返回列表 發帖
今日電盈旗下嘅免費電視台ViuTV開記招公佈開台詳情,香港電視娛樂有限公司總經理魯庭暉上台表示成個計畫投 ...
ed8671ed 發表於 2015-10-20 21:11
啱啱即刻去官網睇下, 佢話 10.26 有個 viu app, 唔知係咪真係有最新韓劇
==============================================================
林日曦
43分鐘 · 已編輯 ·
關於我幫ViuTV同阿蔣議員去拍咗2集節目,
要講真係有排講…
講住一樣先:我全程冇同過阿蔣議員講過半句嘢。
我有乜想講,就通過隨團翻譯同阿蔣議員講(廣東話翻廣東話)。
我想試下喺冇咗各自語氣影響之下,兩個政見唔同嘅人有冇可能好好溝通。
點知,好一個關於人與人之間溝通嘅偉大實驗,阿蔣議員似乎非常之唔欣賞,經常想單方行強行直接對話,而我就只好透過翻譯好有禮貌咁婉拒。一開始阿蔣議員就已經好嬲咁…唔知嬲咩呢…搞到差啲拍唔到落去,我冇乜嘢,係啲工作人員慘咗啲…

一間睇 太陽的後裔 EP1 啦
反正仲未睇過

巧唔巧睇呀 chanb
Wonders 發表於 2016-4-6 22:29
巧睇
聽日 8:30 再開黎睇

跟住 都巧正

20:30《太陽的後裔》平均 7 點 (約有 48 萬人次) ; 最高 8 點 (超過 52 萬人次收看)
22:00《跟住矛盾去旅行》最高收視接近 8 點 (約 52 萬人次收看)

20:00 《愛.回家之八時入席》平均 22 點 ; 最高 23 點
20:30《末代御醫》由前晚 24.9 點 (約 161 萬人次),跌到徘徊 20 點 (約 130 萬人次) 邊緣,↓ 4.7 點 (約流失 31 萬人次)
21:30《EU 超時任務》由前晚 24 點 (約 155 萬人次),跌至 21.5 點 (約 139 萬人次),↓ 2.5 點 (約流失 16 萬人次)
22:30《Do 姐有問題》由前晚 20.6 點 (約 134 萬人次),跌到 16.7 點 (約 108 萬人次),↓ 3.9 點 (約流失 26 萬人次)
http://hk.apple.nextmedia.com/en ... 407/54958693?top=4h

無綫企業傳訊部宣傳科副總監曾醒明表示,通常周三晚翡翠台都會流失 3 至 4 點收視,好正常,因 J2 播映賽馬,昨晚平均有 3.3 點,最高 4 點,比平日多 2 點。
http://ol.mingpao.com/php/showbi ... test&issue=20160407

team 菲傭芝
jose 發表於 2016-4-7 22:50
黎美言好狼死
ed8671ed 發表於 2016-4-7 22:59
睇黎遲下會嘈得好勁

思琳好叻

仲以為臨尾會播分手總約在雨天全首添

全!宇!宙!即!刻!轉!台!睇!shiga!
ed8671ed 發表於 2016-4-25 22:01
無轉過台 一直喺 viu

我哋上機啦
我哋到咗啦

ed8671ed 發表於 2016-4-25 22:17
每句前面仲有個 好啦

港女tone扣分
不過說話內容加返
ed8671ed 發表於 2016-4-25 22:38
講野好有 point 加分

嘩 CHITA 佢去左邊

陳淑蘭笑夠未

ViuTV 在 4 月加入免費電視大戰後,今日首次公佈 ViuTV 免費 99 台的綜合收視數據,即是電視加跨平台的收視數據。

統計時間 : 4 月 6 至 4 月 20 日

以下為ViuTV最高綜合收視節目三甲:

