返回列表 發帖
XBF 再見我的戀人們
HOTMAN 發表於 2017-7-12 00:18

其實我想搵D爽朗D既分手歌
呢兩首太SAD 啦

其實我想搵D爽朗D既分手歌
呢兩首太SAD 啦
CunninG 發表於 2017-7-12 12:18

抬起我的頭來(FA) / 由他去 / 愛將我們撕開(盧巧音) / 分過手請舉手 / 給我愛過的男孩們

抬起我的頭來(FA) / 由他去 / 愛將我們撕開(盧巧音) / 分過手請舉手 / 給我愛過的男孩們  ...
hehehaha 發表於 2017-7-12 14:10

由他去都唔係分手歌

由他去都唔係分手歌
bagfgfcde 發表於 2017-7-12 14:32

佢自己話由他去._.

想當年 其實我覺得呢份詞仲好過諾亞方舟
不過最後一拍兩散左

世界收起了笑容似乎想 提醒我些什麼
電視喃喃自語著為什麼 我卻變得沉默
永遠都追不上那些人那事物消逝的速度
說到愛 如果你感覺到寂寞
Let's sing it out of love

有多久時間忘了去擁抱 身邊愛的朋友
懷疑幸福的存在那瞬間 其實早就擁有
多盼望有一段旅程拜訪每張熟悉的笑容
說到愛 就算是還似懂非懂

眼前飛過的蝴蝶也許是 誰在想念著我
那句我愛你雖然難開口 我想現在就說
生命太多遺憾每一分每一秒我都會緊握
說到愛 當你需要我陪著你

每次聽都覺得好有力量
簡單既字詞 卻寫出大道理
最難得係旋律夠雋永 簡單但好優美
加埋鋼琴同靚到一個點既弦樂 好似置身係一個好靚既城市 一個好幸福好簡樸既城市
TANYABB把聲好成熟 但又有一股年輕既力量 冇亂叫但你會聽到佢唱每一個字都有投放感情
冇唱到七情上面 但又會feel到佢好用心 感情好細膩

評分人數

由他去都唔係分手歌
bagfgfcde 發表於 2017-7-12 14:32

其實我唔係真係要分手歌因為給我愛過的男孩們都唔係分手歌
但想要d個feel一致d既歌

但想要d個feel一致d既歌 ...
CunninG 發表於 2017-7-12 14:59
狠狠

7/7/2017        安守本分        谷微
7/8/2017        聽海        谷微
7/9/2017        我的驕傲        谷微
7/10/2017        海闊天空        谷微
7/11/2017        小幸運        谷微
7/12/2017        歲月如歌        谷微

想當年 其實我覺得呢份詞仲好過諾亞方舟
不過最後一拍兩散左

世界收起了笑容似乎想 提醒我些什麼
...
bagfgfcde 發表於 2017-7-12 14:52

從來都冇上過tanya專榜嘅歌

從來都冇上過tanya專榜嘅歌
RVHOCPC 發表於 2017-7-12 15:39

好聽得濟 俾冠軍都侮辱左首歌 索性唔上

日期 : 12/07/2017
時間 : 15:45 - 16:15
節目 : Random得好正

給自己的情書(王菲) / 正是愛(陳慧嫻) / 含蓄(Gin Lee) / 只會深愛你(許志安) / 為我著想(鄭秀文)
Happy and Blessed.

日期:12/07/2017
時間:16:15 - 16:30
節目:DSE放榜特備節目

漫長人生路 (BBCute) / Dream Big (BBCute) / 心急人上 (BBCute) /

有請BBCute送上三部曲 畀所有應屆DSE考生

首先係呢首大師級既《漫步人生路》
相信你地見到咁Cute既BBs 已經唔會再驚任何野
等我節錄部份歌詞鼓勵你地

路縱崎嶇亦不怕受磨練 願一生中苦痛快樂也體驗
愉快悲哀在身邊轉又轉 風中賞雪霧裏賞花快樂迴旋

無論考得好唔好 其實DSE都只係人生其中一個環節 之後仲有好多關卡要過
呢首咁有意義既《Dream Big》教我地「無分高低 無邊關」 應該會聽到喊

經歷過 失敗過 我試過太多 跌倒過 幾多次 我仲有火
邊度跌 我地邊度起番身 有太多夢想做緊實驗

最後送上近年香港樂壇既代表作——《心急人上》
相信大家都好心急想知憑自己成績最終入唔入到心儀既學系
係等待既期間 不妨做下一D令自己開心既事
比如唔鍾意個男仔六尺高但下面得四吋半就霏左佢
每日loop下《Come With Me》
人生其實仲有好多事值得開心既

