返回列表 發帖

[99台] ViuTV節目討論區

今日電盈旗下嘅免費電視台ViuTV開記招公佈開台詳情,香港電視娛樂有限公司總經理魯庭暉上台表示成個計畫投放咗3億港元,已經進行咗20個項目。

魯庭暉又話ViuTV另一個重點係向世界接軌,想除咗喺香港,希望可以同世界接軌,又話Viu內嘅「i」同「u」都係指人:「人性最好睇,最有戲劇性,真人真事係最好。」佢話希望提供唔同選擇俾大家,仲有唔同嘅實況娛樂,財經等。

魯庭暉又指都想同亞視關台嘅時間接軌,但都要睇工程部嘅進度如何,依家佢哋就有300幾個員工,依家都有喺唔同嘅地方請人。問到搵咗啲咩藝人,佢謂:「如果請好多人返嚟,未必會係最好嘅事,我哋會有兩個方法處理,第一個係實況娛樂,好似搵個廚師煮嘢食,未必搵藝人煮,而係搵廚師煮,而演壞人就搵壞人演。最主要係請多新藝人,畀多啲機會佢。」

講到收視嘅問題,魯庭暉指唔會只係睇一個電視台,都想電視業嘅收視上升。三月就會試播,4月就會正式出街。2017年就會開標清嘅英文台。問到投資咗幾多錢,佢就話:「頭6年就13億,頭10年就係27億。」至於會唔會起電視大樓,佢就話唔一定,可能會用一個新嘅思維。至於拍唔拍劇,佢就話:「會買一啲最好嘅劇番嚟,都會有自製嘅劇集,好似依家有個單元化嘅製作。」而廣告嘅反應都好好。

三月試播嘅時候,就會24小時播放,魯庭暉初時都會試播好大量嘅節目,新聞方面就會用nowTV嘅新聞,不過就唔係全,可能會係7:3或者6:4嘅比例,但其他節目都會有同nowTV唔同,主要係自己嘅製作。魯庭暉又指會有足球睇,問到會唔會係英超,佢就話距離開台仲有半年,所以都唔可以講住,但佢就話:「會有歐洲好好睇嘅盃賽睇。」

另外一名高層,電盈媒體董事總經理李凱怡公佈嘅消息似乎更吸引,佢話想將「Viu」變成一個全球化嘅品牌,帶去超過十個國家,包括新加圾同大馬等地,仲話會獨家率先喺香港追播日韓熱門節目,以近期韓劇《她很漂亮》做例子,聽晚當地會播第10集,咁佢哋星期四香港早上時間已經可以睇到,所有韓國節目都喺當地首播後8小時,提供中文繁體字幕,聽落真係好吸引!

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20151020/54335988

========================================
其實po時事區定呢度好呢。。。 不過我諗應該冇乜分別嘅 XD
hktv無以為繼,而家由pccw呢間攞到牌可以同大台正面交鋒

上面條片嘅介紹 睇嚟係主打綜藝節目
《跟著矛盾去旅行》 應該幾吸引 [最重要係有shigabb <3]
林日曦+蔣元秋呢個組合好chimagun

nowtv嘅旅遊節目以前睇過都幾唔錯 製作認真過大台啦
所以都幾期待呢個台嘅誕生會對電視界有咩影響

另外 韓國節目當地首播後8個鐘有中字呢個服務 我係會比正評嘅

雖然個人都好想hktv有得開台, 不過無辦法
有多個台都好, 點都好過一台獨大, 不過始終都幾臨急臨忙, 唔知有無質素保證
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

