返回列表 發帖
(愛)荃力支持投白票
WZA111 發表於 2024-2-17 12:15

無你投Count To Ten我驚CTT 0票
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

港台有得投!
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

恭喜JF 十一字歌 冠
SKM HK Music Chart 2024 Week 23
冠軍歌:炎明熹 - 還有一艘救生艙

JF兩首上榜
唔係拎男優都係拎銷量男歌手la
離不開 留不低

https://app7.rthk.hk/special/45thgoldsong/poll/index.php

全年樂隊+組合 = 5+5 = 10 only, 恐怖
Bands: DJ, Mayday, Pandora, Wynners, Zpecial
Groups: Beanies, COLLAR, LT, OS, RHS

Bands: DJ, Mayday, Pandora, Wynners, Zpecial
Groups:  ...
boy4dudes 發表於 2024-2-17 15:03

十大中文金曲競猜
金曲:Gin、AGA、Hins、MC、Jason、Gigi、Eason、DJ、Ian、JF
十優:Gin、AGA、Hins、MC、Jason、Gigi、Kaho、泳兒、JW、JF
組合:DJ、LT、P1X3L
創作歌手:JF、Kaho、Gareth
唱片:Jason、AGA、DJ
最男:MC、最女:Gin
至尊金曲:Hins

Gin、AGA、JF、DJ、Jason、MC、Hins呢D唱片公司一哥一姐全部都3個獎,華納會係大贏家

十大中文金曲競猜
組合:DJ、LT、P1X3L
1d14 發表於 2024-2-17 15:17
近幾年樂隊組合得獎者都係有三甲(候選)歌, P1X3L 無, 希望係 Pandora or Zpecial instead.

p1x3l, 泳 & ian唔會啦。zpecial 攞機會仲大
至尊 special one

Groups:  ...
荃力支持winners組金
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

新城勁爆本地榜@2024/02/17
RK  LW Songs       Singers
01  07  道理都懂      劉德華
02  09  永久損毀      MC張天賦 / 陳蕾
03  14  回憶半分鐘     雲浩影
04  13  Little Love          陳明憙
05  19  自我反省      黃明德
06  06  青春告別式     張敬軒
07  17  領跑        薛德勇
08  08  無能 為力       泳兒
09  10  中二寄生魂     陳柏宇
10  ne  緊急聯絡人     Gareth.T
11  11  黑月        姜濤
12  12  時光厚禮      陳慧琳
13  ne  神算        方皓玟
14  ne  六度相隔理論    Lolly Talk
15  16  Why You              AGA江海迦
16  ne  All That I Want       馮允謙 Feat. Marf邱彥筒
17  ne  愛的成人式     蘇家欣
18  ne  Believe Us          藍奕邦
19  ne  慣性倔強      甄濟如
20  ne  今晚抹掉你     Beanies

8ne

OUT
RK  LW Songs         Singers
XX  01  有有有         薛家燕 / Shila Amzah
XX  02  無傷大雅        林峯
XX  03  初心小島        姚焯菲
XX  04  甜心老爹[Clean Ver.]    J.Arie雷深如
XX  05  再見有時[重逢版]        sica / 周國賢
XX  15  向明日乾杯Be Healed  李璧琦
XX  18  認愛          GX
XX  20  溝我吖笨        黃曦桃

評分人數

Groups: Beanies, COLLAR, LT, OS, RHS  ...

幾時再出歌
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

Beanies 何解力撑 即派即入

估1-5,17,18,20 out, 6冠

Beanies三台上榜
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

幾時再出歌
mt666 發表於 2024-2-17 15:55
RHS 應該係被 UMG 雪緊, 雪到完約 depends on 楊彤 同 Marstn 想唔想繼續合體做音樂, 等下啦!

https://www.umg.com.hk/artist/

https://www.hk01.com/article/910415?

Beanies 何解2台力撑 即派即入
simhk 發表於 2024-2-17 16:13

係三台即上
今年三台一齊捧啊?

===
bong bong 都有,應該拉返窄個距離啫
SKM HK Music Chart 2024 Week 23
冠軍歌:炎明熹 - 還有一艘救生艙

十大中文金曲競猜
金曲:Gin、AGA、Hins、MC、Jason、Gigi、Eason、DJ、Ian、JF
十優:Gin、AGA、Hins、M ...
1d14 發表於 2024-2-17 15:17

肯定DJ冇十大,反而JW的13歲的天堂有機會十大
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

做乜上甄濟如舊歌?搞乜

回復 268# simhk
邦version, not joyce's

回復  simhk
邦version, not joyce's
cubex___ 發表於 2024-2-17 16:18

19 個首12月派

睇錯

COVER 得好難聽 d聲似便秘

理論上係填海冠
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

LT 三台 14 位上榜

小明重返997榜
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

估黑玻璃top 10上榜
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

小明重返997榜
mictong 發表於 2024-2-17 16:39
小明 7 songs and 2.5 years later (since 你好嗎)

幾時輪到 Kay Kay? It also has been 7 songs and 2.5 years (since 招積).

