返回列表 發帖
話說最近搵工要英文5*,就係當年炒左份writing,D 星星就咁灰飛煙滅
RVHOCPC 發表於 2015-3-7 22:28

考IELTS咯

考IELTS咯
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-8 02:41

國際認可d~~~IELTS温足書7分應該唔難

公元前34年中文說話公開試題目
以下都是挑逗情人的有效祖合,試就它們的成效排優次 並達成共識。
加大力度+色惑 色惑+壯舉 壯舉+二人浴

公元前35年中文綜合公開試題目
試以樂迷薛凱琪身份, 撰寫一封投訴信給環球唱片公司, 從音樂 性格以及唱功三方面投訴其旗下歌手吳雨霏, 並對其三方面作出各一項建議以改善。
聆聽材料: cm會員fifty1205以及其朋友討論吳雨霏入最女五強之對話
閱讀材料: fifty1205 金句 / BAG 頒獎典禮得獎名單 / 吳雨霏live youtube comments / 吳雨霏撘港鐵趕會fans / 吳雨霏使用八達通記錄

本po將會不停更新公元前公開試題目 歡迎大家關注

以下都是挑逗情人的有效祖合,試就它們的成效排優次 並達成共識。
加大力度+ ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-8 22:23

仲要大開色戒嗄

加大力度+ ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-8 22:23

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份,但沒有加大力度又何來有壯舉?
況且,加大力度除了要身體力行,還泛指方法上
所以加大力度地挑逗還是可理解的。
至於二人浴只屬情節之一,當挑逗兩位情人以上便不適用。
總括而言,加大力度+色惑會是最有效,色惑+壯舉為其次,而壯舉+二人浴則較無成效。

唔知下一位同學點睇呢?
Happy and Blessed.

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢做愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份 ...
jose 發表於 2015-3-8 23:08

評價
呢位會員冇清楚解釋到色惑同挑逗有乜咁大既關聯
扣分噶

挑逗 = 前戲
目的: 吸引情人,宣揚我敢愛訊息
因此,色惑顯然是最有效
雖然加大力度及壯舉均為戲肉部份 ...
jose 發表於 2015-3-8 23:08

評價:應在開始時表明立場 更應舉出例子解釋論點
利申:做Oral Practice,老師話我係第2級表現

評價:應在開始時表明立場 更應舉出例子解釋論點
利申:做Oral Practice,老師話我係第2級表現 {: ...
nicholashin 發表於 2015-3-9 00:42

oral 狂操就得嫁喇想當我會考果陣仲好怕羞, 考果陣都好驚青又唔多出聲, 執人口水尾為主
結果得lv2
個老師又廢, 係到呃飯食果D

上到al, 遇到個好老師, 成日鬧我ORAL表現極差, 又講好多好難聽既說話我聽
迫我同操到我好大膽, 中七果陣既表現同中五果陣比已經係脫胎換骨
去到al正式考果陣好多野講之餘仲埋leader
結果A

一句講哂: 一個好+有HEART既老師真係好好好重要

oral 狂操就得嫁喇想當我會考果陣仲好怕羞, 考果陣都好驚青又唔多出聲, 執人口水尾為主
結果得lv2{:1_117: ...
Kyle_ 發表於 2015-3-9 12:20

我老師就係好廢o個d 「卷」、「券」都分錯
今年mock先第一次要做共識題

今年mock先第一次要做共識題  ...
nicholashin 發表於 2015-3-9 12:26

讀音都唔同啦

今年mock先第一次要做共識題  ...
nicholashin 發表於 2015-3-9 12:26

其實而家有乜題型
排優次再達成共識
有人話乜乜乜 所以乜乜乜, 試評論呢種看法
有人點點點 試評論呢種做法/現象
有人覺得點點點 有另一班人覺得乜乜乜 叫你表達意見
點樣可以做到乜乜乜 試解釋你既看法
比較題

無啦?
咁如果叫你評論一個現象 咁要講啲乜???

我想問依家係考左oral先定係做左卷先

唉我今日真係好痛苦 遲左起身搞到無咩心機溫書

難行也決不可洩氣!!!!! 加油加油加油

我想問依家係考左oral先定係做左卷先
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 18:41

3月 中文oral
3月尾到5月頭 卷
5月英文oral

咁如果叫你評論一個現象 咁要講啲乜???
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 18:23

可以吹下:
呢個現象 好/壞?
起因?
影響?
解決辦法?

例題:「近年越來越多藝人習慣於社交平台與外界交流,試評論這種做法。」
閱讀材料1:某鄧姓藝人於社交平台撰文支持特首全文
閱讀材料2:某連姓藝人於社交平台分享病照及網友留言

可以吹下:
呢個現象 好/壞?
起因?
影響?
解決辦法?

