返回列表 發帖

台灣/內地音樂討論區

之前個cool cafe台灣區定唔知乜區俾人一秒lock左
而家終於有個新版for大家去討論台灣樂壇 甚至係大陸既樂壇
身為其中一個愛國(!!!!)語歌既樂迷 梗係要開返個PO 令到喜歡國語歌既cm會員可以有一個平台去交流同討論架啦

呢度我估(!)都應該算free掛
所以任何圍繞住台灣同大陸音樂既都可以係度講
例如你對某隻台灣/內地唱片既評價
值得留意既專輯或者歌曲
以至 好想介紹俾多啲人識既歌手
或者你聽翻以前啲碟覺得好正好想推介俾人識/同人交流 都無所謂

-
身為現今既cm蔡健雅頭號打手
相信有留意音樂廳既都知道我對佢既熱愛程度
而佢亦終於搞掂好隻碟啦! ^^
佢話會有新嘗試喎 聽住先啦
希望隻碟可以順利地係今年出到 同埋會勁好聽啦
-

呢排聽返D好舊的歌
例如S.H.E的中國話
FIR的LYDIA
有冇邊D好介紹~~??
想聽下慢歌呀!! ...
koreandyhk 發表於 2015-10-21 08:37

有好多好歌
我up啲比較慢既歌出黎啦

空白格 / 越來越不懂(guitar) / 當你離開的時候 / 達爾文 / 如果你愛我 / 體會 / 拋物線 / 記念 / 你的溫度 / 呼吸 / 墜落 / WHY / 忘了 / 陌生人 / 跟你借的幸福 / 舊行李 / Letting Go / 不夠完美 / 二手煙 / 雙棲動物 / 與你無關 / 平凡之歌 / 下一次愛情來的時候 / 若你碰到他 / Easy Come Easy Go / 下刪六千首… - 蔡健雅
小步舞曲 / 腐朽 / 旅行的意義 / 柏拉圖式的愛情 / 表面的和平 / 告訴我 / 偶然與巧合 / 沙漏 / 失敗者的飛翔 / 孤島 - 陳綺貞
啟示路 / 那日下午 / Dear You And The Boy - 陳珊妮 (我完全唔熟佢2013年之前啲歌 )
自由 / 親愛的 / 藍天白雲 / 巷口 - 張懸
解脫 / 如果你也聽說 / 掉了 / 三月 / 我最親愛的 - 張惠妹
調色盤 / 尋人啟事 / 失落沙洲 / 別怕 - 徐佳瑩
飄著 / 遇見 / 一樣的夏天 / 天空 / 明天晴天 - 孫燕姿
心醉心碎 / 在你身邊 / 沉船 / 因為愛 - 韋禮安
很難 / 路口 / 小宇 / 抱著你 / 只是朋友 / 勇氣 - 張震嶽
回來吧 / 生命有一種絕對 / 知足 / 溫柔 / 我們(時時刻刻) - 五月天

仲有蘇打綠 林宥嘉啲歌都好好架
有冇人知hebe/weibird/yoga幾時出碟
hehe 發表於 2015-10-21 07:52

yoga唔係啱啱先退伍喳咩
應該冇咁快掛

tanya 新嘗試 但其實我最想聽返佢d慘情歌
tobby 發表於 2015-10-21 11:35

其實天使與魔鬼的對話已經係一個新嘗試
佢今次又話係新嘗試 都幾令人期待

Goodbye & Hello成隻碟真係好好聽呀
若你碰到他格局同G&H有啲似
頭三隻國語碟都好正 小品得黎又好聽
華納果兩隻好k但都有佳作
說到愛一首真·慘歌都冇 不過聽完好有power

雖然肯試新野係好好 真·天后風範
有時都想佢出翻佢以前既style既歌止一止渴

徐佳瑩點少得兩大神曲「不難」同「你敢不敢」
jasonng 發表於 2015-10-21 12:07

你敢不敢邊度係慢歌

調色盤先係lala既真·神曲囉homo

容祖兒?!
咪笑死人啦  
佢係香港都令唔到人喜歡佢
唱堆首首一樣既情歌就想係出面紅?!
佢邊有 ...
liebe 發表於 2015-10-21 15:34

其實我就覺得謝安琪好難做國語市場既
首先要令到台灣人有共鳴 當然係要以台灣果邊既時事為題
但如果要鬥有共鳴 人地台灣本土歌手唱 梗係贏你十條街
就正如張惠妹呢個神人唱撐起雨傘 你想像到成件事會有幾咁奇怪
更何況係謝安琪唱島嶼天光 你話對台灣人黎講又有幾大既說服力呢

