返回列表 發帖
2003 關心妍 總共六首歌季選有獎, 係咪都係記錄?
henry168 發表於 2020-8-30 23:26

嚴格得三首入選,其他係豬肉獎

其實當時明哥都係英皇…
星勤 發表於 2020-8-30 22:45

咁李逸朗都係…… 其實證明當時Twins同Joey真的紅,舞影都out唔走

2001鄭秀文終身美麗季選都拎豬肉獎(網上金曲獎)兼出席哦
阿mark 發表於 2020-8-31 06:59

Sammi嗰年頭三次季選(獨家試唱、愛是...、終身美麗)得獎都冇出席喎
只係第四季季選交換溫柔入選先有出席

千嬋呢隻碟真係神奇,4plug得2plug上榜
阿mark 發表於 2020-8-30 19:49

TBB Ban左可人兒

Sammi嗰年頭三次季選(獨家試唱、愛是...、終身美麗)得獎都冇出席喎
只係第四季季選交換溫柔入選先有出 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-31 07:07

第三季有出席啊

TBB Ban左可人兒
森姆@結論 發表於 2020-8-31 07:10

成半年無plug歌都ban,首歌又唔差

可能當年算是大獎了~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

嚴格得三首入選,其他係豬肉獎

但總選無歌曲獎sosad
要靠搶菊姐先搶到十大
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

1996年(好似)之前
903係根據全港電台ap,個榜叫做雷霆歌曲播放指數
去頒奬

後來因為新城997為左造就 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:31

係1998年, 仲要係年尾先決定好記得
因為當年本身係劉華男金, SAMMI女金
但臨到12月先改制
變左只計903.
SAMMI坐成晚一個都無, 之後99年唔去

但臨到12月先改制
變左只計903.
S ...
gordon0807 發表於 2020-8-31 08:48

98唔知點解十大out佐哭泣遊戲,好似都幾高ap
劉華同903反面,俾唔俾男金佢都唔會去拎,好似係94年失落就唔玩了

98唔知點解十大out佐哭泣遊戲,好似都幾高ap
劉華同903反面,俾唔俾男金佢都唔會去拎,好似係94年失落就 ...
阿mark 發表於 2020-8-31 08:52

但又好奇怪,. 劉華又會幫903做野, 廣播劇
06年聲音隻碟都係同903合作攪新碟SHOW

05年咩都無做,903又會留左隻我得你10大比佢

但總選無歌曲獎sosad
要靠搶菊姐先搶到十大
on07111 發表於 2020-8-31 08:42

03年太多一線啦, 佢一定無份連之前攞過幾年10大的基仔返來,仲有首HIT的都要係網上金, 上唔到10大住

其實應該係Gigi當時未夠「牙力」撼
千嬅首歌明顯係因為903女金加少女的祈禱金曲金效應
再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

係地位上, 千嬅係高過GIGI始終99年單野GIGI仲未洗哂底
903女金加少女的祈禱金曲金 - 已經係女歌手一線尾
再加上第一季無咩一線女歌手出, 點都會留比佢

只係其實可以唔比學友個首,用來比GIGI
但個時學友又未開始總選唔去, 都要留個位比佢先

(你沒有)好結果冇?
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:39

記得呢首冇台有冠
離不開 留不低

sammi當時失落3次最女兼上2次季選大牌不出席,tvb要懲罰sammi
千嬅第1季缺席,第2季國語,第3季垃圾網上金曲,睇個勢似跌落2線

千嬋呢隻碟真係神奇,4plug得2plug上榜
阿mark 發表於 2020-8-30 19:49

當年 TVB 俾唱片公司係一隻碟只可以派 2 首
除非有特別情況,例如係劇集主題曲 / 節目有關嘅歌曲
先可以派到第 3 首
所以得 2 plug 上榜已經代表隻碟 quota 用盡

至於《可人兒》,其實有無做過挑戰歌我都唔記得
因為 2 個 quota 呢件事,其實唱片公司都唔一定係放響頭 2 plug
例如造碟時已經 plan 左 3th plug 出碟
咁就可能會響第 1 或第 2 首主打中,只揀一首放去 TVB
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

先可以 ...
星勤 發表於 2020-8-31 12:09

可人兒同放煙花都有挑戰過啦

先可以 ...

《打得火熱》都上晒三plug
打得火熱: 1 / K歌之王:1 / 低等動物:4

《花火》都上晒三plug
煙霧瀰漫:2 / 一年之計:5 / 灰姑娘:1

又鞭祖祖

嘩啲人開始講到99 年蝦餃都唔值?
平行時空到
當年對你太在乎都是你 ...
ricnature 發表於 2020-8-26 11:26

啱啱先見到上面啲post,好驚訝,究竟出posT嘅朋友當年係咩嘢年紀?啲料係咪淨靠睇報紙雜誌?
99年好明顯係Kelly最勁喎,對你太在乎同都是你的錯都好hit,暑假同期出碟銷量仲好過郭富城,印象深刻。
基本上勁歌頒嗰時都冇乜懸念,Sammi 98同99年都flop,直至00年孤男寡女後人氣先回升,99年插曲金曲金先係爆大冷。

但臨到12月先改制
變左只計903.
S ...
gordon0807 發表於 2020-8-31 08:48

應該唔係,因為播放率一早已做定,叱咤十大都好正路,當年仲特登要自家谷劉華隻掛念入十大。

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席
sexykaren 發表於 2020-8-30 22:42

嗰時完約嘛,公司點會仲幫爭奬,有安慰奬算係咁。

呢年10大, 論地位, 貼近03年社會較低沉, 梅姐又剛走
真係如果有一天
其他唔係情歌就地位未到要比大 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:47

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:36

如果有一天攞唔到未至於遺憾掛......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 22
1. 還有一艘救生艙 2. 靈魂有路 3. 月色魔美

啱啱先見到上面啲post,好驚訝,究竟出posT嘅朋友當年係咩嘢年紀?啲料係咪淨靠睇報紙雜誌?
99年好明顯 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:18

我知插曲係爆大冷既 睇返條片佢個反應好正

不過當年首歌hit既程度係點呢 因為入到903最歌5強而且唔係包尾
Kelly兩首大hit入唔到係因為界咗票?
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

先可以 ...