例題:「近年越來越多藝人習慣於社交平台與外界交流, ...
ed8671ed 發表於 2015-3-9 19:21

感覺呢題例題真心有可能出現咁

btw 本人四大最驚paper
1. 中文卷二
2. 英文卷三
3. 英文卷四
4. 中文說話 (唔知合併左係三定繼續四)

有tips唔該同小弟分享下
終身受用噶

感覺呢題例題真心有可能出現咁

btw 本人四大最驚paper
1. 中文卷二
2. 英文卷三
3. 英文卷四
4 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 19:32

據聞下屆開始中文卷五個模式變得好難
u要小心喇

u要小心喇
jose 發表於 2015-3-9 19:43

下屆唔是ME咩

3月 中文oral
3月尾到5月頭 卷
5月英文oral
jose 發表於 2015-3-9 19:20

即係就泥開始考
大家加油嗄

u要小心喇
jose 發表於 2015-3-9 19:43

好想知會點考 -_-
不過通常越難條curve就會越低
樂觀啲啦

好想知會點考 -_-
樂觀啲啦
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 20:35

據聞係combine 用一段錄音做兩份卷
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

好想知會點考 -_-
樂觀啲啦
bagfgfcde 發表於 2015-3-9 20:35

見解論證1段過600字
老師沒跟你說嗎

下屆唔是ME咩
mamakin 發表於 2015-3-9 19:49

aiya你都係啦

見解論證1段過600字
老師沒跟你說嗎
jose 發表於 2015-3-9 20:38

r u kidding me
冇喔

btw 依家仲使唔使錄住黎考

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 20:50

舊年仲有
  但好懷疑係個hall 到用一部web cam 可以影到幾多

屮SiU霖屮 發表於 2015-3-9 20:50

oral要錄

就黎考oral 有啲驚
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 22
1. 還有一艘救生艙 2. 靈魂有路 3. 月色魔美

就黎考oral 有啲驚
帥小寶` 發表於 2015-3-10 23:16

放鬆D啦, 太緊張好影響ORAL表現

phy此終都係mechanics最易讀
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 14:23

當年會考唔係咁識EM,但成份卷勁多mechanics,輕鬆攞A。

就黎考oral 有啲驚
帥小寶` 發表於 2015-3-10 23:16

你都係今年? 加油呀

你都係今年? 加油呀
nicholashin 發表於 2015-3-11 07:13

係啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 22
1. 還有一艘救生艙 2. 靈魂有路 3. 月色魔美

放鬆D啦, 太緊張好影響ORAL表現
Kyle_ 發表於 2015-3-11 00:26

考口技真係好好玩
以前成日係學校練習 諗返起都想再練過
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

而夜依野
歡迎大家討論及更新本屆試題題目噶

而夜依野
歡迎大家討論及更新本屆試題題目噶
bagfgfcde 發表於 2015-3-12 19:32

你下年考嗎???

你下年考嗎???
kk8733 發表於 2015-3-12 19:33

the year after next

bagfgfcde 發表於 2015-3-12 19:42

美袋ict讀咩elective
我們的總和

bagfgfcde 發表於 2015-3-12 19:42

好年輕哦
小心比cm厹狂衝
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

美袋ict讀咩elective
Wonders 發表於 2015-3-12 19:43

multimedia
原本我之前一屆有DB & MM
但DSE成績DB冇MM咁好 所以到我呢年學校只係開左MM

multimedia
原本我之前一屆有DB & MM
但DSE成績DB冇MM咁好 所以到我呢年學校只係開左MM{:1_9: ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-12 19:47

multimedia 係咪教photoshop個d

multimedia 係咪教photoshop個d
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-12 20:05

未教呀
應該係audio video image 果啲再深入啲掛

考口技真係好好玩
以前成日係學校練習 諗返起都想再練過
John 發表於 2015-3-12 18:57

搵日出黎格鬥一番啦

例題:「近年越來越多藝人習慣於社交平台與外界交流,試評論這種做法。」
ed8671ed 發表於 2015-3-9 19:21
算唔算貼中2/25題
藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利?

算唔算貼中2/25題  
以藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利? ...
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:01

我tip題原來咁勁架

我tip題原來咁勁架
ed8671ed 發表於 2015-3-12 21:05

希望你會tip多兩題比jose/帥小寶參考 應該唔會再出藝人

算唔算貼中2/25題  
以藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利? ...
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:01

又黎利多於弊,還是弊多於利, 呢d好似好刁鑽

希望你會tip多兩題比jose/帥小寶參考  應該唔會再出藝人
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:14

睇下今次中幾多個字

諗到1題
有人提出家庭教育比學校教育更重要,試談談你的看法。

呢題應該common得黎又多發揮

睇下今次中幾多個字

諗到1題
有人提出家庭教育比學校教育更重要,試談談你的看法。

呢 ...
ed8671ed 發表於 2015-3-12 21:35
「談談你的看法」太易中

「談談你的看法」太易中
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:42

咁仲有好多款嘅
試談談你的意見
....你同意嗎?
你認為....?
討論並達成共識
試評論這種看法

睇黎今日又係啲噴題目