返回列表 發帖
最佳男主角MV已出

其實點解唔推下啲快歌
太太太耐斯都好唔錯呀

MV 好睇
成首歌upgrade 左
victor1991415 發表於 2017-11-10 22:02

覺得A-Lin呢隻碟幾襟聽
唔似佢以前啲歌咁聽幾次就厭
到而家會間唔中㩒翻其中幾首出黎聽

希望佢下屆會有所斬獲 不過孫燕姿隻碟都唔錯

原來美浩隻新碟禮拜五就出
台灣果邊今日派咗戒菸

打破華語樂壇主打歌舊規則
打造數位時代音樂人 ...
阻住 發表於 2017-11-13 22:53

主題橫跨了從18歲到78歲都會有共鳴的青春和叛逆故事

即係冇主題

Amei隻碟疑似做好了
今次專輯偏安靜同內斂 (即係同和每天講再見相反)
仲話樂迷應該會幾鍾意

係貼吧見到有人分析 po上黎俾大家參考下同發掘2017年既好音樂
佢遲啲應該會po其他獎 到時再俾大家睇啦
https://wapp.baidu.com/p/5430640 ... 7306D&pn=0&

大熱 :
陳奕迅這張專輯加入電子鼓點,讓我們又聽到了他另一種的面貌。專輯裏的歌詞依然有考究之處,編曲和制作也能夠聽得出來用心設計,從《放》開始到《披風》的結束,在陳奕迅10首歌的音樂世界裏,讓你覺得沒有了生活的壓力,簡單的感受Eason帶給你精神世界中的喜怒哀樂。
兩位今年的大熱新人,J·Sheon是時髦的電子和嘻哈元素,李權哲則是覆古的r&b和soul,兩個人的專輯風格都很徹底,各自有自己的特色和魅力,都在去年的新人裏面大放光彩。
小宇這一張專輯在編曲上加入比較多的電子元素,而在歌曲創作還是聲音上都維持他給人一貫的感覺。可能很多人初聽小宇這種大段落電子的編曲不太習慣,但是仔細聽曲子的話,還是會發現其實曲子依然是好聽的。而小宇在r&b的表達和對歌曲的詮釋都依然是掌控自如。
周深這一張專輯被雕刻成一張藝術品一般,無論是詞的雕琢還是歌曲的編排,每一首歌隨著周深的演唱,他的聲音會在你的腦海中帶來一幅幅不同的畫面,讓你感受到周深優美細膩、收放自如的歌聲。這樣的一張別具一格的作品,理應被評審聽見。

候選
-------------------------------------------------------------
來自內地的朱興東,聲線很有辨識度,深厚低沈很好聽。在去年男歌手新人中,朱興東在聲線這一塊可以說是有非常獨特的優勢。他的專輯以悲情抒情和搖滾曲風為主,都是很適合他聲線特色的作品。而來自台灣的林欣甫,聲音同樣很有特色。不過相比起來,朱興東的作品聽到的變化更多一些。
T-Brown 王湯尼離開猴子飛行員單飛,專輯的風格還是以他熟悉的搖滾為主。專輯主題方面有探討到社會、自己的生活等的方面,是一張詮釋自我對搖滾定義的作品。而一張純粹的搖滾風格專輯,則是他可能獲得入圍名額的一個獨特優勢。
台語歌王羅時豐改名D.L轉戰國語樂壇,唱出自己中年情懷的作品。唱慣台語的羅時豐在這張國語專輯中,給人的感覺還是比較遊刃有余的。歌曲前半段唱出往日的人生感慨,後半段則是唱出現在的生活日常,10首歌穿插快歌和慢歌,也有嘗試多種風格,不知不覺中就聽完了。羅時豐在專輯裏講了一個中年大叔的故事,歌曲也貼合他自己給人的感覺,仿佛體驗了一回做大叔的生活。我個人的感覺是,這張專輯並沒有說特別突出,但是也沒有太大的硬傷,入圍還是有一定幾率的。說到了大叔今年內地的楊坤也發了一張跟大叔有關聯的專輯《孤獨頌》,只不過比起羅時豐,楊坤可以說要瀟灑多了。
聽趙照專輯的感覺就是舒服兩個字。你可以在專輯裏聽到趙照對於都市生活和人生情懷的看法和態度。可以聽到激情奔放的編曲,也可以感受到吉他簡單的感動。他的作品不嚴肅,講述平凡的故事卻不會讓人聽得枯燥。在他低沈和略帶沙啞的嗓音下,仿佛一個經歷過風風雨雨的流浪者,為停駐下來休息的你,分享他的人生趣聞。
除了上面那些,以下也是今年發行然後比較有關註度或者值得一聽的作品:
林欣甫《克隆太陽》
華晨宇《H》
羅大佑《家III》
陳升《歸鄉》
李劍青《仍是異鄉人》
潘瑋柏《異類 illi》
舒米恩《向最初的自己致敬》
張智成《18》
李崗霖《我沒有走開》
金貴晟《簡裝歌手》
徐大樂《生滅記》
鄭興《忽然有一天,我離開了台北》
汪蘇瀧《萊芙》
徐良《東西世界》
李煒《城市之光》
魏晨《旅程》
Ty.《1989》
黃旭《狂人日記》
鄭柏育 Zenbo《Geeknonobita》
Leo王《藝術家脾氣》
陳冠希《一只猴子》
林一峰《絕對清白》
陳蘿莉《我恨過很多人》
樸樹《獵戶星座》
鹿晗《XXVII》
嚴爵《Doesn’t Matter》
畢書盡《Bii Your Light》
方泂鑌《我不是神》
黃少谷《未來》
陳零九《敢不敢》
麻吉弟弟《大逆有道》
許書豪《HOW》
張藝興《Sheep》
楊坤《孤獨頌》
光良《九種使用孤獨的正確方式》

