返回列表 發帖

【就約滿無綫】林欣彤密謀外闖:諗清楚自己方向先

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20151006/54285218

無綫近年爆小生花旦逃亡潮,連親手捧出來嘅一班巨聲幫都陸續離開,先有劉威煌轉會、近日連羅孝勇都打算唔續約,「小巨肺」林欣彤(Mag)本月約滿都有意離開娘家,有周刊爆出佢拒絕續約無綫,同時又被唱片公司英皇掟入雪櫃,Mag決心跳槽。

Mag今日喺將軍澳錄影時,直認現階段要諗清楚未來方向。現年25歲嘅Mag喺2010年參加無綫歌唱節目《超級巨聲2》彈起,翌年簽約英皇,可是越撈越冇人氣,大前年壓力爆煲患上抑鬱症,近年雖病癒復工,但人氣大不如前,工作量亦少,有指Mag不滿遭投閒置散決定約滿無綫同英皇即向外闖,已有幾間公司密斟中,但佢有意加盟周柏豪同連詩雅所屬嘅Starz People,趁後生再發圍。 

Mag今日現身時,被追問轉會傳聞,佢話:「雜誌所講嘅轉會冇發生過,我o依家處於整頓自己時期,我想諗清楚自己想要乜嘢方向,任何決定係冇落實過。」Mag否認有同Starz People密斟,但就承認有其他公司接觸:「密斟就冇,但有啲人會打聽吓,我想諗清楚自己條路方向先,都有同TVB傾緊。」係咪嫌工作量低,不受重用?佢話:「又唔係,我發現入咗行,先發現做藝人嘅辛苦,job未必係成日必然,經理人有努力同我爭取,我都有唔少嘢做,只係我個人比較懶,好少發Instagram同facebook,都OK嘅。」Mag表示初出道時為鞏固地位不停爭取曝光,即使現在曝光率少了,但收入仍夠維生,佢話:「我收入養到屋企,兩隻狗、阿爸阿媽同細佬,都OK。」 

有指Mag除離開無綫,同時都會同英皇結束賓主關係,英皇高層吳雨今日喺電話中回應:「Mag份約係好快完,佢經理人係無綫,佢簽唔簽番英皇,由無綫決定,不過我哋合作咁耐,關係好好。」如果Mag離開無綫,英皇會加簽佢經理人合約嗎?吳雨表示:「等無綫方面同Mag明確啲先。」                                                                        

根據蘋果報道,Mag就黎約滿英皇喎...

會唔會係轉埋去華納
Starz People係模特兒公司

我們個十大會冇左? if mag 吾續蛋公司
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

咦,前排唔係發微博暗示過續約了嗎?

fyw2031044 發表於 2015-10-6 22:30
一向唔覺呢首有十大 mag 咁多好歌偏偏呢首谷上十大

其實當初阿Mag應該唔想簽TVB同英皇,不過由於超級巨聲係under無綫所以先簽。贏果陣時唔係話好多唱片公司想要佢?華納幾好但係太多女歌手。

阿Mag好有potential。希望佢溫到好公司。

Mag唱功一直進步中, live穩定, 係一個有實力有潛質嘅歌手
只要簽到一間正正常常真心幫佢嘅公司, 一定有能力再上一層樓
希望真正嘅伯樂快啲出現, 唔好浪癈人材
怪獸一族

fyw2031044 發表於 2015-10-6 22:30

唔通為咗個十大就留喺一間冇心捧佢嘅公司, 浪費多幾年青春咩?

雖然好想佢今年有十大
但都同意早走早著 就算今年十大 都唔見得佢前景有幾好
新公司起碼會捧下 好過依家咁

Mag Mag 真系好勇敢 ~ 居然同大台及EEG拆夥 ~ 以后等住俾TVB Ban到阿嬷都唔认得
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

Mag Mag 真系好勇敢 ~ 居然同大台及EEG拆夥 ~ 以后等住俾TVB Ban到阿嬷都唔认得
阿田 發表於 2015-10-6 23:37

依家都相差無幾啦, 身為仁濟之星, 居然連仁濟個show都無得上, 咁同ban佢有咩分別?
怪獸一族

阿田 發表於 2015-10-6 23:37

洗鬼等咩? 而家已經被ban到咁啦。其實足足已ban咗兩年半了。

點解mag 可以咁早完約?英皇唔係一簽簽好多年(成10年8年)?

分分鐘自由身, 企係東鐵站口唱一日都揾到兩餐
唔洗服裝同化妝支出, 又唔洗交稅, 重正, 早走早著
怪獸一族

點解mag 可以咁早完約?英皇唔係一簽簽好多年(成10年8年)?
edithli 發表於 6/10/2015 23:43

時光機...