連換了四五百個造型 至發覺我換了新衣

評分人數

比如唔鍾意個男仔六尺高但下面得四吋半就霏左佢
nicholashin 發表於 2017-7-12 16:30

男仔會著高踭鞋架咩... 咩叫下面得四吋半

18/05/2017 : 原來的你>理想時代>同在>給我你的壞>我呢>所謂的愛>不好過>慣性取暖>被愛妄想>這樣好不好

13/07/2017 : 原來的你>理想時代>所謂的愛>同在>給我你的壞>被愛妄想>慣性取暖>我呢>不好過>這樣好不好

同失語者一樣 要記低自己既排序
原來的你真係神曲 最尾果段正到
一直都唔喜這樣好不好 旋律好拖

日期 : 13/07/2017
時間 : 1700 - 1720
節目 : 吃定我的靈感床

吃定我 / 靈感床 / 吃定我 / 靈感床 /

confirmed

13.07.2017
33c

夏日戀人(楊千嬅) / 迷你與我(何韻詩) / 金山豆日青(黃鎧晴) / 分過手請舉手 / 哎呀(鄭融) / 全身暑假(容祖兒) / 出走地平線(梁詠琪) / 小碎步 / Come with Me /

日期: 13/07/2017 (THU)
時間: 23:00 - 00:00
節目: J足一小時

牆紙(容祖兒) / 如果牆會說話(Gin Lee) / 十面埋伏(陳奕迅) / 經過一些秋與冬(Dear Jane) / 祝你快樂(鄭秀文) / 吃定我(AGA) /
Clarity(featuring Foxes)(Zedd) / I Know Places(Taylor Swift) / Perfect Places(Lorde) / Gypsy(Lady GaGa) / Last Friday Night(T.G.I.F)(Remix featuring Missy Elliott)(Katy Perry)

Confirmed
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

日期: 13/07/2017 (THU)
時間: 23:00 - 00:00
節目: J足一小時

牆紙(容祖兒) / 如果牆會說話(Gin Lee) /  ...
JasOh103 發表於 2017-7-13 22:41

加埋 Woman(kesha)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

無題 13.07.2017

沒關係不是愛情(楊千嬅) / 只談風月不談戀愛(楊千嬅) / 長信不如短訊(長痛不如短痛)(楊千嬅) / 假如讓我說下去(楊千嬅) / 好不容易遇見愛(楊千嬅) /

但想要d個feel一致d既歌 ...
CunninG 發表於 2017-7-12 14:59

咁希望有蔡健雅既紅色高跟鞋

日期: 14/07/2017 (FRI)
時間: 11:00 - 12:00
節目: 每日一J

戀人(藍奕邦) / 後知後覺(馮允謙) / Gimmie Love(Carly Rae Jepsen) / 壞與更壞(林宥嘉) / 告別娑婆(陳奕迅) / Bad Liar(Selena Gomez) /
Highway Unicorn(Road To Love)(Lady GaGa) / 姊妹(楊千嬅) / Let Her Go(Passenger) / Act My Age(Katy Perry) / 別怕失去(陳柏宇) / 愛上一個人(鄭秀文)

Confirmed

日期:14/07/2017
時間:17:15 - 18:00
節目:新人環節

醒著不醉 (李權哲) / Hide & Seek / 不停手 (李權哲) / Lil Gurl (李權哲) / 滾開 (李權哲) / 你不會說 (李權哲) / 回頭 (李權哲 feat. Zenbo) / 兩顆星星 (李權哲) / 請收留我(拜託!) (李權哲) / 我們眼裡還有對方嗎 (李權哲) /

日期: 15/07/2017 (SAT)
時間: 09:00 - 10:00
節目: 每日一J

This Town(Niall Horan) / 離家出走(衛蘭) / Blank Space(Taylor Swift) / 彩虹(張惠妹) / Kuang Chao(方大同) / 阿波羅(RubberBand) /
給十年後的我(薛凱琪) / Leave Your Lover(Sam Smith) / 緋荔榭‧少年(張敬軒) / 頌讚詩(林奕匡) / 親密關係(鄭秀文) / By The Grace Of God(Katy Perry)

Confirmed

日期 : 15/07/2017
時間 : 1200 - 1300
節目 : 真•專業推介

宮若梅(薛凱琪) / 沙燕之歌(Supper Moment) / 原來的你(宋念宇) / 很不低調(方大同) / 道成肉身(林二汶) / Come With Me / 隆重登場(容祖兒) /
就改天 / 救生圈(Twins) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容(盧凱彤) / 心照一生(RubberBand) / 第二天(快樂是...)(謝安琪) / 說到愛(蔡健雅) / 第一個早晨(林奕匡) / 天知道(Mr.) /