估計又係蝕錢收場,香港人拎住遙控都唔識轉台㗎。

今日電盈旗下嘅免費電視台ViuTV開記招公佈開台詳情,香港電視娛樂有限公司總經理魯庭暉上台表示成個計畫投 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-20 21:11
啱啱即刻去官網睇下, 佢話 10.26 有個 viu app, 唔知係咪真係有最新韓劇
==============================================================
林日曦
43分鐘 · 已編輯 ·
關於我幫ViuTV同阿蔣議員去拍咗2集節目,
要講真係有排講…
講住一樣先:我全程冇同過阿蔣議員講過半句嘢。
我有乜想講,就通過隨團翻譯同阿蔣議員講(廣東話翻廣東話)。
我想試下喺冇咗各自語氣影響之下,兩個政見唔同嘅人有冇可能好好溝通。
點知,好一個關於人與人之間溝通嘅偉大實驗,阿蔣議員似乎非常之唔欣賞,經常想單方行強行直接對話,而我就只好透過翻譯好有禮貌咁婉拒。一開始阿蔣議員就已經好嬲咁…唔知嬲咩呢…搞到差啲拍唔到落去,我冇乜嘢,係啲工作人員慘咗啲…

估計又係蝕錢收場,香港人拎住遙控都唔識轉台㗎。
kayzzz 發表於 20/10/2015 21:21

小超: 蝕咪蝕囉 :)

健吾話過有搵過佢加陳淨心定李私煙拍一輯去日本
但佢拒絕左
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

林日曦同蔣元秋嗰個係咩節目嚟架?

不過最緊要都係有高質嘅音樂節目

她很漂亮想睇下
大佬孝都過咗去,今日發佈會有佢

回復 6# 星勤 呢個組合好花生喎haha 可惜可惜

林日曦同蔣元秋嗰個係咩節目嚟架?

不過最緊要都係有高質嘅音樂節目  ...
Pure. 發表於 2015-10-20 22:45

跟著矛盾去旅行

發佈會唔覺有音樂節目
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

啱啱即刻去官網睇下, 佢話 10.26 有個 viu app, 唔知係咪真係有最新韓劇
====================== ...
chanchan0909 發表於 2015-10-20 21:34

好有興趣睇呢個
兩個冇交流嘅節目係點
好想睇 林日曦講嗰個最精彩個一幕

另一對係Shiga同葉蘊儀

跟著矛盾去旅行

發佈會唔覺有音樂節目
星勤 發表於 2015-10-20 22:51

佢本身收費台都好似搞過下音樂節目, 起碼俾番4大上電視

昨日睇左關楚耀呢集12門逃, 覺得几好睇, 港台做樂壇相關的節目做得唔錯, 係可以介紹到個歌手同佢D歌. 下周一晚會繼續睇.

話時話, 播左關唱LIVE既片段, 某D片段都唱得几難聽

唔知now 做音樂節目會點呢?

====================== ...
chanchan0909 發表於 2015-10-20 21:34

元秋:我發覺林日曦真係好謙厚呀,唔出聲呀

我第一下睇左粗口
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

我第一下睇左粗口
John 發表於 2015-10-21 01:34

正常
相信好多人都會咁叫

【電視大戰】電訊盈科旗下免費電視台ViuTV 4月6日開台,主打綜藝,最矚目的《跟住矛盾去旅行》,有林日曦、蔣麗芸、何韻詩、高皓正等矛盾組合;有交換阿媽的《換咗你阿媽》;《同2047特首上堂》請到馬浚偉、卓韻芝和鄒凱光。同時,將安排新聞於晚8時播放,硬撼無綫《八時入席》。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

唔知會有咩韓劇睇
跟住矛盾去旅行 又有得睇黑絲ga

02 著地 - 鄧麗欣

hinz 發表於 2016-3-2 02:43

黃金時段啲韓劇好新
應該有得搶收視

呢個台啲綜藝節目好有娛樂性wor
奇袋果個格鬥show
有鄧穎芝大戰黎美言wuar
Happy and Blessed.

