返回列表 發帖

香女人 - 謝安琪

單選投票, 共有 154 人參與投票
61.04% (94)
8.44% (13)
5.19% (8)
1.95% (3)
23.38% (36)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 香女人
主唱: 謝安琪

收錄大碟: 數愛
推出日期: /

派台日期: 2015-10-06

作曲:方大同
填詞:C君
編曲:Fergus Chow / 方大同 / Derrick Sepnio
監製:方大同 / Derrick Sepnio

香水 是女人化妝外的專美
是出門最後一道裝備
帶著掩不住的光輝
讓每一個姊妹 都很完美

香味 讓男人都不能再防備
呼吸著你發出的嫵媚
聞到你香水氣味
不管皇帝或土匪 都要下跪

百合跟玫瑰 讓人奇怪猜是老太太
柔軟劑香味 讓人期待她是好太太
名牌的香味 讓人懷疑愛是高消費買賣
付不來就拜拜

我是個香女人 香水代表我身份
每一個香女人 像是擺了迷魂陣
讓每個臭男人 都要熏得腦昏昏
別怪我香得你太深
我是一個香女人 oh oh oh oh

每一次分手 每段感情走到盡頭
家裡有新的香水進口
快在傷口上噴幾口
自信走出門口 找新對手

男人 請不要表現你的愚蠢
不要對女人香味提問
快收起這個疑問
直到她跟你已能 分享體溫

蘋果的香味 讓人好想對她咬一口
佛壇香火味 讓人想到極樂的以後
淡淡煙草味 讓人懷疑她是戀愛的高手
膽小的快逃走

別怪我香得你太深
我是一個香女人 oh oh oh oh~

清爽花香給人神秘感
想起青澀青春也曾遺憾
有個女生 班上女神
可惜自己不是柯景騰
酒精味太重會破壞氣氛
見到你以為是見到醫生
古典風味以前好驚艷
現在讓人想起武則天

(聞到了法式優雅) 優雅
(聞到紐約的繁華) 的繁華
(聞到維亞納蒙娜麗莎) 聞到蒙娜麗莎
(聞到了山水畫) 山水畫
(聞到比薩斜塔) 比薩斜塔
(聞到櫻花與希臘神話) 在你身上散發

別怪我香得你太深
oh oh oh oh oh oh oh oh

臭男人
香女人
歌名已經5分
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

一早plug呢首咪好囉.......plug乜鬼慢歌........
好令人豔羨既香女人
FIGHT for 陳柏宇

首歌好型呀,但略嫌美K唱得唔夠姣。
份詞有啲位有啲無厘頭,但其實係match謝安琪某啲歌嘅抵死詞風,例如:佛壇香火味 讓人想到極樂的以後
香水又點會有香火味???我即刻諗到篋神。

個編曲有少少TROUBLE MAKER FEEL
如果編得再RICH少少就好
ANYWAY都5分

Kay好少有呢類自戀快歌
個編曲好好un
已經幻想到kay唱呢首歌個y_m樣
所以話y_m呢家嘢真係學唔黎
完勝另一位 ...
nicknicknick 發表於 2015-10-7 06:57

本色演出
反而我幻想到佢live係台上蘭花手再un下個身咁既場面5分
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

咬字頂唔順  唔睇歌詞聽唔明
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

睇來霏妹成功帶領潮流搞到年尾總有一首自戀快歌
霏妹快d出首來正面交鋒下啦
反正之前都撞眼淚
...

曲同編曲都係一流
只係略嚴d詞膠d ze
同埋配上國語詞, 成首歌好似好翹口
anyway 5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

係正既, 有邊首我係唔俾5分㗎?
真y_m
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

5分 - 演繹、曲風

但C君膠詞要減一分⋯

見到係C君填詞已經預左啲詞麻麻...

好正!可唔可以再唱姣一d...

覺得麻麻 唔好有ohoh會唔會好啲
3分

覺得麻麻 唔好有ohoh會唔會好啲
3分
rubylovessss 發表於 2015-10-7 09:42

這是畸嘅特色

好正!可唔可以再唱姣一d...
lca6 發表於 2015-10-7 09:30

夠姣了. As 姣 as 林憶蓮, 正!

憶蓮style既快歌
好surprise 佢掌握節奏感好好,令人想UN 下
唯一唔好既地方係d歌詞唔夠抵死,臭男人,Gibson 依d廣東歌傳神好多
國語歌既詞始終差一皮

曲五分,詞減分,kay加分,五分!但麻煩剩下的國語歌歌詞能靠譜些。

份詞係3分,個曲5分,段rap3分,編曲5分,Kay5分,大同5分。

通常plug歌都係plug upbeat野好d
JeanLuc

你呢個香..香女人
做左首咁嘅歌
恭喜你啊
Happy and Blessed.

