返回列表 發帖
落咁大雨
睇黎個天都因為聽完gin lee而感動流淚

落晒啲雨咪慶祝牙倪開騷囉 樂壇重光紀念日呀
dongbb2332 發表於 2018-6-23 10:58

開始小宇了

When the rain is fall when the rain is fall oh falling
睇黎個天都慶祝堅堅首次紅館唱Falling
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

留意菊姐唔係31歲, 佢1982年既, 俾人踢爆左報細數好耐
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

留意菊姐唔係31歲, 佢1982年既, 俾人踢爆左報細數好耐
b01091018 發表於 2018-6-24 22:16

唔係86年咩?
Love Mag Love Joey

蝦~今天終於一人回家

終於在六月尾前完成個榜既雛形
之後發現
某香港男女歌手入圍率超高
新派台既兩首照入到pool
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

b01091018 發表於 2018-6-24 22:16

高齡新人
我係佩服嘅

高齡新人
我係佩服嘅
林仔 發表於 2018-6-25 15:51

但佢啲歌好似一式一樣咁煽情地慘

終於在六月尾前完成個榜既雛形
之後發現
某香港男女歌手入圍率超高
新派台既兩首照入到pool ...
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-25 15:49

竟然係條肥佬

竟然係條肥佬
Kfmusic 發表於 2018-6-25 16:32

我都唔知點解搞成咁,佢成個系列既歌都幾中如果上兩年有搞榜,相信隻脂肪葡萄……XD

本帖隱藏的內容需要積分高於 4500 才可瀏覽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

夠喇 某幾個posts個地下滑到

kayzzz 發表於 2018-6-25 17:32

係呀 全部都係耳油黎

kayzzz 發表於 2018-6-25 17:32

係咪心X科學同人X的偽術呀?

係咪心X科學同人X的偽術呀?
hehehaha 發表於 2018-6-25 17:38

行開啦 又話唔返黎

行開啦 又話唔返黎
kayzzz 發表於 2018-6-25 17:42

關你_事?

關你_事?
hehehaha 發表於 2018-6-25 17:43

你覆我咪關我事囉 _ _

耳朵懷孕既情景就係咁

不過唔好怪佢啦 佢嘔像唔知幾多年未試過咁樣 ...
HOTMAN 發表於 2018-6-25 18:30

聽完live真係返唔到轉頭
好想快啲聽live cd

小娟
釘釘 發表於 2018-6-22 08:59

因為有睇PD101所以有留意
大陸版睇左兩三集唔係太有感

呢排睇緊PD48

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

因為有睇PD101所以有留意
大陸版睇左兩三集唔係太有感

呢排睇緊PD48
...
matthew1990 發表於 2018-6-26 12:03

大陸果個因為無野睇所以睇..但睇到最後幾集我都唔知自己睇緊咩

PD48!!小櫻靚到一個點<3
其他慢慢儲緊好感

珠 可以收皮

大陸果個因為無野睇所以睇..但睇到最後幾集我都唔知自己睇緊咩
釘釘 發表於 2018-6-26 12:38

佢地首出道歌都好難聽
而且個stylist 炒得
PD48!!小櫻靚到一個點 ...
釘釘 發表於 2018-6-26 12:38

我見連登有個伐珠POST
佢係咪要被雪藏

我支持Sakura/Miyu
另外因為一個組合總係需要一個八婆(e.g. Angela)
所以可以加埋Yamada Noe
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

想話膽粗粗試一次ap日結
用0000 cut off 真係難到痛哭留番俾experienced 鳥
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

用0000 cut off 真係難到痛哭留番俾experienced 鳥 ...
b01091018 發表於 2018-6-27 13:51

我開住excel計

有冇人追開美國政治?
呢兩日啲新聞真係令人好沮喪
(講緊 NY-14 同 Supreme Court)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我開住excel計
Kfmusic 發表於 2018-6-27 13:54

同埋冇得話偷懶斷日計
由頭計最準
week23

用0000 cut off 真係難到痛哭留番俾experienced 鳥 ...
b01091018 發表於 2018-6-27 13:51

眼花 搞到冠軍歌都計小一次
堅姐對唔住

有冇人追開美國政治?
(講緊 NY-14 同 Supreme Court) ...
Bluejays 發表於 2018-6-28 05:52

開個新帖引多啲人一齊討論啦

TheOcean點解要被ban針對煎粉!

有冇人追開美國政治?
(講緊 NY-14 同 Supreme Court) ...
Bluejays 發表於 2018-6-28 05:52

唔係好熟NY14個後生女
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

邊個係禁言一天邊個係被BAN?

邊個係禁言一天邊個係被BAN?
SPNicole 發表於 2018-6-29 09:51

hotel & cathay & kayzzz 都係一日
永久被bam係某啲不知名會員既分身 eg TheOcean

永久被bam係某啲不知名會員既分身 eg TheOcean  ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-29 10:53

等我仲笑得咁早添

永久被bam係某啲不知名會員既分身 eg TheOcean  ...

還我海洋分身做煎粉是無辜的,起碼冇引起罵戰,
酒店同訓覺先應該永久ban,成日引起罵戰,
國泰係一時時語氣mean左啲,ban一個星期啦應該

TheOcean  是誰的分身?

還我海洋分身做煎粉是無辜的,起碼冇引起罵戰,
酒店同訓覺先應該永久ban,成日引起罵戰,
國泰係 ...
stephybest 發表於 2018-6-29 11:56

kayzzz絕對永久ban,句句有骨又粗口,別人講錯少少野就不停針對人,最憎人身攻擊
國泰講野串d

酒店係盲插別人偶像

好似好耐無上cm咁

好似好耐無上cm咁
stopzi 發表於 2018-6-29 18:59

你掛住上友壇?

