返回列表 發帖
日期 : 23/06/2017
時間 : 1915 - 1945
節目 : 雅俗

一分鐘追悔(蔡健雅) / 夜盲症(蔡健雅) / 若你碰到他( ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-23 19:47

Goodbye & Hello 頭半隻幾好聽
後半我已經頂唔到落去

Goodbye & Hello 頭半隻幾好聽
後半我已經頂唔到落去
CunninG 發表於 2017-6-23 20:11

重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I)、最佳國語專輯、最佳作曲(空白格)、最佳作詞(達爾文I)、最佳編曲(達爾文I)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎。最後獲得最佳專輯製作人與最佳國語女歌手兩項大獎。

走過的路=空白格>達爾文>越來越不懂>It's True>當你離開的時候>晨間新聞>Goodbye & Hello>>化學實驗>如果你愛我

前八首都好聽過2017暫時所有廣東歌 點算
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54

bagfgfcde 發表於 2017-6-23 20:13

我幾鐘意當你離時的時候
下次聽埋若你碰到他先
因為我幾鐘鍾意拋物線
科科

我幾鐘意當你離時的時候
下次聽埋若你碰到他先
因為我幾鐘鍾意拋物線
科科 ...
CunninG 發表於 2017-6-23 20:19

可以聽埋陌生人同雙棲動物兩隻碟
可能你會鍾意

J吓啲 Sing Con 翻唱歌先

@harryharry

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

日期 : 24/06/2017
時間 : 0900 - 0930
節目 : 但你高呼這樣不雅

天使與魔鬼的對話(蔡健雅) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / 生銹遊樂場(蔡健雅) / 越來越不懂(蔡健雅) /

蔡健雅真係好屈機
點解每隻碟既flow都可以咁順

日期:24/06/2017
時間:12:30 - 12:45
節目:你我山前沒相見

Prelude (周國賢) / 離心力 (楊乃文) / 尋人啟事 (徐佳瑩) / 卡帶 (盧凱彤) / 謝謝你的殘忍 (Yukilovey) /

日期: 24/06/2017 (SAT)
時間: 1200-1300
節目: HEHA CHART

01. 行屍走肉                   陳柏宇
02. 翻牆                        盧凱彤
03. 兩溝                        鄧小巧
04. 之所以是你我             盧凱彤 (NE)
05. Let's Say                 方皓玟
06. 禽獸                        麥浚龍
07. 小碎步                     鍾舒漫 (NE)
08. 我以為世界早已崩塌    陳慧敏 (NE)
09. 披風                        陳奕迅
10. 飛                           林宥嘉

Out
07. 當你走了以後             小肥
08. 水星記                     郭頂
10. 剎那的烏托邦             岑寧兒

1230-1300
Western style

靈魂進化(C AllStar) / Intro(韋禮安) / Shout n' Cry(Robynn & Kendy) / 倒流(陳柏宇) /
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

日期 : 24/06/2017
時間 : 1245 - 1315
節目 : 宇季

所謂的愛(宋念宇) / 同在(宋念宇) / 原來的你(宋念宇) / 理想時代(宋念宇) / 給我你的壞(宋念宇) / 慣性取暖(宋念宇) /

日期: 2017.06.24 (SAT)
時間: 1330 - 1400
節目: And the next self plug goes to ...

第一個早晨(林奕匡) / 所謂的愛(宋念宇) / 有幾何(C AllStar) / Waterfall(艾怡良) / 還原成長(Mr.) / 朝如青絲(Yellow!) /

節目: And the next self plug goes to ...

第一個早晨(林奕匡) / 還原成長(Mr.) / 朝如青絲(Yellow!) /
ed8671ed 發表於 2017-6-24 14:03
呢三首都唔錯 其他唔該走開

第一個早晨(林奕匡 ...
ed8671ed 發表於 2017-6-24 14:03

見到第一個祖晨又有野要提你
我們的總和

見到第一個祖晨又有野要提你
Wonders 發表於 2017-6-24 14:50

咁都係放棄呢首了

想自plug達爾文Live version
點算

點算
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 00:23

可以順手plug埋失語者/墜落/被馴服的象/別找我麻煩/思念/記念/先生有事嗎 Live Version
Happy and Blessed.

