4_96: ...
Wonders 發表於 2021-6-13 23:56
總體質量無世界盃咁高,不過將球員嘅缺點展示左出黎就非常好,雖然尋日講過主力之間有彌補更加體現到團隊可以將球隊走上台階。但因為本身有啲球員嘅個人實力真係好不足,比如我要你呢一下要有發球,有啲球員就係會送分,我要呢一下一傳到位,但就係無信心起得到,我都會希望喺呢個時候睇下佢地可以展示到幾多。我諗球員係有少少壓力喺裡面,因為大家都深知係奧運前選拔,Jenny 每一球都望住,你有一兩下明明唔應該送但你送左,其他球打得好都可以唔揀,但呢個係一件好事,平日訓練唔係真正比賽,所以好明未必會睇得好清楚。因此藉住呢個比賽,一係球員必須要打出自己現有嘅潛能,二係可以比教練組睇清邊個值得入圍以及再觀察磨合效果。所以而家作為一個觀察期,日本嗰場再加呢十五場比賽,我諗睇到好多好多唔同嘅問題

自由人本來喺巴超 Sesc Bauru,Castillo 嘅表現唔係咁好,一度以為佢無以前咁強,但球感嘅敏銳度仍然係非常高,黎到呢到目前為止成個 VNL 都打得非常好,質量有所回升,好似返左去以前咁 ! 覺得佢同 De Gennero 又平起平坐了。但小幡真子我唔會同佢地排埋一齊,雖然唔差,但只係夠穩,前面兩個除左做自由人,佢地喺可能嘅情況下都會擔當埋二傳角色,後界跳傳,或墊球有質量保證,新加一樣係調整攻會比副攻,後防包左好大嘅一傳同防守位置,亦都因為咁,多米有佢喺到變得好攻守全面 替補 Caro 其實都唔差,之前世界盃主力,不過 Castillo 能力太強,無辦法

真係幾有趣嘅比賽,貌似半試陣半爭勝嘅mode咁
1. 郎平嘅底線係咪3:1? 第三局試陣換入寶寶同姚迪,被拋離 ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-14 01:10
佢應該係想用佢想要嘅陣容贏多啲,中間仲不停試下唔同人上黎,但少有地不斷同裁判理論,3 比 1 就唔知係咪底線,主力球員好似無搵到太大感覺就唔係好事,可能咁樣心裡面有啲焦急。但姚迪上黎好幫唔到手,太穩陣,傳極都係二四號位,唔敢比快攻,搞到無咩變化,並且對面係 Castlio 如果打得唔夠變化都好難,所以首先係中國打法打得更單調,換楊涵玉上黎應該就係因為姚迪唔比快攻顏妮打,但姚迪都係唔比,楊涵玉攔網又唔太好,倒不如放棄快攻,顏妮上黎主要攔網就夠了。而朱婷換走都合理,畢竟李盈瑩前兩局打得唔差,只係因為試陣第三局無用佢,不過朱婷就比多米睇得透切,對佢嘅進攻節奏掌握得好好,令到佢來回球發揮唔到一鎚定音,威力大減就難搞,仲要場上二傳係姚迪,咁用狀態唔錯嘅李盈瑩都係一個好選擇。顏妮上返黎,有勁多攔網,穩定軍心 ! 然後再二換三丁霞同栗垚就係更加好嘅換人,小宇真係過網點低,只係係能力有限,進攻手段太少,好彩仲有一傳防守。但始終有啲情況都係好需要佢嘅進攻,所以一見需要佢嘅時候佢無打死,如果前排的話就換人,後排佢仲可以同後排主攻互換位置打,佢喺六號位做防守,一號位進攻交比主攻

而淨返你所提到嘅點,王夢潔本來就有所欠缺,Jenny 今次好決心將佢問題放大,就係想佢練好。所以雙自由人就唔會了。因為之前提過而家佢夾主力係好過林莉,另一點係主力幫佢承擔左好多,一傳壓力少左,唔需要接太大面積。大哥機會越黎越微,對佢已經無太大 comment 姚迪嘅水平真係好弱,最唔鍾意係佢對於對方嘅攔防完全唔睇清楚就傳,令到我有種覺得佢唔係追隨效率,而係佢鍾意想點傳就點傳 。呢個係極不利,對方一熟佢嘅傳球,要做攔防好容易,所以覺得佢係一個難以獨當一面嘅球員

佢應該係想用佢想要嘅陣容贏多啲,中間仲不停試下唔同人上黎,但少有地不斷同裁判理論,3 比 1 就唔知係咪 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-14 12:30

講理論呢樣野,其實兩次畫面影到都係安家傑嘅傑作,而兩次都好明顯係慢左提出,都咁多年仲可以將challenge呢樣野搞到亂七八糟!再睇埋佢前幾場嘅領導加過往往績,真係唔敢諗巴黎奧運週期會搞成點…………

講理論呢樣野,其實兩次畫面影到都係安家傑嘅傑作,而兩次都好明顯係慢左提出,都咁多年仲可以將challeng ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-14 12:52

其實下年已經係世錦賽年 大賽年換帥一定會有影響
排協唔留Jenny既話 用安家傑下年成績有機會夢回2010年
下年要解決既問題唔算小 二傳(丁霞仲可以幫傳幫帶,但係香水就唔可以依靠) 副攻(顏妮留下既空缺)
我們的總和

總體質量無世界盃咁高,不過將球員嘅缺點展示左出黎就非常好,雖然尋日講過主力之間有彌補更加體現到團隊可 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-14 11:55

呢幾場開心既係睇到全隊起困難既時候唔會太過依賴朱姐
李盈瑩同張常寧都有好大貢獻
我們的總和

排協唔留Jenny既話 用安家傑下年成績有機會夢回2010年  ...
Wonders 發表於 2021-6-14 13:00

其實上個週期jenny第一年係會海選新人,但今個新週期唔知係防疫問題定被下達指令全力衝擊奧運,呢兩年嘅00後完全新人竟然只試訓左兩個天津邊攻手,最薄弱嘅二傳同副攻都係沿用番東奧週期嘅新人,倪非凡梅笑寒頗大機會成為巴奧週期骨幹,但就一d機會都冇,係有d擔憂。
但最大問題係下任教練。安家傑真係一d國家隊主教練嘅氣質都冇,場上反應太慢,思想都係太過正路,打逆風球好難幫球隊逆轉。

講理論呢樣野,其實兩次畫面影到都係安家傑嘅傑作,而兩次都好明顯係慢左提出,都咁多年仲可以將challeng ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-14 12:52
有一下挑戰應該係唔知完左個波唔可以挑戰中間嘅過程,只可挑戰完左之前嗰一下。好似以前都可以挑戰中間嗰啲,不過唔緊要只要唔會令到扣分 is ok
排協唔留Jenny既話 用安家傑下年成績有機會夢回2010年  ...
Wonders 發表於 2021-6-14 13:00
Jenny 要決心想走我諗佢想以家人同身體為先,畢竟佢已經到左退休年齡,係時候享福,見佢一到國家隊嘅時候日日咁努力去劃戰術圖,研究對手去到深夜,然後第二朝開準備會,其實我都唔想佢日日咁樣,所以點都會有咁嘅一日出現。但講到接班人,如果唔係安家杰真係無邊個可以做到,但如果想喺國內搵個有國際視野、對對手有認知、教練有技術 ... 等因素,其實已經無,所以係好難。但點解係安家杰係較為合適,主要係因為佢已經同隊員建立互信,隊員都會支持佢。我諗如果其他教練,如果唔係高水平嘅,可能雙方未必會有信任