尋日播兩次,今日播零次。
嬲嬲
舞來舞去 不日內開始錄音。

其實係咪填詞果個漏左個港
成件事咪好make sense 又冇咁yum :)
香港女人 a_a haha

醒神 well done!!

聽上腦添真係好正 聽到想索下佢

其實係咪填詞果個漏左個港字
成件事咪好make sense 又冇咁yum :)
香港女人 a_a haha ...
thomas199028 發表於 2015-10-7 19:53

首歌幾乎剩係用到美Yum中音區 (剩係唱紅色字)
有potential 邊跳邊唱

百合跟玫瑰 讓人奇怪猜是老太太
柔軟劑香味 讓人期待她是好太太
名牌的香味 讓人懷疑愛是高消費買賣
付不來就拜拜

別怪我香得你太深
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唔睇歌詞都唔知佢唱咩如果係粵語應該好好多

KyleHo 發表於 2015-10-7 20:07

你國語"喳"咋嘛?我個台灣朋友聽得到8成喎,快歌嚟講算唔錯。

KyleHo 發表於 2015-10-7 20:07

C君啲歌詞唔得, 好心佢填粵語啦.

如果普通話不是你的母語, 俾林憶蓮唱都會唔知佢唱咩

Kay好少有呢類自戀快歌
個編曲好好un
已經幻想到kay唱呢首歌個y_m樣
所以話y_m呢家嘢真係學唔黎
完勝另一位 ...
nicknicknick 發表於 2015-10-7 06:57

本色演出
反而我幻想到佢live係台上蘭花手再un下個身咁既場面5分 ...
HOTMAN 發表於 2015-10-7 07:07

imagine到佢一手扶mic stand一邊撥頭髮。但.........你覺得首歌會有MV咩?就算有都只會係演唱會版掛。

I wonder whether 方大同 & C君 were inspired by Lala Hsu 徐佳瑩's 香水 http://www.youtube.com/watch?v=4o3VMJlm7Ag

These 2 funky tracks are a good pair

Hopefully there will be a proper MV.

睇來霏妹成功帶領潮流搞到年尾總有一首自戀快歌
霏妹快d出首來正面交鋒下啦
反正之前都 ...
siongguan 發表於 2015-10-7 07:25

I suggest 秋香霏霏, like 王菲 had a song called 紅粉菲菲.

份詞好核突……
其實整體都唔差,kay唱得出女人果種Yum味。
不過個人鍾意距d粵語歌好多,國語距唱得唔系特別自然,咬字都一般般
4分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

簽名被屏蔽

係咪抄歌?
最弊係 徐佳凝 首 高班好多喎
白河喜來登 發表於 2015-10-7 23:09

抄鬼抄馬,根本曲詞編都九唔搭八,至於你覺得嘅高班好多就見仁見智喇。

So funky and 醒神, 越loop越正

簡稱謝安琪重災區

走親都係果啲位
nicknicknick 發表於 2015-10-7 20:57

等聽佢唱到斷氣
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

每次見到首歌總係凝住凝住..... _ .. _ ... _ 女人...

I wish 周博賢填粵語歌詞, 出粵語版!

同Twins《女人味》夹系一齐会唔会好正?:P
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

I wish 周博賢填粵語歌詞, 出粵語版!
boy4dudes 發表於 2015-10-8 16:44

感覺個melody 唱粵語效果會好很多

感覺個melody 唱粵語效果會好很多
PEACH 發表於 2015-10-10 00:24

第一次聽已經有呢個感覺

5分

詞係敗筆
唔希望係國語主打話時話國語碟幾時出

睇左個fd拍既live, 香女人唱得超好聽

5分

詞係敗筆
唔希望係國語主打話時話國語碟幾時出
myrichardac 發表於 2015-10-11 02:13

I bet around December 2015.

總覺得果段rap好怪
應該話成件事都唔適合係一首國語歌

呢啲歌我唔介意一雞兩味噶
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

真係唔好聽,曲唔入腦,詞唔掂,編曲又唔啱feel
Kay都係唱返廣東歌算啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

開頭聽覺得一般, 聽多幾次又幾鍾意

但嗰段rap真係怪怪地

依首歌如果有廣東話VERSION 就好,KAY 普通話有好大進步空間。。。