返回列表 發帖

[99台] ViuTV節目討論區

今日電盈旗下嘅免費電視台ViuTV開記招公佈開台詳情,香港電視娛樂有限公司總經理魯庭暉上台表示成個計畫投放咗3億港元,已經進行咗20個項目。

魯庭暉又話ViuTV另一個重點係向世界接軌,想除咗喺香港,希望可以同世界接軌,又話Viu內嘅「i」同「u」都係指人:「人性最好睇,最有戲劇性,真人真事係最好。」佢話希望提供唔同選擇俾大家,仲有唔同嘅實況娛樂,財經等。

魯庭暉又指都想同亞視關台嘅時間接軌,但都要睇工程部嘅進度如何,依家佢哋就有300幾個員工,依家都有喺唔同嘅地方請人。問到搵咗啲咩藝人,佢謂:「如果請好多人返嚟,未必會係最好嘅事,我哋會有兩個方法處理,第一個係實況娛樂,好似搵個廚師煮嘢食,未必搵藝人煮,而係搵廚師煮,而演壞人就搵壞人演。最主要係請多新藝人,畀多啲機會佢。」

講到收視嘅問題,魯庭暉指唔會只係睇一個電視台,都想電視業嘅收視上升。三月就會試播,4月就會正式出街。2017年就會開標清嘅英文台。問到投資咗幾多錢,佢就話:「頭6年就13億,頭10年就係27億。」至於會唔會起電視大樓,佢就話唔一定,可能會用一個新嘅思維。至於拍唔拍劇,佢就話:「會買一啲最好嘅劇番嚟,都會有自製嘅劇集,好似依家有個單元化嘅製作。」而廣告嘅反應都好好。

三月試播嘅時候,就會24小時播放,魯庭暉初時都會試播好大量嘅節目,新聞方面就會用nowTV嘅新聞,不過就唔係全,可能會係7:3或者6:4嘅比例,但其他節目都會有同nowTV唔同,主要係自己嘅製作。魯庭暉又指會有足球睇,問到會唔會係英超,佢就話距離開台仲有半年,所以都唔可以講住,但佢就話:「會有歐洲好好睇嘅盃賽睇。」

另外一名高層,電盈媒體董事總經理李凱怡公佈嘅消息似乎更吸引,佢話想將「Viu」變成一個全球化嘅品牌,帶去超過十個國家,包括新加圾同大馬等地,仲話會獨家率先喺香港追播日韓熱門節目,以近期韓劇《她很漂亮》做例子,聽晚當地會播第10集,咁佢哋星期四香港早上時間已經可以睇到,所有韓國節目都喺當地首播後8小時,提供中文繁體字幕,聽落真係好吸引!

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20151020/54335988

========================================
其實po時事區定呢度好呢。。。 不過我諗應該冇乜分別嘅 XD
hktv無以為繼,而家由pccw呢間攞到牌可以同大台正面交鋒

上面條片嘅介紹 睇嚟係主打綜藝節目
《跟著矛盾去旅行》 應該幾吸引 [最重要係有shigabb <3]
林日曦+蔣元秋呢個組合好chimagun

nowtv嘅旅遊節目以前睇過都幾唔錯 製作認真過大台啦
所以都幾期待呢個台嘅誕生會對電視界有咩影響

另外 韓國節目當地首播後8個鐘有中字呢個服務 我係會比正評嘅

hinz 發表於 2016-3-2 02:43

黃金時段啲韓劇好新
應該有得搶收視

巧想快啲睇到shiga有幾港女

就咁睇預告已經有少少頂唔順佢
最怕呢種女仔 瘋狂同佢玩dead air型
jose 發表於 2016-4-6 22:44

佢把聲對足全日真係會煩到痴線

黎美言好狼死

【壹週刊】年底搞選美真人騷
ViuTV追擊無綫收視

ViuTV周三正式啓播,一嚟已經氣勢如虹,除咗購入大熱韓劇《太陽的後裔》,兩個新節目《G1格鬥會》及《跟住矛盾去旅行》,都引起全城熱話,甚至將無線兩個黃金時段劇集《末代御醫》、《EU超時任務》以及《Do姐有問題》,都打到收視下跌!

ViuTV仲有秘密武器,籌備中,就係年底會搞選美活動,類似美國《Americas Next Top Model》選舉,以「真人騷」形式進行,有別於過去無線亞視的港姐亞姐選美,講創意的Viu TV,大台做過的都唔會做,肯定令觀眾有新鮮感,仲會構思新形式音樂節目,來勢洶洶,如果無線再一成不變,沿用同一個模式製作,真係有排驚!