呢幾場開心既係睇到全隊起困難既時候唔會太過依賴朱姐
李盈瑩同張常寧都有好大貢獻  ...
Wonders 發表於 2021-6-14 13:02
但都係見到姚迪仍然係非常依賴朱 ... 好在仲有李盈瑩兩個點比佢傳,令到佢入圍籌碼大增,如果換轉主攻其他人,佢嘅傳球就變得好普通
其實上個週期jenny第一年係會海選新人,但今個新週期唔知係防疫問題定被下達指令全力衝擊奧運,呢兩年嘅0 ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-14 15:39
之前 U20 嗰時可能大家平時無點跟,之後我做左個年齡組比賽同國家隊之間嘅關係,有個好明顯嘅結果係高水平嘅球員可以打好耐,二係年齡組嘅成績特別係女排 U20 同男排 U21 顯得相當重要,U23 就因為有啲合乎年齡嘅球員已經入左國家隊一段時間,大多唔會參加呢個比賽,因此比賽已無參考價值。而 U20 / U21 都算係多唔多新血嘅其中一項指標,影響住國家隊新老交替嘅情況。而老實講,最近兩屆嘅 U20 國家隊都只係得 楊涵玉 同 倪非凡 有潛力,其他嘅都較為一般。而最近兩屆都見到意大利新血非常多,所以同時間意大利國家隊換血速度非常快。而今屆嘅 U20 又係一次檢視新血嘅機會,可能呢到會有新星到時去到巴黎呢

日本同比利時,首先日本送分送好多,再加上比利時今日發球發得好好,發球帶攔防,兩局落黎都攔到 10 分,但比利時小球串聯實在太弱,所以都容易送返防反比日本,因此呢場比賽未算好睇,只能睇下最後邊個喺對方弱點身上賺得多分

Castillo同王夢潔同場係個好大嘅對比,Castillo車禍復出手感仍然好好,背傳平拉開修正、下手傳中間高球,再卡實五號位腰線,打到第三局朱婷成功率下滑左好多

日本對比利時呢場睇左陣,田代替補登場,傳球以穩定為主,但瘋狂傳四號位就唔係咁好,比利時都係過份依靠四號位嘅突破,另外估計日本要入VNL四強了

Castillo同王夢潔同場係個好大嘅對比,Castillo車禍復出手感仍然好好,背傳平拉開修正、下手傳中間高球,再 ...
patrick1029 發表於 2021-6-14 18:14
畢竟底子好,幾下功夫就返曬黎
田代時慢時快又埋網嘅傳球幾搞笑,比利時就太靠 Herbots,剛才二傳 De Vyver 受左傷,雖然再出黎有同情分,但佢之前幾場都係咁嘅水平,所以比利時嘅技術仍有待磨練,印象中比利時同日本每次交手都打得好焦灼,下一場嘅對手多米尼加都係

有一下挑戰應該係唔知完左個波唔可以挑戰中間嘅過程,只可挑戰完左之前嗰一下。好似以前都可以挑戰中間嗰啲 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-14 16:30

我印象不嬲都唔可以喎,所以先會中途叫challenge嘅情況,都好肯定以前安家傑都試過甚至因而失分,都咁多年仲係咁糊塗。
教練方面,或許安家傑同包壯等團隊做嘅準備功夫應該可以,但更重要嘅其實係臨場指揮,點樣帶領球隊走出逆境波,仲有喺場上嘅遼闊視野同分析,現階段見唔到呢個能力。荷蘭嘅東奧週期就係一個樣版,直接用副手上主教練位,真係未必work,甚至浪費左新人嘅進步空間。當然都幾肯定國內其他人冇乜國際視野,外教又唔輕易請得啱,都幾頭痛。

我印象不嬲都唔可以喎,所以先會中途叫challenge嘅情況,都好肯定以前安家傑都試過甚至因而失分,都咁多 ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-14 21:25
呢個我就唔知 LU,我自己都好混淆,因為有啲聯賽可以挑戰返再前面嘅球

執行能力就差啲,無論佢同包壯都係。不過呢隊波始終一齊行過咁多困難,我相信唔洗佢講太多凝聚力,佢地自然會走埋一齊,若果佢可以好似 Jenny 咁對人嘅情緒同行為好敏感,咁我會對佢加分,因為都係可以幫到球員同球隊。但論到技術就真係無辦法,佢無出過國執教,打男排嘅時候又無成績,只係一直跟 Jenny,所以唔係淨係佢可能之後教嘅幾年,而係再之後嘅十年都好無方向。本來 Jenny 都好想改變聯賽行一條新嘅道路,無奈體制難以僭越,黎到最後一年都係咁,我相信呢樣係比較遺憾

選教練我寄望喺女排隊員身上,始終佢地有成績,但成績係次要,最重要係佢嘅技術好,先可以教到人。另外當然要有國際視野,唔一定喺出面打波,但要知道出面發生緊咩事。同埋都要有獨立思考能力,外間太多是非,要堅持自己嘅諗法,識選人,去行啱嘅路

意大利男女排奧運會 20 人大名單
https://www.federvolley.it/node/117626

意大利男排 20 人名單
主攻 - Juantorena , Lanza , Lavia , Antonov , Kovar , Michieletto
副攻 - Anzani , Ricci , Piano , Mazzone , Galassi
接應 - Zaytsev , Nelli , Vettori , Pinali
二傳 - Giannelli , Sbertoli , Saitta
自由人 - Balaso , Colaci

意大利女排 20 人名單
主攻 - Sylla , Bosetti , Pietrini , Gennari , D’Odorico
副攻 - Folie , Danesi , Chirichella , Fahr , Bonifacio
接應 - Egonu , Sorokaite , Nwakalor
二傳 - Malinov , Orro , Bosio , Gennari
自由人 - De Gennaro , Parrocchiale , Fersino

Bosetti = Caterina Bosetti [Bosetti 妹妹]
以上球員次序係以我對佢地嘅實力排名排行

今晚意大利適應唔到LYY嘅左手扣球,所以對佢好似冇乜壓力咁。

另外今場第三局竟然冇變陣,不過陣容有林莉同寶寶都算新嘅……

聽日又到返男排,驚聽日無時間,第一場已經係強強對戰,所以提前講講陣容變化先

巴西加入 主攻 Ferreira 以及 副攻 Lucas ; 波蘭加入 二傳 Komenda ; 俄羅斯加入 副攻 Iakovlev,另 Muserskiy 報回副攻位置 ; 伊朗加入 二傳 Karimi