【蔡依林新專輯難產,幸福新歌先嘗鮮】
天后蔡依林曾在9月的直播中透露新專輯進度嚴重落後,僅錄好2首歌曲 ...
jasonng 發表於 2017-11-16 09:41

下年可以睇蔡健雅大戰蔡依林。。

恭喜 Jolin
-Prince- 發表於 2017-11-16 09:51

可能蔡健雅出隻 Goodbye & Hello 2.0呢

呀妹 Story Thief
阻住 發表於 2017-11-17 12:31

OMG
快啲派主打plz

影片中的歌曲正是新專輯同名主打《偷故事的人》
(一)11月21日9PM全亞洲百大電台強力首播
(二)11月22日推出數位單曲
(三)11月22日《偷故事的人 序》限定封面版的預購全面啟動
(四)12月12日正式發行。

全身髮力支持amei

偉大的渺小好普通

你係咪想恭喜定小宇
利申未聽
-Prince- 發表於 2017-11-25 12:04

燈下先
小宇唔會入到圍

王詩安 - 詩
01. 一步成詩
02. 徠卡味
03. 主角
04. 幾十年不會變
05. 你的女孩
06. 明天 (feat. 王蕾 & 方 ...
ed8671ed 發表於 2017-11-30 00:40

原來要一次過聽佢唱12首歌都幾厭 主因係演繹上既變化唔夠
同埋派台歌揀得幾好

孫燕姿隻碟越聽越好聽
風衣直頭可以拎黎做中文科教材

aMei呢一plug幾普通 同名主打好啲
要flop了

徐佳瑩 12月27日出新碟《心裡學》
12月5日 單曲《言不由衷》上架
nicholashin 發表於 2017-12-4 19:45

歌后候選大熱
aMei
A-Lin
Lala
Chloe
Sandee
Stefanie
Janice!

有人整咗終於結束的起點MV合體版
阻住 發表於 2017-12-6 22:28

神曲幾時聽都係咁神
希望會派黎HK

aMei隻碟好弱。。。近年佢最差既一隻碟
應該冇得四封啦

第 13 屆 KKBOX 風雲榜 重量級風雲大使公開!