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20110111/14855708
2011年1月11日
現年20歲的小巨肺林欣彤,出道短短三個月已成為各大唱片公司的力爭對象。據悉無綫本來肥水不流別人田,將林欣彤簽給 TVB Music,但經多番研究考慮後,決定以400萬4年身價將林欣彤簽給英皇唱片,成為林峯師妹,並在今個農曆新年後動筆簽約。

不過當時呢篇報道只係傳聞,仲未正式宣布入英皇

edithli 發表於 2015-10-6 23:43

我諗係因為唔可以簽得長過個tvb經理人約,所以係一齊完。

但真係諗唔到佢有邊度可以去係幫到佢,宜家捧到下人嘅得華納同星夢,華納已經夠多人,佢只有簽星夢先可以谷翻起啲人氣。如果去細公司,好難有運行。

edithli 發表於 2015-10-6 23:43

因為唔係經理人約
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

mag 如果經理人仲簽tvb呢,唯一出路就系星夢,不過簽星夢就好似好cheap甘
哎,前兩年1001人生,仲諗住佢可以順利上左一線,衣家人氣都比唔上若雞

mag 如果經理人仲簽tvb呢,唯一出路就系星夢,不過簽星夢就好似好cheap甘
哎,前兩年1001人生,仲諗住佢可 ...
阿mark 發表於 2015-10-7 00:02

唔係cheap唔cheap嘅問題, 而係個老闆唔會揾個唱得勁咁多嘅女歌手來騎住阿邊個囉。

簽環球或寰亞好好多
任我行 失憶蝴蝶

今年黎首叫糊十大偏偏卻搞D咁既野...
ANYWAY...MAG LAM加油啦
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

簽環球或寰亞好好多
remus 發表於 2015-10-7 00:18

入左UMG就會變奶共歌手~
仲有唔知咩原因個個女歌手入左UMG D LIVE都會出事~~

至於寰亞, 人地大方向係唔出碟OR得EP~~

其實睇埋其他公司D女歌手同佢地既公司政策~真係冇咩公司岩佢又可以捧到佢~
唯有寄望慈禧淡出可以仲好D~

入左UMG就會變奶共歌手~
仲有唔知咩原因個個女歌手入左UMG D LIVE都會出事~~

至於寰亞, 人地大方向係唔 ...
kenny1102 發表於 2015-10-7 01:31
唔想佢繼續留係英皇囉
btw, 去國際唱片公司可以衝出香港喎
任我行 失憶蝴蝶

唔想佢繼續留係英皇囉
remus 發表於 2015-10-7 01:40

好大機會簽Pakho嗰一間

[仁至義盡]旦公司都算係咁,Mag離巢前都無hea做新歌
又極力幫美肺搵Carl 叔叔做監制、又爭取quota拎冠軍歌⋯
#之前eason被投閒置散咗年幾

Mag可以考慮簽環球,一來是大公司,二來可踢走唱功差及半紅不黑的Kary
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

佢轉公司有改變都係好事
佢e家唔拖唔水tvb eeg都hea佢
不過要走其實無乜地方好走

warner> shiga/janice
universal > kary
sony >無budget
太陽>fiona

恭喜Mag終於脱離苦海!

一早就不應簽蛋公司,泳兒和鍾舒漫就是最佳例子,萬年女金一日存在於世上,一曰都會不斷捕蛋的
50 字節以內

又極力幫美肺搵 ...
l00540 發表於 2015-10-7 08:18

因為mag經理人系tvb,所以英皇其實好似無乜所謂

佢轉公司有改變都係好事
佢e家唔拖唔水tvb eeg都hea佢
不過要走其實無乜地方好走

warner> shiga/janice
un ...
pkl 發表於 2015-10-7 10:15

其實環球是最有能力捧女歌手成天后級!

以前陳慧嫻、王菲、陳慧琳、謝安琪都是環球前身捧紅的!
50 字節以內

又極力幫美肺搵 ...
l00540 發表於 2015-10-7 08:18

hea佢就唔會連本身的用處都慘淡收場

carl叔叔唔係mag主動要求咩
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

hea佢就唔會連本身的用處都慘淡收場

carl叔叔唔係mag主動要求咩 ...
kevinlai1621 發表於 2015-10-7 10:32

carl 叔叔同mag好有火花鄧志偉都係
mag之後應該會同鄧志偉多好多合作啦......大家都唔再係tvb

因為mag經理人系tvb,所以英皇其實好似無乜所謂
阿mark 發表於 2015-10-7 10:27

如果confirm 佢唔簽tvb ,eeg未必會簽佢啦大把人都未捧到又無budget

其實環球是最有能力捧女歌手成天后級!