謝安琪係香港咁紅就勝在其本土性夠強
去到台灣 冇左本土性既特質 唱情歌又唔夠梁靜茹果啲黎 都好難搞

至於容祖兒就更加唔洗講啦
不過去到任何po都見到佢真係好煩
唔好係度都要討論容祖兒啦好嘛
呢個po suppose就應該唔關佢事既

http://www.hitoradio.com/newweb/1125hitpoint

蔡健雅首播30秒搶先聽

新專輯突破過往熟悉的都會療傷氛圍,Tanya以前所未見的音樂風格與敘事方式,大刀闊斧展現專輯新氣象。不再侷限於情愛世界悲歡情緒,Tanya試圖探討當前環境對新世代生活的衝擊與翻轉。當生活智能越高端,被電子科技制約的我們,生活卻愈見封閉,情感不再交流,世界開始失溫。Tanya企圖透過電氣迷耀的音樂器象,象徵現時人們生活的電子世代,專輯多元精彩,展現前所未見的創作底蘊。

首波單曲《異類的同類》由德國Michael Pfirrmann與製作人安棟編曲,神秘詭譎的迷幻電音和著Tanya獨特的沉緩低音唱腔,以滂礡之姿開啟此張新作的全新格局。

30秒已經被KO了。
唔知點解我覺得呢隻碟應該幾中我。
Evan@LaRossa 發表於 2015-10-23 21:49

Tanya隻碟叫失語者
根據往年tanya碟名都係首歌
應該呢首都係啦
唔知係咪主打呢

好期待啊
咁就兩年啦
等左咁耐終於有
下次又要等兩年 呢隻碟又要聽足兩年

愛雅亦愛笑
大家點睇首新歌

小豬2015全新天碟首波主打, 自己作曲作詞, 搵我呸陳星翰製作 , 以網絡欺凌做主題
覺得佢真係好恨攞金曲奬, ...
阻住 發表於 2015-10-26 21:50

佢都係算吧啦 搞出黎真係同jolin果啲差天共地

btw 下年金曲獎女人真係好競烈 每逢雙數年就爭崩頭 08 10 仲有最豪華既12年
amit tanya係愛將應該有唔細既機會入圍 陳珊妮都有一定可能爭入五強

聽左一次失語者個chorus已經識唱
超級洗腦

暫時美雅曝光左既兩隻都幾正

希望隻碟唔會有頭威無尾陣啦
-Prince- 發表於 2015-11-1 16:43

睇啲專輯歌名好似好型咁
有首叫活著是最好的死亡
超級期待呢首

有冇聽左蘇打綠新碟既朋友可以講下覺得隻碟點

暫時鍾意痛快的哀艷 麻麻地下雨的夜晚

今次隻碟好大氣
覺得係韋瓦第 4隻碟入面最正嘅

聽咗1,2次唔識排住 lol
TOP5 : 痛快的哀艷 / 未 ...
ed8671ed 發表於 2015-11-7 20:48

我最喜歡春 之後夏冬 最後秋
隻碟的確好大氣 好有氣勢
四隻碟都各有形態 春係比較中我既簡樸(融雪之前 日光 ) 夏都有好多出色既作品 (蟬想 近未來)
秋就感覺好多愁善感 但唔算好突出
冬就去到盡 編曲華麗 真係有冬果份潛在既力量

最喜歡牆外的風景 唔似其他歌咁比較側重氣勢 呢首仲好清楚聽到青峯把好觸動到人既聲 好感動
當然其他歌都好成功 未必要好似他舉起右手點名咁係節奏同編曲上加重而塑造既氣勢
有啲其他作品 比如地平線就真係有望到好遠望到一切既霸氣
專輯好完整 唔會失望