張惠妹發行《偷故事的人》後首場大型公開演出!
林俊傑準備 ...
阻住 發表於 2017-12-29 13:06

小宇 宋念宇

開心

JJ 新歌
liebe 發表於 2017-12-28 11:27

感覺呢首同偉大的渺小都好似想複製佢以前成功既作品咁
冇乜新鮮感 又超越唔到啲舊作

雖然其實 JJ 既歌不嬲都唔太啱我

咁邊個有機
放空 發表於 2017-12-30 22:22

[帶頭盔 可能最後分析會錯哂]
其實都係睇下屆評審睇重啲乜

我覺得孫燕姿 不過徐佳瑩都有機會 (佢隻碟我未聽)
孫燕姿呢種有啲啲突破但又冇失去個人風格既 我估評審應該會幾buy

徐佳瑩出左兩首都唔錯 我自己就鍾意灰色多啲
可能評審會覺得佢經過我是歌手洗禮之後 變得更加成熟大器 所以係時候嘉許佢

至於呀妹隻碟 聽多幾次之後感覺有好左
不過覺得佢只係演唱出色 隻碟既概念同歌曲水準其實一般
睇下評審重視咩啦 如果突然睇重翻演唱技巧既話 呢隻都可能可以爭下
如果好似上年咁重視專輯水平 (方大同 艾怡良) 咁就難啲

A-Lin隻碟就係順耳 但唔太特別
揀演唱水平未到佢 揀突破未到佢 揀專輯水平又未必能夠贏到其他女人
不過睇下評審會唔會可憐下佢

陳珊妮作為金曲獎棄將 就...
入到圍再睇下點啦 不過首先要入到
唔知今年會唔會有乜比較小眾既女歌手成功入圍
到時要聽埋佢地既作品先可以更加專業地9估

金曲獎係咪算少論資排輩梁靜茹好似提名5次都未封到后
照你咁講Alin 今年都好未必有機

今年聽少左小眾歌 ...
放空 發表於 2017-12-30 22:40

我自己都想A-Lin贏到 始終最愛佢今年隻碟 而且佢提名左都好多次
不過孫張徐三個年尾出專輯 令到形勢唔太樂觀

張唔係對手啦但孫同徐真係好大威脅
CunninG 發表於 2017-12-31 12:08

但評審有時愛妹愛到我地難以想像
佢有出碟就一定係有力競爭者
當然下年一定係會被睇低一線

可能我地燈到孫入唔到

#冇話呢個po唔可以回到過去喎

時間的歌真係好好聽
12月31號 / 1月1號 聽住倒數呢首歌 真係會想喊

[old news]

派黎香港啦please [/old news]

直接下週推上榜啦講咁多
dongbb2332 發表於 2018-1-2 19:47

谷緊另一首自plug喎 = =
反 OT 想念健雅

2017 Hitfm百大單曲投票:

希望各位幫手每日投十票第一百個我
阻住 發表於 2018-1-2 20:10

小宇得兩首 ><
同在 同 所謂的愛 真係好好聽呀~
大家投完自己鍾意既歌之後記得順便投埋呢兩首呀~

徐佳瑩隻碟好聽
jose 發表於 2018-1-4 22:46

訓身支持track 2

可以上榜了
jose 發表於 2018-1-5 11:59

徐佳瑩真係聽話

心裡學幾easy-listening 但感覺孫燕姿隻碟更有力爭獎
JJ隻碟唔少歌好過同名嗰首
不過兩隻碟各自只 ...
nicholashin 發表於 2018-1-6 10:51

I Love Us  off-putting啲定係baby I have loved you from the start  off-putting啲

希望大家都會聽下原子邦妮最新大碟 謝謝你曾經讓我悲傷

孫燕姿
張惠妹
徐佳瑩
陳珊妮
A-Lin
王詩安
彭佳慧

邊個有機 D
timgoi 發表於 2018-1-8 11:07

估頭五個有1-2個入唔到
然後下面兩個 彭佳慧有機會不過唔一定 王詩安就睇運啦
估可能有呢七位以外既一個女歌手爆冷入到

燈完 呵呵

希望原子邦妮今年繼續入到金曲獎最佳組合
隻碟真係好唔錯

有冇人同我一樣聽貪圖聽到喊?????

話說台灣Hit FM嘅年度百首單曲票選結果今個星期公佈緊
每個鐘會公佈1個名次,而家已經開到46位
暫時望落好 ...
ed8671ed 發表於 2018-1-31 20:08

52 / 所謂的愛 / 小宇-宋念宇 / 同在

尖叫

希望小宇冇金曲獎提名

由Hit Fm聯播網專業DJ群嚴選的「2017 Hit Fm年度十大專輯」,一向是引領華語音樂前進的重要力量!

