返回列表 發帖
第四場有 41 首歌... 逼到無左 Encore 前既 Ending 1
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

佢講香港夜景我以為TAG KAY出場-.-點知唔係:((((

faFA 同KAY尾場先出現????

FAKAYJOCCFI可能同台都好正咁WO~

唔通尾場天后大合唱Cass+ Joey+fa+hocc+kay

12/2 整個rundown都有不同風格的歌手出現,一浪接一

傅珮嘉好似晚晚到咁喔

正 有吳君如

睇完真係少少唔明點解
TWINS唱5首
SHINE唱2首
SWING唱3首
GRASSHOPPER唱2首-___-''''
仲差BOYZ同COOKIES未 ...
艾石仔 發表於 2012-2-13 00:55

因為個演唱會英皇有份搞 所以 TWINS 有5首…

回復 302# 星勤
男人4部曲獨缺人車誌
我真係好想EASON今晚或聽晚唱哂男人4部曲!!
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

:$

回復  星勤
男人4部曲獨缺人車誌
我真係好想EASON今晚或聽晚唱哂男人4部曲!! ...
酷愛903 發表於 2012-2-13 11:02

1. 係五部曲
2. 阿 Y 話 Eason 自己做左,佢唔想重覆
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

之之又係爆炸頭LOL

之之又係爆炸頭LOL
屮SiU霖屮 發表於 2012-2-13 12:19

我覺得幾得
有d sammi feel

真係好貴
尾場我唔敢諗會咩價 @@
D 星大粒到

突然間好想佢6場足本都出晒~

因為都唔知可以點剪走邊D好~

就算天價過千我都會買~~

OT~幾時到林夕開作品展~
我諗一樣好正~~~~~~~

希望之之呢兩晚其中一晚唱開籠雀XD:loveliness:
1. 係五部曲
2. 阿 Y 話 Eason 自己做左,佢唔想重覆
星勤 發表於 2012-2-13 11:54

原來仲有裙下之臣,差D唔記得左,多謝提醒!
100%肯定藝術與科學WK23 903冠硬!!賭幾多都得!!

如果謝安琪情人節當天才去,會唔會垃圾第五部曲係交俾佢唱,期待

skinnyporpor趙學而:今晚,就有勞你們了

如果係咁~咁我想講d現場觀眾對wyman同個騷真係好唔尊重
JayantL 發表於 2012-2-12 00:37

你有冇調番轉頭想下應該對入場觀眾尊重呢?大家都系真金白銀買飛入場噶,中立歌迷多,當然系想聽多啲有實力唱得之人嘅表演。twins唱完三首快歌仲話要加唱兩首慢歌,我覺得觀眾情緒可以理解。joey唱得仲多,又唔好見佢畀人hur……?

如果謝安琪情人節當天才去,會唔會垃圾第五部曲係交俾佢唱,期待
remus 發表於 2012-2-13 14:14

絕對唔會 yy只會交俾自己友

remus 發表於 2012-2-13 14:14

都話左唔會再有第五部曲...
論盡樂迷,敢愛敢恨

突然間好想佢6場足本都出晒~

因為都唔知可以點剪走邊D好~

就算天價過千我都會買~~

OT~幾時到林夕開作品 ...
kenny1102 發表於 2012-2-13 13:39

尋晚同朋友都講過林夕作品展
但事實上係唔會好似阿 Y 咁 work
因為 Y 同好多歌手真係好朋友
但林夕有幾多係 close fds?又有幾多歌係為歌手度身訂造?
阿 Y 既演唱會除左話人知有幾多好歌,更重要係包含左幾多「愛」響入面
論盡樂迷,敢愛敢恨

尋晚同朋友都講過林夕作品展
但事實上係唔會好似阿 Y 咁 work
因為 Y 同好多歌手真係好朋友
但林夕有幾多 ...
星勤 發表於 2012-2-13 15:48

可以唔同形式架Ma@@?