日期: 15/07/2017 (SAT)
時間: 1300-1400
節目: HEHA CHART wk28

01. Come With Me          吳雨霏 Feat. AF (2wks No.1)
02. 愛不曾遺忘任何人        王菀之
03. 小碎步                      鍾舒漫
04. 霸氣情歌                   陳柏宇 (1wk No.1)
05. R.E.M.                     小肥
06. 分過手請舉手             秦馨敏
07. Let's Say                 方皓玟
08. 吃定我                      AGA (NE)
09. 古董車                      羅力威 (NE)
10. 九號鞋                      林海峰 Feat. Kiri T (NE)

Out:
05. 行屍走肉                   陳柏宇
07. 之所以是你我             盧凱彤
08. 兩溝                         鄧小巧

時間 : 1300-1330
節目 : 流菲飛

流菲飛(王菲) / 執迷不悔(王菲) / 紅豆(王菲) / 愛與痛的邊緣(王菲) / 給自己的情書(王菲) / 容易受傷的女人(王菲) / 暗湧(王菲)

Confirmed.
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

時間 : 1200 - 1300
節目 : 真•專業推介

宮若梅(薛凱琪) / 沙燕之歌(Supper Moment) / ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-15 12:55
Mr.兩隻碟咁多好歌 竟然係天知道跑出

Mr.兩隻碟咁多好歌 竟然係天知道跑出
nicholashin 發表於 2017-7-15 14:43

冇話得呢首好聽/最好聽喎

冇話得呢首好聽/最好聽喎
bagfgfcde 發表於 2017-7-15 14:53
只係估唔到第一次見你playlist出現Mr.新碟嘅歌竟然係呢首

時間 : 1945-2030
節目 : 抹不去...... 暗戀的根據

暗戀你的好處(A2A) / 這首歌的名字是秘密(鍾舒漫) / 我愛你(林欣彤) / 啜泣(容祖兒) / 鍾無艷(謝安琪) / 煉金術(楊千嬅) / 宮若梅(薛凱琪) / 夢非夢(容祖兒) / 我說(李幸倪) / 最後的玫瑰(甄妮)

Confirmed.
二〇二三年度全女班投票

時間 : 1945-2030
節目 : 抹不去...... 暗戀的根據

暗戀你的好處(A2A) / 這首歌的名字 ...
616.1314 發表於 2017-7-15 20:27

不好意思我愛你呢? 故弄玄虛呢? 牆紙呢? 戀人未滿呢?

祖粉的千千top10 side pick

同大家分享十首我聽得比較多既千千side track(無上過四台榜)

沒關係不是愛情 - 「 我長大 無奈拒絕接受我長大
她成功了他沒有 - 「 這個故事原本想講天生一對
高我 - 「 寵幸別人 也是一種成就
只談風月不談戀愛 - 「 下個題目只好說那一次別離 也不忍責備你
罐頭湯 - 「 無悔浪費時光 假使可以令每天也是晴朗 空等多久也亦無妨
吻所有女孩 - 「 喜歡你 得一個道理
照相本子 - 「 舊照還快樂嘛 在歲月靜待開花
亦舒說 - 「 現實還是公平 太耀眼激情
勇 - 「 沿途紅燈再紅 無人可擋我路
彈珠人的愛心炸彈 - 「 爆炸好麻煩 爆炸好麻煩 滿地炸彈

唔想太pun可以無視第十首

祖粉的千千top10 side pick

同大家分享十首我聽得比較多既千千side track(無上過四台榜)

沒關係不是愛情 ...
CunninG 發表於 2017-7-15 23:43

唔反白都知第十首係乜啦
我覺得unlimited好多都好正 亦舒說 如果可以不停相愛 毅行 她成功了他沒有......
係我最愛嬅既專輯 沒有之一

不好意思我愛你呢? 故弄玄虛呢? 牆紙呢? 戀人未滿呢?
CunninG 發表於 2017-7-15 23:18

牆紙本來有
但最後俾我 cut 左

二〇二三年度全女班投票

唔反白都知第十首係乜啦
我覺得unlimited好多都好正 亦舒說 如果可以不停相愛 毅行 她成功了他 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-15 23:47

我認同

唔反白都知第十首係乜啦
我覺得unlimited好多都好正 亦舒說 如果可以不停相愛 毅行 她成功了他 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-15 23:47

unlimited同如果大家都擁有海都好高質
因為兩隻我都有買

日期 : 16/07/2017
時間 : 0030-0050
節目 : 和每天講再見

霸氣情歌(陳柏宇) / 根(許廷鏗) / 奇怪(林欣彤) / 吃定我(江海迦) / 和每天講再見(李幸倪)

Good Night.
二〇二三年度全女班投票

0030 - 0100
Come With K

狠狠(吳雨霏) / Come With Me(吳雨霏 Ft. AF) / 山歌(吳雨霏/側田) / The Present (吳雨霏) / 跟我走(謝安琪) / 請跟我走(陳柏宇)
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Oozora de Dakishimete / 大空で抱きしめて / Oozora de Dakishimete / 大空で抱きしめて

