返回列表 發帖
長知識了

原來係美祖成名前的樂壇競爭如此激烈,如此繽紛
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

快歌係冇,但係慢歌都有好幾首好歌嘅,只不過冇派台……人氣flop就千真萬確嘅事實,00/01跨年28場flo ...
lightupmylight 發表於 2020-9-4 07:58

00/01個28場都已經唔係好, 好多場都係得7城入座

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭
阿mark 發表於 2020-9-4 07:35

錯愛的呼喚, 臨睡吻你一次都叫做03年有少少NOISE
但唔會係10大
係佢02年總選開始唔去,
03年又突然去左兩次季選, 不過似係為左宣傳歌賣碟多過想攞獎
01年佢連亞太男都無埋就應該知自己要退

呢兩首當年都算Hit,唔Hit係得97真生命
阿mark 發表於 2020-9-4 07:38

94有誰人知, 鑽石眼淚95仲有首情深的一句
仲有個勢
96,97就真係香港跌
但佢呢兩年的國語歌好勁
97佢應該真係預自己連10大都無
最後一首頒個時想喊咁

但98年換左監制就有回勇
你是我的女人, 掛念,他的女人, 笨小孩
但反而連亞太男都保唔住

我有我天地都hit嘅,又係廣告歌,起碼hit過夜風鈴先,不過彭羚已經開始flop,明知故犯、再見二丁目hit, ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:51

彭羚真係HIT其實係94-96,95係一個LEAD哂96已經開始趺
96,97隻10大純粹靠地位,96個10大其實應該比我為我生存

佢就算出返來,除左903比左10大之外, 都已經同的二線一樣
新城有金曲, TVB季選有, 總選分唔到

GIGI其實一出已經好紅
基本上年年TVB一定有獎同有5強
連98年都有首合唱有份
99已經係同SAMMI, KELLY一齊出場

錯愛的呼喚, 臨睡吻你一次都叫做03年有少少NOISE
但唔會係10大
係佢02年總選開始唔去,
03年又突然去左兩 ...
gordon0807 發表於 2020-9-4 09:50

03佢三季都出席(第二季無歌) 02四季都出席 好勤力

阿mark 發表於 2020-9-4 10:17

02四季都出席,但TVB感唔俾面,連總選都唔侵阿王玩,真係可惜……好似02定係03年翻大陸拍左部電視劇,但對佢人氣冇咩幫助,反而俾佢拿左個“傑青”,4大天王最後一個拿傑青嘅

長知識了

原來係美祖成名前的樂壇競爭如此激烈,如此繽紛
on07111 發表於 2020-9-4 09:07

可以話容祖兒成名前,係男歌手(4大天王)嘅壟斷下,一線女歌手都要爭蹦頭

阿mark 發表於 2020-9-4 10:17

佢之後專注拍電影幾好呀
兩次金馬,幾年前拎埋香港金像 (LEON同學友都仲未拎到金像獎呀,陰公豬)
退下來,後輩先得上
我覺得最後一首Hit得來又應該有獎係ParaPara

鄭伊健係香港樂壇嘅頒獎禮上面冇咩獎項得到肯定,特別男歌手獎,同佢一點緣分都冇 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-3 22:58

拎過十優好似2次,好過amanda

爆裂旋風  我覺得幾好聽,郭天王仲要出席兒歌頒獎禮同Twins爭兒歌大獎,真係好flop ...
阿mark 發表於 2020-9-4 08:04

最後城城,gigi,kelly 輸哂俾兒歌twins

但係講overall人氣,又係邊個紅啲呢?印象Sammi套戲都幫唔少,又有煞科眉飛色舞,而kelly 快歌大日 ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-4 00:43

我覺得瘦身男女才正式推高sammi人氣,孤男反而對sammi幫助不大,如果有人覺得sammi 9899無flop, 咁989900 ssmmi人氣都係差不多,01才大大上升。
2000kelly人氣高d  , 好似廣告都多d, 碟銷量又多d

00/01個28場都已經唔係好, 好多場都係得7城入座
gordon0807 發表於 2020-9-4 09:48

00城城28場簡直crazy自大,祖祖都未28場

02年~03年,除了錯愛的呼喚,無一首係十大質素,可能佢自己都懶得爭
阿mark 發表於 2020-9-4 07:35

係爭都無得爭,01年起仲話城城fans會俾人笑out

2000 年邊個紅啲根本無討論空間
一路都係公認蝦餃老母贏
同埋大日子唔係突然爆
佢係由年頭到年尾都爆
年 ...
ricnature 發表於 2020-9-4 01:11