以前陳慧嫻、王菲、陳慧琳、謝安琪都是環球前身捧紅的! ...
potassium 發表於 2015-10-7 10:31

環球已經有ginlee aga 等住要捧啦

雖然好想佢今年有十大
但都同意早走早著 就算今年十大 都唔見得佢前景有幾好
新公司起碼會捧下 好過依家咁 ...
soft 發表於 2015-10-6 23:27

Mag那首(我們都是這樣長大的)基本上會變成炮灰!

你睇903最近不斷谷(黄昏點唱機)而完全ban了Mag的派台歌就知乜事!

去其他大唱片公司將來反咬萬年女金吧!
50 字節以內

環球已經有ginlee aga 等住要捧啦
pkl 發表於 2015-10-7 10:42

但完全唔覺環球會捧這兩個比較洋化的女歌手!
50 字節以內

但完全唔覺環球會捧這兩個比較洋化的女歌手!
potassium 發表於 2015-10-7 10:47

應該會捧gin上埋好聲音啦

同埋gin同mag基本都係sell唱功

應該會捧gin上埋好聲音啦

同埋gin同mag基本都係sell唱功
pkl 發表於 2015-10-7 10:48

或許環球簽多個女歌手,看誰可跑出!

以前環球前身及附屬公司寶記系都簽了很多女歌手,但真正成一線天后的只有慧嫻、faye、kelly、kay.
50 字節以內

唔想佢繼續留係英皇囉
remus 發表於 2015-10-7 01:40

蜂鳥!

蜂鳥!
數彩虹 發表於 2015-10-7 11:03

唔好變成反骨女GEM就得!
50 字節以內

或許環球簽多個女歌手,看誰可跑出!

以前環球前身及附屬公司寶記系都簽了很多女歌手,但真正成一線天后 ...
potassium 發表於 2015-10-7 11:00

完全無風聲佢會去邊

建議MAG妹唔好留係英皇啦,留係度quota俾晒師姐,一世都幫師姐打工。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

蜂鳥!
數彩虹 發表於 2015-10-7 11:03

到時升埋上太空

如果confirm 佢唔簽tvb ,eeg未必會簽佢啦大把人都未捧到又無budget
pkl 發表於 2015-10-7 10:41

旦旦簽佢都係驚佢跑得出啫, 收歸國有可以控制到唔比佢揀到優質歌爆得出, 唔會幫佢開演唱會show到唱功,
一世比人騎住無得發圍直至消失天與地
走啦, 唱得嘅人係街頭唱都儲到fans, 無有怕
怪獸一族

旦旦簽佢都係驚佢跑得出啫, 收歸國有可以控制到唔比佢揀到優質歌爆得出, 唔會幫佢開演唱會show到唱功,
一 ...
怪獸一族 發表於 2015-10-7 12:39

Mag對萬年女金是極大威脅,所以蛋公司不敢捧Mag, 驚女皇唔高興!
50 字節以內

Mag對萬年女金是極大威脅,所以蛋公司不敢捧Mag, 驚女皇唔高興!
potassium 發表於 2015-10-7 13:17

佢同女金唯一一首合唱歌, 都只係同台唱過一次live咁大把,
嗰次Mag重要失緊聲無晒氣, 女金都唔見得可以跑贏佢幾個馬位, 差唔多打成平手咋, 你話佢唔驚至奇。

上次金像奬作為候選歌, 女金藉口參加運動會唔出席, 結果大會比Mag一個獨唱, 出嚟反應又唔錯,
女金害佢唔到重益咗佢, 肯定懷恨於心啦, 唔走真係無運行架, 希望佢醒少少快啲閃啦
怪獸一族

離開英皇係好
英皇一定唔會出盡全力捧佢上位
原因係咩大家好清楚

其實入環球都幾好
覺得環球會幫到佢,起碼佢係實力派先

万年女金即刻去结婚生子,再三年抱俩的话,mag可以留体英皇
每次见到泳儿,就好鬼死憎万年女金了(虽然我是万年女金嘅fans)

離開英皇係好
英皇一定唔會出盡全力捧佢上位
原因係咩大家好清楚

其實入環球都幾好
覺得環球會幫 ...
Lewis 發表於 2015-10-7 13:45

我都希望佢入環球如果eason hacken 可以放quota出嚟就好
環球就有 kary aga ginlee(?) 同mag
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

一 ...
怪獸一族 發表於 2015-10-7 12:39

如果如你所講,真系好賤姐,簽mag系為了打壓……

阿mag真係醒目女