返回列表 發帖
你post翻你個suggested rundown出嚟比較下?
kayzzz 發表於 2016-2-5 02:47

http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=9517&pid=718235
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

..... (唔知講咩好)

重有佢hit 嗰啲歌好多都係piano/string-driven既 慢/mid-tempo 歌
一晚聽 ...
matthew1990 發表於 2016-2-4 15:53
想睇美Yum 唱呢類型快歌
唔算太vocally demanding 但又夠型
http://www.dailymotion.com/video/x2yx6fa_pv-k-o-d-a-k-u-m-i-l-i-k-e-i-t-hd-720p_music
歌詞唔copy.. 總之係霏式自戀歌

重有一首送俾歌迷既歌就希望係咁
http://dai.ly/x3nmoh6?start=192
There's NO ME WITHOUT YOU  
叫び続ける love you 不停地吶喊着「Love you」
息ができなくても あなたの為なら 即使叫喊到無法呼吸 只要是為了你我也願意
何度も言って アンコール 請一直一直喊着「Encore」
こんな私だけれど 即使是這樣的我
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唉用成part講雞羊
演唱會一定唱啦
唉聽唔到啦
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

唉用成part講雞羊
演唱會一定唱啦
唉聽唔到啦
hinz 發表於 2016-2-5 12:52

曲線當淨心透明
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

好想聽佢唱 亡命之途 同 悟入歧途

好想聽佢唱 亡命之途 同 悟入歧途
Jacz 發表於 2016-2-5 13:14

狀態好既話,我想聽後窗知己
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

前陣子被人抨擊「成功不代表買到樓,而是做到自己喜歡的事」,他說:「我廿幾歲就做到自己喜歡的事,同樣亦買到樓,吹咩?」

我們可以不喜歡他,我們可以阿Q地嘲笑他,「拍啲大陸戲畀大陸人睇啦!」,但不能不認清一個事實 —

他的回應句句屬實、無懈可擊,我們香港這市場,已經不再重要。

認識一名在大陸寫網劇的編劇,他每一集的劇本費是一萬塊。「我寫三集就可以維生了,我回來幹嘛呢?」他如是說,在大陸任何題材的影片,得到一千多萬點擊率是常態。

所以,為什麼王晶看不起我們?

一言蔽之,我們甚至養不起一個 謝安琪 Kay Tse。

謝安琪因為支持雨傘革命被大陸封殺,大家口裡說支持,有掏腰包買她一隻唱片嗎?演唱會?甚至只是一隻在itunes的單曲?

沒有。

又譬如何韻詩 HOCC,很多人鬧她左膠、大台L,但你知道她付出有多大嗎?我們在Facebook罵幾句,沒有多大機會成本;她在大陸的歌迷,超過當時每晚在金鐘加旺角留守的香港人不知幾倍,她一步都沒有退,堅持到今天,她失去了唱片公司支持,要自己親力親為去跑宣傳,幾乎一切主流媒體都絕跡,一聲後悔都沒有。

不少人罵她跟謝安琪「佔中拿光環」,她倆罵不還口,仍然奮力為香港人發聲。

你說,那個光環值幾錢?為了香港的市場,值得放棄大陸的市場嗎?王晶去年的票房狠狠呼你一巴掌,告訴你,不值得。

那為什麼她們要繼續?

這麼艱難、痛苦,還要堅持下去不言苦,除了愛,該如何解釋?

我們都愛香港,所以我們都沒有放棄。

村上春樹寫道:「他們(年輕人)最大的敵人不是國家權力,而是缺乏想像力。」

好吧,村上老師說得非常對。他當時寫這句話,是針對學運中的日本大學生。今天,我們這一代年輕人,又能不能善用我們的想像力?

想像一下,我們不再沉迷好聲音我是歌手,轉而用真金白銀支持何韻詩、謝安琪、明哥(深水埗嗰個)、明哥(唱歌嗰個)、《十年》、《蘋果日報》等等等等為了香港服務的人和事,養起他們,讓他們可以不賺人民幣,仍然可以昂首闊步。