係,音樂上2000年Kelly一定優勝過Sammi。Sammi年中國語碟香港冇迴響至理名言都唔hit,下半年隻Ladies First都賣得一般,煞科係後期hit返轉頭,嗰時都冇好大noise,成隻碟連感情線上都冇叱咤冠軍。

02四季都出席,但TVB感唔俾面,連總選都唔侵阿王玩,真係可惜……好似02定係03年翻大陸拍左部電視劇 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-4 11:41

點畀面佢呀
得爆裂旋風有人識
其他歌名都up 唔出
係咪真係要畀金曲爆裂旋風嚇人
嗰年十大首首都hit 架
Even 天生天養都叫大家識
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

係爭都無得爭,01年起仲話城城fans會俾人笑out
sexykaren 發表於 2020-9-4 12:44

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞⋯⋯

GIGI其實一出已經好紅
基本上年年TVB一定有獎同有5強
連98年都有首合唱有份
99已經係同SAMMI, KELLY一齊出場
gordon0807 發表於 2020-9-4 10:06

新城在GIGi拎勁爆女歌手前
亦增設民歌歌手/ 曲獎俾Gee
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

彭羚真係HIT其實係94-96,95係一個LEAD哂96已經開始趺
96,97隻10大純粹靠地位,96個10大其實應該比我為我生 ...
gordon0807 發表於 2020-9-4 10:06

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入仲hit嘅彷如隔世,唔應該入嗰個係梁漢文,換做李蕙敏就啱。
99年起四台都當佢唔再爭奬所以只俾返啲安慰奬

Gigi一出道已經紅,好似Kelly咁,一早入女歌手五強好正常,但坊間一般都當佢陪襯,雞仔聲經常被人垢病視為唔唱得。

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 15:15

跟完杜麗莎學唱歌
唱腔、演繹都昇華咗
先後推出了:你救哪一個、同班同學、像你...

不過我還是喜歡GIGI的氣質演繹
荷花、北京之夏、夏花秋葉
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 15:15

呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒

呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒
阿mark 發表於 2020-9-4 15:58

感冒就算吧啦咁廢
紅歌唔紅人

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 14:33

宜家都仲係小美,一萬年小美嘅詞……阿王音樂上已經冇得突破,演唱會唔賣座都冇咩好可惜

給我愛過的男孩們肯定有上升番,不過當然大勢已去

96年狼來了仲好過梁漢文

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 14:33

02年起不興快歌其實對一向唱快歌的sammi,kelly,城城,黎明係有負面影響,益左不擅唱快歌的楊千嬅,劉德華

係,音樂上2000年Kelly一定優勝過Sammi。Sammi年中國語碟香港冇迴響至理名言都唔hit,下半年隻Ladies Fir ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 13:08

其實感情線上邊忽值兩台金曲金?不big hit又不好聽又不是高質,又無人翻唱感情線上都知咩事

感冒就算吧啦咁廢
紅歌唔紅人
ricnature 發表於 2020-9-4 16:17

講緊十大,又唔係最受歡迎男女,咁小恩子都有十大啦

96年狼來了仲好過梁漢文
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:00

楊千嬅邊有人識啊,96年,梁漢文呼吸隻碟銷量有雙白金的

其實感情線上邊忽值兩台金曲金?不big hit又不好聽又不是高質,又無人翻唱感情線上都知咩事 ...
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:04

whatever helps you sleep at night, honey
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

楊千嬅邊有人識啊,96年,梁漢文呼吸隻碟銷量有雙白金的
阿mark 發表於 2020-9-4 18:23

梁漢文真係一首都不識,狼來了首歌都有little hit

講緊十大,又唔係最受歡迎男女,咁小恩子都有十大啦
阿mark 發表於 2020-9-4 18:22

小恩子係3至80歲都識,感冒只有廣告商才識
周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾

周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾 ...
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:49

克勤哥哥的紅日,月半小夜曲……都係零獎項嘉許,也hit

係,呼吸係頂咗男人最痛個quota,當年好hit

周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾 ...
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:49

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦

跟完杜麗莎學唱歌
唱腔、演繹都昇華咗
先後推出了:你救哪一個、同班同學、像你...