第 1 位:《跟住矛盾去旅行》第一集 曾鈺成 VS 梁國雄
綜合收視點:10.6 點 | 收看人數:約 689,000

第 2 位:韓劇《太陽的後裔》第一集
綜合收視點:9.3 點 | 收看人數:約 604,500

第 3 位;韓劇《太陽的後裔》第三集
綜合平均收視點:9.3 點 | 收看人數:約 604,500

ViuTV 亦公佈了人氣綜合節目收視,依次排列如下:

《煮吧!換咗我阿媽》第三集
綜合平均收視點:5.8 點 | 收看人數:約 377000

《晚吹-總有一隻喺左近》第二集,嘉賓周永恒
綜合平均收視點:5.7 點 | 收看人數:約 370,500

《瑪嘉烈與大衛系列 綠豆》第一集
綜合平均收視點:5.7 點 | 收看人數:約 370,500

《G-1格鬥會》鄧穎芝 VS 黎美言
綜合平均收視點:5.3 點 | 收看人數:約 344,500

《晚吹 - 真PK》嘉賓林雪
綜合平均收視點:4.5 點 | 收看人數:約 292,500
============================================
《跟住矛盾去旅行》第一集 曾鈺成VS梁國雄
綜合收視點:10.6 點 | 收看人數:約 689,000
同日同時段無線《EU超時空任務》
綜合收視點:22.1 點 | 收看人數:約 1,434,511

韓劇《太陽的後裔》第一集
綜合收視點:9.3 點 | 收看人數:約 604,500
同日同時段無線《末代御醫》
綜合收視點:19.6 點 | 收看人數:約 1,272,236

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160503/55057617
http://topick.hket.com/article/1 ... 6%E6%9C%80%E9%AB%98

下面人氣收視即係點
   話說changing mama 真係好好睇
kevinlai1621 發表於 2016-5-3 19:27
都係電視同跨平台去計收視
我都有睇 好睇呀

個貸款廣告笑左

嗚呀 呢場打得好正喎
睇落都似係美傭同鄉贏
ed8671ed 發表於 2016-5-7 23:28
要等聽日
而家公子會都訪問緊 Hazel

如果有留意班女嘅fb或者毒果新聞
應該已經知邊個贏
tom 發表於 2016-5-7 23:58
我知呀
但呢場輸左都有機會入 Final , 咁呢場唔一定係佢贏個喎

回復  chanchan0909

賓賓入唔到決賽嘎係咪唔應該劇透
tom 發表於 2016-5-8 00:55
賓賓入 FINAL 喎 !!!

小強退賽
唔想條八婆hazel贏
ed8671ed 發表於 2016-5-14 22:39
原來決賽係咁樣產生 SSD

爛尾囉 -,-
聽日仲要播個半鐘
一定好悶
ed8671ed 發表於 2016-5-14 22:56
回復  chanchan0909

嘻 原來我冇fake到你地
tom 發表於 2016-5-14 22:58
而家明白曬 但聽日唔知用咩心情去睇

番外篇

區文詩

我覺得佢地影到啲景好靚
仲靚過電器鋪電視啲片同東亞啲mv
同埋一世人都未必去得齊呢7個國家
當開下眼界{:1 ...
jose 發表於 2016-5-27 01:24
D 景真係好靚 x2
真係想親眼去睇下

而家播緊個番外篇 Shiga 同 Gloria 喺馬車傾足全程

各位柏宇粉,下星期六記得睇晚吹
harryharry 發表於 2016-6-5 00:16
收到

其實健健根本淨係想羸比賽 根本唔愛 Rachel
賴爽 發表於 2016-6-15 12:25
咪係 成日都掛住嗰 10 萬獎金
希望佢最後輸比賽

Rachel 真係好慘

點解佢仲會忍到
ed8671ed 發表於 2016-6-20 23:07
佢喺車到話要搏盡 我諗我嗰下已經開始發火
佢竟然仲忍到

尋日大結局無人提 有無會員有睇

由第一集開始睇緊
賴爽 發表於 2016-7-11 10:34
黎緊 4 個禮拜五 2200-2300 播 綠豆中的瑪嘉烈 + 綠豆中的趙子龍 + 綠豆中的 Diamond + 綠豆中的大衛
唔知係咩黎嘅呢