點算
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 00:23
蔡健雅專榜要出場了

20170624 - 20170625
2330-0030
SHERMAN WALKMAN

Take It(鍾舒漫) / My Rodeo(鍾舒漫) / 倜儻(鍾舒漫) / 代你出手(鍾舒漫) / 改朝玩代(鍾舒漫) / 小碎步(鍾舒漫) / SS14(鍾舒漫/鍾舒祺) / Boy Boy(鍾舒漫) / 子彈飛(鍾舒漫) / Shout(鍾舒漫) /
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

可以順手plug埋失語者/墜落/被馴服的象/別找我麻煩/思念/記念/先生有事嗎 Live Version ...
jose 發表於 2017-6-25 00:43

墜落又係超正
空白格陌生人兩首連住真係痛哭

墜落又係超正
空白格陌生人兩首連住真係痛哭
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 00:54

墜落係我TOP3之一

又話唔喜中期嗰啲K歌嘅
我覺得陌生人好K

有幾首其實好少聽 e.g 費洛蒙、下一次我們就要死掉、誰
但我都投入到
好想睇多次

墜落係我TOP3之一

又話唔喜中期嗰啲K歌嘅
我覺得陌生人好K

有幾首其實好少聽 e.g 費 ...
jose 發表於 2017-6-25 00:58

03 05兩隻碟比較一般 (當然比起好多人黎講已經係above average)
不過唯獨呢首陌生人 作為Tanya最多人識既首本名曲
每次聽到個Intro就會諗起好耐之前既野
經典就係經典 好難被取代 因為有記憶係入面

墜落歌詞已經屈左
其實有啲我想聽但冇唱
eg True Love(真神曲) 忘了(03年不過係好神 段音樂正到) 說到愛入面一堆歌 走過的路(all time favourite)

電影歌黎講我覺得 很靠近海>>>>>>>>>停格
不過聽左live又覺得停格好聽左唔少

1030-1100
我真係恭喜你

很不低調 / All Night / 味道 / 還不夠遠 / 逃生計劃 / 寂寞無害 / 我們的總和 / 離心力 /

1030-1100
我真係恭喜你

很不低調 / All Night / 味道 / 還不夠遠 / 逃生計劃 / 寂寞無害 / 我們 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 10:36

唔恭喜成名在望
我代表陳信宏班老婆攻擊你

1230-1300
難得可一次大嗌 再別捱壞

叫(容祖兒) / 吶喊(謝安琪) / 你以為(林欣彤) / 吵我(楊千嬅) / 我說(李幸倪) / Shout n' Cry(葉晴晴/孫曉慧) / 誰(盧凱彤) / 著睡衣跳舞(蔡卓妍/鍾欣潼) /

日期 : 25/06/2017
時間 : 1300 - 1400
節目 : bagsic

Ready For Love(Olivia Ong) / 所謂的愛 / Only Love(蔡健雅) / 關於愛的定義(方大同) / 我們的總和(艾怡良) / 在不確定的世界裡(魏如萱) / 漂向北方(黃明志) /
無言歌(林憶蓮) / 雙截棍(周杰倫) / 自拍(葛仲珊) / 自虐(張惠妹) / 第三人稱(蔡依林) / 家家酒 / 尋人啟事(徐佳瑩) / 不為誰而作的歌(林俊傑) /

醜奴兒 / 草東沒有派對 

醜               
爛泥               
勇敢的人               
大風吹               
艾瑪               
等       
鬼       
在       
山海       
我們       
情歌

日期:25/06/2017
時間:15:00 - 17:00
節目:小爾激光 之 排榜星期日

和每天講再見 / 失約 / 之所以是你我 / 沈睡啟示錄 / 還原成長(Mr.) / 流淚的怪獸 / 禽獸
冒雨 / 突然一生人 / 打不死 / 剎那的烏托邦 / 就改天 / Let's Say
奇怪 / ESCAPE(PsychoSkull) / Go Hard(24Herbs) / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 潮神 / 兩溝 / I'm Not Here(Kiri T) /
放棄治療 / Please Don't Walk Away(Jonathan Yang) / 朋友以上(Twins) / 我的燦爛 / 不經不覺 / 說再見了吧 / 翻牆

Emily第二plug好聽d 喎

孤獨的人聽的慢歌 25.06.2017

我們的總和(艾怡良) / 孤獨的總和(吳汶芳) / 失敗者的飛翔(陳綺貞) / 晚安晚安(魏如萱) / 剎那的烏托邦(岑寧兒) / 聊(林二汶) / 不散,不見(莫文蔚) / 尋人啟事(徐佳瑩) / 載我走(謝安琪) / 近在咫尺(容祖兒) /

分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 我的燦爛(秦馨敏)
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 我的 ...
616.1314 發表於 26/6/2017 00:01
呢首其實好搶耳

