返回列表 發帖
春風撲面
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

春風撲面
HOTMAN 發表於 2016-6-16 21:28
每日難題
清風撲面同春風撲面 邊首好聽D

每日難題
清風撲面同春風撲面 邊首好聽D
nicholashin 發表於 2016-6-16 21:36

青峰撲面好d

《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

日夜做 見爸爸 剛好想呻
卻霎眼 看出他 多了皺紋
而他的蒼老感 是從來未覺 太內疚擔心 ...
nicknicknick 發表於 2016-6-16 21:45
做咩呢排狂聽舊歌

青峰撲面好d
HOTMAN 發表於 2016-6-16 21:42
原來你係青峰男性朋友

草蜢連心淡都好難聽
都係彭羚xjoey @yyconcert 最正
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

日夜做 見爸爸 剛好想呻
卻霎眼 看出他 多了皺紋
而他的蒼老感 是從來未覺 太內疚擔心 ...
nicknicknick 發表於 2016-6-16 21:45

縱不信運 你不過是人
理想很遠 愛於咫尺卻在等
來日別操心 趁你有能力開心

夕爺
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

原來你係青峰男性朋友
nicholashin 發表於 2016-6-16 21:51

係又唔錯 可以叫佢同我做首歌

原諒我懷舊 無奈新的不如舊
nicknicknick 發表於 2016-6-16 22:17

近排發現憶蓮幾正

唔想再比任何善意意見容祖兒
橫掂都係比人當惡意
咁以後惡意反容算了
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

近排發現憶蓮幾正
HOTMAN 發表於 2016-6-17 00:58

憶蓮d歌真係好正
由初期 中期 到後期 再到05年隻廣東大碟都勁正
可惜都係逃唔過翻唱食老本既厄運
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

橫掂都係比人當惡意
咁以後惡意反容算了
John 發表於 2016-6-17 01:32
dont repeat u no like,no one care.
ivanbb 發表於 2016-6-16 09:33
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2016-6-17 01:40

我係真心唔希望見到佢返返去04 05年唱埋d爛K歌既舊路, 一係就係度濕身自摸賣弄佢完全色惑不能既性感,
d咩天之驕女好事多為赤地雪, 真係沒有最爛只有更爛
明明呢兩年轉型轉得好地地
不過我都理解祖粉主要鍾意既歌, 都唔會係呢兩年既類型
正如出道冇耐, d噴歌瘦身大法扮了解都係紅唔起, 咪又係靠誰來愛我痛愛彈出

不過又咁, 以K歌論K歌, 我係有鍾意既
搜尋器 愛一個上一個 與蝶 抱抱 爭氣 煙霞 天窗我都幾ok

揮別春天的綠袖子 秋天開始 愛成飄落的葉子
可不可以 不要成熟 也不要懂事

迴旋的綠袖子 音符還不休止 繞成永遠的戒指
我會記得 曾經有你 愛我一次

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

係又唔錯 可以叫佢同我做首歌
HOTMAN 發表於 2016-6-17 00:57
但青峰有男朋友啦 而且幾正

晏晝五點 去讀博士

但青峰有男朋友啦
nicholashin 發表於 2016-6-17 12:49

做愛情歌關佢男朋友咩事先

憶蓮d歌真係好正
由初期 中期 到後期 再到05年隻廣東大碟都勁正
可惜都係逃唔過翻唱食老本既厄運 ...
John 發表於 2016-6-17 01:33
把聲好正鳴呀 但分分鐘需要你只論聽不論音樂性都ok

橫掂都係比人當惡意
咁以後惡意反容算了
John 發表於 2016-6-17 01:32

有某啲粉係容納唔到相反意見㗎

連質疑讀錯字都要俾人鬧文盲

我係真心唔希望見到佢返返去04 05年唱埋d爛K歌既舊路, 一係就係度濕身自摸賣弄佢完全色惑不能既性感,
d ...
John 發表於 2016-6-17 03:03

(認真討論)
你要明白 容祖兒 係唱k歌起家,所以佢吸引到嘅粉絲大部分都(只)係鐘意聽k歌嘅
你睇個碟post啲祖粉好多淨係讚 新貴, 有啲直情提都無提過另外嗰3首新歌
所以你希望佢有大突破係諗多咗

容祖兒

每晚八點 舞劍練字

第七位:《豔羨》吳雨霏

咁半夜呢?

