返回列表 發帖
算唔算貼中2/25題  
以藝人擔任公益事務的宣傳大使是利多於弊,還是弊多於利? ...
nicholashin 發表於 2015-3-12 21:01

話說呢題我miss話有啲人會話形象唔好既藝人唔一定會影響宣傳效果
咩可以更有說服力同人講自己做過既野係唔岩 係反面教材
我果陣好唔明 乜題目唔係話公益事務咩
同反面教材有乜關係

話說呢題我miss話有啲人會話形象唔好既藝人唔一定會影響宣傳效果
咩可以更有說服力同人講自己做過既野係 ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:06

咁真係唔該哂個藝人 要以身犯險先宣傳到個信息
Happy and Blessed.

會唔會佢想講, 有d人會話形象唔好都可以係反面教材, 呢句野唔岩?
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

咁真係唔該哂個藝人 要以身犯險先宣傳到個信息
jose 發表於 2015-3-13 18:16

不過my miss 成日都語無倫次
最深刻係佢將人仰馬翻 講左做人馬仰翻
我超大聲笑左出黎 同我隔黎果個講 : 唔通佢係人馬座
會唔會佢想講, 有d人會話形象唔好都可以係反面教材, 呢句野唔岩?
kevinlai1621 發表於 2015-3-13 18:19

佢真係話可以係反面教材 親身說教仲有說服力

但咁樣既話唔算離題咩

網上見到今日已經出現共識題 而且極度無聊

假如十二生肖外增加一個生肖,你認為以下那一種最為適合?試達成共識。
龜 貓 鳳

假如十二生肖外增加一個生肖,你認為以下那一種最為 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 18:44

咩料啊呢題
鳳應該冇乜人知佢個特質?
會唔會有人講返個傳說 話老鼠搶左貓貓個位

咩料啊呢題
會唔會有人講返個傳說 話老鼠搶左貓貓個位  ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:46

我想知d考生點舉例子 99%時事、名人故事、古語、名言都唔適用
咁樣討論會好「虛」
仲要達成共識 又係第二日考 考呢題既人真係好慘

我想知d考生點舉例子  99%時事、名人故事、古語、名言都唔適用
咁樣討論會好「 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 18:50

真係好難比原因同例子 會好空泛
如果同其他人立場唔同 又要達成共識  

呢題共識題真係極度無聊
抽到喊三聲
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

呢題共識題真係極度無聊
抽到喊三聲
John 發表於 2015-3-13 19:17
仲要第二日考 好難諗準則篩選
雖然上年第二日就出左大量考生陣亡既「寧吃人虧,勿使人吃我虧」

好慘 即係叫人不停重揭自己瘡疤 講下自己點天真
無良老師
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

以下均是現代社合公民的素養,何者最為重要,談談你的看法。
尊重私隱 包容異見 秉持公德

好講好多

仲要第二日考  好難諗準則篩選
雖然上年第二日就出左大量考生陣亡既「寧吃人虧,勿使人 ...
nicholashin 發表於 2015-3-13 19:18

寧吃人_,不要人吃我_

nicholashin 發表於 2015-3-13 18:44

慢到而家先到終點噶
就好似chob咁講 我只得堅持
努力啲幾難既野都做到噶
coz I Wanna Believe

好講好多 ...
jose 發表於 2015-3-13 19:19

私隱:去海灘唔被影既私隱
異見:包容大家都可以live my life
公德:去海灘唔應該唔著泳衣

好講好多 ...

包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^

好講好多 ...

起碼無咁無聊
包容異見可以用少數 勢不兩立 我們他們 tag ^333333^
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:21

kay 私隱線 好多人唔尊重他人私穩

起碼無咁無聊

kay 私隱線  好多人唔尊重他人私穩
nicholashin 發表於 2015-3-13 19:21

包容 篋輪轆好痛

我一見到呢條真係打個凸 好似係福綠壽入面揀個做老公咁
我淨係諗到龜慢同甚麽靈龜 應該唔揀得
但諗諗下豬夠on9啦 咁負面咪一樣do到
另外果2件完全諗唔到想點

利申 唔係今日考

我一見到呢條真係打個凸 好似係福綠壽入面揀個做老公咁

利申 唔係今日考 ...
jose 發表於 2015-3-13 19:24

3個候選生肖
全部都噴
逼你揀一個﹙達成共識﹚

你懂的

bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:21

忍都諗唔到?! 不知所謂!