搵日睇睇先 不過成套劇睇哂真心覺得唔夠喉
賴爽 發表於 2016-7-17 18:41
x2 仲要唔止一個鐘 係個半鐘
好想知呢個係咩黎 但仲有 4 日先有得睇

快啲開電視jsg
jose 發表於 2016-7-17 22:01
尋晚有睇 佢地真係好嘈
下個禮拜到 angela

好期待 第一集唔錯 可能本身已經愛 sg

anyway 子豐
賴爽 發表於 2016-7-18 19:08
最近咩節目都有子豐 台柱噶

今晚 11:30 大作 MV 首播 , 要衝返屋企睇噶

angela
ed8671ed 發表於 2016-7-24 21:42
睇緊 ing

今集好多笑位

每一位歌手都渴望擁有自己的Show Time,踏上大舞台為觀眾獻唱更是他們的夢想,但本地歌手的路似是愈來愈難 ...
ed8671ed 發表於 2016-8-14 18:15
有莫凱謙

Tagger 話咁快今晚就最後一集

angela 終於以客串身份出場

呢個 post 沉左底
教束 近期最佳 , 好過隔離台嗰套 , 希望多啲人留意 !

值得一睇 - 教束 / 做演藝嘅 / 身後事務所 / Plan B / 花姐ERROR遊 / 人住公屋我住公屋 / 闔家學術常識問答比賽III
OK - 全民造星 / 港隊練習生 / 林盧去追星 / 我食飯你埋單 / 愛我嗎? 愛你媽! / 婚內情 [暫時睇到第三集]
無聊 - Mirror Go / 發洩擂台 / 點相 / 退休女皇
無興趣 - Gin Lee 都有第一次 / 譚音樂譚欣賞大本型

原來沉左有1年
  教束同婚內情都想睇, 但係婚內情已經知道哂劇情又好似無咩興趣了

問答比 ...
kevinlai1621 發表於 2019-6-20 12:36
教束 完美地演繹現實
婚內情我無專登去 follow , 所以我未知
問答比賽我 ok 呀 , 可能我好多題目我都唔識答 , 以學野嘅角度得著好大 , 而且佢前幾檔嘅綜藝都唔好睇所以顯得更好

我都好同意鵬哥成日 bad 面好無癮 , 其實我 expect 阿神同林盧之間會有咩火花 , 情況會好似 ERROR + 花姐 嗰種
但林盧變左係前輩喺鏡頭教後輩 , 成個氛圍變得好正經 , 我覺得浪費左呢個組合

第二輯d題目開始係再加深左, 某程度係反映現實嘅, 咩都講深d

不過有時d組合真係好搞笑, 反映而家d屋企真 ...
kevinlai1621 發表於 2019-6-21 22:42
oh 我淨係睇第三輯 , 前兩輯無睇
都係嘅

所以viu d親子節目其實幾好睇
kevinlai1621 發表於 2019-6-21 22:50
除左小煮角 , 仲有咩親子節目
我比較少睇 , 但都想睇

娛樂風雲

第9集 - Pretty Crazy (上)
某日輝叔心事重重地找冠峰,更指自己最近才與失散多年的私生女相認,為了不令女兒失望,輝叔指無論用任何方法,都要得到容祖兒演唱會門票,冠峰被輝叔的真情打動,提意找魯福幫忙。魯福一口答應會幫輝叔取得門票,但是用盡自己的人脈,也一票難求……

第10集 - Pretty Crazy (下)
為了讓輝叔一嘗見到容祖兒的心願,福系眾人各出奇招,Joshua更提出要見到容祖兒,就必須先讓容祖兒看到自己。眾人決定幫輝叔進行地獄式訓練,更打算設計表演節目開LIVE表演,但漸漸眾人發現輝叔的實力太差,恐怕要找外援才能成功讓容祖兒留意輝叔。輝叔在街頭遇見創作歌手黃劍文,兩人決定合作……

希望祖兒出演 !!!