男排 巴西、波蘭、法國、斯洛文尼亞 以及 塞爾維亞 喺積分榜已經領先於其他球隊一個身位,佢地之間大多已經對戰過,於是佢地再贏多兩三場基本確定進入。阿根廷就可惜啲,前面隊員因為中招而唔齊人,而家歸隊最近戰鬥實力有所提升,睇下追得幾多得幾多,同樣地呢周比賽都係比女排要好睇

2021 世界女排聯賽 常規賽 第十二輪

06.15 03:15 美國 3 : 1 土耳其 (25:21 23:25 25:15 25:14)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 15 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 3 : 8 | 8 : 16 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 10 | 25 : 15 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 14 | 3 : 1

首發
美國女排
大主 - 10. Larson | 小主 - 14. Bartsch
大副 - 22. Washington | 小副 - 16. Akinradewo
接應 - 12. Thompson
二傳 - 2. Poulter
自由人 - 4. Wong-Orantes

土耳其女排
大主 - 9. Meliha | 小主 - 7. Baladin
大副 - 14. Eda | 小副 - 18. Gunes
接應 - 99. Karakurt
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 2. Simge

美國女排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 2]
主攻 - 10. Larson (C) , 3. Plummer , 13. Wilhite , 14. Bartsch , 15. Hill , 23. Robinson
副攻 - 6. Dixon , 8. Tapp , 16. Akinradewo , 22. Washington , 24. Ogbogu
接應 - 11. Drews , 12. Thompson
二傳 - 1. Hancock , 2. Poulter , 7. Carlini
自由人 - 4. Wong-Orantes , 17. Courtney

土耳其女排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 5]
主攻 - 4. Tugba , 5. Ercan , 7. Baladin , 9. Meliha , 16. Sahin , 20. Derya , 22. Aydin
副攻 - 14. Eda (C) , 6. Akman , 8. Guveli , 18. Gunes , 19. Kalac
接應 - 13. Boz , 99. Karakurt
二傳 - 3. Ozbay , 11. Naz , 12. Unal
自由人 - 2. Simge , 10. Ayca

美國女排 1.14 : 5.00 土耳其女排
3:0 - 2.25 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 19.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 10.00

2021 世界女排聯賽 第四周 賽程賽果

第十輪
06.12 16:00 俄羅斯 3 : 0 南韓      (25:23 25:17 25:17)
06.12 18:00 德國 1 : 3 泰國       (26:24 21:25 21:25 16:25)
06.12 19:00 土耳其 1 : 3 日本      (17:25 20:25 25:17 19:25)
06.12 21:00 美國 3 : 0 比利時      (25:9 26:24 25:20)
06.12 22:00 中國 3 : 0 荷蘭       (25:12 25:18 33:31)
06.13 00:00 塞爾維亞 1 : 3 加拿大    (21:25 25:22 21:25 18:25)
06.13 01:30 意大利 1 : 3 多米尼加    (21:25 19:25 25:22 24:26)
06.13 03:00 巴西 3 : 0 波蘭       (25:22 25:20 25:21)

第十一輪
06.13 16:00 土耳其 3 : 0 比利時     (25:20 25:17 25:19)
06.13 18:00 美國 3 : 0 日本       (25:23 26:24 25:20)
06.13 19:30 意大利 2 : 3 荷蘭      (21:25 28:26 25:20 21:25 10:15)
06.13 21:00 中國 3 : 1 多米尼加     (25:14 25:20 19:25 25:22)
06.13 22:30 俄羅斯 3 : 0 加拿大     (25:15 25:12 25:14)
06.14 00:00 塞爾維亞 1 : 3 南韓     (13:25 25:23 13:25 23:25)
06.14 01:30 波蘭 3 : 0 泰國       (25:23 25:15 25:20)
06.14 03:00 巴西 3 : 1 德國       (22:25 25:17 25:21 25:22)

第十二輪
06.14 16:00 日本 3 : 1 比利時      (23:25 25:22 25:21 25:21)
06.14 18:00 塞爾維亞 0 : 3 俄羅斯    (8:25 17:25 23:25)
06.14 19:00 多米尼加 3 : 1 荷蘭     (25:23 23:25 30:28 25:22)
06.14 21:00 德國 3 : 0 波蘭       (25:23 25:20 25:23)
06.14 22:05 意大利 0 : 3 中國      (19:25 11:25 19:25)
06.15 00:00 南韓 3 : 2 加拿大      (15:25 25:18 27:29 25:20 21:19)
06.15 01:30 巴西 3 : 0 泰國       (25:11 25:14 25:10)
06.15 03:15 美國 3 : 1 土耳其      (25:21 23:25 25:15 25:14)

2021 世界女排聯賽 第四周 過後排名

日本!頂住呀!

巴西有Lucarelli 同 Wallace 真係無咩好擔心
仲要Lucas番埋黎
希望Douglas可以上到位 力量真係有d距離

日本!頂住呀!
kent 發表於 2021-6-15 13:11
暫時贏左該贏,輸左嘅都係喺日本好難跨越嘅大山,後面波蘭應該打唔過,斯洛文尼亞都係非常有實力嘅球隊,5050 機會,美國以而家嘅陣容日本有能力可以挑下機,加拿大有 60% 機會贏,德保兩隊估計可以拎到勝場
巴西有Lucarelli 同 Wallace 真係無咩好擔心
仲要Lucas番埋黎
希望Douglas可以上到位 力量真係有d距離 ...
kent 發表於 2021-6-15 13:13
巴西主攻線應該係 Leal 最強吧 目前邊攻線巴西同波蘭都好強
而巴西唯一擔心係 Thales,畢竟首次參加奧運會,佢個位置只報一個,雖然佢值得入但都有少少隱憂,驚佢做得唔夠好

想順道講下阿根廷男排,攻防有實力,但漸漸發現,除左 De Cecco 好重要,自由人 Massimino 救球意識有深刻印象,其實兩個副攻都好勁,Loser 進步好大,發球同防守而家都比大部分副攻做得好。但經過加入豪門,到而家繼續喺國家隊效力嘅 Sole 都非常之強,三號位喺空中轉體打八字線,屢屢成功避過攔網得手,咁多年講起強副攻坊間都好少提起佢,通常都係 Lucas、Simon 或者 Bieniek。但其實佢好 underrated,Sole 都值得擁有呢個名銜,睇多佢幾場比賽,覺得要力捧下佢至得 而之前 日本 VS 阿根廷,兩隊副攻嘅表現,阿根廷可謂全面佔優,覺得係其中一個因素影響勝負,球隊實力亦不容忽視

2021 世界男排聯賽 常規賽 第十輪

06.15 16:00 俄羅斯 3 : 1 塞爾維亞 (25:23 25:22 22:25 25:21)
第 1 局 - 3 : 8 | 9 : 16 | 25 : 23 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 25 : 22 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 22 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
俄羅斯男排
大主 - 18. Kliuka | 小主 - 7. Volkov
大副 - 20. Kurkaev | 小副 - 4. Volvich
接應 - 17. Mikhaylov
二傳 - 24. Kobzar
自由人 - 27. Golubev