Single全碟
H3M 全碟
謝----------------安琪頭五首 ...
nicknicknick 發表於 2016-6-17 23:48

撐到半夜 再有會議

做愛關佢男朋友咩事先
HOTMAN 發表於 2016-6-17 17:36
咁先有精力同心思做

大太陽之後好似好耐冇些牙過浩歌 any肥今晚concert 加油
我們的總和

伴隨著我的腳步 呼吸聲左右搖動 黑暗中時光倒數
遺忘這國度 離開的傷痛一生不理秩序 永不看清
將生命沉溺 沉溺 再覺醒 覺醒

晏晝四點 約了面試

哪裡只得我共你 (Jill/Jude)
晏晝四點 約了面試
HOTMAN 發表於 2016-6-18 16:16
有得面試咁開心?

此刻的價值 隨時間流逝 或會見底

轉過兩世紀

beGin 全碟
隻碟真係好kum聽, 光環同含蓄都開始改觀

上半身可以笨呆
下半身理應裝載
利申:唔係鏡粉

#Sammi100SongsQuarter1

曲目作曲填詞編曲監製專輯年份
1實不相瞞蔡德才陳少琪蔡德才蔡德才Wonder Woman2002
2喜歡憎你陳振邦/劉穗京林若寧黃仲賢陳輝陽Wonder Woman2002
3跳傘梁詠琪陳少琪陳輝陽/趙增熹陳輝陽溫柔2001
4男仕今天你很好雷頌德周禮茂雷頌德黃尚偉捨不得你1995
5不拖不欠陳偉堅林夕Adrian Chan
放不低1996
6真命天子蔡一智林家敏Minimal/鐘國仁蔡一智聽聞1999
7我們的主題曲吳國敬黃偉文鄧建明/Davy Chan史丹利我們的主題曲1997
8醫生與我馮穎琪馮穎琪Ted Lo陳輝陽Shocking Pink2001
9星「秀」傳說丁偉斌李敏Jean Michel Ou史丹利生活語言1997
10缺席袁惟仁袁惟仁Terence Teo李偲菘我應該得到1999
11Tequila一杯Andy Goldmark/Brock Walsh李敏林慕德林慕德/史丹利捨不得你1995
12感情線上黃嘉倩林夕趙增熹/林子揚趙增熹Ladies First2000
13Mi方大同陳少琪Edward ChanEdward Chan/梁基爵Show Mi 07演唱會紀念精裝專輯2007
14煞科崔俊英周禮茂/MC仁Edward Chan/Charles Lee蔡德才Ladies First2000
15至理名言游鴻明陳樂融黃中岳陳珊妮去愛吧2000
16蕭邦寫過的歌陳奕迅林夕蔡德才/四方果蔡德才Love Is…2000
17ArigatouKokia黃偉文恭碩良蔡德才/盛旦華多謝1999
18我應該得到林東松廖瑩如吳慶隆李偲菘我應該得到1999
19加爾各答的天使-德蘭修女陳偉堅林振強鍾世英史丹利濃情1996
20為何又是這樣錯馮穎琪張美賢辛偉力史丹利/黃尚偉生活語言1997
21一夜成名丁偉斌黃偉文唐奕聰史丹利我們的主題曲1997
22月亮星座吳國敬黃偉文唐奕聰史丹利/黃尚偉很愛很愛1999
23輸得漂亮金培達林夕金培達陳輝陽Becoming Sammi2002
24愛情萬歲劉祖德林若寧蔡德才蔡德才Show Mi 07演唱會紀念精裝專輯2007
25戰勝自己Eddie Chung林若寧/陳尚汶Eddie ChungEddie Chung/蔡德才Miracle Best Collection2014
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

beGin 全碟
隻碟真係好kum聽, 光環同含蓄都開始改觀
kevinlai1621 發表於 2016-6-18 23:55

隻碟好舒服, 係內歛的美
以前係BMA係下下哂冷, 今次係點樣演繹個感覺出黎
好鍾意含_同芝麻開門, 個種feel係以前未見過, 好新, 都算係突破

講真轉新公司, 一定係出隻Falling翻版最爆
但佢選擇first plug揀隻算係平凡既雙雙, 就知佢想賣乜

隻碟好舒服, 係內歛的美
以前係BMA係下下哂冷, 今次係點樣演繹個感覺出黎
好鍾意含_同芝麻開門, 個種fee ...
John 發表於 2016-6-19 02:42

咁佢係玩死自己

壞與更壞 mix左兩首歌呀?