每次點題作都有啲水準
日光狂熱故事未了

今年暫時出左既專輯 amit2 sodagreen 陳珊妮 都唔錯

黎自內地既鄧紫棋小姐既新專輯都值得推介喔
dongbb2332 發表於 2015-11-7 21:26

其實出生於上海既中國女歌手GEM有可能入到金曲獎女歌手

之前播 Easy Come Easy Go 都無提佢隻新碟
不過最怪嘅係 Tanya 都未派過黎
定係諗住出碟日直接 plug 失語者 ...
chanchan0909 發表於 2015-11-9 13:49

單戀曲bam 天使與魔鬼的對話好似一週榜尾 慘豬到 成績仲差過共和榜
可能903班dj想tanya一直sing it out of love

蔡健雅新碟:

1. 作曲方面比以前難消化。Tanya一直以唱平實但唔流於表面既歌為主,由與你無關到陌生人到說到愛,以至上隻碟既大部分作品,旋律都寫得特別容易消化,以最簡單而足夠出色既曲調吸引聽眾。今次既專輯除左失語者,其他旋律都寫得唔夠大氣唔夠搶耳,有部分作品要聽多幾次先感受到旋律既韻味,就比如活著是最好的死亡,相信係Tanya其中一個力求改變既地方。聽頭一兩次未有一首突出,但重覆幾次就發現專輯每一首可聽性都幾高。
2. Tanya從來都係其中一位尤其重視專輯連貫性既歌手,揉合唔同歌種,將佢地放埋一齊又意外地夾,編曲冇各走兩極當然係一大因素,Tanya既演繹功力都大派用場。呢隻碟有純玩味既一克拉,有沉重既活著是最好的死亡,有流行性極高既失語者,亦有比較似天使既謎,但放係呢隻碟既冇違和感,更加令人一種銜接順暢既感覺,亦不致於令隻碟太過空洞。呢樣從來都係佢既強項,尤其係佢全權掌控專輯製作之後,幾乎每隻碟都呈現唔同既面貌同心境,同樣呢隻專輯都成為蔡健雅一個品牌,通向深入人心呢個總部下既路都有好多,蔡健雅亦不停以唔同道路到達呢個境界
3. 如果要我講最能夠令Tanya四度封后既一個原因,一定就係專輯既編曲。不單止令專輯統一,更加令唔少歌曲由小品跳升一級,令歌曲更加入流,救起專輯後段蜀中無大將既格局,比如粉末既曲配上編曲同混音就更有氣氛,為隻碟埋一個靚尾。
4. 專輯冇一首值得飛,今年第一隻碟做到

第一次聽真係有啲失望 但慢慢地 成隻碟好多歌都愛上左
蔡健雅真係好擅長於延長歌曲既保鮮期
失語者既個人反思特別令我深刻 亦好好地平衡流行同完整性
活著是最好的死亡既反差感 無論係歌名定係同預期中果種好dark既感覺同實際出黎既感覺都有驚喜
偷窺秀我諗起上隻碟既唱衰

失語者>活著是最好的死亡>菲林>偷窺秀>先生有事嗎?>粉末>異類的同類>一克拉>謎>貓鼠遊戲

咁若果入門級應該要從邊個時期嘅蔡健雅開始聽起?
jose 發表於 2015-11-13 21:20

當然係由又easy-listening又有內涵又有唔同曲風既神碟Goodbye&Hello聽先 體驗下蔡健雅懶係自我安慰既淌血式情歌既威力先
如果對G&H入面果種曲風有興趣就要聽埋若你碰到他(退化版G&H )
如果想正面啲 唔想咁sad就揀說到愛
如果想dark少少既 就揀天使與魔鬼的對話 都有好多情歌
如果興趣唔算太大 你想聽啲更加k既歌的話就先聽雙棲動物 後聽陌生人
頭三隻 默契 記念 呼吸 其實係啲小品啲既歌 有啲民謠style 有唔少輕快作品 建議如果對蔡健雅歌曲果一份原汁原味有興趣既可以聽埋 都有啲大路既佳作架
如果冇興趣可以聽下啲代表作 eg 記念 True Love 與你無關 你的溫度 跟你借的幸福
最後先聽今次隻碟
雖然長過香港威廉蕭出post 又未聽過隻碟 但見你咁用心寫都無人理就幫你推下post啦  ...
nicholashin 發表於 2015-11-13 20:53