塞爾維亞男排
大主 - 2. Kovacevic | 小主 - 8. Ivovic
大副 - 18. Podrascanin | 小副 - 20. Krsmanovic
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 9. Jovovic
自由人 - 6. Pekovic

俄羅斯男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 4]
主攻 - 1. Podlesnykh , 5. Semyshev , 7. Volkov , 10. Bogdan , 18. Kliuka
副攻 - 2. Vlasov , 4. Volvich , 9. Iakovlev , 13. Muserskiy , 20. Kurkaev
接應 - 15. Poletaev , 17. Mikhaylov
二傳 - 24. Kobzar (C) , 11. Pankov
自由人 - 6. Baranov , 27. Golubev

塞爾維亞男排 [世界排名: 11]
主攻 - 2. Kovacevic , 8. Ivovic , 10. Kujundzic , 12. Peric , 26. Kovac
副攻 - 18. Podrascanin (C) , 7. Krsmanovic , 13. Simic , 20. Lisinac
接應 - 14. Atanasijevic , 16. Luburic , 23. Vucicevic
二傳 - 9. Jovovic , 11. Batak , 21. Todorovic
自由人 - 3. Kapur , 6. Pekovic

俄羅斯男排 1.80 : 1.90 塞爾維亞男排
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

Krsmanovic 今日著 Lisinac 件衫出黎打比賽
介紹首發時一度以為 Lisinac 傷癒復出、黑左 同 型左

阿根廷男女排奧運會 20 人大名單
http://www.feva.org.ar/noticias/muestra_nota.php?categoria=categoria_selecciones_mayores_femenino_noticias&id=1018

阿根廷男排 20 人名單
主攻 - Conte , Poglajen , Martinez , Palacios , Mendez , Lazo
副攻 - Sole , Ramos , Loser , Gallego , Zerba
接應 - Lima , Pereyra , Palonsky
二傳 - De Cecco , Uriarte , Sanchez , Giraudo
自由人 - Danani , Massimino

阿根廷女排 20 人名單
主攻 - Nizetich , Bulageles , Fortuna , Lulaich , Rodriguez
副攻 - Lazcano , Herrera , Farriol , Sosa , Graff
接應 - Piccolo , Mercado , Nosach
二傳 - Mayer , Germanier , Vera , Benitez
自由人 - Rizzo , Pelozo

阿根廷男女排都將會喺 7 月 5 日公布最終 12 人名單
值得一提係 Sosa 進入女排 20 人大名單

2021 U21 男排世青賽 分組 [09.23 - 10.03 意大利 以及 保加利亞]
A 組 - 意大利、埃及、捷克、待定
B 組 - 保加利亞、古巴、巴林、波蘭
C 組 - 伊朗、阿根廷、摩洛哥、比利時
D 組 - 俄羅斯、巴西、喀麥隆、加拿大

2021 U20 女排世青賽 分組 [07.09 - 07.18 荷蘭 以及 比利時]
A 組 - 荷蘭、巴西、多米尼加、盧旺達
B 組 - 比利時、塞爾維亞、阿根廷、古巴
C 組 - 土耳其、波蘭、美國、泰國
D 組 - 意大利、俄羅斯、白俄羅斯、埃及​​​​

2021 U19 男排世少賽 分組 [08.24 - 09.02 伊朗]
A 組 - 伊朗、尼日利亞、波蘭、瓜地馬拉、待定
B 組 - 意大利、捷克、巴西、哥倫比亞、待定
C 組 - 俄羅斯、保加利亞、喀麥隆、比利時、泰國
D 組 - 阿根廷、埃及、德國、古巴、待定

2021 U18 女排世少賽 分組 [09.20 - 09.29 墨西哥]
A 組 - 墨西哥、喀麥隆、塞爾維亞、加拿大、波蘭
B 組 - 意大利、土耳其、秘魯、埃及、多米尼加
C 組 - 美國、羅馬尼亞、尼日利亞、泰國、波多黎各
D 組 - 巴西、俄羅斯、保加利亞、阿根廷、待定

美國男排率先公布東京奧運 12 人名單
https://usavolleyball.org/story/ ... okyo-olympic-games/

主攻 - 3. Sander (C) , 8. DeFalco , 17. Jaeschke , 18. Muagututia
副攻 - 6. Stahl , 12. Holt , 20. Smith
接應 - 1. Anderson , 5. Ensing
二傳 - 7. Shoji , 11. Christenson
自由人 - 22. Shoji

暫時贏左該贏,輸左嘅都係喺日本好難跨越嘅大山,後面波蘭應該打唔過,斯洛文尼亞都係非常有實力嘅球隊,50 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-15 15:09

巴西公怖左奧運陣容?
希望今年有得睇直播

06.16 00:00 波蘭 3 : 0 加拿大 (25:22 25:23 25:19)
第 1 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 14 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
波蘭男排
大主 - 13. Kubiak | 小主 - 9. Leon
大副 - 1. Nowakowski | 小副 - 15. Kochanowski
接應 - 6. Kurek
二傳 - 11. Drzyzga
自由人 - 17. Zatorski

加拿大男排
大主 - 2. Perrin | 小主 - 4. Hoag
大副 - 20. Szwarc | 小副 - 12. Berkel
接應 - 13. Vernon-Evans
二傳 - 1. Sanders
自由人 - 3. Marshall

波蘭男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 2]
主攻 - 13. Kubiak (C) , 9. Leon , 14. Sliwka , 16. Semeniuk , 21. Fornal , 22. Bednorz
副攻 - 1. Nowakowski , 15. Kochanowski , 20. Bieniek , 77. Klos , 99. Huber
接應 - 2. Muzaj , 5. Kaczmarek , 6. Kurek
二傳 - 4. Komenda , 11. Drzyzga , 12. Lomacz , 19. Janusz
自由人 - 10. Wojtaszek , 17. Zatorski

加拿大男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 10]
主攻 - 2. Perrin (C) , 3. Marshall , 4. Hoag , 7. Maar , 14. Loeppky
副攻 - 11. Vandoorn , 12. Berkel , 17. Vigrass , 20. Szwarc , 23. Demyanenko
接應 - 10. Sclater , 13. Vernon-Evans
二傳 - 1. Sanders , 8. Blankenau , 21. Walsh
自由人 - 6. Pereira , 19. Bann

波蘭男排 1.04 : 9.00 加拿大男排
3:0 - 1.53 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 9.00
0:3 - 41.00 | 1:3 - 26.00 | 2:3 - 21.00

06.16 01:30 巴西 3 : 2 斯洛文尼亞 (15:25 25:22 19:25 25:13 15:12)
第 1 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 13 | 25 : 22 | 1 : 1
第 3 局 - 3 : 8 | 8 : 16 | 19 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 13 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 10 : 8 | 15 : 12 | 3 : 2

首發
巴西男排
大主 - 18. Lucarelli | 小主 - 9. Leal
大副 - 23. Flavio | 小副 - 13. Souza
接應 - 8. Wallace
二傳 - 1. Bruno
自由人 - 17. Thales