Hit Fm DJ以獨到的聽覺敏銳度,從2017年發行逾百張的華語專輯中,嚴選出10張年度最推薦專輯,共同打造重量級的音樂企劃。

2017你不容錯過的10張專輯分別是:aMEI張惠妹《偷故事的人》、J.Sheon《街巷》、小宇宋念宇《同在》、宇宙人《右腦RIGHT NOW》、李權哲《醒著不醉》、孫燕姿《NO.13作品:跳舞的梵谷》、徐佳瑩《心裡學》、陳奕迅《C’mon in~》、陳珊妮《戰神卡爾迪亞》、糯米糰《別急著說愛我到天長地久》。(依歌手姓氏筆劃排序)

小宇醞釀成熟嗓音 DJ讚「天使般珍貴的聲韻」

「宜蘭嗑音樂」DJ維多聽完小宇宋念宇的《同在》專輯後,他比喻,威士忌在橡木桶中熟釀過程,酒液會逐年揮發2%到空氣中,釀酒人說,這2%是獻給天使的,它有個美麗的別名稱為「Angels' Share」。「而歷經一年軍旅生活的小宇,慢慢的醞釀全新作品《同在》,他把熟成的2%菁華獻給樂迷,這份來自天使般珍貴的聲韻」,用電氣元素搓揉大量弦樂,交織了整張專輯最美的結構,而鑲嵌在旋律裡的是樂迷與小宇同在的記憶,是2017年最難以忘懷的心節奏。

http://www.hitoradio.com/mobile/hitpoint_inner.php?id=1426

Talent always wins

韋禮安新歌把聲好唔掂喎
dongbb2332 發表於 2018-2-23 22:35

I'm sorry, the old Weibird can't come to the phone right now

Btw 以為你會掛住睇MV唔記得聽歌

好想光之海入圍年度歌曲獎

_ _ 雅又送次貨俾人
ed8671ed 發表於 2018-2-28 23:00

係小雅以前啲碟求其執一首都好過呢首

yes 佢真係flop 晒
放空 發表於 2018-2-28 23:31

佢不嬲作俾人既歌都一般架喎
都唔關flop事

最近聽左隻碟 叫同在 由宋念宇主唱
覺得真係好唔錯
唔知好good taste既會員覺得隻碟點呢?

我會俾0分
首先同在呢個名令我諗起宗教嗰啲嘢
well 我討厭宗教
再者玩電音廢過cwm/就有就有1000倍 ...
jose 發表於 2018-3-1 01:10

我問好good taste既會員喎
關你乜事呀?

雅姐是咪復出啦
阻住 發表於 2018-3-13 20:55

我想喊

佢何德何能排中間
jose 發表於 2018-3-13 22:40

可能請左工作人員食麵包

話說之前聽左一次彭佳慧上年隻碟
覺得都幾順耳 好過大齡女子 但就冇大齡女子呢種hit歌
佢一向唱得 今次都唔例外
但感覺冇乜突破 同埋個人覺得上次大齡女子拎都已經有浸漁人得利既徐
今年要敬老可以俾孫燕姿 要鼓勵新生代有徐佳瑩
可以搏入圍 但得獎真係不了

「從每個角落,到你的周圍,音樂裡,每一秒都是未來。」

一個名詞有幾種解讀
一段旋律卻能有無限想像
以為未來只能期待
其實已經發生在還沒發現的當下
角落裡的每個聲音
都可能是你再也不能拒絕的共鳴

齊力紀錄感受
齊聲創造聆響
音樂一旦發生 就已存在你的周圍

Wondering
Creating
Listening

#未來ing

The future we’re facing.

[第29屆金曲獎頒獎典禮
6.23(Sat.) 台北小巨蛋
17:00 星光大道、19:00頒獎典禮
#金曲29 #GMA

愛霏噶
捨棄未來抱緊片刻
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實係愛GIN LITM
dongbb2332 發表於 2018-5-1 08:41

快啲去估金曲獎入圍名單啦 ^^
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

原子邦妮隻碟越聽越好聽