真PK 成個節目都好變態

不如CM男神你去選呀
harryharry 發表於 2016-4-10 02:40

選乜嘢

我想問mimi輸咗遲啲係咪要對龍小菌

主席送番梘
#hehe

今集 矛盾 好多爆點!!!
點解咁快完咗呢一pair

傭b個同鄉鎚緊winkie果陣
後面班女high到
真係成地花生

下星期到港女shega

啲蟲蟲好L核突 xx(

講走數做乜唔請謝安琪做嘉賓

全!宇!宙!即!刻!轉!台!睇!shiga!

shiga : 哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

分開但無得拍喎
有好處咩
Lewis 發表於 2016-4-25 22:13

我哋上機啦
我哋到咗啦

我八月要買個 MINION 公仔比 SHIGA !!!!!!!!!
賴爽 發表於 2016-4-25 22:17

佢真係好鍾意minion

我高度都好似 MINION 個日我扮 MINION 等佢見到我先
賴爽 發表於 2016-4-25 22:23

期待

每句前面仲有個 好啦
chanchan0909 發表於 2016-4-25 22:22

港女style

美碎有諗過度過算係咁

起碼講完唔會覺得黑人憎先
Lewis 發表於 2016-4-25 22:29

佢除咗英文語障之外
其實平時都冇乜出錯嘅~

有冇扣fun喔
Wonders 發表於 2016-4-25 22:31

港女tone扣分
不過說話內容加返

(扯蝦聲) 哈哈哈哈
matthew1990 發表於 2016-4-25 22:40

佢不嬲都係咁樣笑
但係me一直一直都頂唔順

聽美雅啲歌不知幾有質素
賴爽 發表於 2016-4-25 22:48

咪!就!係!

陽光勃勃

下一集shiga會唔會扣晒分

零交流

shiga今集真係等瘋狂扣分架咋喎。。。

睇佢推住兩個篋就覺得辛苦

上集已經好多人話佢
nicholashin 發表於 2016-4-26 22:35

真係陰公
不過拍得都預咗架啦

賺返啲人氣算係咁

我驚樹敵多過賺人氣
nicholashin 發表於 2016-4-26 22:47

shiga始終都係一個輸家

下星期

黎美言。。。。。。。。。。。。。。。

其實會唔會入到決賽再對返美傭同鄉

有冇人可以cut蔣議員首 豬窿豬窿 做鈴聲
做鬧鐘一流

jojo

嗚呀 呢場打得好正喎
睇落都似係美傭同鄉贏

要等聽日
而家公子會都訪問緊 Hazel
chanchan0909 發表於 2016-5-7 23:29

斷開兩集吊癮

回復 363# tom
俾你劇透左

換阿媽真係好睇到痛哭

真係好好睇, 好唔捨得
kevinlai1621 發表於 2016-5-12 23:49

希望會拍多輯啦
奈何viutv個重點放左喺另外幾個真人show...

小強退賽
唔想條八婆hazel贏

原來決賽係咁樣產生 SSD
chanchan0909 發表於 2016-5-14 22:40

爛尾囉 -,-
聽日仲要播個半鐘
一定好悶

原來決賽本來係live
但有人唔想延期先搞到咁
jose 發表於 2016-5-15 23:43

唔延期 仲可以襯人地仲未好返砌贏對手 x_x

btw 啲獎品咁雞碎就好心咪講出黎啦

VIU D 留言先最好睇
kwanie 發表於 2016-5-16 00:04

仲想開season 2 = =
頭先聽完佢講打完去旅行真係下左聲
乜唔係好多job做延唔到期咩
jose 發表於 2016-5-16 00:05

呢個show爛尾真係多得條八婆 lol

花生
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

獎品唔係有得拍戲咩?
matthew1990 發表於 2016-5-16 00:41

除左份電影合約
亞軍嗰份$5000獎品 講出黎都幾肉酸

仲唔係 玩_猿~!

2047特首 ok喎
好好笑

啲小學生問R&K係邊個
harryharry 發表於 2016-5-21 23:31

佢哋係咪上過乜乜好聲音之後 就一直一直覺得自己好紅

相反馬俊偉俾啲小學生拎簽名,
同埋鄒凱光好長氣
harryharry 發表於 2016-5-21 23:36

估唔到馬浚偉幾好笑

btw

seven都話結局篇
179登島之旅真係最好睇
kevinlai1621 發表於 2016-5-29 22:30

之前仲以為會繼續拍點樣幫招募返黎嗰啲人添

Rachel 真係好慘
chanchan0909 發表於 2016-6-20 23:01

點解佢仲會忍到