斯洛文尼亞男排
大主 - 17. Urnaut | 小主 - 18. Cebulj
大副 - 4. Kozamernik | 小副 - 2. Pajenk
接應 - 1. Stern
二傳 - 16. Ropret
自由人 - 13. Kovacic

巴西男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 1]
主攻 - 3. Ferreira , 5. Mauricio , 9. Leal , 11. Kavalkievicz , 14. Douglas , 18. Lucarelli , 19. Felipe
副攻 - 10. Matheus , 12. Isac , 13. Souza , 16. Lucas , 23. Flavio
接應 - 8. Wallace , 21. Alan
二傳 - 1. Bruno (C) , 6. Fernando
自由人 - 15. Maique , 17. Thales

斯洛文尼亞男排 [世界排名: 12]
主攻 - 11. Stern , 17. Urnaut , 18. Cebulj , 19. Mozic
副攻 - 2. Pajenk , 4. Kozamernik , 10. Stalekar , 15. Videcnik
接應 - 1. Stern , 5. Sket , 6. Gasparini
二傳 - 3. Pernus , 9. Vincic , 16. Ropret
自由人 - 12. Klobucar , 13. Kovacic

巴西男排 1.20 : 4.33 斯洛文尼亞男排
3:0 - 2.50 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 5.00
0:3 - 17.00 | 1:3 - 11.00 | 2:3 - 9.00

巴西公怖左奧運陣容?
希望今年有得睇直播
kent 發表於 2021-6-16 07:29
未,暫時公布左 12 人只得美國,不過佢都有公布埋後備名單,如有意外都會換,而最後嘅報上奧組委,參照阿根廷公布 12 人名單會喺 7 月 5 號,以及上屆都係開幕前兩至三個禮拜左右就陸續公布,我諗 7 月 5 號前後應係各隊名單陸續出爐嘅時期。而呢段期間美國如果無新消息,呢個名單就係 99.99%

巴西男排未公布呀,不過入圍名單都幾明顯下
接應 Wallace + Alan ; 二傳 Bruno + Fernando ; 自由人 Thales 呢三個位置毫無懸念
主攻 Leal + Lucarelli + Douglas,最後一個位置相信係 Mauricio
副攻 Lucas 入硬,Isac + Souza + Flavio 爭兩個位,Isac 同 Flavio 機會大啲

2021 世界男排聯賽 常規賽 第十一輪

06.16 16:00 俄羅斯 3 : 1 阿根廷 (25:19 25:23 21:25 25:19)
第 1 局 - 6 : 8 | 16 : 13 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 9 : 16 | 21 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 25 : 19 | 3 : 1

首發
俄羅斯男排
大主 - 18. Kliuka | 小主 - 1. Podlesnykh
大副 - 20. Kurkaev | 小副 - 4. Volvich
接應 - 17. Mikhaylov
二傳 - 24. Kobzar
自由人 - 27. Golubev

阿根廷男排
大主 - 7. Conte | 小主 - 13. Palacios
大副 - 8. Loser | 小副 - 11. Sole
接應 - 12. Lima
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 9. Danani

俄羅斯男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 4]
主攻 - 1. Podlesnykh , 5. Semyshev , 7. Volkov , 10. Bogdan , 18. Kliuka
副攻 - 2. Vlasov , 4. Volvich , 9. Iakovlev , 13. Muserskiy , 20. Kurkaev
接應 - 15. Poletaev , 17. Mikhaylov
二傳 - 24. Kobzar (C) , 11. Pankov
自由人 - 6. Baranov , 27. Golubev

阿根廷男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 5]
主攻 - 3. Franchi , 6. Poglajen , 7. Conte , 10. Lazo , 13. Palacios , 16. Palonsky , 17. Mendez
副攻 - 8. Loser , 11. Sole , 14. Crer , 18. Ramos
接應 - 2. Pereyra , 12. Lima
二傳 - 15. De Cecco (C) , 1. Sanchez , 5. Uriarte
自由人 - 9. Danani , 19. Massimino

俄羅斯男排 1.16 : 4.50 阿根廷男排
3:0 - 2.25 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 5.50
0:3 - 19.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 10.00

06.16 21:00 波蘭 3 : 0 日本 (25:14 25:18 25:19)
第 1 局 - 8 : 4 | 16 : 9 | 25 : 14 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 18 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 19 | 3 : 0

首發
波蘭男排
大主 - 16. Semeniuk | 小主 - 21. Fornal
大副 - 77. Klos | 小副 - 20. Bieniek
接應 - 2. Muzaj
二傳 - 12. Lomacz
自由人 - 17. Zatorski

日本男排
大主 - 17. 高梨健太 | 小主 - 5. 福澤達哉
大副 - 16. 高橋健太郎 | 小副 - 15. 李博
接應 - 19. 大塚達宣
二傳 - 12. 關田誠大
自由人 - 24. 小川智大

波蘭男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 2]
主攻 - 13. Kubiak (C) , 9. Leon , 14. Sliwka , 16. Semeniuk , 21. Fornal , 22. Bednorz
副攻 - 1. Nowakowski , 15. Kochanowski , 20. Bieniek , 77. Klos , 99. Huber
接應 - 2. Muzaj , 5. Kaczmarek , 6. Kurek
二傳 - 4. Komenda , 11. Drzyzga , 12. Lomacz , 19. Janusz
自由人 - 10. Wojtaszek , 17. Zatorski

日本男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 9]
主攻 - 14. 石川祐希 (C) , 5. 福澤達哉 , 17. 高梨健太 , 19. 大塚達宣 , 21. 高橋藍
副攻 - 2. 小野寺太志 , 6. 山內晶大 , 15. 李博 , 16. 高橋健太郎
接應 - 1. 清水邦廣 , 4. 大竹壱青 , 11. 西田有志
二傳 - 3. 藤井直伸 , 12. 關田誠大 , 13. 大宅真樹
自由人 - 20. 山本智大 , 24. 小川智大

波蘭男排 1.10 : 6.50 日本男排
3:0 - 1.90 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 6.50
0:3 - 23.00 | 1:3 - 17.00 | 2:3 - 13.00

今日叫做睇左兩場焦點戰。俄羅斯 VS 阿根廷 呢場其實阿根廷非常有機會,特別係第二局,但因為 Poglajen 嘅一傳表現太差,影響左串聯,其他環節做得唔錯嘅,就係一傳太受影響。波蘭 VS 日本 呢場,波蘭用左半主力嘅陣容,日本替補對於佢地嘅發球同進攻節奏都搵唔到感覺,大多都係等到球黎左先估到,有個感覺就係球係救左但救唔好,所以日本打得好吃力。另外西田今日有出到場,術後出黎暫時仲要搵下感覺,彈跳都係一般,或多或少今次受傷可能會令佢心理有陰影,加上奧運將至,唔容易,希望佢加油 !