跟住矛盾去旅行睇咗預告好正,終於有個電台視比香港人揀下 lu

hinz 發表於 2016-3-2 02:43

有新聞始終都係唔同講法, now新聞好d
跟著矛盾旅行真係萬分期待, 最爆仲有長毛同主席

黃金時段啲韓劇好新
應該有得搶收視
ed8671ed 發表於 2016-3-2 07:04

有1988!!
我們的總和

G1 格鬥會
睇完個trailer毛管凍
見到黎美言比人咁打法都有d心up
畢竟曾經係fans
利申:唔係鏡粉

G1 格鬥會
睇完個trailer毛管凍
見到黎美言比人咁打法都有d心up
畢竟曾經係fans ...
tom 發表於 2016-3-2 13:30

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

回復 26# matthew1990

做咩佢轉左公司之後就冇乜留意佢
利申:唔係鏡粉

亞視永恆用力燈多幾燈 Viu都要tun遲開台
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Shiga同葉蘊儀有咩矛盾?
瑪嘉烈與大衛 好文學
但係好似好多外購嘢

Shiga同葉蘊儀有咩矛盾?
瑪嘉烈與大衛 好文學
但係好似好多外購嘢
Ald 發表於 2016-3-2 18:01

會唔會係年齡差

奇袋 瑪嘉烈與大衛
有朱鑑然噶

奇袋 瑪嘉烈與大衛
有朱鑑然噶
jasonng 發表於 2016-3-13 16:12

02 著地 - 鄧麗欣

hinz 發表於 2016-3-19 11:33

睇我bb 有咩問題呢

睇我bb 有咩問題呢
jasonng 發表於 2016-3-19 12:10

姣到岀哂面有人
02 著地 - 鄧麗欣

會唔會係年齡差
mamakin 發表於 2016-3-11 13:57

Shiga同葉蘊儀
中女同港女矛盾?

姣到岀哂面有人
hinz 發表於 2016-3-19 12:12

做咩咁話你自己

做咩咁話你自己
jasonng 發表於 2016-3-19 12:16

佢同余德丞bb去旅行?
02 著地 - 鄧麗欣

佢同余德丞bb去旅行?
hinz 發表於 2016-3-19 12:18

係呀 仲有我

Eason唱歌為ViuTV造勢

ViuTV免費電視99台將於今日隆重開幕,請到天王級歌手陳奕迅(Eason)撐場,據知,Eason在啟播禮上會唱歌贈興,曾跟無綫反面的四大唱片公司歌手周柏豪、連詩雅、林奕匡、Robynn& Kendy、Dear Jane等都會到賀,還有劉心悠、游學修、周家怡、廖碧兒、溫碧霞、何傲兒等星光熠熠。
前晚才完成台灣演唱會的Eason,風塵僕僕趕返港出席今日啟播禮,自從四大唱片跟無綫反面後,身為環球歌手的Eason絕迹無綫,就算去年雙方破冰後,Eason亦僅於去年5月亮相《萬眾同心公益金》節目唱歌籌款,事隔近一年之後,Eason再現身駕臨香港的電視台,則揀選今日出席ViuTV的啟播禮,認真畀面,而ViuTV得到Eason等歌手助陣,啟播禮會於今晚11時錄播。
此外,ViuTV99台的台前幕後,昨晚在後台拜神切燒豬,留言稱:「希望順順利利,最緊要有你支持我哋!」

等睇10點果套

一間睇 太陽的後裔 EP1 啦
反正仲未睇過

除左老師果集其餘都有性趣追

反正仲未睇過
chanchan0909 發表於 2016-4-6 20:05

巧唔巧睇呀 chanb
我們的總和

巧想快啲睇到shiga有幾港女

巧唔巧睇呀 chanb
Wonders 發表於 2016-4-6 22:29
巧睇
聽日 8:30 再開黎睇

跟住 都巧正

ed8671ed 發表於 2016-4-6 22:30

就咁睇預告已經有少少頂唔順佢
最怕呢種女仔 瘋狂同佢玩dead air型

就咁睇預告已經有少少頂唔順佢
最怕呢種女仔 瘋狂同佢玩dead air型
jose 發表於 2016-4-6 22:44

佢把聲對足全日真係會煩到痴線

反正仲未睇過
chanchan0909 發表於 2016-4-6 20:05

粵語配音真係好怪 唔match男女主角

未睇曾主席同長毛個集跟著矛盾去旅行
佢地係咪hehe

ed8671ed 發表於 2016-4-6 22:30

希望睇完之後唔會扣佢分