我就係ocean

唔係好熟NY14個後生女
John 發表於 2018-6-29 04:25

NY-14:
因為 Steve Bannon 喺公開訪問講過好多次
極右派係特登做啲殘忍野嚟激嬲 liberals
等 liberals 向左移,然後就會空出個中間位 嚟等極右派有位攝
NY-14 嘅結果令極右派好開心,因為佢地嘅計劃成功了
Liberals 一向比較冷靜肯以大局為重
到今日都比極右派激到放棄中間位都在所不計
其實係一個警號

騎得住政治嘅 中間 centrist 位,可以得國家
騎得住 Hollywood,可以得世界
Liberals 嘅最後防線,從來都係 Hollywood,這個不能失

Supreme Court:
Anthony Kennedy 剛宣佈退休
墮胎 同 同性婚姻 合法化 都係靠佢嗰票成事
而家喺 共和黨執政期間 換新法官,一定係極保守派
首當其衝 會被挑戰 就係呢兩條法例
仲未計嚟緊嗰幾十年,保守派會持續擁有 9票中 5票嘅優勢
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

某版主咁鐘意mark mark下ap走左去

某版主咁鐘意mark mark下ap走左去
Kfmusic 發表於 2018-6-30 00:06

佢又瞓著咗.......

佢又瞓著咗.......
hehehaha 發表於 2018-6-30 00:07

有幾個都鐘意聽聽下訓著

有幾個都鐘意聽聽下訓著
Kfmusic 發表於 2018-6-30 00:11

香港人真係好需要睡眠

香港人真係好需要睡眠
hehehaha 發表於 2018-6-30 00:13

所以Gin Lee咁紅
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

其實間酒店係咪真係 24 小時 MON 住 CM
點解我咩時間上去都見到佢留緊言 LOL

可唔可以整個投票 VOTE HIM OUT
煩到仆街 LOL

有幾個都鐘意聽聽下訓著
Kfmusic 發表於 2018-6-30 00:11

sorry 尋晚真係聽新聞時段訓著左一醒番已經2點幾

噴 啱啱上番黎睇_粉d留言先知同hotel bb一齊俾人bam左一日

上番黎已經bam完 sorry for disappointing _粉sss

另外ocean原來係funson 噴到

由於擔任過大概十年廣播節目主持人的關係,今年很榮幸也很意外地受邀擔任第27屆流行類金曲獎第一階段的評審。第一階段評審的工作是聽完所有報名的400多張專輯並評分,評分結果會影響哪些專輯能夠進入決選,分數也會提供予決選評審做為參考。
雖然過去也曾經擔任過幾次中華音樂人交流協會每年舉辦的年度十大專輯評審工作,但這回當金曲獎第一階段評審的經驗還是很不一樣。總歸來說,就是體認到做音樂獎項評審,不僅僅是項專業工作,它根本就是個體力活,沒有強健的體魄與毅力是不可能完成的。
要聽400多張專輯真的不是開玩笑,400多張專輯大致就是400多個小時,就算你每天聽滿八小時,也得快兩個月才能聽完。在當音樂評審時聽專輯,與在日常生活裡聽音樂完全不同,不是音樂放了,「有聽過」就算。每一首歌的旋律、編曲、器樂表現、錄音品質都得聚精會神地聽,還得細細咀嚼歌詞,避免對歌詞的誤解;要思考歌詞與旋律、編曲的搭配,判斷專輯的完整性與是否存在專輯概念。更別說還有評分排序的問題,在長時間的評分過程中難免會產生標準的移動,必須時時回頭調整才行,具高注目度的專輯常常因此不只需要聽過一遍,在評分底定前,聽個三遍、四遍都有可能。
到最後一兩週趕進度的時候,聽音樂這件事根本就是無間地獄。大部分的專輯平淡無奇,我必須不斷與自然放空的人類本能搏鬥,許多時候還必須將比較期待的專輯平均分配著聆聽,作為地獄生活中短暫的救贖。

由於評選工作如此辛苦,出現不負責任的評審並不算是太意外的事。我曾經遇過來開評選會議時,擺明根本沒特別聽過專輯,靠著既有印象直接來高談闊論的不肖評審。如果每張專輯的每首歌,都能夠把主歌、副歌至少聽過一遍,再跳到歌曲後半段確認一下編曲的變奏,我認為已經算是很認真的評審了。
到最後的評分排序時,除了精神與體力的煎熬之外,更有著對評審個人價值的挑戰。音樂類型百百種,每張專輯的特色也不一樣,從400多張專輯裡選出20張已經是天人交戰,要再刪減到十張、甚至最後決定出誰是自己的「最佳專輯」,光是說服自己就是不可能的任務。如果你問任何一位評審「憑甚麼這張專輯是你的第二名,它比第一名差在哪裡?」他可能會給你一個理由。但我可以跟你保證,那個理由就算不是場面話,也不可能百分之百說服他自己。
在第一次擔任音樂獎項評審之前,我總覺得那些入圍者受訪時回答「入圍就是得獎」是很虛偽的,但現在我認為「入圍就是得獎」這句話實在是中肯到不行。即使評選出單一的得獎者以音樂獎必須聚焦的需求上來說,無可厚非,但每一位入圍者實際上應該享有的是同等的榮耀。

死!!!!!!!!!!