06.17 01:30 美國 1 : 3 法國 (23:25 25:22 29:31 22:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 23 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 1
第 3 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 29 : 31 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 22 : 25 | 1 : 3

首發
美國男排
大主 - 17. Jaeschke | 小主 - 8. Defalco
大副 - 12. Holt | 小副 - 6. Stahl
接應 - 5. Ensing
二傳 - 7. Shoji
自由人 - 22. Shoji

法國男排
大主 - 9. Ngapeth | 小主 - 7. Tillie
大副 - 14. Le Goff | 小副 - 1. Chinenyeze
接應 - 4. Patry
二傳 - 6. Toniutti
自由人 - 2. Grebennikov

美國男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 3]
主攻 - 3. Sander (C) , 8. Defalco , 15. Sander , 17. Jaeschke , 18. Muagututia
副攻 - 4. Jendryk Ii , 6. Stahl , 12. Holt , 19. Averill , 20. Smith
接應 - 1. Anderson , 5. Ensing , 9. Hanes , 13. Patch
二傳 - 7. Shoji , 11. Christenson , 16. Tuaniga
自由人 - 21. Watten , 22. Shoji

法國男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 6]
主攻 - 7. Tillie , 8. Lyneel , 9. Ngapeth , 17. Clevenot , 18. Rossard , 19. Louati
副攻 - 1. Chinenyeze , 14. Le Goff , 16. Bultor , 24. Gueye
接應 - 4. Patry , 12. Boyer , 21. Faure
二傳 - 6. Toniutti (C) , 11. Brizard , 23. Meyer
自由人 - 2. Grebennikov , 20. Diez

美國男排 2.20 : 1.61 法國男排
3:0 - 7.50 | 3:1 - 6.00 | 3:2 - 5.50
0:3 - 4.75 | 1:3 - 4.00 | 2:3 - 4.50

06.17 03:00 巴西 3 : 1 伊朗 (25:19 23:25 25:19 25:21)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 23 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 4 | 16 : 8 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
巴西男排
大主 - 18. Lucarelli | 小主 - 14. Douglas
大副 - 12. Isac | 小副 - 13. Souza
接應 - 21. Alan
二傳 - 6. Fernando
自由人 - 17. Thales

伊朗男排
大主 - 2. Ebadipour | 小主 - 17. Salehi
大副 - 6. Mousavi | 小副 - 15. Mojarad
接應 - 11. Kazemi
二傳 - 4. Marouf
自由人 - 21. Salehi

巴西男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 1]
主攻 - 3. Ferreira , 5. Mauricio , 9. Leal , 11. Kavalkievicz , 14. Douglas , 18. Lucarelli , 19. Felipe
副攻 - 10. Matheus , 12. Isac , 13. Souza , 16. Lucas , 23. Flavio
接應 - 8. Wallace , 21. Alan
二傳 - 1. Bruno (C) , 6. Fernando
自由人 - 15. Maique , 17. Thales

伊朗男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 8]
主攻 - 2. Ebadipour , 7. Fayazi , 12. Sharifi , 14. Manavinejad , 17. Salehi , 22. Esfandiar
副攻 - 3. Abedini , 6. Mousavi , 9. Gholami , 15. Mojarad , 16. Shafiei
接應 - 10. Ghafour , 11. Kazemi , 23. Saadat
二傳 - 4. Marouf (C) , 18. Vadi , 24. Karimi
自由人 - 8. Hazratpour , 21. Salehi

巴西男排 1.10 : 6.50 伊朗男排
3:0 - 1.90 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 6.50
0:3 - 26.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 13.00

2021 世界男排聯賽 常規賽 第十二輪

06.17 16:00 阿根廷 3 : 0 塞爾維亞 (27:25 25:20 26:24)
第 1 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 27 : 25 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 25 : 20 | 2 : 0
第 3 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 26 : 24 | 3 : 0

首發
阿根廷男排
大主 - 7. Conte | 小主 - 13. Palacios
大副 - 8. Loser | 小副 - 18. Ramos
接應 - 12. Lima
二傳 - 1. Sanchez
自由人 - 9. Danani

塞爾維亞男排
大主 - 2. Kovacevic | 小主 - 8. Ivovic
大副 - 18. Podrascanin | 小副 - 7. Krsmanovic
接應 - 16. Luburic
二傳 - 9. Jovovic
自由人 - 6. Pekovic

阿根廷男排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 5]
主攻 - 3. Franchi , 6. Poglajen , 7. Conte , 10. Lazo , 13. Palacios , 16. Palonsky , 17. Mendez
副攻 - 8. Loser , 11. Sole , 14. Crer , 18. Ramos
接應 - 2. Pereyra , 12. Lima
二傳 - 15. De Cecco (C) , 1. Sanchez , 5. Uriarte
自由人 - 9. Danani , 19. Massimino

塞爾維亞男排 [世界排名: 11]
主攻 - 2. Kovacevic , 8. Ivovic , 10. Kujundzic , 12. Peric , 26. Kovac
副攻 - 18. Podrascanin (C) , 7. Krsmanovic , 13. Simic , 20. Lisinac
接應 - 14. Atanasijevic , 16. Luburic , 23. Vucicevic
二傳 - 9. Jovovic , 11. Batak , 21. Todorovic
自由人 - 3. Kapur , 6. Pekovic

阿根廷男排 5.50 : 1.12 塞爾維亞男排
3:0 - 21.00 | 3:1 - 15.00 | 3:2 - 11.00
0:3 - 2.20 | 1:3 - 3.10 | 2:3 - 6.00

06.17 19:00 日本 0 : 3 加拿大 (22:25 23:25 18:25)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 0 : 3

首發
日本男排
大主 - 14. 石川祐希 | 小主 - 21. 高橋藍
大副 - 2. 小野寺太志 | 小副 - 6. 山內晶大
接應 - 1. 清水邦廣
二傳 - 12. 關田誠大
自由人 - 20. 山本智大

加拿大男排
大主 - 2. Perrin | 小主 - 7. Maar
大副 - 17. Vigrass | 小副 - 20. Szwarc
接應 - 10. Sclater
二傳 - 1. Sanders
自由人 - 19. Bann

日本男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 9]
主攻 - 14. 石川祐希 (C) , 5. 福澤達哉 , 17. 高梨健太 , 19. 大塚達宣 , 21. 高橋藍
副攻 - 2. 小野寺太志 , 6. 山內晶大 , 15. 李博 , 16. 高橋健太郎
接應 - 1. 清水邦廣 , 4. 大竹壱青 , 11. 西田有志
二傳 - 3. 藤井直伸 , 12. 關田誠大 , 13. 大宅真樹
自由人 - 20. 山本智大 , 24. 小川智大

加拿大男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 10]
主攻 - 2. Perrin (C) , 3. Marshall , 4. Hoag , 7. Maar , 14. Loeppky
副攻 - 11. Vandoorn , 12. Berkel , 17. Vigrass , 20. Szwarc , 23. Demyanenko
接應 - 10. Sclater , 13. Vernon-Evans
二傳 - 1. Sanders , 8. Blankenau , 21. Walsh
自由人 - 6. Pereira , 19. Bann

日本男排 1.61 : 2.20 加拿大男排
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.00 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.50 | 1:3 - 6.00 | 2:3 - 5.50