其實幾肯定係賣奶 max ne
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

緊急聯絡人去年尾已plug 903冠左落左榜997而家才上榜

估1-5,17,18,20 out, 6冠
cubex___ 發表於 2024-2-17 16:13

Top 10有一半係上星期top 10, out嗰8首好大機會估中

LT 三台 14 位上榜
mt666 發表於 2024-2-17 16:35

唔係肯定無第四台嘅,都有啲唔老黎
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

唔係肯定無第四台嘅,都有啲唔老黎
LushKillYourMus 發表於 2024-2-17 16:58

一陣 Chill Club 忽然話加到20個位就好笑

Plot twist: 填海華冠

Plot twist: 填海華冠
cubex___ 發表於 2024-2-17 17:10

樓上小鈴預告咗啦 有咩咁twist

17居然仲喺度,咁肯定係out 15

Jay Fung @ RTCN = 寰亞 golden boy
Since 2022 寰亞歌手 #1 @ RTCN = Cloud (1), Jay (8), Joyce ...
boy4dudes 發表於 2024-2-17 14:02

愛JF都唔係呢一兩年嘅事吧
未換高層冠因愛之罪名 都睇得出係真愛
那陣時不知道 置身的日子都發亮

愛JF都唔係呢一兩年嘅事吧
未換高層冠因愛之罪名 都睇得出係真愛  ...
danlam15 發表於 2024-2-17 18:11
True! Detour 3 冠, Awaken & Life/Line 各 2 冠, 不過吸血殭屍碟真係高質, RTCN banned 一步一悔過 係污點 banned 冬日寂寞考 算正常 - 我認為隻歌應該入 Love & Loss instead (Love part).

回復 255# boy4dudes

以個人推測, 樂隊界似乎有一個不成文共識, 要表現得反建制至會受樂迷歡迎, 而且當下港台亦唔接受大部分"社會流"歌曲; 因此除咗RB被ban之外, 其他"社會流"樂隊如KOLOR, NWB, ToNick同The Hertz大都棄戰港台。只有情歌式樂隊歌曲(如解ban後嘅DJ, 部份Pandora同Zpecial歌曲), 被指親建制嘅SM, 以及個別元老級樂隊有機會上港台榜。

組合方面, 由於港台同大國鬧翻, 因此鏡, 錯同今後嘅領都難以打入港台榜; 加上CAS被ban, 因此受港台寵幸嘅主要組合就只剩LT同Beanies 。

係本壇獲高度評價嘅JF十一字歌, 竟然只得948獨冠; 奇怪

唔知各位認為903以及CC榜直接上ATIW, 會唔會係因為有Marf聯乘, 對呢兩個台嘅商業價值更大?

我們曾經白頭到老 幾高質
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

勁歌金榜@2024/02/17
RK  LW Songs     Singers
01  03  雙喜樓     Twins
02  02  魔氈      曾比特
03  06  空城記     陳奕迅
04  08  初心小島    姚焯菲
05  07  無能 為力     泳兒
06  10  Little Love   陳明憙
07  09  青春告別式   張敬軒
08  13  Shattered   王菀之
09  14  Why You     江海迦
10  15  啲咁多     吳業坤
11  16  回憶半分鐘   雲浩影
12  ne  黑玻璃        洪嘉豪
13  ne  中二寄生魂   陳柏宇
14  18  You're Gone     應智越
15  17  小孩子才做選擇 鄧思朗
16  20  自我反省    黃明德
17  19  向明日乾杯   李璧琦
18  ne  Forever 19    甄濟如
19  ne  戀愛禁止    乙女新夢
20  ne  鼓舞      方俊

OUT
01  有有有     薛家燕 / 茜拉
04  只記住你    鄧小巧
05  救命稻草    張天賦
11  Never Mind   Nancy Kwai
12  史詩式完結   葉巧琳

評分人數

20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

啱啱先發現港台ban咗青春告別式

到而家都唔明點解rthk 嘅樂隊/組合獎係「最佳」而男女歌手係「最優秀」,同埋點解前者唔比人投票
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

港台燒量男歌手獎肯定係E神,邊會係Jf
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

到而家都唔明點解rthk 嘅樂隊/組合獎係「最佳」而男女歌手係「最優秀」,同埋點解前者唔比人投票 ...
hehemamama 發表於 2024-2-18 03:33

因為個台仲係好老土咁覺得樂隊/組合係比男/女歌手次一級嘅嘢
DM多仔多到覆唔哂

係本壇獲高度評價嘅JF十一字歌, 竟然只得948獨冠; 奇怪

唔知各位認為903以及CC榜直接上ATIW, 會唔 ...
EricC2021 發表於 2024-2-17 20:26

唔谷舊碟谷新碟歌,其中一個可能性係為至尊碟儲ap。903豬肉好易估喎
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

3月初會舉行

順便promote下:
2023年度我最喜愛的歌曲總選現正接受投票:
...
ed8671ed 發表於 2024-2-17 00:18

有我中意嗰首
我估錯這個世界得到教訓

因為個台仲係好老土咁覺得樂隊/組合係比男/女歌手次一級嘅嘢
mosesming 發表於 2024-2-18 09:24

唔係點會到咗今時今日都仲係請葉麗儀來唱上海灘
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

港台燒量男歌手獎肯定係E神,邊會係Jf
我等我在 發表於 2024-2-18 07:52

而家港台唱片獎已經變左最佳中文唱片獎,唔係只計算銷量

唔係點會到咗今時今日都仲係請葉麗儀來唱上海灘
SugarFree 發表於 2024-2-18 11:25

荃力支持葉麗儀最女

話哂2023都派咗幾首歌
DM多仔多到覆唔哂