香港人口,有七百萬;七百萬人的力量,可以很大。

2016年開始,我們創造一個奇跡。

「養起何韻詩,養起謝安琪」

就由在itunes買下謝安琪這首新歌《山林道》,開始。

大家要養起謝安琪呀
呢兩日聽番Kay one ksus 2都覺得好正

前陣子被人抨擊「成功不代表買到樓,而是做到自己喜歡的事」,他說:「我廿幾歲就做到自己喜歡的事,同樣亦 ...
Lewis 發表於 2016-2-5 13:44

佢每一隻碟我都係買既
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

前陣子被人抨擊「成功不代表買到樓,而是做到自己喜歡的事」,他說:「我廿幾歲就做到自己喜歡的事,同樣亦 ...
Lewis 發表於 2016-2-5 13:44

kay one 支持到現在

加得場未? 買唔到680連位

簽名被屏蔽

星期六D飛差唔多賣晒
快D加場啦

想問仲有冇280連位?
Hanson 發表於 2016-2-5 19:32
SAT maybe已冇Sat $480, $280門票已接近售罄
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

狀態好既話,我想聽後窗知己
sam6a 發表於 2016-2-5 13:21

唔記得佐海豚音既後窗知己

星期六D飛差唔多賣晒
快D加場啦
johnchanbhrz 發表於 2016-2-5 22:46

星期五果場680/480 都係得返少量

姿色分子
鍾無豔
3/8
十字架
喜帖街
祝英台
年度之歌
你們的幸福
最好的時刻
勢不兩立
雞蛋與羔羊
獨家村
家明
篋神
羅生門
山林道

要呢D唔該
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

姿色分子
鍾無豔
3/8
十字架
喜帖街
祝英台
年度之歌
你們的幸福
最好的時刻
勢不兩立
雞蛋與羔羊
獨家村
...
616.1314 發表於 2016-2-6 16:03

冇載我走,賴床呢?

Until 7/2 17:00
16/4 SAT
$680        售罄
$480        少量
$280        少量

15/4 FRI
$680        少量
$280        大量
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

冇載我走,賴床呢?
hehehaha 發表於 2016-2-7 01:57

游離觀眾想聽呢啲歌好正常

Until 7/2 17:00
16/4 SAT

15/4 FRI
$280 大量
sam6a 發表於 2016-2-7 17:18
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

abcxyz302006 發表於 2016-2-7 22:50

有時啲kay fans講嘢係幾可愛
姿色分子
鍾無豔
3/8
十字架
喜帖街
祝英台
年度之歌
你們的幸福
最好的時刻
勢不兩立
雞蛋與羔羊
獨家村
...
616.1314 發表於 2016-2-6 16:03

反而想佢cut走 勢不兩立 喎,有好多快歌都好過佢

我覺得佢一定會唱《數我十大至愛之歌》嗰十首
古巨基 - 致少年時代 "假設可重遇 讓今天的我輕撫你"

估唔到680/480 會賣得好過280...

証明佢遊離fans 真係好少

勢不兩立現場超high 喎, 同埋謝大媽咁鍾意呢首點會肯cut啊

其實我好想聽我最喜愛的歌  但係都應該冇乜 ...
nicknicknick 發表於 2016-2-7 23:25
兩年前開二元對立唱勢不同字裡行奸Gipson全場fans high爆跟住un
Btw我最喜愛的歌既下場同歌詞一樣
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

我覺得佢一定會唱《數我十大至愛之歌》嗰十首
Lynn 發表於 2016-2-7 23:37
九成九啦, 就算出動燈神都冇用
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

maya得首雞蛋真係hit, 佔得果3%
二元對立唱得多kontinue都冇dvd
今次更加唔洗諗有dvd ...
sam6a 發表於 2016-2-3 22:15

Cost too much to release DVD for a relatively small company (that's why Maya re-released Kontinue twice to earn money). Nowadays people can simply go on youtube to watch the MVs.

16/4 SAT (爆場)
$480        售罄

15/4 FRI
$280        大量
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

16/4 SAT (爆場)
$680        售罄
$480        售罄
$280        少量

15/4 FRI
$680        少量
$480        少量
$280        大量
sam6a 發表於 2016-2-8 02:28

大量
matthew1990 發表於 2016-2-8 02:41

過幾日應該可以宣布加場
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

過幾日已經可以宣布加場
sam6a 發表於 2016-2-8 02:47

佢紅館個期係book左幾月幾號?
(即係如果加場既話尾場係幾多號?)