06.17 22:00 伊朗 1 : 3 斯洛文尼亞 (25:14 20:25 19:25 30:32)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 5 | 25 : 14 | 1 : 0
第 2 局 - 3 : 8 | 12 : 16 | 20 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 19 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 14 | 30 : 32 | 1 : 3

首發
伊朗男排
大主 - 2. Ebadipour | 小主 - 17. Salehi
大副 - 6. Mousavi | 小副 - 9. Gholami
接應 - 11. Kazemi
二傳 - 4. Marouf
自由人 - 21. Salehi

斯洛文尼亞男排
大主 - 17. Urnaut | 小主 - 18. Cebulj
大副 - 4. Kozamernik | 小副 - 2. Pajenk
接應 - 1. Stern
二傳 - 16. Ropret
自由人 - 13. Kovacic

伊朗男排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 8]
主攻 - 2. Ebadipour , 7. Fayazi , 12. Sharifi , 14. Manavinejad , 17. Salehi , 22. Esfandiar
副攻 - 3. Abedini , 6. Mousavi , 9. Gholami , 15. Mojarad , 16. Shafiei
接應 - 10. Ghafour , 11. Kazemi , 23. Saadat
二傳 - 4. Marouf (C) , 18. Vadi , 24. Karimi
自由人 - 8. Hazratpour , 21. Salehi

斯洛文尼亞男排 [世界排名: 12]
主攻 - 11. Stern , 17. Urnaut , 18. Cebulj , 19. Mozic
副攻 - 2. Pajenk , 4. Kozamernik , 10. Stalekar , 15. Videcnik
接應 - 1. Stern , 5. Sket , 6. Gasparini
二傳 - 3. Pernus , 9. Vincic , 16. Ropret
自由人 - 12. Klobucar , 13. Kovacic

伊朗男排 3.50 : 1.28 斯洛文尼亞男排
3:0 - 13.00 | 3:1 - 9.50 | 3:2 - 7.50
0:3 - 2.87 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 4.75

塞爾維亞男排最近已經有好幾場領先多分之下輸左 ... 但因為做緊野,無專心睇佢輸咩 ... 而另一場,加拿大男排今日表現超出左我少少預期,發球做得好好,可能咁樣掩蓋左佢防守上嘅不足。其實日本男排都唔算打得好差,本來第一局中段都佔左少少優勢,但後排換西田上黎試,兩個失誤之下,令加拿大一次過收復失地,覺得呢次換人都唔太值得咁樣比西田出黎試,因為佢尋日係未如理想,應該待比分拉開至試。然後就因為咁樣,後面一直由加拿大男排主導比賽

2021 世界男排聯賽 第四周 賽程賽果

第十輪
06.15 16:00 俄羅斯 3 : 1 塞爾維亞     (25:23 25:22 22:25 25:21)
06.15 18:00 伊朗 2 : 3 澳洲        (23:25 22:25 25:23 25:18 12:15)
06.15 19:00 阿根廷 3 : 1 保加利亞     (25:20 16:25 25:18 25:18)
06.15 21:10 日本 3 : 0 德國        (25:18 25:22 25:20)
06.15 22:30 意大利 0 : 3 美國       (15:25 18:25 21:25)
06.16 00:00 波蘭 3 : 0 加拿大       (25:22 25:23 25:19)
06.16 01:30 巴西 3 : 2 斯洛文尼亞     (15:25 25:22 19:25 25:13 15:12)
06.16 03:00 法國 2 : 3 荷蘭        (25:15 25:22 26:28 23:25 17:19)

第十一輪
06.16 16:00 俄羅斯 3 : 1 阿根廷      (25:19 25:23 21:25 25:19)
06.16 18:00 塞爾維亞 3 : 0 保加利亞    (25:20 25:17 25:17)
06.16 19:00 斯洛文尼亞 3 : 1 澳洲     (18:25 25:18 25:18 25:17)
06.16 21:00 波蘭 3 : 0 日本        (25:14 25:18 25:19)
06.16 22:30 意大利 3 : 1 荷蘭       (25:19 25:23 23:25 25:21)
06.17 00:00 加拿大 3 : 0 德國       (25:17 26:24 25:21)
06.17 01:30 美國 1 : 3 法國        (23:25 25:22 29:31 22:25)
06.17 03:00 巴西 3 : 1 伊朗        (25:19 23:25 25:19 25:21)

第十二輪
06.17 16:00 阿根廷 3 : 0 塞爾維亞     (27:25 25:20 26:24)
06.17 18:00 俄羅斯 3 : 0 保加利亞     (25:17 25:22 25:17)
06.17 19:00 日本 0 : 3 加拿大       (22:25 23:25 18:25)
06.17 21:00 巴西 3 : 0 澳洲        (25:17 25:22 25:12)
06.17 22:00 伊朗 1 : 3 斯洛文尼亞     (25:14 20:25 19:25 30:32)
06.18 00:00 美國 3 : 2 荷蘭        (21:25 25:17 23:25 25:15 15:13)
06.18 01:30 意大利 3 : 2 法國       (25:19 22:25 25:20 21:25 15:12)
06.18 03:05 波蘭 3 : 0 德國        (25:22 25:19 25:20)

2021 世界男排聯賽 第四周 過後排名

2021 世界女排聯賽 常規賽 第十三輪

06.18 18:00 日本 3 : 2 多米尼加 (18:25 24:26 25:22 25:15 15:11)
第 1 局 - 8 : 4 | 14 : 16 | 18 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 15 : 16 | 24 : 26 | 0 : 2
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 3 | 16 : 8 | 25 : 15 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 3 | 10 : 8 | 15 : 11 | 3 : 2

首發
日本女排
大主 - 8. 石川真佑 | 小主 -  2. 古賀紗理那
大副 - 3. 島村春世 | 小副 - 5. 荒木繪里香
接應 - 1. 黑後愛
二傳 - 24. 籾井秋
自由人 - 14. 小幡真子

多米尼加女排
大主 - 18. De La Cruz | 小主 - 20. Martinez
大副 - 21. Martinez | 小副 - 3. Eve
接應 - 14. Rivera
二傳 - 7. Marte
自由人 - 5. Castillo

日本女排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 7]
主攻 - 1. 黑後愛 , 2. 古賀紗理那 , 7. 石井優希 , 8. 石川真佑 , 11. 鍋谷友理枝 , 21. 林琴奈
副攻 - 5. 荒木繪里香 (C) , 3. 島村春世 , 10. 芥川愛加 , 13. 奧村麻依 , 19. 山田二千華
接應 - 4. 長岡望悠
二傳 - 9. 田代佳奈美 , 20. 關菜 , 24. 籾井秋
自由人 - 14. 小幡真子 , 15. 井上琴繪

多米尼加女排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 9]
主攻 - 14. Rivera (C) , 4. Luna , 10. Martinez , 16. Pena , 18. De La Cruz , 20. Martinez
副攻 - 1. Vargas , 3. Eve , 11. Rodriguez , 21. Martinez , 24. Gonzalez
接應 - 17. Mambru , 23. Gonzalez
二傳 - 6. Dominguez , 7. Marte , 12. Flores
自由人 - 2. Duran , 5. Castillo , 25. Caro