ANY 肥
Come with Me / 小姐你好 / Come with Me / 小姐你好 / Come with Me / 小姐你好 / Come with Me / 小姐你好 /

呢首其實好搶耳

ANY 肥
Come with Me / 小姐你好 / Come with Me / 小姐你好 / Come with Me /  ...
kwanie 發表於 2017-6-26 00:12

真心好正 雖然有 D 位唱得有 D 生硬
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

日期:26/06/2017
時間:11:00 - 11:00
節目:比Come With Me好聽的2017年香港歌曲

分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 分過手請舉手 (秦馨敏) / 我的 ...
616.1314 發表於 2017-6-26 00:01

今年d女幾ok
拉下筋Sophy > K房Emily > 聽陳蕾士的琴箏 > > > 白只條囡

日期 : 26/06/2017
時間 : 1145 - 1215
節目 : bagsic

Come With Me(吳雨霏) / 兩溝 / 所謂的愛 / 無限(陳柏宇 & 林奕匡) / 3am(AGA) / 虛齡時代(Twins) /

時間:13:00 - 14:00
節目:Bored

Bored(蔡健雅) / The Yes Yes Song(蔡健雅) / My Colour TV Set(蔡健雅) / JONI (It's Friday)(蔡健雅) / I Don't Know Where I Stand(蔡健雅) / You Sorry Ass!(蔡健雅) / Ashes(蔡健雅) / My Friend(蔡健雅) / Forgotten(蔡健雅) / So How?(蔡健雅) / Until Next Time(蔡健雅) / My Friend(Unplugged)(蔡健雅)

時間:1400-1500
節目:C.O.M.E. N' D.A.N.C.E.

Come With Me / The Present(吳雨霏) / 我愛你夠貴(陳柏宇) / 小碎步 / Take It(鍾舒漫) /
Green Light(Lorde) / Swish Swish(Katy Perry) / Miss Fiona(薛凱琪) / 狠狠(吳雨霏) / / 囂張(盧凱彤) /

時間:15:15 - 15:30
節目:新歌進場

Come With Me / 上下線 (周柏豪) / 愛是彩色的 (周柏豪) / 月光濃湯 (周柏豪) /

Pakho堆歌好似祖祖生日已經係內地發行左
三首國語咬字都係咁「出色」 但旋律都唔係太差既
《上下線》可以同《Touchscreen》放埋一齊聽
「朋友圈」應該係講WeChat o個個 即係針對內地市場寫
《愛是彩色的》應該好受CM人歡迎 「養一隻貓咪作孩子」

如果香港有多啲呢種質素既電氣歌就正正子

時間:19:30 - 20:00
節目:彤傾聽

還不夠遠 (盧凱彤) / 卜卜卜 (小塵埃) / 囂張 (盧凱彤) / 你根本不是我的誰 (盧凱彤) / 卡帶 (盧凱彤) / 一刻戀上 (C AllStar) / 難得一遇 (林奕匡) /

話說《還不夠遠》終於有10萬點擊率 開心

bagfgfcde 發表於 2017-6-26 19:57

Backseat Love算唔算

CUM WITH ME 逆轉 就有就有 明明就好電氣

Backseat Love算唔算
harryharry 發表於 2017-6-26 20:54
CUM WITH ME 逆轉 就有就有 明明就好電氣
CunninG 發表於 2017-6-26 21:19

你地講既歌個style同我po果首好唔一樣
我指既係比較慢既電子音樂genre eg ambient
香港有唔少啲EDM 不過氛圍音樂果type就冇乜

香港有唔少E ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 21:28

閃光

香港有唔少E ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 21:28

香港真係有唔少EDM咩

香港真係有唔少EDM咩
jose 發表於 2017-6-26 21:34

Errr 應該係話相對而言係多啲既
因為另一個係好少

充電器 快樂最快 布穀鳥大反擊算唔算電器歌
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

John 發表於 26/6/2017 21:37
你贏

John 發表於 2017-6-26 21:37

無電才是災難 最點題
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

日期 : 26/06/2017
時間 : 2300 - 0000
節目 : 音樂盛宴

Lust For Life(Lana Del Rey) / 菲林(蔡健雅) / Swish Swish(Katy Perry) / Make It One Day(Wasted Penguinz) / 一樣不一樣(Supper Moment) / 自白(鐵樹蘭) / BB Talk(Miley Cyrus) /
被愛妄想(宋念宇) / 滲(胡琳) / No Trouble(The Weepies) / 就改天 / 騷靈情歌(張敬軒) / Love Story(Taylor Swift) / 太陽(顏培珊) /