佢紅館個期係book左幾月幾號?
matthew1990 發表於 2016-2-8 03:12

聽講個期所限加盡都只可以四場, 日期就唔知啦
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

sam6a 發表於 2016-2-8 03:18

想買尾場
(睇黎今次冇半價飛 sosad )

sam6a 發表於 2016-2-8 03:18

應該開唔到4場喇,睇下3場得唔得

想開到4場要TBB幫幫手 造個特輯喺黃金時段播,再係年初12345每晚凌晨重播 謝安琪玩謝安琪 先得

想買尾場
matthew1990 發表於 2016-2-8 03:21

呵呵,如果美Kay係你眼中只值半價,你可以選擇唔睇嘅

想買尾場
matthew1990 發表於 2016-2-8 03:21

口裡說想半價 身體卻很誠實給原價

應該開唔到4場喇,睇下3場得唔得

想開到4場要TBB幫幫手 造個特輯喺黃金時段播,再係年初12345每晚凌晨重 ...
kayzzz 發表於 2016-2-8 04:04

唔止Tvb, 要四場爆要多plug真重量plug加持先得
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

估佢最终開3埸,因為依家得兩個月就正式開show,第一場既$280又未清袋,加兩場有d危
歌方面,希望佢會唱以下歌

12/20--上次無唱
你们的幸福--澳門站無唱
在雨中不能説雨--replace 左眼涙的名字
停轉的木馬--replace 左蘭花指
臭伉儷--replace 臭男人

喜帖街唔好放最後,please

估佢最终開3埸,因為依家得兩個月就正式開show,第一場既$280又未清袋,加兩場有d危
歌方面,希望佢會唱以下 ...
PoonOn 發表於 2016-2-8 10:47

16/4 SAT完全售罄standby
在雨中不能説雨係最高汁國語歌 (冇人識)
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

呵呵,如果美Kay係你眼中只值半價,你可以選擇唔睇嘅
kayzzz 發表於 2016-2-8 04:04

呵呵,佢個rundown 不嬲得一半歌想聽咪值半價 

估唔到680/480 會賣得好過280...

証明佢遊離fans 真係好少
lovehirofans 發表於 2016-2-8 00:24

一日都係佢成日唱勁多sidetracks
做爛哂自己個brand

做爛哂自己個brand
matthew1990 發表於 2016-2-8 13:02
街客mode:
2008 《鍾無艷》、《囍帖街*》
2009 《祝英台》、《年度之歌》
2010 《載我走》、《脆弱》
2011 《你們的幸福》
2014 《獨家村》、《雞蛋與羔羊》
2015 《羅生門》
2016 《山林道》
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

咁好老實講謝大媽真係唔夠足夠大hit歌去撐起成個show

唱下sidecut都無可厚霏嘅 ...
nicknicknick 發表於 2016-2-8 13:19

最弊佢唔夠歌又唱勁多sidetracks 拖時間
如果唔夠歌咪唱個半鐘算囉

但佢成日都開3,4個鐘
但勁多sidetracks
然後佢師兄弟出場又十五分鐘

唔係話完全唔俾你唱sidetracks
但你要有啲特別野吸引到街客 (e.g. 燈光, 佈景, choreography, etc.)
但佢好多時都重係一碌木咁企喺度唱 咁街客想唔悶死都唔得

做爛哂自己個brand
matthew1990 發表於 2016-2-8 13:02

咁今次280供應量多到咁
賣得慢都好正常

平時show通常中價飛去得最慢
但人地去到28 29行, 甚至有D去到30 32行都仲係中價飛

佢大hit歌算係好多架啦

(我諗住加場先買飛)
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

佢大hit歌算係好多架啦
(我諗住加場先買飛)
John 發表於 2016-2-8 17:26

最弊佢大hit 嗰啲歌好多都係slow/mid-tempo, piano/string-driven ballads
(本身諗住臨己執半價飛... 而家我都係諗住加場就買飛)

歌方面,希望佢會唱以下 ...
PoonOn 發表於 2016-2-8 10:47

好似陳慧嫻➕左一場先
之後可以再➕
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

做爛哂自己個brand

最想聽1222同1220
但次次都唔唱1220

最想聽1222同1220
但次次都唔唱1220
艾石仔 發表於 2016-2-8 22:25

1220真係唔多人鍾意

考慮下加場買$680

推左個friend 唔睇 安室奈美惠演唱會 慳番千六蚊
我決定首次買正價$680 支持美Yum 尾場啦

可能頒獎禮播錯歌之後有陰影
nicknicknick 發表於 2016-2-8 22:48

演唱會上演你們的幸福播錯1220咪可以
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

可能頒獎禮播錯歌之後有陰影
nicknicknick 發表於 2016-2-8 22:48

有鬼陰影,果次唱得咁好

有鬼陰影,果次唱得咁好
kayzzz 發表於 2016-2-8 23:46

成功避左唱cc live
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你