不過我還是喜歡GIGI ...
l00540 發表於 2020-9-4 15:36

相反Sammi跟完杜麗莎唱歌之後個演繹方法完全唔啱佢

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦 ...
Serendipity 發表於 2020-9-5 01:30

慧嫻奇妙旅程當年完全無聽過
反而畀心滿意足都好啲
不過我覺得呼吸同奇妙旅程最應該換做男人最痛同我為我生存

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦 ...
Serendipity 發表於 2020-9-5 01:30

感冒唔止廣告效應
仲要係四台冠
反而奇妙旅程只係三台冠(903第三)

反而畀心滿意足都好啲
不過我覺得呼吸同奇妙旅程最應該換做男人最痛同我為我 ...
ricnature 發表於 2020-9-5 07:44

都有聽過
不過係少過感冒
其實奇妙旅程都係一首廣告歌(第一太平銀行)
之後嗰年慧嫻開港樂管弘樂團嘅演唱會
奇妙旅程都係theme song

如果計唱片公司,唔係換做我為我生存(Amanda當時仲未係寶記)
奇妙旅程換咗感冒啱啲(好似港台十大咁)

反而畀心滿意足都好啲
不過我覺得呼吸同奇妙旅程最應該換做男人最痛同我為我 ...
ricnature 發表於 2020-9-5 07:44

梁漢文96都有一首大熱衣櫃裏的男人,不過就季選都入唔到,可以用呢首頂替呼吸,慧嫻真係無可能俾佢白果,咁數就得翻資歷最淺的風花雪(換感冒/我為我生存),不過風花雪又有十大質素。四大天王+彭羚鄭秀文陳慧嫻,得翻三首(梁漢文/鄭伊健/陳慧琳),其實當年連周華健李克勤坐第一排都係白果,當然許志安都係白果兼有出席

反而奇妙旅程只係三台冠(903第三)
森姆@結論 發表於 2020-9-5 08:12

兩台冠 (997第2)
離不開 留不低

都有聽過
不過係少過感冒
其實奇妙旅程都係一首廣告歌(第一太平銀行)
之後嗰年慧嫻開港樂管弘樂團嘅演 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-5 08:15

奇妙旅程,真係唔hit,同彭羚一樣,靠地位拎十大,彭羚果年其實最hit係年頭仿如隔世

真永遠國語歌嚟
講緊97 勁歌真生命完全唔知乜鬼嘢嚟
佢有幾年啲歌都黑人問號
94 誰人知
95 情未鳥
聽都未 ...
ricnature 發表於 2020-9-3 22:53

90年代學友Leon 既歌係hit 勁多
另外兩位只係靠地位拎十大

90年代學友Leon 既歌係hit 勁多
另外兩位只係靠地位拎十大
lemontea1069 發表於 2020-9-5 12:40

阿王同牛華係人紅歌唔紅
離不開 留不低

回復 2805# 乐坛风云

903 最歌投票咪又係Leon 贏
最無存在感果首都勁過阿王啦

根本90年代係Leon 天下

阿王同牛華係人紅歌唔紅
LoveMirkay520 發表於 2020-9-5 12:47

咁其實aaron 當時每年都有首big hit 既

eg 狂野之城 鐵幕 純真傳說 愛的呼喚
後期就唔得喇

牛華就4大中最少hit 歌,主要紅電影

咁其實aaron 當時每年都有首big hit 既

eg 狂野之城 鐵幕 純真傳說 愛的呼喚
後期就唔得喇

牛華就4大 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-5 13:23

Aaron九十年代中後期都係靠百事可樂廣告歌hit起身

牛華2002年開始,冇左學友Leon兩個最大競爭對手,甘都拿唔到至尊歌,金曲金,真係太遺憾了,真永遠當年華人至尊金曲水分好大

牛華2002年開始,冇左學友Leon兩個最大競爭對手,甘都拿唔到至尊歌,金曲金,真係太遺憾了,真永遠當年華人 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-5 14:41

02年開始除咗<17歲>、<如果有一天>、<無間道>,華仔都冇乜big hit,其他歌都好難比到至尊歌或者金曲金比佢....

陳慧嫻其實可只拎亞太女