其實如果千嬅唔係同WYMAN有誤會
根本千嬅可以做鐵腳嘉賓 WYMAN俾千嬅既好歌實在好多
晚晚唱唔同歌都仲得
勇 咬唇 有發生過 可惜我是水平座 野孩子 稀客 練金術 一個人的童話 自由行 可人兒 .............
特別係稀客 真係一隻好好既歌 果時因為轉會冇PLUG真係可惜

記得EASON講過佢覺得WYMAN最好既歌詞俾左佢
但我相信WYMAN自己有答案
前半期最好的歌詞俾左邊個
如果唔係都唔會
"很多東西今生只可給你 保守至到永久"-最佳損友
"你那生平傑作被埋他腳下 你那舊時的熱情 恐怕永遠追不回 "-最好的

晚晚唱唔同歌都仲得
...
jason567 發表於 2012-2-13 17:31

會唔會諗得多左......
WYMAN不嬲都話個個都冇分大細
如果真係計FD同錫咁一定係AMANDA,
但係我又覺得WYMAN一向同個個都FD,
D詞都交足貨

晚晚唱唔同歌都仲得
...
jason567 發表於 2012-2-13 17:31

其實千嬅好多時既 1st plug 都係林夕填
可能因為咁所以阿 YMAN 覺得千嬅唔係真係咁鍾意佢啲詞 ..
會唔會諗得多左......
WYMAN不嬲都話個個都冇分大細
如果真係計FD同錫咁一定係AMANDA,
但係我又覺得WYMAN ...
jasonbloom 發表於 2012-2-13 18:05

認同,阿 Y 真係好少會 HEA 填比某一位歌手 水準唔會差好遠
但我覺得林夕有時係會睇人填 (或者可能傳聞咁真係比佢個兩位徒弟填都唔出奇)

回復 325# koalabear

LF都係尾場啊?

@黄伟文台上台下都同枱的七個人。今日主題:指定動 chok !

Preview  LF  @@ 14/2  

我諗依家樂壇黎講呢四個:麥浚龍、王菀之、謝安琪、陳奕迅,
林夕、黃偉文同樣寫比佢地既詞都係好有水準!

我諗依家樂壇黎講呢四個:麥浚龍、王菀之、謝安琪、陳奕迅,
林夕、黃偉文同樣寫比佢地既詞都係好有水準! ...
eason 發表於 2012-2-13 18:37

謝安琪仲有搵YY填詞咩.__.?

謝安琪仲有搵YY填詞咩.__.?
屮SiU霖屮 發表於 2012-2-13 18:43

之前Y幫KAY填果D詞...
雖然得幾首,但質素都好高
囍帖街,港女的幸福星期日,節外生枝,年度之歌,3/8,神奇女俠的退休生活
D主題講人生

之前Y幫KAY填果D詞...
雖然得幾首,但質素都好高
囍帖街,港女的幸福星期日,節外生枝,年度之歌,3/8,神奇女俠 ...
stephybest 發表於 2012-2-13 18:54

Yes:handshake

成個concert
好多滄海遺珠既歌手
早知去睇啦:Q

其實好難同時同兩大填詞人做朋友,但起碼同y有發生過。
希望聴日可以見到千fa。

kay同fafa最尾果日先去?{:2_36:} 3大女singer:kay fafa joey同1晩出現就正@@

今晚有最佳位置 不過係趙學而版本
個CONCERT都當做有KELLY份.....

kay同fafa最尾果日先去? 3大女singer:kay fafa joey同1晩出現就正@@
g54111b7 發表於 2012-2-13 20:52

仲有hocc、cass

WA 真係有達明一派!

今晚有最佳位置 不過係趙學而版本
個CONCERT都當做有KELLY份.....
stephybest 發表於 2012-2-13 21:25

同埋歡樂今宵…

你有冇調番轉頭想下應該對入場觀眾尊重呢?大家都系真金白銀買飛入場噶,中立歌迷多,當然系想聽多 ...
kop1874 發表於 2012-2-13 14:34

朋友你會唔會轉移視線左D?