咩料啊呢題
會唔會有人講返個傳說 話老鼠搶左貓貓個位  ...
mamakin 發表於 2015-3-13 18:46

鳳象徵女呀嘛 唔夠全面
龜太慢啦 一年應該要進步神速噶

3個候選生肖
全部都噴
逼你揀一個﹙達成共識﹚

你懂的
John 發表於 2015-3-13 19:26

「揀個無咁爛既橙」

回復 381# jose

忍係唔自願 咁難為 包黎做乜

鳳象徵女呀嘛 唔夠全面
龜太慢啦 一年應該要進步神速噶
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:29

羊夠寓意羊群心理 咪又係入圍

羊夠寓意羊群心理 咪又係入圍
John 發表於 2015-3-13 19:44

所以hk人咪好多都有呢種心理
貓勇猛啲呀!!! 雖然條命冇咁長 但「不在乎天長地久 只在乎曾經擁有」 生過自己的命讓世界豔羨已經好好
硬tag kary噶 條條都係霏妹出場噶
霏妹真係愛dse雞

所以hk人咪好多都有呢種心理
貓勇猛啲呀!!! 雖然條命冇咁長 但「不在乎天長地久 只在乎曾經擁有 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 19:47
我諗起藝人o個題 閱讀資料有kay但無kary 嬲

我諗起藝人o個題 閱讀資料有kay但無kary 嬲
nicholashin 發表於 2015-3-13 19:49

kary除左多個r之外 樣樣都差過kaybb 尤其係樣

好講好多 ...
我覺得呢題難d
話明最即係有優次啦,三樣都係美德,咁點解呢個比其餘兩個重要呢?
我覺得呢個論證過程要好嚴密,都唔多易(當然睇對手)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我覺得呢題難d
話明最即係有優次啦,三樣都係美德,咁點解呢個比其餘兩個重要呢?
我覺得呢個論證過 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-13 20:32

其實有少少似呢題 不過唔洗達成共識
(2011 HKCEE) 在文明社會裡,你認為以下哪一種核心價值是不能失去的?試討論並達成共識。 尊重自由 繁榮進步 關愛包容
呢題應該係CE年代其中一題比較艱深 好似問你邊種身體功能係人唔可以失去:呼吸、排洩、心跳

嘩12生肖果題.....想拎好成績既考生898啦~
哩D 0發揮+悶爆既題目
第二題反而好玩好多

嘩12生肖果題.....想拎好成績既考生898啦~
哩D 0發揮+悶爆既題目
第二題反而好玩好多 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-13 21:04

我反而覺得呢條先考功夫
象徵意義要有根有據 中國文化要熟 如果呢題講得好好就一定好高分
利申 俾我抽到呢題既話真係 我想嘔呀.jpg

我反而覺得呢條先考功夫
象徵意義要有根有據 中國文化要熟 如果呢題講得好好就一定好高分
利 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 21:08

中國民間文化應該唔多人認識
共識題都要睇其他組員表現 以呢題既難度真係比較大機會遇到九唔搭八既考生

我反而覺得呢條先考功夫
利 ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-13 21:08

其實真係好難講, 你點樣拉到中國文化同現代社會有關, 即使中國文化較熟, 但都唔係一定做到你理據, 所以呢條根本就有心玩野

請勿OT

16/3,第一題,5:00pm
有人說:「貧而無怨難,富而無驕易。」你同意嗎?

格言題出現啦
CY既「未富先驕」仲唔係出題靈感

16/3,第一題,5:00pm
有人說:「貧而無怨難,富而無驕易。」你同意嗎?