相信過多一排會有人講下佢隻碟架啦

騰訊已upload首唱會全場實況, 但個playlist唔跟次序

Rundown (from 百度美雅吧):
01 異類的同類
02 活著 ...
阻住 發表於 2015-11-20 22:20

琴晚都有聽 唔算最佳狀態

但一方面既有紅色高跟鞋 呼吸等經典既改編
最重要係聽到達爾文用結他原汁原味地唱出
都令我太滿意

專登將 Tanya 隻碟聽十萬次先留 comment
因為聽完一次無咩印象 需要再聽真 D
(可能香港唔係好多呢  ...
chanchan0909 發表於 2015-12-3 23:00

我一開頭都唔算完全接受到
不過越聽越覺得 其實Tanya仲係度 只係換左個編曲姐

由覺得冇乜印象都而家首首都可以哼哂段副歌出黎
呢段過程我發現我對Tanya既愛又多左

慢慢追翻D新碟

蘇運瑩隻碟其實令佢把獨特既聲冇咁突出
大部份歌都係唔錯而又幾特別 show到佢好跳躍既創作思維
但有野子咁有潛質成為大熱同咁高質素既歌就真係冇

韋禮安最新單曲

會唔會搞搞下全隻碟都係啲xx主題曲
阻住 發表於 2016-1-26 22:16

我諗佢唔會收錄哂係碟 拎自己隻新碟較霏掛
某幾首既質素都幾低

呢隻都係唔好聽

大家最近有冇乜美碟推介
me最近一排聽既碟已經is李榮浩&蘇運瑩了

nicholashin 發表於 2016-2-7 13:19

隻 --> 排
so, any 推介?

事實上,韋禮安自小巨蛋演唱會後,加上前天最新的「聶小倩」片頭曲「為了你活」,半年來已有7首搭劇或廣告 ...
阻住 發表於 2016-2-20 22:01

好彩
對我黎講 佢呢一年出既歌最好聽已經係女孩

別說沒愛過襟聽過女孩好多  一個人都唔差 雖然你覺得唔好聽
XX鏡o個D就無視吧啦 {:1_9: ...
nicholashin 發表於 2016-2-20 22:45

我覺得別說沒愛過唔差 只不過對首歌冇乜feel
女孩幾得意呀 夠哂醒神 配埋個mv睇都幾過癮 (仲可以連埋BB88睇)
一個人首歌好平 都係靠唱黎令首歌有翻啲起伏 令到首歌好怪

有無人教我點分得清陳綺貞同蔡健雅依兩個人
俾某會員搞到我以為兩個都係係同一個人 ...
harryharry 發表於 2016-2-28 23:37

[認真mode]
其實兩個人既風格都好唔同下
[/認真mode]

nicholashin 發表於 2016-3-14 23:21

點解手腳可以慢成咁
btw 首歌越聽越好聽

唔知今年蘇蘇金曲獎有冇機會入圍新人同時順手入埋女歌手

新人如無意外有啦
chanchan0909 發表於 2016-3-20 21:43

好期待Tanya既反應

如果拎到最佳新人仲有得唱 live 喲
chanchan0909 發表於 2016-3-20 21:46

不如女歌手俾Tanya 新人俾蘇蘇

最好嘅結果喔
chanchan0909 發表於 2016-3-20 21:51

但話說岑寧兒好似都好多台灣既樂評人buy
蘇蘇可能要同佢爭

姐係金曲獎當 yoyo 係新人 ???
chanchan0909 發表於 2016-3-23 16:33

呢樣我唔太清楚 係見到hit fm咁講 信住先

由Hit Fm聯播網DJ群,從2015年發行逾百張的華語專輯中嚴選的「2015 Hit Fm年度十大專輯」,分別是(依歌手姓氏筆劃排序):AMIT《AMIT 2》、HUSH《機會與命運》、宇宙人《一萬小時》、岑寧兒《HERE》、林俊傑《和自己對話》、柯智棠《你不真的想流浪》、陳珊妮《如同悲傷被下載了兩次》、雷光夏《不想忘記的聲音》、蔡健雅《失語者》以及蘇打綠《冬 未了》。