第一
人地本意係話 無論TWINS唱成點 個CONCERT都係以 呀Y 本名為主
既然呀Y請得TWINS 安排得唱 五隻歌 就係 呀Y的決定
咁樣對人地請番黎的嘉賓 無論對主人家 呀Y 定係TWINS 本人都唔尊重

第二
你話對入場觀眾尊重
問題是 呀Y一早講左 會有唔同的嘉賓  配合 某特定晚晚在場的歌手 表演
咁樣其實係 觀眾買飛的時候已經知道有你想睇到 又或者唔想睇到的歌星出現
誰保證過一定沒有TWINS在場?就好像賭博一樣 難道你去賭錢 之後輸清光 就話賭場唔尊重你 又或者贈場會比番D錢你?
一句講哂 這是一個遊戲 願賭服輸

因為個演唱會英皇有份搞 所以 TWINS 有5首…
賴爽 發表於 2012-2-13 09:55

第三
睇左大家咁多晚對TWINS的反應
本人作為TWINS FANS十分傷心 但我也少作反駁
因為畢竟我知TWINS有做唔足的地方
但係 我只認為 TWINS 既然當年有唱過 呀Y這5隻經典
點解唔可以唱哂五隻?
就算你話TWINS 在你地立場唱得幾差都好
當年呢5隻歌問心自己覺得係唔係經典 係唔係大熱?
係唔係呀Y的心血詞?

(第四)
其實呢個演唱會叫 Concert YY 黃偉文作品展
是黃偉文填詞歌曲的作品展
大家有冇將重點放錯?
我見不少人睇完都話多謝呀Y
但係其實我發現大家唔係欣賞佢的詞
反而係 多謝呀Y 比我係一場CONCERT 見到咁多粒巨星
又或者一D 冇出黎唱歌的歌星
問多次大家一句 究竟誰是重點?

大家或者會心諗
又是一篇 TWINS 死忠的 死撐文
但是 不代表無道理
大家在欣賞 贊嘆 興奮 呀Y的才華 又或是 其他巨星的歌藝 同時
請比最基本的尊重去你唔鍾意的歌星上
(雖然我諗會睇呢篇文的人唔會多 但如果你睇到呢到) 唔該哂

朋友你會唔會轉移視線左D?

第一
人地本意係話 無論TWINS唱成點 個CONCERT都係以 呀Y 本名為主
既然呀Y ...
俊仔 發表於 2012-2-13 21:38

咁我又覺得如果當晚頭三首歌如果再唱好d
反應一定唔會有咁大

唔係話以阿Y既作品為主而可以唱得麻麻地
望到好多歌手平時Live都麻麻地
但係Concert YY既演唱都比平時好(我睇返Youtube版)

咁一定有對比,令人覺得佢地無心準備去E個concert
你都識講經典既歌,如果唱得唔好,咁係唔係代表左d咩呢

假若佢地都做唔好自己既本份,我又相信一部分人好難去尊重佢地既

回復 343# 俊仔

明明系人心血唱到咁差先要話啦~~~~一個designer都唔想著佢既人糟蹋佢既心血=]

李彩樺出嚟喇!(終於都)

回復 345# lokzai

言下之意 你指黃偉文本人並不想為TWINS 寫下那五隻歌的詞並不想找TWINS來做嘉賓?
   其實我打篇野唔係為左引起咩罵戰

而係想大家學識咩係尊重
其實作為TWINS FANS 我真係習慣左見大家去踩佢地 人品 歌藝 什麼的
但係今次咁大反應係因為見到竟然會係公開場合
一個演唱會 對一個嘉賓作出HUR聲 然後仲可以反過黎話TWINS唔尊重呀Y 唔尊重觀眾?
偶像派歌手 係千禧年留落黎的產物
當年大家都(有份)捧過 係一個由香港人做出黎的歷史
點解呢幾年開始要實力派 大家就話TWINS 唔尊重呀Y 同樂壇?
TWINS無疑歌唱能力係有限.
由出道開始就係咁 一直不變
變的是你們的要求
本身不是實力派的底子 如何要求佢唱十年就可以 轉型成實力派?(唔好同我拎其他歌手出黎比 個個人的天資有限的)
話TWINS唱唔好隻歌 係冇意義 同唔尊重
但係其實TWINS已經達到佢當年的水準
而重拾就係當年點唱 佢地就係點唱 又點為之無意義? 冇做到本份?
咁而家 我想問 究竟仲會唔會係TWINS唔尊重隻歌 唔尊重呀Y 唔尊重觀眾?