格言題出現啦
CY既「未 ...
nicholashin 發表於 2015-3-16 19:06

如果見到條咁嘅題目真係喊出黎, 完全唔識解
first impression 同正解完全唔係個回事

如果見到條咁嘅題目真係喊出黎, 完全唔識解
  first impression 同正解完全唔係個回事 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-16 19:39

我覺得條題目都幾難

我覺得條題目都幾難
bagfgfcde 發表於 2015-3-16 19:41

古語題: 識解就可以屈人機, 唔識就大家一齊gg

古語題: 識解就可以屈人機, 唔識就大家一齊gg
kevinlai1621 發表於 2015-3-16 19:46

其實只要條題目古文feel重少少就會有人解錯
eg 吃人虧

其實只要條題目古文feel重少少就會有人解錯
eg 吃人虧
bagfgfcde 發表於 2015-3-16 20:02

所以今年呢題算好一來句野都幾出名,二來唔難解錯
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

所以今年呢題算好一來句野都幾出名,二來唔難解錯
HOTMAN 發表於 2015-3-16 20:16

呢句真係算易解 不過一時間好似難諗論點

另一題:
以下三項均是中學生教育的主要目的。試以重要性排列優次。
培養品德 探究知識 規劃人生
上年「按成效排優次」既變型 唔洗達成共識應該唔算太難處理

呢句真係算易解 不過一時間好似難諗論點

另一題:
以下三項均是中學生教育的主要目的。試以重要性排列優 ...
nicholashin 發表於 2015-3-16 20:26

其實佢無寫出黎, 但係呢d選項題都係要趨向共識

中文oral到而家都未出過評論題 好多選擇題 ._.
除左第一日 暫時5:00 o個題都好似難過6:30 o個題

好想知名校secret個個三角關係oral post 係咪真

其實SBA係咪即係要先fight低校入面既人 排得高啲位置
之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲?

之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲? ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-17 21:49

其實sba 係睇你同老師關係, 如果佢手鬆就係幫你拉高d分
  當年我個班同英文老師反面, 結果大部份人被人拉到overall得lv.3

之後再寄望同級既人考好啲 自己出去會高分啲? ...
bagfgfcde 發表於 2015-3-17 21:49

係呀 你SBA個分會比其他人公開考試個分影響 傻的嗎到一個點

距離中文科考試最後十二日,吳雨霏全力撐你!
吳雨霏全新大碟《豔羨》 三月二十三日閃耀登場。

最愛要你去抱起 命運像付託你  => 好想入大學好想入大學!
誰怕偶爾有傷悲 共度著患難時期 => 考試有邊個唔驚? 各位DSEr都係咁樣度過~
陪我再振翅高飛 伴著就是勇氣  => 唯有大家互相勉勵,比多啲正能量大家!
難行也決不可洩氣        => 路再崎嶇都要繼續努力,你仲有個半月就自由!

世界卻最愛對比 現實並未客氣  => 記得主科要做多啲對比,要有強烈比較意識。否則,就如後句。
連你也怕愛不起 自願落寞地逃離 => 不過你未考就驚力有不逮?
無法要每個祝福 就是認定愛你  => 身邊有咁多人叫你加油,無非都係比你一鼓動力,實踐TS 「好想入大學」
同行到此怎可放棄        => 路再崎嶇都要繼續努力,你仲有個半月就自由! (呼應)

為何離開 可一不可再      => 一世人一次DSE
你眼裡那點愛 為何掩蓋     => 入到大學既心情,難以掩蓋
茫茫人海 終於可找到      => 入到大學既後話
我要有你寵愛 先敢愛      => 入到大學既後話

評分人數

距離中文科考試最後十二日,吳雨霏全力撐你!
吳雨霏全新大碟《豔羨》 三月二十三日閃耀登場。

最愛要你 ...
jose 發表於 2015-3-18 10:36
多謝kary鼓勵