日本女排 1.44 : 2.62 多米尼加女排
3:0 - 3.75 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 9.50 | 1:3 - 7.00 | 2:3 - 6.00

5局味濃,日本打多米成日都係咁嘅,奧運小組雖然弱d,但日韓多都係有得鬥

5局味濃,日本打多米成日都係咁嘅,奧運小組雖然弱d,但日韓多都係有得鬥 ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-18 20:00
以多米嘅呢種攻擊力,打日本三局完勝係無問題,奈何總係會有啲問題出現,第四局 Castillo 都有一傳問題,防反球全體都好混亂。日本嘅好壞表現要睇前排主攻係邊個,石川喺前排要卡多米輪嘅機會大啲,古賀仍然唔係好識打形成雙人攔網嘅調整攻,兩隊都有漏洞,就睇邊個捉對方弱點捉得多

06.18 21:00 巴西 3 : 0 南韓 (25:18 25:23 25:18)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 10 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 16 : 13 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 15 | 25 : 18 | 3 : 0

首發
巴西女排
大主 - 10. Gabi | 小主 - 16. Fe Garay
大副 - 2. Caroline | 小副 - 20. Ana
接應 - 11. Tandara
二傳 - 8. Macris
自由人 - 18. Camila

南韓女排
大主 - 13. 朴貞雅 | 小主 - 10. 金軟景
大副 - 2. 李多賢 | 小副 - 12. 韓松伊
接應 - 16. 鄭智允
二傳 - 3. 廉惠善
自由人 - 9. 吳智英

巴西女排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 3]
主攻 - 12. Natalia (C) , 7. Rosamaria , 10. Gabi , 16. Fe Garay , 17. Cristina
副攻 - 2. Caroline , 5. Adenizia , 15. Carol , 20. Ana , 28. Mayany
接應 - 11. Tandara , 13. Sheilla , 24. Lorenne
二傳 - 3. Dani Lins , 8. Macris , 9. Roberta
自由人 - 6. Nyeme , 18. Camila

南韓女排 [奧運會 A 組 , 世界排名: 10]
主攻 - 10. 金軟景 (C) , 1. 李素英 , 15. 盧淑英 , 19. 表承珠
副攻 - 2. 李多賢 , 8. 朴恩貞 , 12. 韓松伊 , 14. 梁孝貞
接應 - 13. 朴貞雅 , 16. 鄭智允
二傳 - 3. 廉惠善 , 6. 金多仁 , 7. 安惠真
自由人 - 5. 韓多慧 , 9. 吳智英

巴西女排 1.01 : 12.00 南韓女排
3:0 - 1.33 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 12.00
0:3 - 51.00 | 1:3 - 41.00 | 2:3 - 29.00

法國男排公布東京奧運 12 人名單
http://www.ffvb.org/index.php?mduuseid=Mw%3D%3D&dsgtypid=37&page=actu&actid=NjIyNw%3D%3D

主攻 - 7. Tillie , 9. Ngapeth , 17. Clevenot , 19. Louati
副攻 - 1. Chinenyeze , 14. Le Goff , 16. Bultor
接應 - 4. Patry , 12. Boyer
二傳 - 6. Toniutti (C) , 11. Brizard
自由人 - 2. Grebennikov

06.18 22:00 中國 3 : 0 俄羅斯 (25:18 25:23 25:16)
第 1 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 25 : 23 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 25 : 16 | 3 : 0

首發
中國女排
大主 - 2. 朱婷 | 小主 - 12. 李盈瑩
大副 - 1. 袁心玥 | 小副 - 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 16. 丁霞
自由人 - 18. 王夢潔

俄羅斯女排
大主 - 5. Fedorovtseva | 小主 - 16. Voronkova
大副 - 6. Koroleva | 小副 - 14. Fetisova
接應 - 8. Goncharova
二傳 - 13. Startseva
自由人 - 19. Malova

中國女排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 1]
主攻 - 2. 朱婷 (C) , 8. 栗垚 , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 李盈瑩 , 19. 劉晏含 , 22. 段放
副攻 - 1. 袁心玥 , 4. 楊涵玉 , 5. 高意 , 7. 王媛媛 , 14. 鄭益昕 , 17. 顏妮
接應 - 6. 龔翔宇
二傳 - 3. 刁琳宇 , 11. 姚迪 , 16. 丁霞
自由人 - 15. 林莉 , 18. 王夢潔

俄羅斯女排 [奧運會 B 組 , 世界排名: 8]
主攻 - 5. Fedorovtseva , 15. Kosheleva , 16. Voronkova , 23. Kapustina , 24. Pipunyrova
副攻 - 2. Malygina , 6. Koroleva , 11. Brovkina , 14. Fetisova
接應 - 8. Goncharova , 9. Gorbunova , 12. Lazareva , 25. Smirnova
二傳 - 13. Startseva (C) , 10. Matveeva , 20. Lazareva
自由人 - 4. Pilipenko , 19. Malova , 22. Zaytseva

中國女排 1.08 : 7.00 俄羅斯女排
3:0 - 1.83 | 3:1 - 3.10 | 3:2 - 6.50
0:3 - 26.00 | 1:3 - 19.00 | 2:3 - 13.00

第一局開局俄羅斯有戰術部署,發前區破快攻減慢傳球節奏,攔防二四號位,幾成功。不過到第二個技術暫停之後,中國開始搵 Fedorovtseva 黎發就開始唔同左,首先 Fedorovtseva 接發球一般,二黎 Goncharova 喺中國心目中實在係太熟,但 Busato 仲換個同樣喺中國好熟嘅 Kosheleva,呢個換人錯得好緊要

今日俄羅斯大多都發球搵前區,本來係想破快攻,但中國隊最後副攻接起後都仲打到快攻,某程度已經適應左呢個節奏,所以俄羅斯再咁樣發已經無意思,因為佢地一攻都係唔可以放副攻,倒不如好似平時咁追邊攻發仲好。而第三局仲用 Kosheleva,我估計中國隊會更加快贏

第一局開局俄羅斯有戰術部署,發前區破快攻減慢傳球節奏,攔防二四號位,幾成功。不過到第二個技術暫停之後 ...
chanchan0909 發表於 2021-6-18 22:37

俄羅斯發球的確幾有針對性,發LYY同小蘋果幾正確,不過可以唔洗發顏妮,老大姐接一傳冇乜難度。而防守同自失都控制得唔錯。

不過佢地一傳唔得真係幾難搞,依家呢個世代防守越來越好,冇快攻掩護嘅強攻好危危乎,更何況GONCHA都冇以為咁勁。

俄羅斯發球的確幾有針對性,發LYY同小蘋果幾正確,不過可以唔洗發顏妮,老大姐接一傳冇乜難度。而防守同 ...
skyhorse1111 發表於 2021-6-18 23:15
接得勁冷靜同到位,所以完全無用
睇下 Voronkova、Fedorovtseva 同 Kosheleva 練到幾多一傳啦,Malova 返黎都幫到佢地嘅,但真係仲需要比心機練