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

時間 : 1100 - 1200
節目 : BAG 音樂流行榜 2017 WEEK 29

兩溝 / 分過手請舉手 / / 之所以是你我 / 靈感床 / 霸氣情歌 /
皇后區的皇后 / 還是想念 / 所謂的愛 / Come With Me / 淒美地(郭頂) / 晴天(周杰倫) /

全球人類請支持霏霏

時間 : 14:00 - 17:00
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期日

Come With Me / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 靈感床 / 8(Chochukmo) / ESCAPE(PsychoSkull) /
望著望著(張匡佑) / 找藉口是失敗者的習慣 / Mr. Weather Man / 放棄治療 / 金條男孩(GTB) / 超級火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. N.O.L.Y. / 大埔奶其 Taipolaikei / OTAKU MOBB / 柒羊 / Ah Fucc) / 稀有礦物女孩(GTB) / Faai Di 快啲(Symbiz)
還原成長(Mr.) / 在長大前找到你 / 流淚的怪獸 / 愛不曾遺忘任何人 / 霸氣情歌 / 斷線後,我們像就此完結(Say You Care) / 剎那的烏托邦
分過手請舉手 / 我不想見人 / 傷心到變形 / APRIL(Sugar Bro) / Exile(Sensation Circle feat. Naseem@Parallel Horizons) / Black Cross(INDenial) / 蚊(DAVID BORING)
Shoelace(Jonathan Yang) / After Party / 上傳狂 / 奇怪 / 怪人 / 吃定我 / Turmoil Blues(Jabin Law)
哮喘(Little Albert) / 潮神 / 說再見了吧 / 沉睡啟示錄 / 冒雨 / 風鈴的味道(KillerSoap) / 之所以是你我

日期:16/07/2017
時間:15:30 - 16:10
節目:tag辛棄疾都值1000分

Intro (草東沒有派對) / 醜 (草東沒有派對) / 爛泥 (草東沒有派對) / 勇敢的人 (草東沒有派對) / 大風吹 (草東沒有派對) / 艾瑪 (草東沒有派對) / 等 (草東沒有派對) / 鬼 (草東沒有派對) / 在 (草東沒有派對) / 山海 (草東沒有派對) / 我們 (草東沒有派對) / 情歌 (草東沒有派對) /

曲詞編各方面其實都調較到好符合大眾口味 難怪會紅得起

時間 : 14:00 - 17:00
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期日

Come With Me / 火炭麗琪(FOTA ...
jose 發表於 2017-7-16 14:09

點解有啲黑有啲藍

點解有啲黑有啲藍
bagfgfcde 發表於 2017-7-16 16:17
未上榜係黑 上榜係藍
非派台歌唔bold 派台歌bold

未上榜係黑 上榜係藍
非派台歌唔bold 派台歌bold
nicholashin 發表於 2017-7-16 16:18

日期:16/07/2017
時間:16:30 - 17:00
節目:Remix Time

超級火炭麗琪 (FOTAN LAIKI feat. N.O.L.Y + 大埔奶其 + OTAKU MOBB + 柒羊 + Ah Fucc) / (Budweiser EDM Remix) / 是他不配 (DJ Koo Remix) (孫盛希) / 好心分手 (亢奮版) (盧巧音) / 日落日出 (Christmas Evening Remix) (周柏豪/連詩雅) / 高山低谷 (同行版) (林奕匡) / 小城大事 (女子十二樂坊伴奏) (楊千嬅) /

時間 : 2100 - 2130
節目 : bagsic

每個眼神都隻身荒野(郭頂) / 帶我去一個陽光普照的島嶼(艾怡良) / 活著是最好的死亡(蔡健雅) / 如果我們不曾相遇(五月天) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容(盧凱彤) / 我喜歡上你時的內心活動(陳綺貞) / 至少我們之間還有一首歌(YukiLovey) /

2215-2245
Finally I Met You Here

發夢見到你(Twins) / 夢非夢(容祖兒) / 謝謝你離開(官恩娜) / Ti Amo(Exile) / EXIT(Exile) /
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

2300 - 2330
#真偽文青INDIE系列

明鏡(未能接通) / 蒸發的世界剩下我(原子邦妮) / 坐在海豚阿德的對面(英倫盒子) / 不知歸期的故人(房東的貓) / Why Don't You?(Stranded Whale) /

日期 : 17/07/2017
時間 : 0815 - 0845
節目 : 又要諗定自plug

第一個早晨(林奕匡) / 每個眼神都隻身荒野(郭頂) / 落地之前(郭頂) / 水星記(郭頂) / 離心力(楊乃文) / 春(呂莘) /