岑寧兒、柯智棠初生之犢不畏虎 有望搶金曲新人

來自香港的唱作歌手岑寧兒,擁有清泉般的聲線,一直以來都在做幕後合音工作,直到2015年才發行首張專輯《HERE》,一鳴驚人!岑寧兒直說:「這是我的第一張專輯,感覺像用了一輩子去做,對我來說已經變成一種『精神』。」而現今選秀節目充斥「炫技唱將」,Hit Fm聯播網宜蘭「翹班DJ」維多也盛讚岑寧兒,相較之下更「可愛」,「音樂是她找來三五好友共聚的樂趣,不是工具、不是炫技。」

福茂話係新碟第一首曝光的韋氏情歌
阻住 發表於 2016-3-30 22:55

首歌好認真
但一諗到係對住部手機唱就好想笑

Ahha陣間返到屋企又有韋才子新歌聽^^
dongbb2332 發表於 2016-5-3 20:40

佢又代言美國棉
在你身邊>>>>>>>>>>>>>>今次呢首歌噶

咁我用一萬分買蔡健雅做歌后。
dongbb2332 發表於 2016-5-4 22:14

咁我用負一萬分買蔡健雅做歌后
佢今屆做到歌后既話我跟鄭融bb姓!

wuwu 好想痛哭

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=378131575552283

Karen看看巡唱香港站都係9月10號
睇comment似乎無人想去深圳睇
阻住 發表於 2016-5-5 22:25
深圳同台北揀點解佢覺得大家一家會揀深圳
-Prince- 發表於 2016-5-6 00:53

蔡健雅 Tanya Chua
(小天使)已經看到大家的意見了喔。在這裡跟大家說明,我們並沒有放棄港澳演出的可能性,但因為年底前已經確定沒辦法,又實在非常希望第二場就能讓香港的朋友們便利一點的看到,所以先安排深圳的場次。
至於場地的申請有很多因素,並不是每個場地都適合這個秀,我們會跟當地的主辦一起努力。一有確定的消息也一定會讓大家知道。
當然也很歡迎大家來台北場喔!

香港的朋友們:

我們要在這裡慎重跟大家道歉,由於我們思慮不周,不理解大家的想法和心情,造成大家的誤解 ...
阻住 發表於 2016-5-9 18:54

講得好吖
總算告一段落

妖佢咁講法咪即係撞正我考dse

希望漿漿入唔到啦
要佢同蔡xx張xx陳xx之流爭真係侮辱左呢位宇宙級歌手

漿呢???????????

Yoga今日營業中全碟試聽,有一首係廣東歌
阻住 發表於 2016-6-12 00:49

聽落有唔少歌都好過熱血無賴

首歌真係肯定 hit
chanchan0909 發表於 2016-6-16 17:59

amei真係唱得好好聽

五月天新歌!!!
如果我們不曾相遇!!!
好聽到喊噶

我估入面最少八首歌係乜乜代言歌曲/乜乜劇集主題曲
唔知剩翻既歌會唔會都係第一個xxx同L唔識串U ...
nicholashin 發表於 2016-7-3 18:14

我就估呢兩首已經係最好果兩首啦

點解呢度咁多人聽韋禮安 我冇咩friend識呢個人

利申冇聽過
HOTMAN 發表於 2016-7-9 08:57

咁蔡健雅呢

都係無人識
nicholashin 發表於 2016-7-9 12:21

我身邊大部分人都唔識
識既都只係因為我係咁係度講

韋禮安自HIGH揮手區

我個人幾鍾意
有番文青feel
CunninG 發表於 2016-7-12 19:53

OK wor
不過嫌高音得濟 尤其最尾

五月天近期兩首歌都正到暈
victor1991415 發表於 2016-7-21 08:07

如果我們不曾相遇 > 派對動物 > 後來的我們
後來的我們俾我感覺冇乜活力同唔夾五月天

派對動物 > 如果我們不曾相遇 > 後來的我們
我鐘意派對動物多 D
chanchan0909 發表於 2016-7-22 08:37

如果我們不曾相遇比較感動到我
李榮浩亂入 @@
認同後來的我們唔好聽 聽咗1/3已經覺得好悶 然後見到首歌有排拖 = = ...
nicholashin 發表於 2016-7-22 08:34

sor
首歌我聽左2分鐘然後心諗 點呀仲有三分鐘

自傳真係好L正
ed8671ed 發表於 2016-7-23 23:15

等我家陣聽下先 唔知可唔可以揮低第二人生