同埋大家成日都搵 係唔係TWINS 本人唔尊重大家呢個點同我講 同我拉開話題
但係我想講我討論的點係 觀眾有冇尊重過 上台表演的人 包括TWINS在內

最後 重申我唔係想引起罵戰 都唔係想 離題
但係 TWINS 的確係呢個CONCERT 發生左呢件事 我有感而發而已

回復  lokzai

言下之意 你指黃偉文本人並不想為TWINS 寫下那五隻歌的詞並不想找TWINS來做嘉賓?
   其實 ...
俊仔 發表於 2012-2-13 22:38

唔係實力派姐係點唱都係ok既?
唱得幾差我地都要包容,因為佢地唔係實力派
就算佢地唱得有幾差,我地都要包容,因為e個係wyman既作品展,唔係睇唱既質素既?

其實有幾多首歌有咩所謂,只不過佢地識唔識尊重自己首歌,幕後既人。

TWINS連唔走音地唱一首歌都做唔到:sleepy:
你地都要體諒下觀眾加嘛 落差咁大..............:(

睇返片,twins其實唔係講到咁差je
未一向佢地水準

如果講對比
amanda同以前比就真係恐怖左好多
完全唔係佢來

TWINS連唔走音地唱一首歌都做唔到
你地都要體諒下觀眾加嘛 落差咁大.............. ...
AntonyOn 發表於 2012-2-13 22:57

其實我就系想話,應該理解同體諒觀眾嘅情緒。@JayantL話HUR TWINS就唔尊重YY,根本就兩碼事。所謂食得鹹魚抵得渴,當年張國榮剛出道時走音一樣畀人HUR,只能夠講觀眾系有權噉樣做。如果TWINS唱少兩首,相信觀眾反應冇咁大。

唔係實力派姐係點唱都係ok既?
唱得幾差我地都要包容,因為佢地唔係實力派
就算佢地唱得有幾差,我地都要 ...
Perkins 發表於 2012-2-13 22:55

我當初回應文章重點於      1."HUR"聲是否尊重表演嘉賓
2.點解TWINS唱得差會係唔尊重作詞人同埋觀眾

然而 我只能說
從小學會對表演者的基本尊重是 無論表演者如何 表現進行中時發出HUR聲 是不禮貌的
表演者完結 無論是否完整 拍手及不要喝倒采也是基本尊重觀眾喝倒孚的權利 跟 會不會基本尊重是兩回事 我要說的是後者
這是我對第一點最後的回應

至於 TWINS唱得盡力了沒有 只有她們本人才知道
大概只是在我立場 冇一個歌手 會唔珍惜佢地上台表演的機會
反而會諗"今次都係HEA唱啦 比人插歌藝屎有咩關係 ?"
在我認為 twins 盡了力的話 就已經尊重了作詞人 尊重了觀眾
嘉賓是 呀Y自己請的 詞是呀Y自己填的 難道佢作為資深音樂人會唔知TWINS斤兩有幾多?
觀眾是也 自己買飛 自己抽獎 自然有好有唔好

其實我真係一早認輸講明 "我無話TWINS唱歌好!"
我同時無話過你地唔可以批評
我針對同埋之所以大反應係 "HUR"聲問題
而HUR 聲問題是不關係於TWINS唱得好唔好的包容

為免再洗大家的版 同埋 阻礙一D 認真想討論本次音樂會的人
我唔會再回應任何野

最後一句:
究竟是不是如果TWINS不尊重 幕後的人 跟 觀眾 ,觀眾就可以不尊重TWINS?
就當真係咁 其實不尊重人的也是包含作為觀眾的各位
那可不可以說是
原來觀眾都不尊重TWINS 那TWINS也沒需要尊重各位

各位 為何不做個 儘管別人有沒有尊重你 你也第一個出來尊重人的人呢?

李彩樺出嚟喇!(終於都)
賴爽 發表於 2012-2-13 22:31

你唔愛我啦~