咁佢係玩死自己
matthew1990 發表於 2016-6-19 02:50

咁我又覺得其實佢自己都好清楚自己想要咩

講真, 如果下下都爆好易會厭, 反而而家可以俾人知道佢嘅可塑性

對佢將來做碟或者可以再有驚喜, 唔係只局限於自己

咁佢係玩死自己
matthew1990 發表於 2016-6-19 02:50
從商業角度黎講 銷量升左咁多 完全唔見得「玩死自己」
加上佢入環球之後 同美霏一樣 live好似差左 唔刻意show off係好事

我抱著新貴 從來沒估計 誰無可代替

愛情小品

飄浮女孩
毫無自制
偶然聽到呢兩隻歌, 原來JW都好多好正嘅舊歌

加上佢入環球之後 同美霏一樣 live好似差左 唔刻意sh ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 11:57

live無差到, 係d廣東話愈黎愈唔正
  不過都係入親環球無好野

咁我又覺得其實佢自己都好清楚自己想要咩
講真, 如果下下都爆好易會厭, 反而而家可以俾人知道佢嘅可塑性 ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-19 10:38

我覺得佢入環球頭三plug起碼要有一首<Falling>級數既歌
(雖然呢首都唔算真係超級爆既歌,但真係show到佢啲靚既真假音轉換同vocal runs)
尢其喺GP眼中佢重係一個面目模糊既歌手 (大多應該剩係知佢馬來西亞人同係唱歌比賽常客)
佢第一年入大公司就狂plug 啲慢熱歌,其實浪費左向GP重新介紹自己既機會

加上佢入環球之後 同美霏一樣 live好似差左 唔刻意sh ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 11:57

美Yum都差左

#Sammi100SongsQuarter1
JasOh103 發表於 2016-6-19 00:22

你重咩唔好似美袋咁續首介紹既?

live無差到, 係d廣東話愈黎愈唔正
  不過都係入親環球無好野 ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-19 16:23

但我睇返Falling MV
都好頂唔順佢d咬字 好似仲衰過而家

反而我說, 玫瑰的故事個d就真係發音正常

我覺得佢入環球頭三plug起碼要有一首級數既歌
(雖然呢首都唔算真係超級爆既歌,但真係show到佢啲靚既真假 ...
matthew1990 發表於 2016-6-19 16:35
其實「大眾」好難打咩 變左GP
我反而覺得係大部份人心目中 Gin Lee係「新人」 所以而家係建立緊新形象

但我睇返Falling MV
都好頂唔順佢d咬字 好似仲衰過而家

反而我說, 玫瑰的故事個d就真係發音正常 ...
John 發表於 2016-6-19 17:06

玫瑰的故事個d唔咬得清楚d都唔俾出la
  不過我覺得d歌嘅咬字唔係大問題, 但係而家講野d咬字就真係比以前差好多

d咩天之驕女好事多為赤地雪, 真係沒有最爛只有更爛
明明呢兩年轉型轉得好地地
不過我都理解祖粉主要鍾意既歌, 都唔會係呢兩年既類型
正如出道冇耐, d噴歌瘦身大法扮了解都係紅唔起, 咪又係靠誰來愛我痛愛彈出

不過又咁, 以K歌論K歌, 我係有鍾意既
搜尋器 愛一個上一個 與蝶 抱抱 爭氣 煙霞 天窗我都幾ok
John 發表於 2016-6-17 03:03

(原來我岩岩先睇番你回左我 )

我覺得美祖呢兩年最大既問題,係佢收啲曲旋律太似sidetrack
同埋有時佢音樂上再行得編,但佢音色同唱腔上重未carry到,結果出黎既效果打左折扣

當然唔係叫佢乜都唔好試,但佢要配合哂岩既監制,製作番岩佢唱既歌
而唔係將另一個人既歌拎左黎唱就係突破

其實「大眾」好難打咩 變左GP
我反而覺得係大部份人心目中 Gin Lee係「新人」 所以而家係建立緊新 ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 17:11

佢個形象根本唔應該係 雙雙 嗰隻, falling嗰隻先襯佢

佢個性格俾人感覺係少少倔強,人地對佢印象都係唱功勁