一碟限派兩首係04年之後先開始嘅事
直至四大事件之後就取消~
離不開 留不低

先可以 ...

你講的,係優秀選之後,以前一碟5~6plug都無問題,學友95過敏世界一共上佐6plug,入選了一年(95第二季~96第一季)

煙霧瀰漫:2 ...
l00540 發表於 2020-8-31 12:45

花火都有上,但唔知廣東定國語,2001第二季的
最記得我@你無上榜

花火都有上,但唔知廣東定國語,2001第二季的
阿mark 發表於 2020-8-31 15:52

四台上榜的都是國語版~
因為華納/EEI 要宣傳國語碟《Amour》

我@你 TVB MV 拍得很美~

四台上榜的都是國語版~
因為華納/EEI 要宣傳國語碟《Amour》

我@你 TVB MV 拍得很美~ ...
l00540 發表於 2020-8-31 16:00

梁GIGI,有plug但冇上榜:自由自在、Cover Girl、我@你、未來的未來,有無漏

梁GIGI,有plug但冇上榜:自由自在、Cover Girl、我@你、未來的未來,有無漏 ...
阿mark 發表於 2020-8-31 16:04

- 唔計國語主打,應該有《Funny Face》、《女人本色》...

-《Cover Girl》好似係TBB週刊主題曲,竟然上唔到...

- 如果出隻TVB版MV合輯就好喇

帥小寶` 發表於 2020-8-31 14:00

對劉華一定係如果有一天係佢有地位坐穩之後唯一一年首年度金曲係夠HIT, 夠話題性最接近個獎的一次.

煙霧瀰漫:2 ...
l00540 發表於 2020-8-31 12:45

我頭先見到都想講不容錯失都已經3plug上晒
重有再早期啲王菲學友 多過2plug有好多

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 19:07

我太強plug咗勁耐plug埋關心...心妍
最後季選截數前趕上1week第10拎獎
印象深刻

嗰時完約嘛,公司點會仲幫爭奬,有安慰奬算係咁。
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:28

水瓶座拎哂三台歌曲獎喎

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:36

幾時開始劉德華係值金曲金?佢最hit歌反而係國語歌

99年好明顯 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 13:18

99年金曲金應係王菲償還或郵差都仲hit過咩插曲

我太強plug咗勁耐plug埋關心...心妍
最後季選截數前趕上1week第10拎獎
印象深刻 ...
kenneth 發表於 2020-8-31 17:50

關家姐果年的歌對美祖威脅好大,真係首首十大質素

阿mark 發表於 2020-8-31 18:13

黃丹儀/ 56x/ 李峻一/ 陳輝陽

不過,佢哋同美祖都合作無間~

水瓶座拎哂三台歌曲獎喎
sexykaren 發表於 2020-8-31 17:57

應該講緊《龍爭虎鬥》

應該講緊《龍爭虎鬥》
l00540 發表於 2020-8-31 18:54

2003年楊千嬅用舊公司歌拎三台歌曲獎,你不覺好奇怪?

阿mark 發表於 2020-8-31 18:13

所以2004年英皇向tvb舉報家姐犯規

帥小寶` 發表於 2020-8-31 14:00

曲詞都自己,加上差唔多要上神枱都冇得攞,仲唔係遺憾?華仔呢個奬從未攞過嘛

好心2000就俾最男張學友(黎明郭富城學友每人2次),果年謝霆鋒仲紅過郭富城 ...
阿mark 發表於 2020-8-28 09:18

28場紅館同6場紅館,點比

2003年楊千嬅用舊公司歌拎三台歌曲獎,你不覺好奇怪?
sexykaren 發表於 2020-8-31 19:03

因為水瓶座真係hit過自由行,Paco都要接受,況且啲歌都係佢仲喺舊公司時嘅出品

99年金曲金應係王菲償還或郵差都仲hit過咩插曲
sexykaren 發表於 2020-8-31 18:02

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明唔攞奬

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:32

唔明郵差點解得903有冠同十大
離不開 留不低

曲詞都自己,加上差唔多要上神枱都冇得攞,仲唔係遺憾?華仔呢個奬從未攞過嘛 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:17

如果2004年派台《如果我有事》來爭獎嘅話,都有可能金曲金嘅

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:32

王菲3年缺席都有一個大獎,出席當然可2個大獎,94年試過2個大獎
王菲無金曲金就真係遺憾

如果2004年派台《如果我有事》來爭獎嘅話,都有可能金曲金嘅
乐坛风云 發表於 2020-8-31 20:40

2004年你想劉華3個大獎?

2004年你想劉華3個大獎?
sexykaren 發表於 2020-8-31 20:54

吶吶聲俾曬佢,好退休吖